1η μέρα
Aνθρωπος 32 ετών διαπιστώνει ότι έχει συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κορονοϊού. Ο ίδιος εργάζεται κανονικά, καθημερινά. Eρχεται σε επαφή με συναδέλφους και όχι μόνο. Για τη μετακίνησή του χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένος κι αυτός -όπως και πολλοί ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν την πολυτέλεια της καθημερινής χρήσης ενός ιδιωτικού μεταφορικού μέσου- στον ιό, έτσι όπως αναγκάζονται να συνωστίζονται και να πιέζονται για να χωρέσουν σε λεωφορεία και συρμούς μετρό, ηλεκτρικού κλπ για να πάνε και να γυρίσουν από τις δουλειές τους. Ειδικά στις ώρες αιχμής (νωρίς το πρωί και στο σχόλασμα το απόγευμα) η κατάσταση είναι πραγματικά για κλάματα. Για να φτύνεις στα μούτρα όλους όσους με… παρρησία δηλώνουν ότι έχουν παρθεί μέτρα για να αυξηθούν τα δρομολόγια σε μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κλπ. Οποιος χρησιμοποιεί τα μέσα ξέρει πολύ καλά το μέγεθος του ψέματος.
Ο ίδιος άνθρωπος εμβολιάστηκε και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, όσα περνούν από το χέρι του τουλάχιστον. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων τον οδηγεί άμεσα, την ίδια μέρα, στο να κάνει ένα πρώτο τεστ και να εξακριβώσει αν έχει κορονοϊό. Ο πρώτος αυτός έλεγχος (rapid test) σε ιδιωτική κλινική προκύπτει θετικός και έκτοτε ξεκινά γύρος παράνοιας, ταλαιπωρίας και απίστευτης ανοργανωσιάς. Παράλληλα με την ασθένεια θα έχει να αντιμετωπίσει και το τέρας του μηχανισμού της διαχείρισης της πανδημίας.
Η ιδιωτική κλινική τον ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ούτε τηλέφωνο, ούτε επεξηγήσεις, ούτε τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί, ούτε τίποτα. Αλλά εντάξει, τι να περιμένει κανείς από στυγνούς εμπόρους υγείας; Αυτοί έκαναν απλώς το τεστ. Τώρα (υποτίθεται) ότι θα αναλάβει ο ΕΟΔΥ να συνεχίσει με ιχνηλάτηση και ενημέρωση του ασθενούς για το τι χρειάζεται να γίνει, πού και πώς θα πρέπει να κάνει την καραντίνα του κλπ. Αυτό θα ήταν το λογικό. Λάθος!
Μετά τη θετική διάγνωση ο άνθρωπος ενημερώνει όλες τις επαφές του, ο ΕΟΔΥ παραμένει άφαντος, η ιδιωτική κλινική δε γνωρίζει λεπτομέρειες πέραν του ότι θα πρέπει ο ασθενής να μείνει σε καραντίνα και παραπέμπει πίσω στον ΕΟΔΥ και ο χαμός συνεχίζεται. Ο ίδιος αποφασίζει να μείνει σε καραντίνα και παράλληλα να προγραμματίσει να κάνει κι έναν διαγνωστικό έλεγχο με μοριακό τεστ για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για κορονοϊό. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως σε όλες τις δημόσιες δομές, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με κρούσμα, ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μπορεί να ζητήσει και να κάνει και rapid test αλλά και μοριακό δωρεάν. Ετσι έπραξε κι ο εν λόγω ασθενής. Προγραμμάτισε ένα ραντεβού την ίδια μέρα που έκανε το rapid test σε τοπικό κέντρο υγείας προκειμένου να γίνει και μοριακό.
Μεταβαίνοντας στο κέντρο υγείας ενημερώνεται από τους γιατρούς ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει μοριακός έλεγχος. Γιατί; Διότι αφ’ ης στιγμής είναι εμβολιασμένος κάποιος, έχει συμπτώματα και το rapid test αποδειχθεί θετικό είναι σίγουρα θετικός. Λες και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή λες και δεν είναι ο ενδεικνυόμενος έλεγχος το μοριακό τεστ σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις. Φυσικά και είναι. Αλλά…
Του λένε λοιπόν με συνοπτικές διαδικασίες ότι θα τον ενημερώσει ο ΕΟΔΥ για τα περαιτέρω και να πάει σπίτι του να κάνει την καραντίνα του, μετρώντας το οξυγόνο του και τη θερμοκρασία του, τρώγοντας καλά και μένοντας ξεκούραστος. «Εντάξει, εγώ θα μείνω σπίτι, ωστόσο μαζί μ’ εμένα μένει κι άλλο ένα άτομο και επιπλέον όλοι οι άνθρωποι που έχω έρθει σε επαφή ρωτούν τι πρέπει να κάνουν δεδομένου ότι μπορεί και οι ίδιοι πλέον να είναι φορείς του ιού και να μεταδίδουν. Τι πρέπει να γίνει σε σχέση με όλους αυτούς;» ρωτά ο ασθενής. Για να λάβει την εξής απάντηση: «Εφόσον οι επαφές που υπήρξαν είναι άνθρωποι εμβολιασμένοι όπως κι αυτός που μένει στο ίδιο σπίτι και εφόσον δεν εκδηλώσουν συμπτώματα δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Κυκλοφορούν κανονικά κι αν τους προκύψει κάποιο σύμπτωμα τότε θα πάνε να κάνουν ένα τεστ»!!
2η μέρα
Ο άνθρωπος βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του. Εχει πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός. Μαζί του μένει και το δεύτερο εμβολιασμένο άτομο. Προφανώς. Πού να πάει άλλωστε; Ευτυχώς δε χρειάζεται να μεταβαίνει στην εργασία του για δουλειά και μπορεί να εργάζεται από το σπίτι, επομένως δεν υπάρχει περαιτέρω εμπλοκή με άλλον κόσμο. Μέσα στο σπίτι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου (αν γίνεται!) να γλιτώσει το δεύτερο άτομο, να μην κολλήσει και να μην νοσήσει. Παράλληλα, ο ασθενής μιλάει με τον γιατρό του ο οποίος του δίνει τις σχετικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξει ενώ προσπαθεί και κλείνει εκ νέου ραντεβού για μοριακό τεστ. Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί και παραμένει άφαντος… Για 2η μέρα!
3η μέρα
Ο ασθενής μεταβαίνει -δηλώνοντας ότι έχει ήδη θετικό rapid test σε ιδιωτική κλινική και ότι πλέον έχουν εκδηλωθεί και συμπτώματα- στο χώρο για την πραγματοποίηση του μοριακού τεστ. Στο ιατρείο του πρώην ΙΚΑ όπου λήφθηκε το δείγμα για τον μοριακό έλεγχο η γιατρός τον ενημερώνει (αφού τον «επέπληξε» ότι κοροϊδεύει το σύστημα εφόσον έχει ήδη θετικό τεστ και ότι δε χρειαζόταν το μοριακό!) για τα ακόλουθα: α) το αποτέλεσμα του rapid test υπάρχει ήδη αναρτημένο στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ (πράγμα που ο ασθενής δεν μπορούσε να τσεκάρει και να διαπιστώσει από μόνος του), β) το rapid test κανονικά αρκεί και δε χρειάζεται να γίνεται και μοριακό, γ) για το αποτέλεσμα του μοριακού θα ενημερωθεί ο ασθενής τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ ή την Πολιτική Προστασία μόλις αυτό βγει, δ) η καραντίνα είναι 10 μέρες για τα εμβολιασμένα άτομα και όχι 14, ενώ για την έξοδό τους μετά δεν απαιτείται να γίνει εκ νέου έλεγχος και ε) τα αποτελέσματα θα βγουν δύο μέρες μετά τη λήψη του δείγματος.
Να σημειώσουμε εδώ πως από ενημέρωση που είχε ο ασθενής από τον γιατρό του η πραγματοποίηση εκ νέου τεστ και μάλιστα με αρνητικό αποτέλεσμα (προφανώς!) ενδείκνυται για να θεωρηθεί λήξασα η καραντίνα και να μπορεί να κυκλοφορήσει ο άνθρωπος που νόσησε χωρίς να υπάρχει πιθανότητα (έστω και μικρή) να μεταδώσει τον ιό. Το δε τεστ, για να βγει αρνητικό, χρειάζεται να περάσουν ιδανικά πάνω από 10 μέρες. Επομένως, η 10ημερη καραντίνα δεν σώζει την κατάσταση και ούτε εξασφαλίζει στον άνθρωπο που νόσησε ότι μπορεί να συναναστρέφεται κανονικά με άλλους ανθρώπους χωρίς να κινδυνεύει να διασπείρει τον ιό. Ωστόσο, οι ιθύνοντες έχουν άλλη άποψη. Τους γιατρούς θα ακούμε τώρα; Να βγει έξω ο κόσμος να πηγαίνει στη δουλειά του. Αυτό χρειάζεται. Τα άλλα όλα είναι περιττά.
5η μέρα
Ο ασθενής δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση και αποφασίζει να ψάξει μόνος του για το αποτέλεσμα του μοριακού διαγνωστικού ελέγχου που έκανε δυο μέρες νωρίτερα. Ετσι, καλεί ο ίδιος το ιατρείο του πρώην ΙΚΑ που λήφθηκε το δείγμα για να καταφέρει να ενημερωθεί τελικά ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό (και επισήμως!). Την ίδια μέρα ξεκινάνε και εμφανίζονται κάποιες πρώτες ενδείξεις συμπτωμάτων και στο δεύτερο άτομο το οποίο ενημερώνεται (έχοντας κάνει τον έλεγχο σε άλλη δημόσια δομή) ότι είναι και ο ίδιος θετικός κι ότι πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος να σημειώσουμε ότι όλες οι επαφές και των δύο ατόμων κινούνται κανονικότατα, δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν ΕΟΔΥ κι από καμία Πολιτική Προστασία (εδώ δεν έχουν ενημερωθεί τα ίδια τα κρούσματα καλά καλά) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω διάδοση της νόσου. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για άτομα εμβολιασμένα ή άτομα που εκφεύγουν των ευπαθών ομάδων.
Την 5η αυτή μέρα μετά τον πρώτο θετικό (έστω κι αν είναι rapid test) έλεγχο του πρώτου ασθενούς εμφανίζεται και η περίφημη Πολιτική Προστασία. Στο τηλέφωνο, ο υπάλληλος ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει αναρτηθεί στο σύστημα ως θετικό κρούσμα κορονοϊού, ότι θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα 10 ημερών (που θα λήξει εφόσον δεν εξακολουθούν τα συμπτώματα) ενώ επαναλαμβάνει ότι οι επαφές του δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα απολύτως αν είναι πλήρως εμβολιασμένες και χωρίς συμπτώματα. Ρωτά για τις ενδείξεις κορονοϊού που είχε ο ασθενής και που έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα, ρωτά τη διεύθυνση που θα βρίσκεται κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ρωτά αν είναι πλήρως εμβολιασμένος και τέλος… του εύχεται καλή και ταχεία ανάρρωση!!
Σε ερώτηση του ασθενούς για το τι γίνεται με το δεύτερο άτομο που βρίσκεται στο ίδιο σπίτι η απάντηση του υπαλλήλου είναι ίδια σα να πρόκειται για μια κοινή επαφή: το άτομο κυκλοφορεί κανονικά εφόσον είναι εμβολιασμένο εκτός αν εμφανίσει συμπτώματα! Και μόνο απ’ αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πόσοι άνθρωποι κυκλοφορούν που μπορεί να μεταφέρουν άθελά τους τον ιό στους υπόλοιπους γιατί είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Δυο μέρες αργότερα η Πολιτική Προστασία επανεμφανίστηκε για να κάνει τις ίδιες διεκπεραιωτικές ερωτήσεις και στο δεύτερο άτομο που προφανώς κόλλησε και νόσησε όντας σε άμεση επαφή με το πρώτο κρούσμα.
Ο σκοπός του παρόντος «ημερολογίου» δεν είναι να δείξουμε τι περνάει κάποιος άνθρωπος που νοσεί με κορονοϊό. Αλλωστε, είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι που το πέρασαν στην αρχή ανεμβολίαστοι, όσοι αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας και αναγκάζονται να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία κλπ. θα πέρασαν πολύ πιο δύσκολα. Ο σκοπός είναι να δείξουμε ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διαχείριση της πλάκας. Οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν σώσει (όσο τα έχουν καταφέρει) τους εαυτούς τους, παραμένοντας έρμαια και μόνιμα εκτεθειμένοι στον ιό, παρά ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ ο οποίος είναι για τα σκουπίδια.
Γιατί καθυστερούν τόσο να ενημερώσουν τους ασθενείς και γιατί έχει κοπεί πλήρως (δεν υπήρξε ούτε μια σχετική ερώτηση) η ιχνηλάτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους διαδικασία με 6.000 και 8.000 κρούσματα τη μέρα! Πώς άραγε φτάσαμε στα τόσα κρούσματα αναρωτήθηκε κανένας από τους υπεύθυνους; Οχι φυσικά. Αλλωστε γιατί να τους νοιάξει; Οσο λειτουργούν σωστά οι δουλειές, τα εργοστάσια κι οι εταιρίες, όσο η εστίαση είναι ανοιχτή και δε χρειάζεται να καταβάλουν τίποτα ως ποσό αποζημίωσης για τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν, γιατί να ασχοληθούν; Μπαίνουν άραγε οι ίδιοι στο μετρό; Οχι. Μήπως ανησυχούν αν θα καταφέρουν να πάρουν άδεια αν νοσήσουν ή αν θα πληρωθούν όλο το μηνιάτικο; Οχι. Μήπως ανησυχούν αν οι άμεσες επαφές των κρουσμάτων θα διασπείρουν τον ιό σε όλο και μεγαλύτερη έκταση; Οχι. Ας προσέξουν όλοι, ο καθένας ατομικά (μόνιμη επωδός της επιτυχημένης αυτής διαχείρισης), για να μην κολλήσουν.
Τέλος, δε θα αναφερθούμε καθόλου στα σχετικά με την εργασία και το τι γίνεται με τις άδειες λόγω ασθενείας των νοσούντων με κορονοϊό, γιατί αποτελεί άλλο ένα τεράστιο σκέλος παράνοιας. Θα πούμε μόνο πως σύμφωνα με ενημέρωση που υπήρξε από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος παρέπεμψε στον ΕΦΚΑ, υπάρχει η εξής διαδικασία: ο ασθενής πρέπει να εκδώσει και να αποστείλει το πιστοποιητικό νόσησης στον εργοδότη του ώστε να του χορηγηθούν οι απαιτούμενες μέρες άδειας και να πληρωθούν αυτές μέσω του ασφαλιστικού φορέα (όπως γίνεται για τις περιπτώσεις που οι μέρες άδειας είναι περισσότερες από δύο). Ωστόσο, μέσω της γνωστής κυβερνητικής πλατφόρμας, πιστοποιητικό νόσησης (ελληνικό) δεν μπορεί να εκδώσει κάποιος αν δεν περάσει ένας μήνας από τη διάγνωση. Το δε έγγραφο της διάγνωσης, αν δεν είναι από ιδιωτική κλινική, δεν υπάρχει σε κάποια μορφή αξιοποιήσιμη από τον ασθενή (φυσικό ή ηλεκτρονικό αρχείο). Το μόνο που υπάρχει ως ύστατη λύση για κάποιον που είναι ασθενής με κορονοϊό είναι η αίτηση και έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο εκδίδεται άμεσα.
Σημείωση «Κ»: Η αφήγηση αφορά πραγματικά περιστατικά. Ολα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας.