Σε τι κατάσταση βρίσκεται ένα νοσοκομείο που δεν έχει ούτε μαξιλάρια για τους ασθενείς του, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται γιατροί της πρώτης γραμμής να κάνουν εκκλήσεις στον κόσμο για βοήθεια; Σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης, για να μην πούμε κατάρρευσης.
Ιδού ένα «επεισόδιο» που διεξήχθη μέσα σε λίγες ώρες, απόγευμα και βράδυ της περασμένης Δευτέρας (23 Νοέμβρη).
Η παθολόγος-εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της CoviD-19 στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, χρόνια στην υπηρεσία των ασθενών με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, αναγκάζεται να κάνει από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την εξής έκκληση:
«Χρειαζόμαστε μαξιλάρια για τους ασθενείς μας στις πτέρυγες covid. Βρείτε τα, αγοράστε τα και φέρτε τα στην πύλη του Ιπποκρατείου. Θα χαρούμε πολύ και θα σας ευχαριστήσουμε δεόντως!»
Προφανώς υπάρχει ανταπόκριση, γι’ αυτό η γιατρός επανέρχεται με δεύτερη ανάρτηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Η ανταπόκριση σας ήταν άμεση και συγκινητική! Για να διευκρινίσω τυχόν απορίες… Τα μαξιλάρια των ασθενών, όπως και οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια πλένονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αποστειρώνονται, οπότε παρά την καλή τους ποιότητα, χαλάνε γρήγορα, κάποια δε, αχρηστεύονται και πετιούνται όταν δεν μπορούν να καθαριστούν από τις εκκρίσεις των ασθενών. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ανάγκες που δεν καλύπτονται επαρκώς και η έλλειψη σε τέτοια είδη είναι διαρκής, αφορά όλες τις κλινικές του Ιπποκρατείου και γνωρίζω καλά ότι αφορά ΟΛΑ τα νοσοκομεία της χώρας. Μπορεί κάποιος να πει πως αυτό δεν θα το λύσει η αλληλεγγύη του κόσμου και ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Συμφωνώ απόλυτα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να λυθεί. Και μέχρι η Πολιτεία να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν για προσκεφάλι τους τα διπλωμένα τους μπουφάν. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει μια δωρεά που θα είναι ωφέλιμη στο δημόσιο σύστημα υγείας, ας αρχίσει από αυτό. Οποιοδήποτε είδος αφορά το στρώσιμο μιας νοσοκομειακής κλίνης μας είναι απαραίτητο.
– Αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος
– Αδιάβροχο κάλυμμα μαξιλαριού
– Μαξιλάρια
– Μαξιλαροθήκες (άσπρες)
– Σεντόνια (άσπρα)
Βρείτε τα αντίστοιχα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες της πόλης και αγοράστε τα από κει.
Αν καλυφθούν οι πτέρυγες covid και υπάρχει προσφορά θα καλύψουμε και τις υπόλοιπες κλινικές. Είναι μεγάλο βάσανο για το προσωπικό να μην έχει να στρώσει το πρωί και να μαλώνουν οι προϊσταμένες μεταξύ τους ποια θα πρωτοκαλύψει το τμήμα της με αυτά που δίνει το πλυντήριο.
Κάθε δωρεά σας μπορεί να καταγραφεί και το νοσοκομείο να σας ευχαριστήσει εγγράφως. Η Θεσσαλονίκη έχει έναν μαύρο ιστό σαν κατακάθι, αλλά έχει και πολλούς κόκκινους φάρους που αναβοσβήνουν. Σ΄ αυτούς ελπίζουμε».
Ποια ήταν η απάντηση της διορισμένης διοίκησης του νοσοκομείου. Θαυμάστε την στη φωτογραφία δίπλα! «Πράκτορας» η γιατρός. «Υπηρέτης αλλότριων συμφερόντων», ου μην και «σκοτεινών κύκλων». Πάλι καλά που δεν ζήτησαν την πειθαρχική της δίωξη (ως προς αυτό ενήργησαν με αίσθημα αυτοπροστασίας, γιατί κάτι τέτοιο θα γύριζε και θα τους χτυπούσε κατακέφαλα σαν μπούμερανγκ).
Προσέξτε θράσος: «το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται μα παραμένει όρθιο»! Σε ποιον τα λέτε αυτά; Στους γιατρούς της πρώτης γραμμής σαν την Κυδώνα, που δυο χρόνια τώρα δεν έχουν ζήσει ούτε μια μέρα ξεκούρασης, που περνούν τη ζωή τους στους θαλάμους των ασθενών και όχι στις γραφειάρες όπως εσείς;
Αυτοί οι γιατροί έχουν μια… κακή συνήθεια: δεν «το βουλώνουν». Κι ο κόσμος τους πιστεύει, γιατί ξέρει ότι δεν έχουν κανένα προσωπικό συμφέρον. Μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς με τη μία ή την άλλη άποψή τους, όλοι όμως γνωρίζουν πως δεν υπάρχει ιδιοτέλεια αλλά αγωνία για τους αρρώστους που περιθάλπουν. Αλλωστε, συνήθως δεν εκφράζουν απόψεις αλλά περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Είναι η φωνή των ασθενών τους, που δεν μπορούν να μιλήσουν. Γι’ αυτό τους πιστεύει ο κόσμος.
Ενώ εσάς δεν σας πιστεύει κανένας. Οσες ανακοινώσεις διάψευσης και να βγάλετε, αφήνοντας με θράσος υπαινιγμούς για τους μάχιμους γιατρούς, το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιβεβαιώσετε τις καταγγελίες τους. Ετσι έγινε και με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ήμασταν οι μόνοι που επιμέναμε να το καταγγέλλουμε. Τώρα, αυτό αποτελεί «κοινό μυστικό». Αναγκάζονται να το παραδεχτούν και τα παπαγαλάκια σας. Και μέσα στον πανικό για το ξεσκέπασμά σας, βγαίνει ο κάθε Μπάμπης και μας λέει ότι είναι καλύτερα να μένουν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γιατί έτσι και μπουν στην ΜΕΘ φεύγουν από την αρμοδιότητα των γιατρών και περνούν στην αρμοδιότητα των… γραφείων κηδειών. Οπως ο Γεραπετρίτης παλιότερα που έλεγε πως δε χρειάζεται να έχουμε πολλές ΜΕΘ, γιατί όσες περισσότερες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν τόσοι περισσότεροι θάνατοι θα σημειώνονται! ‘Η ο Σκέρτσος που μας είπε πρόσφατα ότι αυτά που ζητούν οι μάχιμοι γιατροί, στο όνομα των αναγκών υγείας του ελληνικού λαού, είναι… «πολυτέλεια»!
Οταν μια γιατρός που δίνει μάχη με την CoviD-19 από την πρώτη μέρα, πάντοτε στην πρώτη γραμμή, μια γιατρός που οργάνωσε την πτέρυγα CoviD στο «Ιπποκράτειο» (έτσι δεν είναι, κυρίες και κύριοι της διοίκησης;), φτάνει στο σημείο να απευθυνθεί στον κόσμο ζητώντας μαξιλάρια και σεντόνια, σημαίνει πως έφτασε στο «μη παρέκει». Κι εσείς, αντί να το βουλώσετε και να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τουλάχιστον το στοιχειώδη, προκαλείτε τον ελληνικό λαό με θρασύτατες ανακοινώσεις.