Σαφή αποκλιμάκωση καταγράφεται στους δείκτες της πανδημίας την εβδομάδα 22-28 Γενάρη, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε σταθερή. Χρειάζεται και άλλο χρονικό διάστημα συνεχούς μείωσης της διασποράς του ιού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές έπεσαν κάτω από τις 100 την ημέρα, αλλά το επίπεδό τους απέχει πόρρω από το επίπεδο των 30 εισαγωγών την ημέρα, που είχε φτάσει η πανδημία. Το ότι έγιναν λιγότερα τεστ είναι ένας έμμεσος-ενδεικτικός δείκτης της μείωσης της διασποράς. Μειώθηκαν και οι νέες διασωληνώσεις, ενώ οι θάνατοι, παρά τη μείωσή τους, είναι ακόμα 60+ την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα της έξαρσης των προηγούμενων εβδομάδων.
Δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση, λοιπόν. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να μιλήσουμε για έξοδο από την πανδημία. Η πανδημία είναι εδώ και εξακολουθεί να θερίζει ηλικιωμένους και ευάλωτους. Αν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη και συνεχής μείωση των εισαγωγών και τις επόμενες εβδομάδες, θα κινούμαστε σε επίπεδα θανάτων γύρω στους 60 την εβδομάδα! Αυτές οι επίμονες διακυμάνσεις δεν μας επιτρέπουν ακόμα να μιλήσουμε για απαλλαγή από την πανδημία και πέρασμα του ιού SARS-CoV-2 σε ενδημική φάση. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι) ή αν θεωρούμε ότι 60 θάνατοι την εβδομάδα είναι… αμελητέα ποσότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που έχει κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης εδώ και δέκα μήνες.
Η εκτίμηση θετικότητας ανάλογα με το σύνολο των τεστ (167.905 την εβδομάδα 22-28 Γενάρη) είναι -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 7,4% (9,9% την προηγούμενη εβδομάδα). Η θετικότητα με βάση τα δειγματοληπτικά μοριακά τεστ είναι -πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 49%. Αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά χωρίς σημασία, αφού από τα σχεδόν 170.000 τεστ που έγιναν πήραν μόνο 47 και τα υπέβαλαν σε μοριακό έλεγχο. Θετικά βρέθηκαν τα 23. Και εξακολουθούν να γράφουν με θράσος (η έμφαση δική μας): «Σημειώνεται ότι, οι δειγματοληψίες αυτές πραγματοποιούνται με εθελοντική προσέλευση ατόμων στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της κοινότητας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για την εκτίμηση της τάσης της θετικότητας στην κοινότητα»! Το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης εκτίμησης! Η επιστήμη της Στατιστικής αυτοκτονεί.
Τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας εξακολουθούν να μην τον αναφέρουν. Αντί για το συνολικό αριθμό των νεκρών, που εξακολουθεί να δίνει στην Ελλάδα μια ντροπιαστική (και επώδυνη για το λαό μας) πρωτιά στην Ευρώπη, κάνουν παιχνίδι προπαγάνδας με την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα». Δηλαδή, με τη διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από όλες τις αιτίες από τον αντίστοιχο αναμενόμενο αριθμό θανάτων, που βασίζεται στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Χρησιμοποιούν έναν στατιστικό υπολογισμό για να μας πουν ότι «το z-score για την Ελλάδα υποδεικνύει ότι η θνησιμότητα κυμάνθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια».
Πραγματικά δεν έχουν το θεό τους. Εχουμε ένα στάνταρ νούμερο (αριθμός θανάτων από covid-19), που αν το αναγάγουμε σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα βγαίνει θλιβερή πρωταθλήτρια, κι αυτοί κρύβουν αυτό το μέγεθος και μιλούν για την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» που δεν αναφέρεται στην πανδημία αλλά σε κάθε αιτία θανάτου!
Στο ίδιο το δελτίο τους συλλαμβάνονται σταθερά ψευδόμενοι. Γράφουν: «Ο αριθμός των θανάτων COVID-19 που καταγράφηκαν την εβδομάδα 04/2024 ήταν 65, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (52/2023-03/2024: 104)». Ομως, αν αθροίσουμε τους θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στα δελτία του τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, βρίσκουμε 331 (μέσος εβδομαδιαίος όρος 83 και όχι 104). Επομένως, τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες έκρυψαν τουλάχιστον 84 θανάτους, 21 την εβδομάδα κατά μέσο όρο!
Αυτή την απατεωνιά την ξεπερνούν μ’ έναν αστερίσκο κάτω από ένα διάγραμμα, που αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19». Αφού καταγράφονται θάνατοι με καθυστέρηση, γιατί δεν δίνουν το συνολικό αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας; Κρατάμε, λοιπόν, ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν που κι εμείς αναφέρουμε (αναγκαστικά, προσθέτουμε τους νέους θανάτους που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ, γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή πληροφόρησης).
Σε ό,τι αφορά τις νέες διασωληνώσεις, μας λένε ότι τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες είχαμε μέσο εβδομαδιαίο αριθμό 35 νέων διασωληνώσεων, ενώ την εβδομάδα 22-28 Γενάρη οι νέες διασωληνώσεις ήταν 11! Ξέρετε πόσες είναι οι νέες διασωληνώσεις την εβδομάδα 22-28 Γενάρη, με βάση τα δικά τους στοιχεία; Τουλάχιστον 47! Υπερτετραπλάσιες! Για τέτοιους απατεώνες μιλάμε.
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη στοιχειώδη καταγραφή των δεικτών της πανδημίας, τονίζοντας πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι εδώ και καιρό πιο αναξιόπιστα σε σχέση με το παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την εβδομάδα 22-28 Γενάρη, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουμε:
- 65 νεκρούς ή 9 την ημέρα κατά μέσο όρο (έναντι 73 νεκρών ή 10 την ημέρα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα). Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, όμως ο ΕΟΔΥ μάς έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αριθμό των θανάτων.
- Σύνολο διασωληνωμένων 51. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινώσει 69 διασωληνωμένους. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αριθμός είναι «μαϊμουδισμένος» προς τα κάτω. Απόδειξη τα Στατιστικά της 1ης ΥΠΕ, που έχουμε παραθέσει πολλές φορές και αναφέρουν σημαντικά υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων.
- Ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πια, γιατί δεν μας δίνουν αριθμό αποσωληνωθέντων. Ξέρουμε το σύνολο των διασωληνωμένων, ξέρουμε το σύνολο των θανόντων, δεν ξέρουμε όμως το σύνολο όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι την εβδομάδα 22-28 Γενάρη είχαμε τουλάχιστον 47 νέες διασωληνώσεις (65 θανόντες μείον 18 που αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων). Δηλαδή, τουλάχιστον 7 νέες διασωληνώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο (την προηγούμενη εβδομάδα 11). Σ’ αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ, για να έχουμε ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων.
- Σύνολο νεκρών από την αρχή της πανδημίας 38.356 (όπως είπαμε, ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος).
Οι μέσοι όροι του Γενάρη, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν ως εξής:
- Σύνολο θανάτων τον Γενάρη: 334 (Δεκέμβρης: 247, Νοέμβρης: 187, Οκτώβρης: 236, Σεπτέμβρης: 167, Αύγουστος: 132, Ιούλης: 78, Ιούνης: 105, Μάης: 218, Απρίλης: 201, Μάρτης: 301, Φλεβάρης: 387, Γενάρης: 723, Δεκέμβρης: 652, Νοέμβρης: 604, Οκτώβρης: 594, Σεπτέμβρης: 538, Αύγουστος: 1.264, Ιούλης: 1.125, Ιούνης: 387 νεκροί).
- Μέσος ημερήσιος όρος θανάτων τον Γενάρη: 12 (Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 4, Ιούλης: 3, Ιούνης: 4, Μάης: 7, Απρίλης: 7, Μάρτης: 10, Φλεβάρης: 14, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 21, Νοέμβρης: 20, Οκτώβρης: 19, Σεπτέμβρης: 18, Αύγουστος: 41, Ιούλης: 36, Ιούνης: 13).
- Μέσος ημερήσιος όρος διασωληνώσεων τον Γενάρη: τουλάχιστον 11 (Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 5, Ιούλης: 2, Ιούνης: 3, Μάης: 6, Απρίλης: 7, Μάρτης: 9, Φλεβάρης: 13, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 22, Νοέμβρης: 21, Οκτώβρης: 20, Σεπτέμβρης: 17, Αύγουστος: 40, Ιούλης: 38, Ιούνης: 13).
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, σημαντικά. Εφτασαν τις 78 την ημέρα κατά μέσο όρο (παλαιότερα είχαν κατέβει κάτω από 30). Για την εβδομάδα 22-28 Γενάρη ο ΕΟΔΥ αναφέρει 546 εισαγωγές (78 την ημέρα κατά μέσο όρο). Την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές ήταν 842 (120 την ημέρα κατά μέσο όρο). Ο υψηλός αριθμός εισαγωγών είναι σημαντικός για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί αυτές οδηγούν σε βαριές νοσήσεις, διασωληνώσεις, θανάτους.
Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και να πλήττει ηλικιωμένους και ευάλωτους. Ανεξάρτητα από το τι λένε η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι» λοιμωξιολόγοι, που αδιαφορούν για τους ανθρώπους που νοσούν βαριά και πεθαίνουν, εμείς επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για εμβολιασμό και για τήρηση των μέτρων προστασίας (ειδικά για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε συνθήκες συνωστισμού). Είναι η άμυνά μας απέναντι στην πανδημία ενός επικίνδυνου ιού και στην πανδημία του καπιταλισμού που ενδιαφέρεται μόνο για την «κανονικότητα» του κέρδους.
Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων είναι κοινωνικό καθήκον για όλες και όλους μας. Και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος αυτό το διάστημα. Μια μασκούλα δεν βλάπτει ή, μάλλον, είναι απαραίτητη. Και τήρηση αποστάσεων από ηλικιωμένους και ευάλωτους.