Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Προσποιητή έκπληξη πολιτικών απατεώνων

0

Ελα, δεν το πιστεύω! Στην Αλβανία, λέει, λειτουργεί φάμπρικα που εκδίδει πλαστά τεστ για τους αλβανούς πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα (και δεν είναι λίγοι). Τα δειγματοληπτικά τεστ που κάνουν στα σύνορα, λέει, βρίσκονται θετικά σε ποσοστό 13%, οπότε δεν μπορεί να σταθεί η δικαιολογία ότι το τεστ στην Αλβανία ήταν πράγματι αρνητικό και μετά πό κάποιες ώρες το τεστ στην Ελλάδα βγαίνει θετικό.

Πρόκειται για προσποιητή έκπληξη πολιτικών απατεώνων. Το ήξεραν πολύ καλά ότι στην Αλβανία (και όχι μόνο) στήθηκε φάμπρικα έκδοσης αρνητικών τεστ έναντι πληρωμής. Τη δεκαετία του 1990, οι αλβανοί εργάτες που έρχονταν στην Ελλάδα δήλωναν «βορειοηπειρώτες», για να γλιτώνουν τις επιχειρήσεις «σκούπα» και τις μαζικές απελάσεις. Στη συνέχεια, όποιος είχε να πληρώσει έβγαζε και ένα διαβατήριο με… ελληνοπρεπές όνομα, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο στην Ελλάδα. Να μπορεί να ασχολείται μόνο με το κυνήγι του μεροκάματου και όχι και με το κυνήγι του μπάτσου. Μιλάμε για κανονικά, όχι πλαστά διαβατήρια. Πλήρωνες και έπαιρνες διαβατήριο με όνομα Yorgo, Christo, Kosta ή Yanni (κι ας σε έλεγαν Fatmir, Enver, Edward ή Arben). Ακόμα και σήμερα, αλβανοί εργάτες με κανονικές άδειες παραμονής στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, με τα παιδιά τους να έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα, γιατί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, φέρουν στα νομιμοποιητικά τους έγγραφα αυτά τα ψεύτικα ονόματα των διαβατηρίων που αγόρασαν (και είναι -επαναλαμβάνουμε- νόμιμα διαβατήρια, όχι πλαστά).

Υπήρχε, λοιπόν, περίπτωση ο αλβανός εργάτης που θέλει να έρθει στην Ελλάδα, να μην μπορέσει ν’ αγοράσει μια βεβαίωση αρνητικού τεστ covid, χωρίς να μπει στο ρίσκο να κάνει ένα πραγματικό τεστ; Κάθε πράγμα έχει την τιμή του. Δεν ψάξαμε πόσο κοστίζει μια βεβαίωση αρνητικού τεστ στην Αλβανία, είμαστε όμως σίγουροι ότι θα έχει μια… δίκαιη τιμή (η καπιταλιστική αγορά ρυθμίζει τις τιμές στα νόμιμα και στα λαθραία). Επαναλαμβάνουμε, επίσης, ότι αυτό δε γίνεται μόνο στην Αλβανία, αλλά παντού (ναι, ναι, και στην καρδιά της… πολιτισμένης Ευρώπης).

Αυτό, φυσικά, το γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές. Αν ήθελαν να προστατεύσουν τη χώρα από εισαγόμενα κρούσματα, πρώτο δε άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες στον τουρισμό και δεύτερο θα καθιέρωναν μοριακό τεστ για κάθε εισερχόμενο στην Ελλάδα. Μοριακό τεστ που θα γίνεται στην Ελλάδα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα: παραμονή σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, καραντίνα μιας εβδομάδας ακόμα και στην περίπτωση αρνητικού τεστ κτλ. Ομως, όπως άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα στον τουρισμό, με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους και με τους τουρίστες να γυρίζουν ελεύθεροι στη χώρα ακόμα και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, έτσι άνοιξαν διάπλατα και τα βόρεια σύνορα της χώρας, όχι μόνο στον τουρισμό από τις γειτονικές χώρες, αλλά και στους εποχικούς εργάτες που δουλεύουν στη συγκομιδή μιας ευρύτατης γκάμας αγροτικών προϊόντων και στα διάφορα εργοστάσια διαλογής και τυποποίησης, συσκευασίας, κονσερβοποιίας κτλ. Τυχαίο είναι ότι σε εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας ανιχνεύτηκε τεράστια διασπορά του κοροναϊού, ακόμα και με περισσότερα από εκατό κρούσματα στον ίδιο εργασιακό χώρο;

Οταν άρχισαν να πληθαίνουν τα κρούσματα και έπρεπε να δείξουν ότι παίρνουν μέτρα, αποφάσισαν για τα χερσαία σύνορα στο Βορρά το τεστ πριν από 72 ώρες. Τεστ στη χώρα προέλευσης και όχι τεστ στην Ελλάδα και υποχρεωτική καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών. Ηξεραν πολύ καλά ότι αυτά τα τεστ θα έβγαιναν στην «αγορά». Οτι οι εργάτες θα τα αγόραζαν, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν τα μεροκάματα που κάνουν κάθε χρόνο στα χωράφια ή στα εποχικά εργοστάσια, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να βγάλουν το χειμώνα. Κι όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν της συγκομιδής και της επεξεργασίας και ενώ στην Ελλάδα σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, «θυμήθηκαν» ξαφνικά να βάλουν τα παπαγαλάκια του αστυνομικού ρεπορτάζ να γράφουν για πλαστές βεβαιώσεις αρνητικού τεστ από την Αλβανία.

Την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα δεν την έχουν οι αλβανικές αρχές. Την έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ακολούθησε μια εγκληματική πολιτική, την οποία πληρώνει τώρα πολύ βαριά ο ελληνικός λαός. Οσο κι αν προσπαθήσουν να μεταφέρουν την ευθύνη στις πλαστές αλβανικές βεβαιώσεις, δε θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κοινοποίηση: