Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Βρετανία: Ζεστό χρήμα στα σούπερ μάρκετ που θησαύρισαν μέσα στην πανδημία!

0

Οταν ακόμα και πρώην υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης Τζόνσον στη Βρετανία παραδέχεται ότι οι έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιστρέψουν τις 1.9 δισ. λίρες (2.1 δισ. ευρώ) που τους χάρισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη με τη δωδεκάμηνη αναστολή φόρων «μη οικιακής περιουσίας» (business rates), τότε τι να προσθέσουμε εμείς; Οτι το κράτος λειτούργησε για μία ακόμα φορά σαν «ενιαίος καπιταλιστής» ταΐζοντας με ζεστό χρήμα επιχειρήσεις που ανθούν;

Πρόκειται για έξι αλυσίδες καταστημάτων, Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrison, Aldi και Lidl, στις οποίες το βρετανικό δημόσιο χάρισε φόρους αξίας 1.9 δισ. λιρών, μη τυχόν και μειωθούν τα κέρδη τους λόγω κοροναϊού. Ομως, όπως μας ενημερώνει ο βρετανικός Guardian, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά για τους μεγαλοκαπιταλιστές του εμπορίου, που αύξησαν τις πωλήσεις τους μέσα στην πανδημία. Ετσι, πλήρωσαν κανονικά τα μερίσματα στους μετόχους τους. Η Sainsbury’s πλήρωσε μερίσματα αξίας 231 εκατομυρίων λιρών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή ένα εκατομμύριο πάνω από τα λεφτά που γλίτωσε από τη φοροαπαλλαγή! Η Tesco πλήρωσε 315 εκατομμύρια στους μετόχους της.

Τα… λεφτουδάκια που τσέπωσαν οι μέτοχοι έτυχαν αρνητικών κριτικών στην πολιτική πιάτσα. Είναι πρόκληση, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει και χρειάζονται χρήματα για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική βόμβα, τα λεφτά των φορολογουμένων να πηγαίνουν στις τσέπες των μετόχων! Οπως επισημαίνει ο Guardian, τα χρήματα αυτά είναι δεκαπλάσια από αυτά που χρειάζονταν για να καλύψουν τα δωρεάν σχολικά γεύματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατόπιν καμπάνιας για τα πεινασμένα φτωχά παιδιά, που έκανε ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα –μετά από κάποιες καθυστερήσεις- ότι θα δώσει 170 εκατομμύρια λίρες! Ο Ράσφορντ δήλωσε… συγκλονισμένος με υπερηφάνια, γι’ αυτή τη… γενναία πράξη!

Εμείς δε δηλώνουμε καθόλου… συγκλονισμένοι για τα 1.900 εκατομμύρια λίρες που η κυβέρνηση χάρισε στους καπιταλιστές του λιανικού εμπορίου. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και στην πανδημία!

ΥΓ. Στην τελευταία έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), που έγινε μέσω της εφαρμογής Test & Trace στα κινητά, αποκαλύφθηκε ότι τα σούπερ μάρκετ ήταν ο νούμερο ένα χώρος που είχαν επισκεφθεί άνθρωποι της ίδιας περιοχής, που βρέθηκαν μολυσμένοι με κοροναϊό μια βδομάδα αργότερα (δεύτερα ήταν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και τρίτα της πρωτοβάθμιας).

Αυτό φυσικά δε σημαίνει αυτόματα ότι τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες μετάδοσης, όπως επεσήμανε η ίδια η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Μολύνσεων του οργανισμού, Ιζαμπελ Ολιβερ, δηλώνοντας ότι «υπαινιγμοί ότι τα σούπερ μάρκετ προκαλούν τη διάδοση της COVID-19 είναι ανακριβείς. Τα δεδομένα της κοινής έκθεσης δεν αποδεικνύουν πού κολλάει ο κόσμος COVID-19. Απλά δείχνει πού βρίσκονταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί, τις ημέρες πριν από το τεστ, και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών εστιών».

Αν όμως δεν παίζουν κανένα ρόλο στην διασπορά του ιού τα σούπερ μάρκετ, προς τι η κατάληξη των δηλώσεων της κυρίας διευθύντριας; Είναι τα σούπερ μάρκετ πιθανές εστίες ή όχι; Αυτό σίγουρα σχετίζεται με τα μέτρα προστασίας που παίρνουν (ποιότητα εξαερισμού, καθαριότητα κτλ) και τους ελέγχους που γίνονται αν τηρούν πραγματικά το μέγιστο αριθμό ατόμων, κάτι το οποίο… δε βάζουμε το χέρι στη φωτιά ότι το κάνουν. Μπροστά στα κέρδη, τι κι αν στοιβαχτούν μερικοί πελάτες παραπάνω; Χριστούγεννα έρχονται…

Κοινοποίηση: