Χρεοκοπημένα μαγαζιά θυμίζουν τα άλλοτε σφύζοντα από ζωή πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, καθώς ελάχιστοι είναι οι ασφαλισμένοι που περνούν την πόρτα τους. Αιτία η έλλειψη γιατρών στις βασικές ειδικότητες. Ο κόσμος προτιμά να αναζητήσει από την αρχή έναν ιδιώτη, παρά να ψάχνει από πολυϊατρείο σε πολυϊατρείο.
Ιδια είναι η εικόνα και στα εργαστήρια, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσαν ο Συνεταιρισμός Medisyn και η ΕΣΔΥ. Στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ η επισκεψιμότητα φτάνει μόλις το 7%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια φτάνει το 66%. Οι ιδιώτες άρπαξαν την ευκαιρία για να διαφημίσουν τα μαγαζιά τους, δημοσιοποιώντας αποτελέσματα «έρευνας», σύμφωνα με τα οποία το 67% των ασφαλισμένων χαρακτήρισε πολύ κακή έως μέτρια την ποιότητα των υπηρεσιών στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, ενώ το 76,9% χαρακτήρισε καλές έως πολύ καλές τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια!
Στο μεταξύ, μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη ως συμβασιούχων 900 επικουρικών γιατρών διάφορων ειδικοτήτων για τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτώβρη και οι συμβάσεις θα υπογραφούν στα τέλη του χρόνου. Αυτοί, βέβαια, όταν προσληφθούν, θα αποτελούν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των 3.000 γιατρών που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ και εξαναγκάστηκαν να φύγουν από το ΠΕΔΥ. Περιττεύει να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Μάρτη ο Γεωργιάδης δήλωνε ότι «από μέρα σε μέρα» προκηρύσσονται αυτές οι 900 θέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι επικουρικοί γιατροί θα υπογράφουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για κάλυψη επιτακτικών αναγκών. Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να καταγγελθούν οποτεδήποτε, χωρίς καμιά προθεσμία προειδοποίησης και χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση λογαριάζει παραπέρα μείωση των θέσεων γιατρών στο ΠΕΔΥ και κρατά το δικαίωμα να διώχνει τους επικουρικούς ακόμη και πριν τη λήξη της συμβατικής περιόδου για την οποία προσλήφθηκαν. Η παραπέρα σμίκρυνση του ΠΕΔΥ θα γίνει μέσα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων.
Η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης των πολυϊατρείων και η στροφή των ασφαλισμένων στους κάθε είδους ιδιώτες (γιατρούς και εργαστήρια) δημιουργεί με μεθοδικότητα το έδαφος για τη συρρίκνωσή τους. Το επιχείρημα θα το θεμελιώσουν και με στατιστικά στοιχεία: τόσοι πηγαίνουν στο τάδε πολυϊατρείο, τόση είναι η αναλογία ασθενών ανά γιατρό, γιατί να πληρώνουμε ενοίκια; Το συγχωνεύουμε με το πολυϊατρείο του διπλανού δήμου και κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος επιχειρεί την εισαγωγή των δουλοκτητικών εργασιακών σχέσεων και στη Δημόσια Υγεία. Ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας την πρόσληψη 3.000 εργαζόμενων διάφορων ειδικοτήτων (νοσηλευτές οι περισσότεροι), με τις γνωστές πεντάμηνες συμβάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Επαναφέρουν τα stage σε ακόμη χειρότερη μορφή.