Επί μήνες σέρνεται το θέμα με το επικίνδυνο βρεφικό γάλα ΝΑΝ2, παραγωγής της πολυεθνικής Nestle, αλλά οι ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου, μέχρι που έδρασε η ίδια η πολυεθνική, όταν είδε κι αποείδε ότι δεν μπορούσε να κρύβει άλλο το… ένοχο μυστικό. Το ίδιο ένοχα συμπεριφέρθηκαν και οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ, που έκαναν πλάτες στην πολυεθνική.
Το θέμα έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη, όταν το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA μετέδωσε ότι οι ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή να κατασχεθούν πάνω από 30 εκατομμύρια λίτρα του συγκεκριμένου βρεφικού γάλακτος, δηλαδή όλη η ποσότητα που κυκλοφορούσε στην ιταλική αγορά. Ο λόγος είναι η ανεύρεση στο γάλα ουσίας που υπάρχει στα υλικά συσκευασίας (ίχνη από μελάνι της ετικέτας).
Την ίδια μέρα, το BBC μετέδωσε ότι ο εντοπισμός της συγκεκριμένης ουσίας έγινε τον περασμένο Ιούνη, δηλαδή πριν 6 μήνες! Οι ιταλικές αρχές απέσυραν αρχικά (στις 9 Νοέμβρη) μόνο 2 τόνους γάλακτος, πειθόμενες από τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας ότι το πρόβλημα υπήρξε μόνο για συγκεκριμένες παρτίδες. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε και οι Ιταλοί διέταξαν την απόσυρση και καταστροφή όλης της ποσότητας του ΝΑΝ2, εκ του αποτελέσματος, όμως, πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι προέκυψαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Nestle ψεύδεται.
Η έδρα της Nestle την ίδια μέρα ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα βρεφικά γάλατα τα οποία εκτιμά ότι έχουν ίχνη μόλυνσης από μελάνι. Στην ίδια ανακοίνωση ισχυρίστηκε ότι τα επίπεδα των ιχνών μελανιού που βρέθηκαν δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για την υγεία των βρεφών και δικαιολόγησε την απόσυρση ως «ένα ακραίο μέτρο πρόληψης για να καθησυχαστούν οι καταναλωτές». Επίσης, εκπρόσωπος της Nestle δήλωσε ότι η εταιρία ακολουθεί πλέον νέα διαδικασία συσκευασίας, που αποτρέπει τη μόλυνση. Οι ιταλικές αρχές, όμως, εκφράζουν φόβους ότι η ουσία που ανιχνεύτηκε είναι τοξική.
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας και αφού η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, η ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ ανακοίνωσε ότι το γάλα ΝΑΝ2 σε υγρή μορφή έχει σταματήσει να διατίθεται στην Ελλάδα από τα τέλη Οκτώβρη και ότι… προληπτικώς αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που έχουν απομείνει, μολονότι «η χημική ουσία ΙΤΧ που ανιχνεύτηκε δεν είναι τοξική, σύμφωνα με την επιστημονική άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων». Ο ΕΦΕΤ και ο ΕΟΦ δεν πήραν χαμπάρι, δεν μίλησαν, λες και το θέμα δεν υπήρξε.
Μια μέρα αργότερα εμφανίστηκε στην πιάτσα το μεγάλο αφεντικό, ο γενικός διευθυντής της Nestle Π. Μπράμπεκ, για να χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «τρικυμία σςε φλυτζάνι» και να αποκαλύψει ότι από τον Ιούνη που εντοπίστηκε το πρόβλημα ήταν ενήμερες οι ευρωπαϊκές αρχές και ιταλικές αρχές και είχαν συμφωνήσει «να αφήσουν τα προϊόντα να εξαντληθεί η διάρκεια διατηρησιμότητάς τους και να αλλάξουν τη διαδικασία παραγωγής όσον αφορά τη συσκευασία».
Το ένοχο μυστικό επιβεβαίωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φ. Τοντ, που αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη, στην οποία αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε από το Σεπτέμβρη τα κράτη μέλη μέσω του δικτύου συναγερμού! Αρα, το γνώριζαν και οι ελληνικές αρχές! Και ενώ ο ΕΦΕΤ εξακολούθησε να σιωπά, ο ΕΟΦ εξέδωσε λιτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας απαγορεύει προληπτικά τη διάθεση και διακίνηση όλων των παρτίδων του προϊόντος ΝΑΝ2 σε υγρή μορφή από την ελληνική αγορά». Απαγόρευσε τη διάθεση ενός προϊόντος που 24 ώρες πριν είχε αποσύρει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία!
Οπως βλέπουμε, το παιχνίδι το παίζει αποκλειστικά η εταιρία. Ηξερε το θέμα από τον Ιούνη και το χειρίστηκε μόνη της και εν κρυπτώ, αφήνοντας τις μολυσμένες ή ύποπτες ποσότητες να πουλιούνται κανονικά στην αγορά μέχρι να εξαντληθούν.
Μόνο όταν στριμώχτηκε από τη διαρροή της είδησης και προκειμένου να σώσει την εμπορική αξιοπιστία της φίρμας της, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απόσυρση. Μάλιστα και σ’ αυτόν τον τομέα προσπάθησε να έχει τις μικρότερες απώλειες. Γι’ αυτό και η απόσυρση δεν έγινε ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες, αλλά μόνο αφού διέταξαν γενική απόσυρση οι ιταλικές αρχές και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό. Ολα τα παρόμοια συμβάντα αποκαλύπτουν ότι το διατροφικό σκάνδαλο είναι διαρκές και η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις κυβερνήσεις είναι η συγκάλυψη, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των εταιριών.