Πολύ μελάνι χύθηκε για το ζήτημα των μαζικών εμβολιασμών κατά της «γρίπης των χοίρων» και για τον πανικό που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στην αρχή του χειμώνα. Κρατώντας εξαρχής μια αταλάντευτα καχύποπτη (δηλωμένα εχθρική κατά πολ- λούς) στάση κατά των εμβολιασμών, το τέλος της χειμερινής περιόδου –πέρα από οποιαδήποτε φιλολογία υποθέσεων και επιστημονικοφανών θεωριών– επιτρέπει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι.
Δεν θα επαναλάβουμε όσα γράφαμε επί του θέματος από το ξεκίνημά του. Το σαθρό καπιταλιστικό σύστημα της αγιοποίησης του κέρδους, που δε διστάζει να εξαπατά τις κοινωνίες («αγορές» κατ’ αυτό), φροντίζει να μας δικαιώνει. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι με την άφιξη της νέας χρονιάς και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άρχισε να γίνεται διακριτή η πραγματικότητα. Την όποια ανησυχία που κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν σε «πανικό», διαδέχτηκαν αφ’ ενός οι αιτήσεις κρατών για επιστροφή εκατομμυρίων εμβολίων και αφ’ ετέρου η σιωπή περί το ζήτημα, από τους κάθε λογής ακραιφνείς υποστηρικτές των εμβολιασμών. Μετά δε τη διατύπωση μομφής εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις αναφορές από υπεύθυνα χείλη για υποκίνηση από οικονομικά συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών, δεν έχουμε χρεία άλλων μαρτύρων. Ολα αυτά είχαν προβλεφθεί και καταγραφεί πολύ νωρίτερα –δεν ήταν δα και δύσκολο– από μέρους μας… Οσο για τις αποχρώσες ενδείξεις ενός ανήθικου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που πιθανόν παίχθηκε σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων, «cum tacent, clamant» (με τη σιωπή τους φωνάζουν), απαντά ο Κικέρωνας σε όσους σήμερα αναδιπλώνονται ή απλώς… έχουν καταπιεί τις γλώσσες τους. Πάνε πια τα πρωτοφανή, καθημερινά «δελτία θανάτων λόγω γρίπης»…
Πάντως, τώρα πια οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη κερδίσει υπερβολικά μεγάλα ποσά και οι «συμβιβασμοί» με τα κράτη για επιστροφές εμβολίων ή ακύρωση επιπλέον παραγγελιών, μάλλον δεν τις προβληματίζουν και τόσο… Πριν δυόμισι μήνες, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήριζε την παραγγελία των 16 εκατομμυρίων εμβολίων της προηγούμενης κυβέρνησης υπερβολική, αφού η δόση θα ήταν μία για κάθε εμβολιαζόμενο. Δήλωνε ακόμη πως το υπουργείο, όχι μόνο σταμάτησε να παραλαμβάνει άλλα εμβόλια, αλλά επιβεβαίωνε και την επιστροφή 12 εκατομμυρίων εμβολίων, από τα οποία επρόκειτο να εξοικονομηθούν 65 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, η ένωση των Ιταλών καταναλωτών «Codacons» ανακοίνωνε ότι θα καταθέσει ομαδική αγωγή με σκοπό να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν για τα εμβόλια κατά της γρίπης Η1Ν1 που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση. «Τα 186 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν τεράστια σπατάλη, δεδομένης της μικρής αποδοχής της εκστρατείας για εμβολιασμό και του γεγονότος ότι ο συναγερμός για την πανδημία ήταν αβάσιμος και υπερβολικός», ανακοίνωσε. Για τους ανιχνευτές της αλήθειας πίσω απ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι η Ιταλία (με εξαπλάσιο πληθυσμό από αυτόν της Ελλάδας), αγόρασε 24 εκατομμύρια εμβόλια και τελικά εμβολιάστηκαν μόλις ένα εκατομμύριο άνθρωποι…
Τέλος, μεταξύ πολλών χωρών που αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει και άλλαξαν ρότα, η Γερμανία και η Ισπανία αναζητού-σαν λύσεις για επιστροφή των εμβολίων. Η Γερμανία έκανε λόγο για παντελή έλλειψη στη ζήτησή τους, ενώ η Ισπανία –πιο προνοητική– είχε προβλέψει και αναγράψει σχετικό όρο στα συμβόλαια που υπέγραψε με τις φαρμακευτικές εταιρίες «GlaxoSmithKline», «Novartis» και «Sanofi-Pasteur», σύμφωνα με τον οποίον προβλέπεται επιστροφή εμβολίων «σε περίπτωση που αυτά δεν χρειαζόταν».
Τα «γυρίζουν» τώρα οι άλλοτε λαλίστατοι υπέρμαχοι των εμβολιασμών
«Fiat lux» (ας λάμψει το φως) αναφωνούν τώρα πολέμιοι αλλά και υπέρμαχοι των εμβολιασμών. Και ζητούν να ερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη με την αναμενόμενη πανδημία (που δεν ήρθε) και με το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων (που ήρθαν).
«Οι επιστήμονες οφείλουν να υπακούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις οδηγίες», λέει τώρα πρώην πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ σε κάποια επαρχιακή πόλη και υπέρμαχος των εμβολιασμών (σσ. είναι καταγεγραμμένες οι πρότερες ακραιφνείς θέσεις του υπέρ των εμβολιασμών). Στη διάρκεια μιας μακράς και διεξοδικής συζήτησης, θέσαμε υπόψη του όλες τις παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τη σπουδή της Ελλάδας να παραλάβει υπερβολικό αριθμό εμβολίων. Επίσης, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τον καθαγιασμό της κερδοσκοπίας σε βάρος κοινωνιών και κρατών, καθώς και αντίστοιχες συμπεριφορές σε πλείστα όσα ζητήματα εμπλέκονται εταιρικές επιταγές ή άλλα συμφέροντα.
«Είχα πει ότι δεν πρέπει να επιστραφούν όλα τα εμβόλια, με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο ήταν νωρίς για κάτι τέτοιο», τα «γυρίζει» τώρα ο συνομιλητής μας: «Η επιδημία –ευτυχώς– δεν ήρθε και σταθήκαμε τυχεροί, ωστόσο εμείς οφείλαμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Τώρα, αν έπρεπε να γίνουν εμβολιασμοί, αν η γρίπη ήταν αυτή που έλεγαν και αν υπήρξαν ψέματα, είναι άλλο θέμα…». Προσθέτει δε ότι «όλα τα κράτη έχουν πρόβλημα και δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει απολογισμός αν δεν ξέρουμε τι έγινε ακριβώς, πόσοι, ποιοι και πώς πέθαναν, αν δεν βγουν επίσημα στοιχεία. Και είναι ο ΠΟΥ αυτός που πρέπει να δώσει λόγο και απολογισμό». Επίσης, τονίζει τώρα ότι «πρέπει και το ελληνικό υπουργείο Υγείας να δώσει στοιχεία, γιατί κάτι κρύβεται αν πήραν παραπάνω εμβόλια. Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ούτε καν πολιτικά δεν εκμεταλλεύονται το θέμα κάποιοι, αλλά έχει “κουκουλωθεί”!».
Τέλος, ο ίδιος ζητά «να μη χαθούν τα χρήματα, ειδικά στην κατάσταση που βρισκόμαστε» και καταλήγει λέγοντας: «Οφείλαμε ν’ ακολουθήσουμε τις οδηγίες κι αν αυτές κρύβουν άλλα πράγματα, είναι άλλο θέμα. Πάντως, αν υποκρύπτονται συμφέροντα και παιχνίδια –που πολύ το φοβάμαι– δεν μπορεί πλέον κανείς να έχει εμπιστοσύνη… Γεγονός είναι ότι ο ΠΟΥ είναι υπόλογος και θα πρέπει να συσταθεί διακρατική επιστημονική ομάδα που θα ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη».
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πάντως, ακόμα κι έτσι και κρίνοντας από τα πορίσματα αμέτρητων τέτοιων επιτροπών, μοιραία –όχι από προσωπική εμμονή, αλλά από πλείστα όσα παραδείγματα– έρχονται στο νου δύο πράγματα: η θυμόσοφη ρήση «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» και ο τίτλος της γνωστής ταινίας του Stephen Frears: «Ωραίο μου πλυντήριο»…
Θ. Μ.