Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα
  • EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία
  • O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!
  • Σαν σήμερα 17 Ιούλη
  • Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ
  • Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»ΕΛΠΕ και ΕΟΔΥ έκρυψαν σοβαρό κρούσμα CoviD-19 για ν’ αποφύγουν την καραντίνα
Υγεία

ΕΛΠΕ και ΕΟΔΥ έκρυψαν σοβαρό κρούσμα CoviD-19 για ν’ αποφύγουν την καραντίνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Ιούν 2020, 00:00

Η είδηση δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης στο eksegersi.gr και ήταν «καρατσεκαρισμένη»: Οδηγός βυτιοφόρου, ηλικίας 53 χρόνων, διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό και εισήχθη το Σάββατο 20 Ιούνη στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιούνη εισήχθη στη ΜΕΘ, γιατί η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεν αποκλείεται να έχει ήδη διασωληνωθεί.

Ο εργαζόμενος αυτός φόρτωνε συνεχώς καύσιμα από το διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και τα μετέφερε σε διάφορες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Λόγω της δουλειάς του, ερχόταν φυσικά σε επαφή με πολύ κόσμο, στα διϋλιστήρια και στους τόπους εκφόρτωσης των καυσίμων. Και βέβαια, είχε και κοινωνική ζωή, όπως κάθε άνθρωπος. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι θετικός στον ιό διαγνώστηκε και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης στο ΑΧΕΠΑ. Δεν μπορούμε, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιος προσεβλήθη πρώτος και μετέφερε τον ιό στον άλλο, ούτε είναι δική μας δουλειά να το μάθουμε. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί –όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια- το γεγονός κουκουλώνεται για να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ. Εχουμε, δηλαδή, μια επανάληψη των όσων έγιναν στην COSCO.

Πραγματοποιώντας ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Παντελιάδη, και με ανθρώπους του ΕΟΔΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αρνήθηκαν να μας δώσουν τα ονόματά τους!

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ μας απάντησε ότι από το νοσοκομείο ειδοποιήθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ. Οι ανώνυμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του περιβόητου κέντρου επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό και μας ζήτησαν να τους υποβάλουμε αναφορά! 

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πλήρη συγκάλυψη από τον ΕΟΔΥ ενός τόσο σοβαρού περιστατικού, καθώς δε γνωρίζουμε με πόσους και ποιους έχει έρθει σε επαφή ο ασθενής στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, στους χώρους εκφόρτωσης των καυσίμων και στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Επικοινωνήσαμε και με στέλεχος των ΕΛΠΕ στην Αθήνα, που αρχικά δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Οταν του αναφέραμε συγκεκριμένα στοιχεία, μας ζήτησε δέκα λεπτά για να επικοινωνήσει με τη Θεσσαλονίκη. Τα δέκα λεπτά πέρασαν χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μας, γι’ αυτό τον ξανακαλέσαμε στο κινητό του. Η απάντησή του ήταν ότι ο ασθενής δεν είναι υπάλληλος των ΕΛΠΕ αλλά άλλης εταιρίας και ότι τα ΕΛΠΕ δεν γνώριζαν τίποτα! Του απαντήσαμε, ότι τα στελέχη της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη του λένε ψέματα και ότι για τα ΕΛΠΕ και τον ΕΟΔΥ δεν έχει καμία αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Οτι ενεργούν έτσι γιατί θέλουν να αποφύγουν την καραντίνα.

Πέρα από τις ευθύνες των ΕΛΠΕ, όμως, υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες του ΕΟΔΥ, που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν ο ΕΟΔΥ είχε σπεύσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ με τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), προκειμένου να διεξάγει ευρεία λήψη βιολογικού υλικού για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου, το στέλεχος των ΕΛΠΕ θα μας απαντούσε ότι επιλήφθηκε ο ΕΟΔΥ και όχι ότι ο εργαζόμενος ανήκε σε άλλη εταιρία (λες και έχει σημασία η εταιρία στην οποία εργάζεται ο άνθρωπος και όχι το γεγονός ότι βρισκόταν καθημερινά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ).

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την COSCO, που ο ΕΟΔΥ σπεύδει να συγκαλύψει ένα σοβαρό περιστατικό CoviD-19 σε μεγάλο εργασιακό χώρο, για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική «κανονικότητα».

Το ρεπορτάζ κατέληγε με το εξής υστερόγραφο: «Δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο περιστατικό περιλαμβανόταν στα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες. Περιμένουμε να δούμε αν στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης θα περιληφθεί στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ».

Το απόγευμα της Τρίτης δημοσιεύτηκε η λεγόμενη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ και ο συγκεκριμένος ασθενής δεν περιλαβανόταν στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Οι αριθμοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση: 190 θανόντες, 118 εξελθόντες από ΜΕΘ, 8 νοσηλευόμενοι. Αν είχε προσμετρηθεί ο οδηγός, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ θα είχαν αυξηθεί σε εννιά (αφού δεν υπήρξε κανένας θάνατος και καμιά εξαγωγή).

Γιατί ο ΕΟΔΥ απέκρυψε το γεγονός; Γιατί είναι πολιτική του υπουργείου Υγείας, από το οποίο παίρνει κατευθύνσεις ο ΕΟΔΥ, να μη δημιουργούν προβλήματα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (στα ΕΛΠΕ εν προκειμένω και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτά επιχειρήσεις, οι οποίες στεγάζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), αδιαφορώντας για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων. Ο οδηγός που νόσησε –πέρα από τις προσωπικές κοινωνικές του επαφές- ερχόταν σε επαφή με συναδέλφους του οδηγούς και με εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, αλλά και με πολύ κόσμο σε βορειοελλαδικές πόλεις, όπου παρέδιδε καύσιμα.

Οσο ο ΕΟΔΥ καθυστερεί να ανακοινώσει το κρούσμα και να προχωρήσει σε μαζική ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού από και σε ανυποψίαστο κόσμο.

Κι όλ’ αυτά για τα κέρδη των ΕΛΠΕ. Γιατί αν το κρούσμα εντοπιζόταν σε κάτοικο μιας πόλης (όπως π.χ. έγινε στην Παραμυθιά), δε θα αποκρυβόταν.

Αν ο οδηγός του βυτιοφόρου έχει άσχημη εξέλιξη, πράγμα που απευχόμαστε, τι θα πουν οι Τσιοδροχαρδαλιάδες σε όλους τους ανθρώπους που θα έπρεπε ήδη (από το Σάββατο 20 Ιούνη, όταν ο οδηγός εισήχθη για νοσηλεία) να έχουν υποβληθεί σε τεστ, στο διϋλιστήριο, στους άλλους οδηγούς, στα βενζινάδικα που επισκέφτηκε για να παραδώσει καύσιμα και στο περιβάλλον όλων αυτών των ανθρώπων; Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ιικό φορτίο είναι προφανώς μεγάλο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυξημένος.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σωτήρης Αναστασιάδης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, μας έστειλε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η οποία επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες –πρωτίστως του ΕΟΔΥ, αλλά και της εταιρίας- για τη διαχείριση του συμβάντος.

Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ έλεγαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα και πως ενημερώθηκαν για το κρούσμα ανεπίσημα (από εμάς, προφανώς). Οτι παρά το ανεπίσημο της ενημέρωσης, προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Επίσης, χαρακτήριζαν «άδικη» την πολεμική μας ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη και όχι για τη δημόσια υγεία, αντιλέγοντας ότι πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και ότι έκαναν και φιλανθρωπική προσφορά στο ΕΣΥ (ολόκληρη η ανακοίνωση στο https://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36101.Τα-ΕΛΠΕ-επιβεβαιώνουν-το-ρεπορτάζ-της-«Κόντρας»).

Δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ και τη σχολιάσαμε ως εξής:

1. Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ μας σχετικά με το κρούσμα  COVID-19 που αφορούσε οδηγό βυτιοφόρου. Βέβαια, η ανακοίνωση προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις, γράφοντας ότι ο οδηγός που νόσησε «επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις» τους. Θα συμφωνήσει μαζί μας ο κ. Αναστασιάδης ότι αυτό δε συνέβη άπαξ. Ο συγκεκριμένος οδηγός είχε μόνιμη βάση του τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Από αυτές φόρτωνε καύσιμα και τα διένειμε σε πελάτες της εταιρίας του σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

2. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν ανεπίσημα για το κρούσμα στις 23 Ιούνη (προφανώς εννοούν τη δική μας επικοινωνία, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ) και ότι ακόμα και στις 24 Ιούνη (τέσσερις ολόκληρες μέρες μετά τη διάγνωση του ασθενούς και την εισαγωγή του στο ΑΧΕΠΑ και δύο μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω επιβάρυνσης της υγείας του) δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα! Η καπιταλιστική επιχείρηση «δίνει στεγνά» τον ΕΟΔΥ, ο οποίος –όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδης- είχε ενημέρωση από το νοσοκομείο για το βαρύ αυτό περιστατικό. Παρά ταύτα, δεν έκανε καμιά παρέμβαση στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και γενικότερα στις επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές του 53χρονου οδηγού (θυμίζουμε ότι θετικός στον ιό έχει διαγνωστεί και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος επίσης νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ)! Κι ακόμα, ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριέλαβε τον συγκεκριμένο ασθενή στο άθροισμα αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ!

3. Τα ΕΛΠΕ, έχοντας προφανώς διαπιστώσει ότι το γεγονός που εμείς διερευνούσαμε ήταν πραγματικό, ισχυρίζονται ότι προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Θα περιμέναμε να μας πουν ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, όμως η πρώτη απαραίτητη ενέργεια που θα έπρεπε να κάνουν είναι η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και η απαίτηση να χειριστεί αυτός την κατάσταση. Γιατί πλέον δεν έχουμε μια μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως και οφείλει να πάρει μέτρα προστασίας των άμεσα και έμμεσα εργαζόμενων και όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της, αλλά έχουμε μια νέα κατάσταση: έχουμε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο, ο οποίος –στο πλαίσιο της εργασίας του- έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο εντός και εκτός εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ. Το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει είναι ο γενικός διαγνωστικός έλεγχος (με μοριακό τεστ) όλων των σχετιζόμενων ανθρώπων και η προληπτική καραντίνα. Η θερμομέτρηση δεν έχει καμιά προληπτική αξία στη φάση της επώασης της νόσου ή για τους ασυμπτωματικούς. Και οι μάσκες και τα γάντια ξέρουμε πώς χρησιμοποιούνται (στην ίδια χώρα ζούμε όλοι). Μόνο ο μαζικός μοριακός έλεγχος και η καραντίνα θα συνιστούσαν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας έναντι μιας ενδεχόμενης εστίας μετάδοσης του ιού. Αυτά ήθελαν να αποφύγουν τα ΕΛΠΕ, γι’ αυτό και όταν ενημερώθηκαν από εμάς για το περιστατικό και διαπίστωσαν ότι είναι αλήθεια, δεν απευθύνθηκαν επιτακτικά στον ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του στις εγκαταστάσεις τους, στους εργαζόμενους και στους πελάτες. Βολεύτηκαν μια χαρά με τη σκόπιμη αδιαφορία του ΕΟΔΥ. Είναι αυτό που λέμε «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο». Περιττεύει να σημειώσουμε πως έτσι και το απαιτούσαν τα ΕΛΠΕ, ο Αρκουμανέας και οι δικοί του θα έσπευδαν τρέχοντας. Πέραν της υψηλής κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, μετράει και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου καπιταλιστικού ομίλου.

4. Τα ΕΛΠΕ θεωρούν άδικη την αναφορά μας ότι γι’ αυτά δεν έχει αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Θα μας προξενούσε τεράστια εντύπωση αν συμφωνούσαν μ’ αυτή την επισήμανση. Ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ, με κυρίαρχο τον όμιλο Λάτση, είναι μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία κερδοσκοπεί (όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση) αρπάζοντας την υπεραξία των εργατών της. Οι μανατζαραίοι που τη διοικούν κρίνονται από την «απόδοση» (δηλαδή από το ποσοστό του κέρδους) που θα παρουσιάσουν στους μετόχους. Αλλα στελέχη είναι επιφορτισμένα με το καθήκον να ωραιοποιούν αυτή την αδιάκοπη καταλήστευση της ανθρώπινης εργασίας. Σ’ αυτή την τακτική εντάσσονται και οι δωρεές που επικαλείται η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. Είναι το αποσμητικό στην τουαλέτα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούν αζημίως οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις (φοροαπαλλαγές γαρ).

Ο χώρος δεν προσφέρεται για… απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας. Επαναλαμβάνουμε ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς, άκρως ανταγωνιστικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ στον κόσμο του κεφαλαίου, εμείς στον κόσμο του προλεταριάτου. Πέρα από την επί της αρχής τοποθέτηση, όμως, και μόνο αυτά που εκθέσαμε παραπάνω για τους χειρισμούς της επιχείρησης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα και το δίκιο της πολεμικής μας.

ΥΓ. Και την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχή μέρα, ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριέλαβε τον συγκεκριμένο ασθενή στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης περιλάμβανε τα ίδια ακριβώς νούμερα με τις δύο προηγούμενες εκθέσεις!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτο κενό οι προσπάθειες των υπερασπιστών των νεοναζιστών για τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες
Επόμενο άρθρο Εργοτάξιο-καρμανιόλα

Σχετικά Αρθρα

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

Υγεία 8 Ιούλ 2026, 18:27

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

Υγεία 6 Ιούλ 2026, 05:05

«Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!

Υγεία 16 Ιούν 2026, 22:23

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

Υγεία 11 Ιούν 2026, 12:07

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

Υγεία 7 Ιούν 2026, 11:15

Για τα μάτια της Σταμάτας…

Υγεία 29 Μάι 2026, 12:22
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

17 Ιούλ 2026, 14:11
Διεθνή

EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία

17 Ιούλ 2026, 10:04
Διεθνή

O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!

17 Ιούλ 2026, 05:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

17 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Και οι 17 αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν καταστραφεί

16 Ιούλ 2026, 20:33
Πολιτική

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

16 Ιούλ 2026, 19:59
Κόντρες

Φράξια με το φελλό

16 Ιούλ 2026, 13:39
Διεθνή

Ενα τεράστιο, προσβάσιμο ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει τα πειστήρια της σιωναζιστικής θηριωδίας στη Γάζα

16 Ιούλ 2026, 11:53
Διεθνή

Λίβανος: Σταθερά αντίθετος στο αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

16 Ιούλ 2026, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

16 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
Πολιτική

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

15 Ιούλ 2026, 13:07
Εργατικά

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

15 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

14 Ιούλ 2026, 21:02
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

14 Ιούλ 2026, 20:13
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

Ημέρα διεθνούς δικαιοσύνης.

Ιράκ: Ημέρα επανάστασης.

1936: Πραξικόπημα του Franco, εξέγερση Καταλονίας και Μαρόκου, έναρξη ισπανικού εμφύλιου.

1955: 21 υπόδικοι και έξι κατάδικοι στελέχη του ΚΚΕ δραπετεύουν από τις φυλακές Βούρλων στον Πειραιά ανοίγοντας σήραγγα.

1979: Τέλος του εμφυλίου στη Νικαράγουα, νίκη των Σαντινίστας.

1982: Γίνεται στην Ικαρία ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος για συμμετοχή στη 17Ν.

2009: Βομβιστική επίθεση στην οικία του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Φράξια Μηδενιστών).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo