Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός το 2004 (όταν ήταν υφυπουργός Γεωργίας) δημιούργησε το περιβόητο γραφείο ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τρίτες χώρες, που υπαγόταν απευθείας στον ίδιο. Το δημιούργησε για να κάνει το προσωπικό του πολιτικό παιχνίδι και για να συγκαλύπτει το πραγματικό γεγονός, ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι μπαχαλοποιημένος, γιατί αυτό απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Και το απαιτεί για να βγάζει ανώτατο καπιταλιστικό κέρδος.
Στο γραφείο αυτό «απασχολούνταν» γύρω στα πέντε άτομα και η κύρια δραστηριότητά τους ήταν να συγκεντρώνουν φαξ από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, τις Διευθύνσεις Γεωργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και τα περιφερειακά κέντρα που ήταν υποτίθεται επιφορτισμένα με τον έλεγχο εισαγόμενων προϊόντων-εμπορευμάτων «φυτικού ενδιαφέροντος». Τα κέντρα αυτά ελέγχουν μόνο αγροτικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί την πρώτη μεταποίηση. Δηλαδή, προϊόντα όπως το ηλιέλαιο από την Ουκρανία το 2008 και πρόσφατα το καρυδέλαιο από την Αμερική, που βρέθηκαν μολυσμένα από ορυκτέλαιο, δεν ελέγχθηκαν και δεν ελέγχονται.
Εδώ και χρόνια, η γενική διεύθυνση που είναι αρμόδια για τα τελωνεία κάλεσε τη Διεύθυνση Μεταποίησης να της ορίσει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι των εισαγόμενων μεταποιημένων προϊόντων «φυτικού ενδιαφέροντος». Παρολαυτά, τόσο ο προηγούμενος προϊστάμενος όσο και η νυν προϊσταμένη αα (που πρόσκειται στον κυβερνητικό χώρο) της Διεύθυνσης αυτής δεν εδέησαν να ετοιμάσουν το σχετικό ΠΔ. Διευκρινίζουμε, ότι για μας, που γνωρίζουμε πως δουλεύει αυτό το σύστημα πανελλαδικά, η σύνταξη του σχετικού ΠΔ δεν σημαίνει πολλά. Τέτοιο ΠΔ συντάχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και αν εξαιρέσουμε το Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Πειραιά το σύστημα στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν λειτουργεί.
Τώρα, στο γραφείο αυτό δουλεύουν μόνο δύο άτομα και συνεχίζουν να βγάζουν ανακοινώσεις (τρεις έως τέσσερις το χρόνο), όπως και οι προκάτοχοί τους. Πρόσφατα, στις 3 Μάρτη του 2010, έβγαλαν ανακοίνωση με στοιχεία για αποσύρσεις που έκαναν το περιφερειακό κέντρο του Πειραιά και το ΣΥΚΕ Πειραιά. Και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει το θράσος να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.ΑΑΤ στα σημεία εισόδου της χώρας». Αυτή η δήλωση προκαλεί γέλιο και συνάμα αγανάκτηση, γιατί η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και εισάγονται ελεύθερα από τρίτες χώρες προϊόντα επικίνδυνα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε, εκτός των άλλων, από το ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί είχε και έχει σ’ όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της περιφέρειας πολύ λίγο προσωπικό.
Αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η διθυραμβική ανακοίνωση, γιατί τις τελευταίες μέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επιχείρησε να αποσπάσει προσωπικό από άλλες διευθύνσεις, κατά παράβαση του ΠΔ 410/1988 και του άρθρου 68 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, προκειμένου να επανδρώσει το διαλυμένο γραφείο ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων;