Δραματική ανακοίνωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας για τη μετατροπή τους σε νοσηλευτές, μέσα σε ένα τεράστιο υγειονομικό μπάχαλο, εξέδωσαν οι πυροσβέστες του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», τους οποίους υποχρεώνουν να συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου για τον κοροναϊό, επειδή δεν έχουν προσλάβει το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Η ανακοίνωση, που ξεβρακώνει το κράτος που ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών του τουρισμού, αναφέρει:
«Το δύσκολο αυτό καλοκαίρι οι πυροσβέστες καλούνται μαζί με τα καθήκοντά τους να ασκούν και καθήκοντα υγειονομικών κλιμακίων ελέγχου για τον covid-19 στα αεροδρόμια της χώρας, με το ίδιο προσωπικό παρά τις αυξημένες τους υποχρεώσεις στην πυρόσβεση – διάσωση. Χωρίς οργάνωση, εκπαίδευση, μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να νοσήσει όλο το πυροσβεστικό προσωπικό μαζί με τις οικογένειες των υπαλλήλων του. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που σίγουρα θα συμβεί στην κοινωνία, είναι η εξάπλωση τον πυρκαγιών και των ατυχημάτων αφού το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει αρκετά μειωμένο προσωπικό να επέμβει, λόγω του ότι θα νοσήσει σχεδόν όλο και θα τεθεί σε καραντίνα».
«Στην παρούσα χρονική στιγμή, με το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα, μέσα στον γενικό χαμό που επικρατεί στα αεροδρόμια και που όλη αυτή την κατάσταση την βαπτίζουν “απόλυτη τάξη“ καλούνται οι πυροσβέστες των αεροδρομίων να συνδράμουν εκτελώντας υγειονομικά καθήκοντα, συμμετέχοντας στα υγειονομικά κλιμάκια ελέγχου, λαμβάνοντας μέρος στην επαφή με τους τουρίστες, στις δειγματοληψίες, στη μεταφορά δειγμάτων και στη συνέχεια πιθανόν των κρουσμάτων. Αυτό δεν είναι συνδρομή αλλά κύρια απασχόλησή μας σε τομέα που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί», αναφέρουν οι πυροσβέστες και περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν:
«Τα αεροπλάνα έρχονται με απόλυτη πληρότητα και συγχρωτισμό, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις των καθημένων επιβατών μέσα σε αυτά, όπως οι νόμοι ορίζουν, με μόνη προστασία απλά μια μάσκα. Κατά την αποβίβαση των επιβατών στριμώχνονται μέσα στα λεωφορεία εξυπηρέτησης, πάλι χωρίς αποστάσεις και μεταφέρονται από τα αεροσκάφη στο κτήριο του αερολιμένα, ακουμπώντας παντού για στήριξη κατά την διάρκεια της κίνησης του λεωφορείου. Φυσικά το λεωφορείο δεν απολυμαίνεται μετά για να παραλάβει τους επόμενους επιβάτες. Φτάνοντας στο κτήριο αρχίζει η αναμονή και η ταλαιπωρία των επιβατών. Ουρές, αναμονή, στρίμωγμα, ιδρώτας, να αγγίζουν παντού περιμένοντας να συζητούν ο ένας κολλητά στον άλλον. Σε αυτή την κατάσταση να γίνεται η διαλογή των δειγμάτων από αστυνομικούς και να αποστέλλονται στην ουρά εκατοντάδες δείγματα μπροστά σε ένα τραπεζάκι που κάθονται δύο πυροσβέστες χωρίς την απαραίτητη προστασία. Με μία ρόμπα πάνω από την στολή της υπηρεσίας, που αφήνει μέρη του σώματος ακάλυπτα (και όχι φόρμα που ίσως θα έπρεπε), κάτι νάιλον καλύμματα για τις μπότες, ένα σκουφάκι, μία μάσκα (σαν να δουλεύουμε σε εταιρία παρασκευής φαγητού). Το αποκορύφωμα έρχεται όταν μας λένε να μην πετάμε αυτά που περιγράφουμε παραπάνω ότι μας έχουν δώσει για προστασία, αλλά να τα χρησιμοποιούμε ξανά. Ισως για να μας το λένε αυτό σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν ούτε αυτά.
Ο πυροσβέστης θα πρέπει να γράψει στην ετικέτα του δειγματοληπτικού σωλήνα τα στοιχεία και τον αριθμό του barcode του δείγματος, χωρίς προστατευτικό plexi glass μεταξύ τουρίστα και πυροσβεστικού υπαλλήλου. Θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει τι όνομα του λέει ο επισκέπτης στην εκάστοτε γλώσσα, πίσω από την μάσκα και να πρέπει να πιάσει ή να έρθει πολύ κοντά στο κινητό ή στο χαρτί που έχει το barcode. Ολα αυτά την εποχή που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, και σαν να μην έφτανε αυτό πολλές φορές με το δείγμα να σε πλησιάζει στα εκατοστά για να συλλαβίσει το όνομά του που λογικό είναι να μην ακούς με τόση φασαρία που γίνεται στον χώρο, από τους κουρασμένους και γεμάτους αγωνία για το τί θα γίνει επιβάτες».
Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: «Είναι 99,99% σίγουρο ότι θα κολλήσει ο υπάλληλος τον ιό, αφού υπάρχουν ελλιπή μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να τον μεταδώσει στην υπηρεσία του και στο περιβάλλον της οικογένειάς του. Είναι 99% σίγουρο ότι θα διασπαρθεί ο ιός σε τουρίστες που δεν είναι δείγματα λόγω του υψηλού συνωστισμού και των συνθηκών αναμονής, οι οποίοι θα τον μεταφέρουν στις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικούς χώρους με πολύ δύσκολο έργο την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αυτών».
Οι διαμαρτυρίες των πυροσβεστών αντιμετωπίζονται με στρατιωτικού τύπου διαταγές: «Σε κάθε προσπάθεια συζήτησης των προβληματισμών μας και της διαμαρτυρίας μας προς τους ανωτέρους μας ή τους υπευθύνους μας λένε ότι είναι δουλειά μας ο κίνδυνος. Και βέβαια το ξέρουμε καλύτερα από όλους τι πάει να πει κίνδυνος και δεν το αρνηθήκαμε ποτέ οι πυροσβέστες. Αυτό όμως που συμβαίνει εδώ δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά μία ΘΥΣΙΑ, όλων των πυροσβεστών, αφού θα κολλήσουμε όλοι λόγω των συνθηκών εργασίας μας, αλλά και των οικογενειών μας, αφού θα πρέπει μετά την υπηρεσία να γυρίσουμε στα σπίτια μας, λόγω του ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να μας φιλοξενήσει. Και αφού γίνεται όλο αυτό, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας χώρος διαμονής για μας για να μην επιστρέφουμε στα σπίτια μας και θυσιάσουμε και τους δικούς μας ανθρώπους; Μόνο οι δηλώσεις των υπευθύνων είναι ευοίωνες, οι οποίοι είναι κλεισμένοι στους απολυμασμένους χώρους τους και όταν μας πλησιάζουν κρατούν μεγάλες αποστάσεις. (…) Η Διοίκησή μας στα παράπονά μας αυτά βγάζει διαταγές και μας υποχρεώνει εκβιαστικά να υπογράφουμε ότι έχουμε λάβει γνώση, καθιστώντας υπεύθυνους εμάς για ό,τι μπορεί να συμβεί, που σίγουρα θα συμβεί, όπως είναι η κατάσταση, και δεν εμφανίζεται πουθενά αποποιούμενη της ευθύνες της. (…) Πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις για εξειδικευμένο και άρτια εξοπλισμένο υγειονομικό προσωπικό; Μάλλον μόνο στα δημοσιεύματα».
Τελευταία Νέα :
- Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam
- Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης
- Σαν σήμερα 14 Ιούλη
- Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία
- Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία
- Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)