Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
  • Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της
  • H επιτομή της βαρβαρότητας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Απόλυτη αδιαφορία για τη δημόσια υγεία
Υγεία

Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

Απόλυτη αδιαφορία για τη δημόσια υγεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Ιούν 2008, 00:00

Στη Θάσο και στην Καβάλα αυξάνονται τα κρούσματα μελιταίου πυρετού σε ανθρώπους. Mέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν φτάσει τα 53 (τα περισσότερα στη Θάσο). Oπως έχουμε ξαναγράψει, αυτό είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του νησιού, αφού, εκτός από ένα πολύ μικρό διάστημα που είχε εξοριστεί στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Θάσου η «ενοχλητική» για το σύστημα των λαμόγιων κτηνίατρος  Γ. Δαυίδ, το αγροτικό κτηνιατρείο παρέμεινε κλειστό επί πολλά χρόνια. Ετσι, το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού στη Θάσο δεν εφαρμόστηκε ούτε υποτυπωδώς , όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι σύνδεσαν τα κρούσματα της Καβάλας με την έξαρση του μελιταίου πυρετού στη Θάσο. Αλλοι από άγνοια (επειδή δε γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό, γιατί πανελλαδικά πλήττονται , εδώ και δεκαετίες, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, όμως το πρόγραμμα λειτουργεί υποτυπωδώς) και άλλοι για να συγκαλύψουν τις ευθύνες των υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, Α. Κοντού και Π. Παυλόπουλου.

Κατά την άποψή μας, μερικά, αν όχι όλα, από τα κρούσματα της Καβάλας συνδέονται με τον μελιταίο  των αιγοπροβάτων  που διαβιούν στο νομό της Καβάλας. Οπως θα δείξουμε στη συνέχεια, ο μελιταίος πυρετός των αιγοπροβάτων  πλήττει όλη την  Ελλάδα, άσχετα αν τα κρούσματα δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την προηγούμενη βδομάδα πληροφορηθήκαμε, ότι υπήρξε κρούσμα μελιταίου πυρετού σε δεκαπεντάχρονο αγόρι στην Αθήνα! Το παιδί ψηνόταν από τον πυρετό επί μέρες και οι γονείς του χρειάστηκε να επισκεφτούν αρκετά νοσοκομεία, μέχρι να γίνουν τελικά ειδικές βιοχημικές εξετάσεις και να διαγνωστεί μελιταίος. Μάθατε τίποτα γι’ αυτό το κρούσμα από τα ΜΜΕ; Μπορούμε μήπως να χρεώσουμε κι αυτό το κρούσμα στην έξαρση του μελιταίου πυρετού στη Θάσο;  Οχι, βέβαια. Οχι γιατί δε γίνονται παράνομες μετακινήσεις ζώων μη ελεγμένων υγειονομικά ή διακίνηση προϊόντων από τη Θάσο, αλλά γιατί και στην Αττική συνυπάρχει με το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και η ζωοανθρωπονόσος του μελιταίου πυρετού (και όχι μόνο).

Το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στην Ελλάδα πλήττεται από το μελιταίο πυρετό από  τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Το 1975 εκπονήθηκε  το πρώτο «πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης  των αιγών και των προβάτων». Από τότε πέρασαν 33 χρόνια, πέρασαν από το υπουργείο Γεωργίας (που διαχρονικά έχει τον πρώτο λόγο) δεκάδες υπουργοί, πράσινοι και μπλε, φτιάχτηκαν 33 ετήσια προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού, όμως αυτός εξακολουθεί να φθείρει το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και να πλήττει και ανθρώπους, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο. Κάθε χρόνο δε γίνονταν καθόλου ή γίνονταν ελάχιστες αλλαγές στα προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού, γιατί ήταν γνωστοί στους κτηνίατρους οι τρόποι με τους οποίους μπορούσε να αντιμετωπιστεί  η νόσος. Τι φταίει και μέσα σε 33 χρόνια δεν έγινε κατορθωτή η εξάλειψη της βρουκέλλας  ή η ελαχιστοποίησή της  στα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα και εξακολουθεί να παραμένει ως πληγή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου;

Ο υπουργός  Γεωργίας Α. Κοντός από το Μάρτη του 2004 που πρωτομπήκε ως υφυπουργός στο υπουργείο έχει εκτός των άλλων και την αρμοδιότητα να εποπτεύει τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων. Με δική του ευθύνη εγκρίθηκαν επί πέντε συνεχή χρόνια τα ετήσια προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού. Αντιλαμβάνεστε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κυβερνητικής ευθύνης γι’ αυτή την πεντάχρονη ολιγωρία βαραίνει προσωπικά τον Α. Κοντό. Ας δούμε τι προβλέπει το πρόγραμμα του 2007, το οποίο παρουσιάζει μερικές αλλαγές σε σχέση τόσο μ’ αυτό του 2002 όσο και μ’ αυτό του 2008 (για παράδειγμα, στο πρόγραμμα του 2008 προστέθηκε διάταξη με την οποία επιτρέπεται ο εμβολιασμός και στη Θάσο).

Με το πρώτο άρθρο μας ενημερώνει ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής (ΔΚ) όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική. Οι ΔΚ μέχρι το 1994 υπάγονταν στο υπουργείο Γεωργίας και έκτοτε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταβίβαση αυτή μπαχαλοποίησε ακόμη περισσότερο τον ελεγκτικό μηχανισμό και έδωσε τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να κόβουν χαμηλά κεφάλια και  να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με σκοπό να εκτονώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το άρθρο 2 μας ενημερώνει ποιοι είναι συγκεκριμένα οι «φορείς» που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος. Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα του άρθρου 2 για να μπορούν οι αναγνώστες  να ελέγξουν και τους δικούς μας συλλογισμούς, όσον αφορά τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του προγράμματος:

«ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Α) Το Τμήμα Υγείας των  Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής (ΤΥΖΔΚ) κάθε νομού είναι υπεύθυνο για την οργάνωση, τον συντονισμό και τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος, όπως επίσης και για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του στο νομό. Επιπλέον το παραπάνω Τμήμα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των  στοιχείων  που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος στην περιοχή, την αποστολή όλων των σχετικών πληροφοριών στο Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της  Δ/νσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την εισήγηση για την έκδοση όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος σε επίπεδο νομού.

Τα Αγροτικά Κτηνιατρεία (ΑΚ) σε κάθε νομό είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή του προγράμματος, τον έλεγχο της σήμανσης των ζώων, τη σήμανση των μολυσμένων ζώων, την τήρηση των μητρώων των εκτροφών, όλων των απαραίτητων δελτίων που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος και προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις και την έκδοση των σχετικών υγειονομικών πιστοποιητικών για την μετακίνηση των ζώων ή των εκτροφών.

Β) Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό, τον έλεγχο και την επιδημιολογική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα σε κάθε Δ/νση Κτηνιατρικής των νομών που εμπλέκονται στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Το ίδιο τμήμα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται στατιστικά, αναλύει επιδημιολογικά και αξιολογεί τα στοιχεία του προγράμματος. Στην αρμοδιότητά του είναι η παροχή όλων των πληροφοριών στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γ) Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βρουκέλλας της Λάρισας –τμήμα εργαστηρίου διάγνωσης– έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες…

Δ) Το τμήμα βρουκελλώσεων…

Για τον συντονισμό, τον έλεγχο, και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος συγκροτείται επιτροπή η οποία ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο στο Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων… Η επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος σε κάθε περιοχή της χώρας και σε ολόκληρη τη χώρα. Σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται σε κάποια περιοχή, η επιτροπή εξετάζει την κατάσταση, σχεδιάζει και προτείνει μέτρα για την επίλυση τυχόν προβλημάτων».

Στην επιτροπή πρόεδρος είναι ο προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων (ΔΥΖ), στη δύναμη της οποίας ανήκει και το Τμήμα των Ζωοανθρωπονόσων (ΤΖ), ενώ συμμετέχουν τόσο ο προϊστάμενος του τμήματος αυτού όσο και ένας κτηνίατρος του ίδιου τμήματος. Ετσι, δε χρειάζεται να περάσουν τρεις μήνες ή σε έκτακτες περιπτώσεις μικρότερο διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και για την επιδημιολογική αξιολόγησή του ο προϊστάμενος της ΔΥΖ. Απλούστατα, μπορεί να συναντιέται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα με τα δύο στελέχη (εάν το θέλει και το επιδιώκει για να έχει ολοκληρωμένη άποψη και να κάνει διορθωτικές προτάσεις) και να πληροφορείται τα πάντα απ’ αυτούς. Οι αρμοδιότητες μεταξύ των τριών πρώτων φορέων (ΤΥΖΔΚ, ΑΚ, ΤΖ) είναι σαφώς κατανεμημένες. Ομως, οι δύο πρώτοι υπάγονται διοικητικά στις Νομαρχίες και στο υπουργείο Εσωτερικών και ο τρίτος στο υπουργείο Γεωργίας. Αυτή τη διοικητική διάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών των δύο συναρμόδιων υπουργείων επικαλέστηκε για μια φορά ακόμη η σημερινή προϊσταμένη της  ΔΥΖ, όταν ζητήσαμε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος και την επιδημιολογική του κατάσταση. Μας είπε ότι δεν τους στέλνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από την απόφαση και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτά που προβλέπονται ως αρμοδιότητες του ΤΖ. Δεν μπορούν να έχουν αναλυτική εικόνα για την πορεία του προγράμματος και την επιδημιολογική κατάσταση.

Ας φύγουμε για λίγο από το διοικητικό κομμάτι του προγράμματος και ας πάμε στο κύριο μέρος, που αφορά αυτόν καθεαυτόν «τον έλεγχο και την εκρίζωση της βρουκέλλας των αιγοπροβάτων». Μέχρι τώρα, στην ηπειρωτική  Ελλάδα και στα νησιά Εύβοια, Λέσβο και Λέρο γίνονται εμβολιασμοί μόνο στα θηλυκά ηλικίας άνω των τριών μηνών, εκτός απ’ αυτά που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Μετά το φούντωμα της βρουκέλλας στη Θάσο, άρχισαν να γίνονται και εκεί μαζικοί εμβολιασμοί. Τα αρσενικά που έχουν προσβληθεί από τη βρουκέλλα καταστρέφονται, αυτά δε που διατηρούνται για αναπαραγωγή ελέγχονται ορολογικά (αναλύσεις αίματος), ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Προβλέπεται ακόμη η υποχρέωση αιματολογικών εξετάσεων μέρους ζώων μιας εκτροφής ή μιας περιοχής όπου έγιναν πρόσφατα εμβολιασμοί. Φανταστείτε ότι έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που άρχισε το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλας των αιγοπροβάτων και ακόμη το ΤΖ  της ΔΥΖ δεν έχει αναλυτική εικόνα για τις περιοχές και τις μονάδες που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και για το ποιες απ’ αυτές έχουν απαλλαγεί οριστικά από τη νόσο. Ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν προσβληθεί από βρουκέλλα (συμβολίζονται με Μ+) και όσες έχουν απαλλαγεί  επίσημα απ’ αυτή (συμβολίζονται με Μ4) υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες. Για όλες αυτές τις κατηγορίες προβλέπεται αναλυτικά μια σειρά διατάξεων για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μεταφερθεί μια μονάδα από τη μια κατηγορία σε άλλη.

Ας δούμε τι προβλέπεται στη νησιvτική Ελλάδα σε σχέση με το πρόγραμμα. Στα νησιά,  εκτός εκείνων στα οποία επιτρέπεται ο εμβολιασμός και στα νησιά των νομών Αττικής, Πειραιώς, Μαγνησίας και Εβρου, απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Στα νησιά αυτά γίνεται αιματολογικός έλεγχος σε ζώα ηλικίας άνω των 6 μηνών, με αντιγόνο βρουκελλικό χρωματιστό. Και στη νησιωτική Ελλάδα οι  μονάδες και οι περιοχές  χωρίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα στις ίδιες κατηγορίες και προβλέπονται οι ίδιες διαδικασίες για την αλλαγή κατηγορίας (π.χ. από Μ+ σε Μ4).

Τις τελευταίες μέρες προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία από τους φακέλους που έχουν ανεβάσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων (TZ) και το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΤΛΠΝ). Διαπιστώσαμε, ότι είχαν πίνακες από την επιδημιολογική κατάσταση των βοοειδών του 2000, ενώ έχουμε διανύσει το μισό 2008. Για το 2007 δεν υπήρχαν πίνακες με την επιδημιολογική κατάσταση των μονάδων και των περιοχών στην Ελλάδα. Υπήρχαν μόνο  πίνακες με τον αριθμό των εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2007, συνοπτικός πίνακας  με τις εκδηλωθείσες ασθένειες και πίνακες με τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου. Παραλείψεις πολλές και σημαντικές, που πιστοποιούν ότι το πρόγραμμα λειτουργεί υποτυπωδώς και για τα μάτια. Για να λένε, δηλαδή, ότι λειτουργεί κι αυτό το πρόγραμμα.

Η πιο σημαντική και βασική παράλειψη είναι ότι δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, για όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για το 2007. Τη συγκεκριμένη παράλειψη αναφέραμε στην προϊσταμένη της ΔΥΖ, ζητώντας της να μας δώσει τα στοιχεία από τα αρχεία της Διεύθυνσης. Απευθύνθηκε μπροστά μας σε υφισταμένους της για να μας δώσουν απαντήσεις και φάνηκε καθαρά ότι όχι μόνο δεν είχαν να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητούσαμε, αλλά δε μπορούσαν να καταλάβουν, λόγω άγνοιας, τι ζητούσαμε. Υποτίθεται ότι το ΤΖ κάνει, εκτός των άλλων, στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, επιδημιολογικές μελέτες κ.λπ. Για να τα κάνει αυτά, πρέπει να πιέσει τις περιφερειακές ΔΚ και εάν το θελήσει μπορεί να το πετύχει. Ομως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΤΖ της ΔΥΖ δεν το κάνουν, γιατί δεν έχουν όρεξη και διάθεση, ενώ δεν τους πιέζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να «τρέξουν» σωστά το πρόγραμμα, όπως και τα άλλα προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης των ζωονόσων.

Δίνουμε ένα ακόμη  παράδειγμα. Είπαμε ότι στα νησιά γίνεται αιματολογικός έλεγχος με αντιγόνο βρουκελλικό χρωματιστό. Σύμφωνα με το συγκεντρωτικό πίνακα, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 4.763 κομμάτια. Αν συνυπολογίσουμε, ότι και στην πιο μικρή μονάδα αιγοπροβάτων, των 50 κεφαλιών, απαιτείται να παρθούν 38 δείγματα, γίνεται φανερό ότι λήφθηκαν ελάχιστα δείγματα, από ένα πολύ μικρό μέρος των αιγοπροβάτων των νησιών. Για να λένε ότι δήθεν γίνεται πρόγραμμα και όχι για να βγάλουν συμπεράσματα για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση του συνόλου των αιγοπροβάτων. Αυτή την κατάσταση οφείλουν να τη γνωρίζουν οι κτηνίατροι των αγροτικών κτηνιατρείων που βγάζουν τις άδειες διακίνησης των ζώων. Αν προσθέσουμε την υποτυπώδη εφαρμογή του προγράμματος στην άθλια και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις διακινήσεις αιγοπροβάτων, μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί και μετά την 33ετή εφαρμογή του προγράμματος «ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού» εξακολουθεί  η βρουκέλλα να πλήττει τα κοπάδια των αιγοπροβάτων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

Οι τοίχοι έχουν φωνή
Επόμενο άρθρο

Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

Ηρωική έξοδος…

Σχετικά Αρθρα

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

Υγεία 15 Οκτ 2025, 14:33

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

Υγεία 14 Οκτ 2025, 20:43

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

Υγεία 30 Σεπ 2025, 11:26

Μονάρχη στο Παίδων «Π&Α Κυριακού» προσπαθεί να εγκαταστήσει ο αυτοκράτορας της Υγείας Γεωργιάδης

Ιταμό τελεσίγραφο Γεωργιάδη στο ΔΣ του Νοσοκομείου-Ιδρύματος

Υγεία 24 Σεπ 2025, 10:04

Καιάδας για τα άτομα με αναπηρία

Υγεία 1 Σεπ 2025, 14:13
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

Μαυριτανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1863: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’.

1921: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκράντζο στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος.

1977: 220 νεκροί στη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσιο ζάχαρης του Ελ Σαλβαδόρ.

1977: Βόμβες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Πασαλιμάνι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

1977: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Σλάιερ (RAF).

1983: Εκτελείται  ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ στη διάρκεια αιματηρού πραξικοπήματος από φράξια του κόμματός του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    17Ν
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Εφετείο 17Ν
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    ΕΛΑ
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Ποιοι είμαστε
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Επικοινωνία
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Όροι χρήσης
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Ποιοι είμαστε
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Επικοινωνία
  • Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Υποτυπωδώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo