Σημείωμα στο χτεσινό «Βήμα της Κυριακής», υπό τον τίτλο: «Στα όριά τους οι ΜΕΘ – Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Αττικής». Διαβάζουμε ότι στα νοσοκομεία της Αττικής «καταγράφεται μια σημαντική πίεση που μοιάζει δυσανάλογη με τον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που εντοπίζονται στην πρωτεύουσα». Οτι «την Πέμπτη το απόγευμα στην Αττική οι κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid δεν ξεπερνούσαν τις 32 από τις συνολικά 210». Οτι «σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα καταγραφόταν έως αργά το απόγευμα της Παρασκευής πληρότητα που άγγιξε το 100%». Ως παραδείγματα αναφέρονται το Σισμανόγλειο (14 στις 14 κλίνες), το ΚΑΤ (5 στις 7 κλίνες), το «Γεννηματάς» (8 στις 11 κλίνες) και η «Σωτηρία» (72 στις 79 κλίνες).
Δεν ξέρουμε αν τα παρατιθέμενα στοιχεία προέρχονται από ρεπορτάζ ή από κάποια κυβερνητική πηγή (που είναι το πιθανότερο), όμως η είδηση «μπάζει» απ’ όλες τις μπάντες. Στόχος της είναι να περάσει την αντίληψη ότι το σύστημα ζορίζεται, όμως δεν έχει καταρρεύσει και διαθέτει ακόμα και τώρα κενές κλίνες ΜΕΘ, ώστε κάθε ασθενής που διασωληνώνεται να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.
Καταρχάς, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοντοζαμάνη, δεν είναι 210 αλλά 229. Αρα, τα κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ-Covid θα έπρεπε να είναι 51 (και όχι 32).
Σύμφωνα με την «ενημέρωση» της Παπαευαγγέλου την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, η πληρότητα των ΜΕΘ-Covid την Πέμπτη ήταν στην Αττική 77%. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρχουν 48 διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ-Covid.
Αν πράγματι υπήρχαν τόσα κενά κρεβάτια ΜΕΘ μόνο στην Αττική (από 32 έως 51, ανάλογα με την «πηγή»), τότε γιατί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ εκκρεμούσαν την Πέμπτη 17 αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών, τα 14 από τα οποία ήταν από νοσοκομεία της Αττικής;
Χθες (Κυριακή) η εικόνα ήταν πάνω-κάτω η ίδια, με 14 αιτήματα διακομιδής. Συγκεκριμένα τα εξής:
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από 27 Νοέμβρη.
- Δύο ασθενείς από τον «Ευαγγελισμό», από 29 Νοέμβρη.
- Ενας ασθενής από το Γ.Ν. Καρπενησίου, από 5 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από 6 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από 7 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από 8 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενείς από το «Θριάσιο», από 9 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από 9 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από 10 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από την «Παμμακάριστο», από 10 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από 11 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από το «Τζάνειο», από 11 Δεκέμβρη.
- Ενας ασθενής από το Γ.Κ.Ν. Νίκαιας, από 13 Δεκέμβρη.
Συμπεράσματα:
- Μην πιστεύετε στους αριθμούς που «πετάνε» σε κάθε εμφάνισή τους τα κυβερνητικά στελέχη, οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες και τα πρόθυμα «παπαγαλάκια».
- Μόνο οι «σκληροί» αριθμοί περιγράφουν την αλήθεια. Και η λίστα αναμονής για διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών covid-19, στην ηλεκτρονική βάση του ΕΚΑΒ, είναι «σκληρός» αριθμός.
- Αν υπήρχε επάρκεια κρεβατιών ΜΕΘ-Covid στην Αθήνα, δε θα υπήρχαν τόσα αιτήματα στη λίστα του ΕΚΑΒ, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν εκεί για μέρες και το πιθανότερο είναι πως όταν αφαιρούνται, ο ασθενής έχει καταλήξει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.
- Θυμίζουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΚΑΒ προβλέπει την παρακολούθηση κάθε αιτήματος για διακομιδή ασθενούς, ώστε να ξέρουν όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ αν ο ασθενής διακομίστηκε και πού ή αν κατέληξε, όμως οι σχετικές ενότητες δεν ενημερώνονται (δεν ενημερώνονται οι ενότητες που έχουμε βάλει στον κόκκινο κύκλο).
ΥΓ1. Αναδημοσίευση του τελευταίου ρεπορτάζ μας για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ και τα αιτήματα που χρονίζουν στη λίστα διακομιδών του ΕΚΑΒ, έκανε χθες το tvxs.gr.