Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης
  • Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών
  • Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη
  • Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ
  • Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός
  • Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Μαρ 2023, 10:36

Στο πρώτο σημείωμα αυτής της σειράς κάναμε μια σύντομη αλλά απαραίτητη παρένθεση για να εξηγήσουμε πώς η Silicon Valley Bank (SVB) έφτασε σε ένα σημείο που τα κεφάλαια (ως περιουσιακά στοιχεία) του χαρτοφυλακίου της, με τη μορφή ενυπόθηκων ομολόγων, υποτιμήθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια και -σε συνδυασμό με την εκροή των καταθέσεων- διέγραψαν την αρχή του τέλους της. Η οποία SVB, ειρήσθω εν παρόδω, μέσω της δυνατότητας που της δίνει η «δημιουργική λογιστική», δεν κατέγραφε το μεγαλύτερο μέρος της υποτίμησης ως ζημιά απευθείας στα κέρδη της, θολώνοντας έτσι την πραγματική εικόνα. Αναφέραμε πως ο λόγος ήταν η άνοδος των επιτοκίων από την αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (FED), η οποία προέβη σε αυτή την ενέργεια με σκοπό να μειώσει τον πληθωρισμό.

Προτού συνδέσουμε τα επιτόκια με τον πληθωρισμό, θα διασαφηνίσουμε γιατί η άνοδος των επιτοκίων έκανε πιο φτηνά τα περιουσιακά στοιχεία της SVB. Αυτό μπορεί να γίνει ξεκάθαρο με ένα παράδειγμα. Αν κάποιος καταθέσει 100 ευρώ σε μια τράπεζα, με επιτόκιο (απόδοση) 10%, σε ένα χρόνο θα έχει 110. Τα 100 είναι η παρούσα αξία του κεφαλαίου του, ενώ τα 110 η μελλοντική αξία του κεφαλαίου του. Μπορεί να ακολουθηθεί και η αντίστροφη διαδικασία. Αν κάποιος θέλει μετά από ένα χρόνο να έχει 110 ευρώ και το επιτόκιο είναι 10%, θα πρέπει σήμερα να επενδύσει 100 ευρώ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται προεξόφληση. Αν όμως υπάρχει η δυνατότητα για επένδυση με 15% και ένας δεύτερος επενδυτής θέλει και αυτός 110 ευρώ μετά από ένα χρόνο, θα πρέπει, προεξοφλώντας τα 110, να επενδύσει σήμερα 95,652 ευρώ. Η απόδοση της επένδυσης του πρώτου είναι 10% ενώ του δεύτερου είναι 15%. Για να αποκτήσει ο πρώτος την ίδια απόδοση με τον δεύτερο, είναι ευνόητο πως τα 100 ευρώ που διαθέτει σήμερα θα έπρεπε να αξίζουν 95,652 ευρώ. Επομένως, ο δεύτερος με λιγότερο κεφάλαιο πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα με τον πρώτο. Αν και το παράδειγμα αποτελεί μια απλούστευση, η ίδια λογική ισχύει και για τα ομόλογα. Τα ομόλογα αποτιμώνται καθημερινά και η άνοδος των επιτοκίων μείωνε σταδιακά την αξία τους στο ενεργητικό της SVB.

Γεννιούνται όμως, μοιραία, δύο ερωτήματα. Γιατί έχουμε πληθωρισμό; Και γιατί αυτός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη σχεδόν κάθε μήνα προβλέπουν την αποκλιμάκωση του; 

Στο πρώτο ερώτημα κυκλοφορούν διάφορες απαντήσεις από τις αστικές κυβερνήσεις: φταίει η Covid, φταίει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, φταίει η υψηλότερη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών από τους λαούς. Την πιο…  επιστημονική απάντηση την έδωσε το πρώτο όνομα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία δήλωσε πως «ο πληθωρισμός πάνω κάτω εμφανίστηκε από το πουθενά»!

Η πιο διαδεδομένη άποψη-αιτιολόγηση της αστικής πολιτικής οικονομίας είναι πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα του σπιράλ μισθών-τιμών. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως η αύξηση των μισθών οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση προϊόντων, η οποία οδηγεί σε αύξηση των τιμών και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται συνεχώς. Χωρίς να εμπλέξουμε ακόμα τη μαρξιστική πολιτική οικονομία, θα δούμε αν αυτό ισχύει σε σχέση με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο think tank Roosvelt Institute, έρευνα που έγινε σε 3.698 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις ΗΠΑ το 2021 κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  1. Η αύξηση του κόστους σε σχέση με την προκαθορισμένη τιμή πώλησης (markup) έσπασε κάθε ρεκόρ από το 1950. Το markup είναι ουσιαστικά η μετακύλιση του κόστους στην τιμή με σκοπό την επίτευξη ενός επιθυμητού κέρδους. Ετσι, αν ένα προϊόν κόστισε 100 και το επιθυμητό κέρδος για τον καπιταλιστή είναι 20 θα πρέπει να πουλήσει το προϊόν με τιμή 120 ευρώ. Αυτό δίνει ένα markup (120-100)/100=20%.Το ποσοστό του κέρδους του όμως είναι (120-100)/120=16,66%. 

Μια άλλη προσέγγιση της αστικής πολιτικής οικονομίας είναι το ανά παραγόμενη μονάδα κέρδος (οριακό κέρδος) σε σχέση με το ανά παραγόμενη μονάδα κόστος (οριακό κόστος). Στο παράδειγμά μας, αν οι παραγόμενες μονάδες ήταν 50, το οριακό κέρδος θα ήταν 0,4 (20/50) και το οριακό κόστος 2 (100/50). Το markup είναι και πάλι 0,2 ή 20% (0,4/2). Η ουσία του δείκτη είναι ότι μια αύξηση στο οριακό κόστος μεταφέρεται στην τιμή παραγωγής για να αυξηθεί το οριακό κέρδος. Στον Πίνακα 1 φαίνεται η εξέλιξη του markup από το 1950. Κατά μέσο όρο από το 1960 έως το 1980 ήταν στο 1,26 (το οριακό κέρδος είναι 126% επί του οριακού κόστους). Τη δεκαετία του 2010 ήταν κατά μέσο όρο στο 1,56 και το 2021 εκτοξεύθηκε στο 1,72.

  1. Στον πίνακα 2 φαίνεται επίσης πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις (μπλε γραμμή) σε σχέση με το κόστος πωληθέντων (κόκκινη γραμμή) (οι αστοί οικονομολόγοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ σταθερού και μεταβλητού κεφαλαίου, όταν υπολογίζουν το κόστος πωληθέντων). Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως για το 2021 οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από το κόστος πωληθέντων (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί), γεγονός που οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι παραδέχονται πως «είναι ασυνεπές με οποιαδήποτε ένδειξη σπιράλ μισθών-τιμών»!

  1. Στον πίνακα 3 φαίνεται η κατανομή της αύξησης του markup μεταξύ των επιχειρήσεων βάσει του μεγέθους τους (ανάλογα δηλαδή με τη συγκέντρωση του κεφαλαίου). Από τα δεδομένα φαίνεται πως οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο ποσοστημόριο 75% και πάνω αύξησαν τις τιμές θεαματικά περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Το «παράδοξο», όπως σημειώνει η έρευνα, είναι πως θα ήταν αναμενόμενο οι μεγάλες εταιρείες να χαμηλώσουν τις τιμές για να πετάξουν εκτός αγοράς του ανταγωνιστές τους σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Θα πρέπει ίσως να τους προτείνουμε να διαβάσουν τον «Ιμπεριαλισμό» του Λένιν, μήπως στην επόμενη έρευνά τους ξεκινήσουν από το ότι ζούμε στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού που τα μονοπώλια καθορίζουν τις τιμές για όλες τις σφαίρες της παραγωγής και της κυκλοφορίας.

  1. Τελευταίο σημείο που θα σταθούμε είναι η κατανομή της αύξησης της τιμής ανά κλάδο, όπου φαίνεται ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο, αλλά και κλάδοι του βιομηχανικού κεφαλαίου όπως οι εξορυκτικές επιχειρήσεις και ο κατασκευαστικός τομέας, είχαν τη μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις των τιμών (Πίνακας 4).

Το συμπέρασμα είναι πως, ακόμα και με τα εργαλεία της αστικής οικονομικής σκέψης, σπάει η δογματική εμμονή των καπιταλιστών για το περιβόητο σπιράλ μισθών-τιμής, το οποίο εκπίπτει στην κατηγορία της… σκέτης προπαγάνδας. 

Οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανεβάζουν τα επιτόκια για να κάμψουν τον πληθωρισμό, μέσω του εξής μηχανισμού: η άνοδος των επιτοκίων οδηγεί στην αποταμίευση των (εμπορικών) τραπεζών, καθώς τα αποθέματα που διατηρούν στις κεντρικές τράπεζες τοκίζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι για να δανείσουν επιχειρήσεις, θα το κάνουν με ακόμα μεγαλύτερο επιτόκιο, για να τις «συμφέρει». Από την άλλη, οι επιχειρήσεις σε μια τέτοια φάση δεν θα επενδύσουν στην παραγωγή, καθώς η ανάληψη δανείων θα είναι περισσότερο κοστοβόρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποεπένδυση στην παραγωγή. Αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση του «κόστους», για να διατηρηθεί η κερδοφορία, το οποίο μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της εργασίας, απολύσεις και όξυνση της ανεργίας. Τέλος, η όξυνση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της παραγωγής, θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής ζήτησης αγαθών, οπότε και οι τιμές θα πέσουν. 

Αυτό το καθαρά θεωρητικό σχήμα της αστικής οικονομολογίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ακόμα και κομμάτι της αστικής τάξης δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Για να περιγράψουν μάλιστα την αύξηση των τιμών, που απορρέει από την αύξηση της μάζας των κερδών των μονοπωλίων, έχουν δημιουργήσει και έναν νέο όρο: «greedflation» ή, ελληνιστί, «άπληστος πληθωρισμός». 

Ομως ο διοικητής της FED, Jerome Powell, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης (σ.σ. δεν μπορεί να πει ευθαρσώς ύφεση) και θα απαιτήσει ακόμα μια χαλάρωση στις εργασιακές συνθήκες (σ.σ. δεν μπορεί να πει ευθαρσώς αύξηση της ανεργίας). Θα το συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έγινε»!

Ετσι, οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν βρεθεί σε ένα αναμενόμενο αδιέξοδο: από τη μια, για να σταματήσουν τον πληθωρισμό πρέπει να ανεβάσουν τα επιτόκια και, από την άλλη, η άνοδος των επιτοκίων καταστρέφει μέρος του χρηματιστικού κεφαλαίου, όπως είδαμε στην περίπτωση της SVB.

Για να είμαστε όμως συνεπείς στην ανάλυσή μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις παραμέτρους εκείνες που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο: πού πήγαν τα ποσά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που ακολουθήθηκε από την κρίση του 2008 και τη διόγκωση του χρηματιστικού κεφαλαίου; Για να καταλήξουμε στα «αξιώματα» που γράφαμε στο προηγούμενο σημείωμα: την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, τα χαρακτηριστικά μια κρίσης υπερσυσσώρευσης και την πραγματική αιτία της κρίσης που είναι «η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών» (Κ. Μαρξ, Το κεφάλαιο, τρίτος τόμος).

Συνεχίζεται

Εκτύπωση 🖨
ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροNίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Επόμενο άρθρο Τρέμουν την αποχή

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Σχετικά Αρθρα

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

Οικονομία 1 Σεπ 2026, 13:55

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

6 Σεπ 2026, 10:02
Διεθνή

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

6 Σεπ 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη

6 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

5 Σεπ 2026, 00:01
Καταστολή

Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο

4 Σεπ 2026, 20:38
Κόντρες

Μπέσα από Μητσοτάκη περίμενε;

4 Σεπ 2026, 15:48
Πολιτική

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

4 Σεπ 2026, 13:38
Διεθνή

Η μακρά παράδοση βομβαρδισμών γαμήλιων γλεντιών από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους

4 Σεπ 2026, 11:38
Πολιτική

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

4 Σεπ 2026, 10:29
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: Απαράλλαχτη η πολιτική των χιλιάδων κενών και της καταστολής με διαγραφές φοιτητών

4 Σεπ 2026, 07:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Σεπτέμβρη

4 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

3 Σεπ 2026, 21:29
Πολιτική

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

3 Σεπ 2026, 21:23
Διεθνή

Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

3 Σεπ 2026, 18:34
Πολιτική

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

3 Σεπ 2026, 11:40
Διεθνή

Kατα-κατα-καταρρέω…

3 Σεπ 2026, 09:32
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη

Σουαζιλάνδη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1968).

Πακιστάν: Ημέρα άμυνας.

1792: «Σφαγές Σεπτεμβρίου» στη Γαλλία, 1.100 νεκροί σε τέσσερις μέρες.

1861: Αποτυχημένη απόπειρα κατά της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

1985: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση.

1991: Το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου αποφασίζει την αποφυλάκιση του επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1974 Νίκου Σαμψών.

2003: Διπλό βομβιστικό χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Εφετείο 17Ν

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • ΕΛΑ

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Επικοινωνία

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Όροι χρήσης

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Ποιοι είμαστε

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Επικοινωνία

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

  • Όροι χρήσης

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

    Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo