Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη
  • Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης
  • Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο
  • Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!
  • Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη
  • Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Ιστορία»Το Μεσολόγγι, το Στάλινγκραντ, η Ζαχάροβα και ο Μητσοτάκης
Ιστορία Πολιτική

Το Μεσολόγγι, το Στάλινγκραντ, η Ζαχάροβα και ο Μητσοτάκης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Μάι 2022, 13:55

Το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε στη νέα δήλωση της Ζαχάροβα με ένα αμήχανο, αμυντικό, ανώνυμο σχόλιο «διπλωματικών πηγών», που έλεγε ότι οι δηλώσεις Ζαχάροβα «δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη», δείχνει πως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ «βρήκε στόχο».

Οταν η άλλη σε «ξεχέζει» με μια δήλωση 476 λέξεων, η οποία -μετά την εκφώνησή της ενώπιον δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο- αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, κι εσύ –αντί να απαντήσεις σημείο προς σημείο με μια αντίστοιχης έκτασης επίσημη δήλωση- βάζεις ανώνυμες «διπλωματικές πηγές» να κλαψουρίσουν ότι… δεν επιδιώκεις την ένταση στις ελληνορωσικές θέσεις, σημαίνει πως αμύνεσαι χωρίς επιτυχία.

Χωρίς επιτυχία, γιατί η δήλωση Ζαχάροβα έχει δημοσιευτεί απ’ όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πάντες γνωρίζουν το περιεχόμενό της και επομένως «δουλεύει» χωρίς κυβερνητικό αντίλογο. «Δουλεύει» ιδιαίτερα εκείνο το σημείο που αναφέρεται στη σύγκριση των νεοναζί που κλείστηκαν στο Αζοφστάλ με τους ελεύθερους πολιορκημένους του Μεσολογγίου.

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης μιλώντας στο αμερικάνικο Κογκρέσο; «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Οπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο». Την ώρα που τα έλεγε αυτά, οι νεοναζιστές είχαν αρχίσει να βγαίνουν με ψηλά τα χέρια από τις υπόγειες στοές του μεγαλειώδους σταλινικού δημιουργήματος* και να παραδίνονται στους ρώσους πολιορκητές. Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου δεν παραδόθηκαν στους πολιορκητές τους. Εβαλαν τα γυναικόπαιδα στη μέση και έκαναν την Εξοδο με τα σπαθιά στα χέρια, αποφασισμένοι ή να ξεφύγουν ή να πέσουν. Οπως και έγινε.

Το Μεσολόγγι βρίσκει τα ιστορικά του ισοδύναμα στη σύγχρονη εποχή στο Λένινγκραντ και το Στάλινγκραντ, πόλεις-σύμβολα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου των λαών της Σοβιετικής Ενωσης (όλων των εθνοτήτων, όλων των Δημοκρατιών της Ενωσης), που πολιορκήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά δεν παραδόθηκαν, παρά το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν κόκκινοι στρατιώτες και πολίτες. «Δεν υπάρχει για εμάς γη πέρα από το Βόλγα» ήταν το σύνθημα των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ, στρατιωτικών και πολιτών. «Παραδινόμαστε για να μας πάρει ο Πούτιν με το… Σχολικό» ήταν το σύνθημα των νεοναζιστών του Τάγματος Αζόφ που είχαν κλειστεί στο Αζοφστάλ.

Αυτή την ιεροσυλία διέπραξε ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να γλείψει όσο περισσότερο μπορούσε τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Η Ζαχάροβα δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Του το «κοπάνησε», κάνοντας σπέκουλα από τη σκοπιά των συμφερόντων του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που ξέρει καλά ότι στον ελληνικό λαό δεν υπάρχει κλίμα αντι-ρωσικής υστερίας, γεγονός στο οποίο επένδυσε. 

Η δήλωση Ζαχάροβα είναι προκλητική. Oχι γιατί «την πέφτει» στον Μητσοτάκη και στην αμερικανόδουλη στάση του, αλλά γιατί κάνει αισχρή σπέκουλα με ιστορικά γεγονότα, προσπαθώντας να αναγορεύσει τον αντιδραστικό πόλεμο του ρωσικού ιμπεριαλισμού σε… αντιφασιστικό πόλεμο. Την παραθέτουμε ολόκληρη για να τη σχολιάσουμε στη συνέχεια:

«Είμαστε αναγκασμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στα νέα γεγονότα προκλητικής συμπεριφοράς επισήμων εκπροσώπων των Αθηνών. Ειδικότερα γίνεται λόγος για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη εναντίον της Ρωσίας και της ηγεσίας της, τις οποίες έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 16-17 Μαΐου τρέχοντος έτους.

Επισημαίνουμε την περίεργη συλλογή ιστορικών “ αναλογιών”, που χρησιμοποίησε ο ομιλητής. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων προ 200 ετών, βρέθηκε στην ίδια σειρά με τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο κατά τη διάρκεια οκτώ ετών πολεμούσε εναντίον των ίδιων των πολιτών του στο Ντονμπάς. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί του τάγματος του “ Αζόφ” οι ήρωες της υπεράσπισης του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825-1826, ενώ μάλιστα μεταξύ των γενναίων υπερασπιστών υπήρχαν Ρώσοι φιλέλληνες, για τους οποίους στην πόλη έχει υψωθεί μνημείο. Παρόμοιες συγκρίσεις ηχούν ιδιαιτέρως βλάσφημες στο πλαίσιο του ανιδιοτελούς αγώνα της Ελληνικής Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουσιαστικά λόγος γίνεται για άλλη μια προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί ενεργά στο δυτικό αντιρωσικό μέτωπο, μεταξύ των πρώτων να στείλει όπλα στο Κίεβο, με τη βοήθεια των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καθημερινά εξαπολύουν πυρά κατά του αμάχου πληθυσμού του Ντονμπάς, σκοτώνουν ανθρώπους στο Ντονιέτσκ, στο Ρουμπέζνοε, στην Αβντέεφκα και σε άλλους οικισμούς. Συνηθίζεται στη Δύση να αποσιωπάται επιμελώς η ενοχλητική αλήθεια. Επομένως στη δημοκρατική Ελλάδα, όπου, όπως μας διαβεβαιώνουν, βασιλεύει η πλήρης ελευθερία του λόγου και ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει κυριολεκτικά τα πάντα, απαγορεύτηκαν οι ρωσικές ενημερωτικές πηγές “ Sputnik” και “ Russia Today” και ταυτοχρόνως, για παν ενδεχόμενο, επιχειρείται ντροπιαστικά να “ ακυρωθεί” ο ρωσικός πολιτισμός.

Η ελληνική ηγεσία αναπαράγει κοπιωδώς τις διαστρεβλωμένες ερμηνείες των ενεργειών της Ρωσίας, η οποία, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, στο γενικό πλαίσιο μεταξύ άλλων της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και στον κόσμο. Μας αποδίδουν αβάσιμα νεοαυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ρεβιζιονισμό, επιθετική κατοχύρωση κάποιων εδαφικών διεκδικήσεων, που πηγάζουν από τις ιστορικές φαντασιώσεις κάποιου. Ένας μακρύς κατάλογος αβάσιμων ισχυρισμών παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό και απροκάλυπτο τρόπο, η εναλλακτική άποψη έχει αποκλειστεί, καθώς από το ελληνικό ενημερωτικό πεδίο έχουν αποκλειστεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν σκοπό για άλλη μια φορά να εδραιώσουν στο δυτικό κοινό τις ενιαιοποιημένες εκτιμήσεις για τα γεγονότα στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, χρησιμεύουν ως κωδικός αφοσίωσης της Αθήνας στους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Εξ ου και οι συλλογισμοί για τα “ νέα νοήματα” που απέκτησε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι δικαιολογίες για την περαιτέρω εξάπλωση της Συμμαχίας κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και η διεύρυνση των στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ στην ίδια την Ελλάδα.

Οι νέες προκλήσεις, που προκύπτουν, δεν μένουν χωρίς επαρκείς απαντήσεις από τη ρωσική πλευρά».

Ωστε γι’ αυτό εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία; Για να υπερασπιστεί το ρωσόφονο πληθυσμό; ‘Η εισέβαλε για να εντάξει τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς στην επικράτειά της και να (ξανα)περάσει την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της;

Ωστε δεν έχει αναθεωρητισμό, νεοαυτοκρατορικές φιλοδοξίες και εδαφικές διεκδικήσεις η Ρωσία; Κι αυτά που είπε ο Πούτιν στο διάγγελμα με το οποίο προανήγγειλε τον πόλεμο τι ήταν; Οταν κατηγορούσε τους μπολσεβίκους, τον Λένιν και τον Στάλιν, επειδή αναγνώρισαν την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, τι εννοούσε; Οταν μιλούσε για… αλύτρωτα ιερά ρωσικά εδάφη, τι εννούσε;

Δεν θα επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει για τον αντιδραστικό-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία και τις επειδιώξεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού του με τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές. Από τη μεγάλη συλλογή άρθρων γι’ αυτό το θέμα επιλέγουμε τρία που ταιριάζουν στις προκλητικές δηλώσεις της Ζαχάροβα:

Μια ακόμη ιμπεριαλιστική σύγκρουση για το ξαναμοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής

Ουκρανία: Ενας πόλεμος αντιδραστικός και άδικος απ’ όλες τις πλευρές

Οι αναθεωρητές της Ιστορίας: Μεγαλορώσοι και ουκρανοί εθνικιστές

* Ναι, σταλινικό επίτευμα είναι το τεράστιο συγκρότημα σιδήρου και χάλυβα «Αζοφστάλ», το μεγαλύτερο χαλυβουργείο του κόσμου. Τον Φλεβάρη του 1930 πάρθηκε η σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Κρατικής Οικονομίας της ΕΣΣΔ. Χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες, οι περισσότεροι μέλη του ΚΚΣΕ(μπ) και της Κομσομόλ, μετακόμισαν στην περιοχή της Μαριούπολης και ρίχτηκαν στη δουλειά. 

Το κλίμα της εποχής, προτού ακόμη αρχίσει η ανοικοδόμηση του «Αζοφστάλ», απέδωσε εκπληκτικά ο μεγάλος Τζίγκα Βερτόφ στο πρώτο ομιλούν σοβιετικό ντοκιμαντέρ «Ενθουσιασμός – Η Συμφωνία του Ντονμπάς» (το έχουμε δει στις κινηματογραφικές Παρασκευές της «Κόντρας» και θα θέλαμε να το ξαναδούμε, όταν φτάσει το τέλος της πανδημίας). «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι οι βιομηχανικοί ήχοι μπορούν να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, που να φαίνονται υπέροχοι. Θεωρώ ότι ο “Ενθουσιασμός” είναι μία από τις πιο συναρπαστικές συμφωνίες που έχω ακούσει ποτέ. Ο κύριος Τζίγκα Βερτόφ είναι μουσικός. Οι προφέσορες πρέπει να μάθουν από αυτόν και να μην διαφωνούν μαζί του», έγραφε ο Τσάρλι Τσάπλιν. Και ο Χανς Αϊσλερ: «Μια κινηματογραφική “Συμφωνία” γεμάτη ήχους, νεολαία και ενθουσιασμό, μια ωδή στην εργασία και την πίστη στο ιδεατό. Οχι μόνο οι σκηνοθέτες, αλλά όλοι οι μουσικοί του κόσμου μπορούν να μάθουν από αυτήν, διότι ο “Ενθουσιασμός” είναι το πιο μεγαλειώδες από αυτά που μας έχει δώσει ο ομιλών κινηματογράφος».

Τον Γενάρη του 1935, πέντε χρόνια μετά τη λήψη της απόφασης, το Azovstal τέθηκε σε λειτουργία. Αρχισε να παράγεται χάλυβας στον πρώτο κλίβανο ανοιχτής εστίας 250 τόνων της ΕΣΣΔ. Οι Σοβιετικοί έβαλαν ως στόχο να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, με δυνατότητα παραγωγής 4 εκατ. τόνων χυτοσιδήρου το χρόνο. Τον Μάη του 1939 το είχαν καταφέρει: το Azovstal σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιας παραγωγικότητας μιας υψικαμίνου με 1.614 τόνους σιδήρου!

Στις 7 Οκτώβρη του 1941, οι εργάτες έσβησαν τις ανοιχτές εστίες, τους φούρνους και τις υψικαμίνους του Azovstal και αποχώρησαν συντεταγμένα. Οι ναζί κατακτητές δεν κατάφεραν «να ξυπνήσουν το θηρίο» στα δυο χρόνια που είχαν υπό κατοχή την περιοχή της Μαριούπολης: έλειπαν οι ειδικευμένοι εργάτες και μηχανικοί. Οταν μετά την ήττα τους στο Στάλινγκραντ άρχισαν να υποχωρούν, οι ναζί ανατίναξαν όλες τις εγκαταστάσεις (κλιβάνους ανοιχτής εστίας, υψικαμίνους, φούρνους οπτάνθρακα, στροβίλους κτλ.). Οι Σοβιετικοί τα ξανάχτισαν σε χρόνο ρεκόρ.

Ακόμα και μετά την κατάρρευση του παλινορθωμένου καπιταλισμού, το «Αζοφστάλ» ήταν η μεγαλύτερη μεταλλουργία της καπιταλιστικής Ουκρανίας και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με εξαγωγές σε περισσότερες από 70 χώρες. Aπό τα έτοιμα του σοσιαλισμού έτρωγαν επί τόσες δεκαετίες οι ηγέτες του παλινορθωμένου καπιταλισμού στην κατ’ όνομα μόνο ΕΣΣΔ, από τα έτοιμα του σοσιαλισμού έτρωγαν οι αστοί ηγέτες και οι καπιταλιστές της Ουκρανίας, ρωσόδουλοι ή δυτικόδουλοι.

Εκτύπωση 🖨
ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΑΓΜΑ ΑΖΟΦ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚολαούζοι του συστήματος οι αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ
Επόμενο άρθρο Λέμε και καμιά μακακία για να περάσει η ώρα

Σχετικά Αρθρα

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

Πολιτική 13 Σεπ 2025, 13:08

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 20:04

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 12:51

Πλωμάρι Λέσβου: Ισραηλινοί «επενδυτές» συμπεριφέρονται σαν έποικοι – Oργιο αυθαιρεσιών στην περιοχή

Πολιτική 10 Σεπ 2025, 20:39

Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη: Ορντέβρ για την ομιλία Τσίπρα

Πολιτική 5 Σεπ 2025, 12:17

Επιχείρηση Γουίμπι (Wimpy Operation): Κράτα τα ρέστα (keep the change)

Ιστορία 4 Σεπ 2025, 20:16
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2025, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

12 Σεπ 2025, 20:10
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

12 Σεπ 2025, 20:04
Κόντρες

Είναι φασίστας και το ξέρει

12 Σεπ 2025, 14:14
Πολιτική

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

12 Σεπ 2025, 12:51
Αγροτικά

Με την ίδια ένταση εξακολουθεί να «χτυπάει» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

12 Σεπ 2025, 11:19
Αθλητισμός

Αναξιοπρεπείς διεθνείς, στάθηκαν σούζα στο σιωναζισμό

12 Σεπ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

11 Σεπ 2025, 21:24
Παιδεία

Νομική Σχολή Δημοκρίτειου και ΔΣΑ: Κατηγορηματική αντίθεση στη Νομική του… «Χάρβαρντ της Ιπποκράτους»

11 Σεπ 2025, 19:43
Διεθνή

Ποιος Αντετοκούνμπο; Ασύλληπτο κάρφωμα παλαιστίνιου μαχητή στο «καλάθι» ισραηλινού τανκ

Η «Ράβδος του Μωυσή» τσακίζει τα «Αρματα του Γεδεών ΙΙ»

11 Σεπ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Ημέρα δημοκρατίας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα.

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1821).

1925: Καταστέλλεται λαϊκή εξέγερση στη Ρουμανία, πενήντα νεκροί.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Βόμβα της ΠΕΑΝ στα γραφεία της φιλοφασιστικής ΟΕΔΕ (Αθήνα).

1944: Οι ναζί εκτελούν 43 άντρες, δύο γυναίκες και ένα βρέφος έξι μηνών στα Γδόχια Κρήτης.

1947: 52 μέλη της ΟΠΛΑ καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

1971: Ιδρύεται η «Greenpeace» (Καναδάς).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo