Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Στον Καιάδα η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση των αναγκών και συμφερόντων του λαού
Παιδεία

Στον Καιάδα η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση των αναγκών και συμφερόντων του λαού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Δεκ 2023, 18:39

Δεν είναι διόλου τυχαίο που ο ακραιφνής, άκρως νεοφιλελεύθερος υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης επέλεξε το βήμα της 34ης ετήσιας Ελληνικής Οικονομικής Συνόδου Κορυφής/GES 2023 που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στις 4-5/12, για να ανακοινώσει τον επικείμενο τελειωτικό ενταφιασμό της δημόσιας δωρεάν Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Με αυτόν τον αλαζονικό, κυνικό και δουλικό τρόπο υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στους εκπροσώπους του ντόπιου και κυρίως του ξένου κεφαλαίου και τους επαναβεβαιώνει την πλήρη ευθυγράμμισή του με τις κατευθυντήριες οδηγίες τους για την επιβολή όλων των αντιδραστικών επιλογών τους στην εκπαίδευση, με οποιονδήποτε τρόπο. 

«Θα υπάρξουν τρεις μεγάλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου τους επόμενους μήνες» δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου. «Η πρώτη, έχει γίνει παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και πώς θα τη στοχεύσουμε με κλίμακα τις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας και κάθε τοπικής κοινωνίας. Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία θα αφορά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που λέμε εμείς «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Αφενός τα δημόσια Πανεπιστήμια, την απογραφειοκρατικοποίησή τους και αφετέρου τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Ουσιαστικά την άρση του κρατικού μονοπωλίου. Και όλα αυτά με αλλαγές, με ενδυνάμωση των δημόσιων Πανεπιστημίων και με μια εξωστρεφή λογική. Και τρίτο, μετά από τα από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα έρθει η πρωτοβουλία μας για το «Ανοιχτό Σχολείο». Για όλες εκείνες τις αλλαγές με τις οποίες μάθημα- μάθημα, σχολείο- σχολείο θα οικοδομήσουν την εκπαίδευση του 2024».

Καταρχάς, να πούμε ότι, όλα αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός σ’ αυτήν την καπιταλιστική σύναξη δεν αποτελούν έκπληξη, ούτε προσθέτουν κάποιο ιδιαίτερα νέο στοιχείο στις αντιδραστικές εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει βήμα-βήμα από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, τις οποίες επαναλαμβάνει  όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Οι φρουφρούδικες ονομασίες «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» και «Ανοιχτό Σχολείο», όσο κι αν τις πασπαλίσει με χρυσόσκονη, δεν μπορούν να καλύψουν την μαύρη καταχνιά που θα σκεπάσει τη δημόσια εκπαίδευση του 21ου αιώνα.

Να θυμίσουμε ότι μια μέρα μετά τη λήξη της Συνόδου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες) το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου την 1η Φεβρουαρίου 2023 για την «αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση Πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών και άλλων εγκεκριμένων Ιδρυμάτων», πατώντας πάνω στο άρθρο 28 του Συντάγματος. 

Με την ψήφιση αυτού του νομοσχέδιου, ελεύθερα πια, μέσω διακρατικών συμφωνιών, θα επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα να κάνουν μπίζνες, δημιουργώντας ένα τετελεσμένο, που ευελπιστούν να μειώσει τις αντιδράσεις κατά την σκοπούμενη επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Το πράσινο φως θα δοθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, με την ψήφιση σχεδίου νόμου που θα συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς και θα περιλαμβάνει και τις διακρατικές συμφωνίες (αρθ. 28 Συντάγματος), μέσω των οποίων θα επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, ώστε να ανοιχτεί ο δρόμος για την πολυπόθητη για τη ΝΔ κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως προσβλέπουν, από την επόμενη αναθεωρητική βουλή. 

Το νομοσχέδιο για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια» (όπως τα λένε για να ηχούν πιο γλυκά στα αυτιά του κοσμάκη) θα φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», διότι κατά τον Πιερρακάκη και την κυβέρνησή του το δημόσιο πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα κρατείται δέσμιο του κρατικού μονοπωλίου και της κρατικής γραφειοκρατίας. Οταν μάλιστα κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να επεξηγήσει τον τίτλο, έγινε σαφέστατος για το τι εννοεί: Χρειάζεται λοιπόν, «να το απογραφειοκρατικοποιήσουμε, να το διεθνοποιήσουμε περαιτέρω, να δημιουργήσουμε παραμέτρους ευελιξίας και να γίνει άρση του κρατικού μονοπωλίου κατ’ εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου. Αυτό είναι και το πνεύμα του αρθ. 28. Το πνεύμα είναι η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Αυτό και θα κάνουμε και θα το κάνουμε». Οταν οι ευρώδουλοι και αμερικανόδουλοι μιλάνε γι «διεθνοποίηση» του δημόσιου πανεπιστήμιου, όπως και για «εξωστρέφεια» και τα παντρεύουν με όρους όπως «ευελιξία» και «άρση του κρατικού μονοπωλίου», μια είναι η κατεύθυνση που δείχνουν: 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να χάσει το πραγματικό του περιεχόμενο και τον προσανατολισμό στην κατεύθυνση της εξέλιξης της επιστήμης και της επιστημονικής έρευνας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ανθρωπότητας και να επαναπροσανατολιστεί στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών και συμφερόντων της καπιταλιστικής αγοράς, να λειτουργεί υπό την επιτήρηση και τις κατευθύνσεις των καπιταλιστών επιχειρηματιών, με όρους αγοράς και κάτω από αυστηρή πειθαρχία και κλίμα υποταγής. Επομένως, τα προγράμματα και το περιεχόμενο των σπουδών, η έρευνα και τα προϊόντα της θα ορίζονται από τους καπιταλιστές και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για μέγιστο κέρδος. Αυτή είναι η διεθνής στρατηγική του κεφαλαίου, που κατ’ εντολές του η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε ως «στρατηγική της προτεραιότητα», την οποία επιδιώκει να εφαρμόσει και στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και που ως ένα βαθμό το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ετοιμο είναι και το νέο νομοσχέδιο-λίφτινγκ της λεγόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε ο υπουργός.

Ο φόβος όλων των αστικών κυβερνήσεων πάντα ήταν και θα είναι η ιστορικά διαμορφωμένη τάση της εργαζόμενης κοινωνίας να επιθυμεί πανεπιστημιακή μόρφωση για τα παιδιά της, που θα λειτουργεί ως εφαλτήριο για μια καλύτερη θέση στην κοινωνία. Ο φόβος τους αυτός εδράζεται στη γνώση ότι το Πανεπιστήμιο χτίζει συγκροτημένες προσωπικότητες, με γνώση και κρίση για την κοινωνικοοικονομική και πολιτική πραγματικότητα, ικανές, όταν χρειαστεί, να διεκδικούν και να αγωνίζονται για καλύτερη δουλειά και καλύτερους μισθούς, αλλά και για πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματ, αν πιεστούν. 

Αποτελούν δηλαδή έναν εν δυνάμει στρατό ανατροπής και αυτός είναι ο μεγάλος τους φόβος. Γι΄αυτό πάντα τους βάζουν ταξικούς φραγμούς και ανυπέρβλητα εμπόδια στο Λύκειο που αποτελεί και τον προθάλαμο των Πανεπιστημίων, ώστε να τους κόβουν τα φτερά για το πανεπιστήμιο. Προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη, πανελλαδικές εξετάσεις καρμανιόλα, Τράπεζα Θεμάτων με αυξανόμενη δυσκολία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.λπ., ενώ κάθε τόσο ρετουσάρουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), με στόχο να την κάνουν πιο θελκτική και να σπρώξουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση την τεράστια πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που με κομμένα φτερά και όνειρα, με σκυμμένο κεφάλι θα επανδρώσουν από τα μικράτα τους τις γαλέρες των καπιταλιστών.

Αυτό κάνει για άλλη μια φορά και ο νέος υπουργός Παιδείας, ο οποίος θα παρουσιάσει, κατά την εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr, σημεία του νέου νομοσχέδιου, μαζί με τον πρωθυπουργό στις 19 Δεκέμβρη στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος (δεν είναι τυχαία η επιλογής της εργατούπολης), όπου θα προσπαθήσουν ξανά να θαμπώσουν  τους μαθητές με στολίδια επιστημονικοφανούς αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να τους καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ότι προσφέρονται πολλές επαγγελματικές διέξοδοι με την προσθήκη 130 νέων ειδικοτήτων.

Ομως οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι και δεν μπορούν να τους καλύψουν με φτιασιδώματα. Τα νέα τους Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) ή campus όπως τα ονομάζουν, για να παραπέμπουν σε… πανεπιστήμια, θα είναι περίπου 60 σε όλη την επικράτεια και σε κάθε ένα από αυτά θα συνυπάρχουν ένα Εργαστηριακό Κέντρο, ένα ΕΠΑΛ και ένα ΙΕΚ, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα μετονομαστεί σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.ΑΝ.Ε.Κ.). Τα ΚΕΕΚ θα είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας και την αγορά εργασίας και θα βρίσκονται υπό την εποπτεία και τον συντονισμό μανατζαρέων. 

«Μεγάλη μεταρρύθμιση» ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης και για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, η οποία έρχεται με νέο νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το οποίο έχει να κάνει με το αποκαλούμενο από τον ίδιο «Ανοιχτό Σχολείο» και ξεκαθαρίζει, για να μην παρανοούμε, αν και δεν χρειαζόταν: «Εχει να κάνει, όχι μόνο σαν υποδομή, αλλά και σαν φιλοσοφία, σαν ιδέες με το πώς ανοίγουμε το σχολείο στην τοπική κοινωνία. Πώς να μάθουμε να δουλεύουμε καλύτερα σε ομάδες. Αυτό είναι το πρώτο. Αυτό αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά πρέπει να ξεκινάμε από μικροί να μαθαίνουμε την κουλτούρα της ομαδικής δουλειάς είτε σε ομαδικές εργασίες είτε σε εθελοντικές δραστηριότητες ευρύτερης δράσης στο χώρο του σχολείου. Αυτά από μόνα τους δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να πάμε την στρατηγική μας για το σχολείο. Λέγεται Ανοιχτό Σχολείο. Φαίνεται ως ένα τρίγωνο το οποίο θα περιλαμβάνει τρία πράγματα. Αλγοριθμική σκέψη. Λογοτεχνική σκέψη δηλαδή φαντασία και Εθελοντική δράση. Το να δουλεύουμε σε ομάδες, το να μάθουμε για την επιχειρηματικότητα και το να καινοτομούμε είναι κάτι που ξεκινά από το σχολείο».

Αυτά τα τρία πράγματα αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση που οραματίζεται η άκρως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ. Το σχολείο δεν οφείλει να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με βαθιές, πολύπλευρες και στέρεες γνώσεις, με ολόπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργεια των κλίσεων και δεξιοτήτων των μαθητών, αλλά να τους εφοδιάζει με κατακερματισμένες γνώσεις και να καλλιεργεί δεξιότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης που, σε συνθήκες ενός καπιταλιστικού κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, θεωρείται απαραίτητο εφόδιο στο κυνήγι της επιτυχίας. 

Πάντως το νέο σχολείο που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι όπως το περιγράφει ο υπουργός Παιδείας μ΄ αυτό το τρίγωνο που αναφέρει σε όλες του τις τελευταίες συνεντεύξεις, επιγραμματικά, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, αφού -όπως λέει- το νομοσχέδιο είναι ακόμα υπό σχεδιασμό, σε παραπέμπει συνειρμικά σε Α.Ε., όπου ο κάθε εργαζόμενος (μαθητής) λειτουργεί ως μέλος μιας ομάδας ατόμων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, με καθορισμένο ρόλο, ώστε να έχει και συγκεκριμένες ευθύνες και φυσικά με ανάλογη αμοιβή  (κατηγοριοποίηση-αξιολόγηση). 

Ε, αυτό το σχολείο, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλισμού, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενικής μόρφωσης των παιδιών, αλλά στις ανάγκες και τα συμφέροντα αυτών που με τις επιταγές τους οδηγούν σε πλήρη αφανισμό τη δημόσια δωρεάν γενική εκπαίδευση των μαθητών. Και αυτό πρέπει να ξεσηκώσει και να οδηγήσει στο δρόμο του αγώνα όλο τον κόσμο, για την κατάργηση αυτού του εκτρώματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση του κεφαλαίου. 

ΥΓ. Ο Πιερρακάκης από τις εδώ και εκεί συνεντεύξεις του δεν άφησε να εννοηθεί ότι κάτι έχει αλλάξει στο γνωστό μέχρι τώρα πρόγραμμά του για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, πέρα από τις προαναφερόμενες, για τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔεν βρήκαν τον δημοσιογράφο, σκότωσαν τον πατέρα του!
Επόμενο άρθρο Χαλύβδινος φούρνος-γίγας

Σχετικά Αρθρα

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 20:27

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 19:50

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

Παιδεία 4 Νοέ 2025, 17:30

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

Παιδεία 3 Νοέ 2025, 18:15
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo