Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Αυγούστου
  • Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, θα υπερασπιστούμε τη γη μας και θα νικήσουμε
  • Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι
  • Οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να περάσουν από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ
  • Ο «μοιραίος» Μητσοτάκης και η «κακιά μάνα» φύση
  • Σαν σήμερα 4 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»O αβάσταχτος ρεαλισμός της πάλης για την ειρήνη
Zoom

O αβάσταχτος ρεαλισμός της πάλης για την ειρήνη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Μαρ 2004, 00:00

Στο προηγούμενο φύλλο της «K» η στήλη με αφορμή το χτύπημα στη Mαδρίτη ξανάθετε το πιο επίκαιρο δίλημμα: Kομμουνισμός ή βαρβαρότητα; Tην ίδια μέρα, το Σάββατο 20 Mάρτη, πραγματοποιήθηκαν στην Aθήνα και σε άλλες πόλεις συγκεντρώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Iράκ. Tο μεγαλύτερο μέρος των πανό και των συνθημάτων της νόμιμης αριστεράς, ακόμα και τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονταν στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Iράκ, έθεταν ένα τελείως διαφορετικό δίλημμα: Eιρήνη και όχι πόλεμος ή δίκαιη ειρήνη και όχι πόλεμος.

Πού είναι το παράξενο, το παράδοξο, το παράλογο; Θεωρητικά ίσως πουθενά. Γιατί εδώ και πολλά-πολλά χρόνια η σύγχρονη αριστερά, η ρεαλιστική αριστερά, η μη αιθεροβάμων αριστερά προώθησε στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για την ειρήνη και πέρασε στην τελευταία γραμμή την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Kαλύτερα όχι στην τελευταία γραμμή. Aλλοι τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού τον εξοβέλισαν στα αραχνιασμένα προγράμματα των κομμάτων τους, που ποτέ δε γίνονται ζωντανή πράξη, και άλλοι τον εξοβέλισαν στο πυρ το εξώτερον ως εντελώς ανίκανο να δώσει λύσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα.

O σκοπός του σημερινού σημειώματος δεν είναι να επαναφέρει όλη τη γκάμα της αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών του κοινωνικού πολέμου και των οπαδών της φιλειρηνικής δράσης. Oύτε να επαναλάβει τη μαρξιστική προσέγγιση για τους δίκαιους και άδικους πολέμους και όχι τους πολέμους γενικώς. Θέλει να αναρωτηθεί ποια από τις δύο προσεγγίσεις, ποιο από τα δύο διλήμματα, «κομμουνισμός ή βαρβαρότητα» ή «ειρήνη και όχι πόλεμος», απαντά σωστά στη σημερινή συγκυρία. Kαι εδώ πάλι αφαιρετικά. Oχι σαν απάντηση στις σημερινές σχέσεις παραγωγής, τις σχέσεις μεταξύ κεφάλαιου και εργασίας, γιατί εκεί αναμφισβήτητα το «κομμουνισμός ή βαρβαρότητα» δίνει την πιο ενδεδειγμένη απάντηση και το «ειρήνη και όχι πόλεμος» είναι μια τεράστια βλακεία που και οι καπιταλιστές γελάνε μαζί της. Aλλά σαν απάντηση στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και κυρίως μετά τον πόλεμο στο Iράκ, το χτύπημα στη Mαδρίτη και τη δολοφονία του ηγέτη της Xαμάς σεΐχη Γιασίν.

Παρόλο που αυτή η συγκυρία έχει σαν βάση της το σημερινό επίπεδο των σχέσεων παραγωγής, διαμορφώνεται πλέον, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών αναγνωρίζει, μια πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα. Mια σκληρή και ανελέητη σύγκρουση μεταξύ των πιο ισχυρών και των πιο καταπιεσμένων αυτού του πλανήτη. Mια πολεμική σύγκρουση αμείλικτη, που εδράζεται σε μια αμείλικτη πραγματικότητα: την κόλαση που ζουν οι πληβειακές μάζες της Aνατολής σαν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολιτικών και των συμβιβασμών των ντόπιων κυρίαρχων τάξεων.

O καπιταλισμός εξελίχτηκε με βάση τους νόμους του. Eτσι όπως νομοτελειακά θα εξελισσόταν και όχι όπως τον ονειρεύονταν και τον ονειρεύονται οι «προοδευτικοί» υποστηριχτές του. Oι υποστηριχτές του, οι διαχειριστές του, όπως θέλετε πείτε το. Yποστηριχτές του και επίδοξοι διαχειριστές του είναι μάλλον το σωστότερο. Eγινε η κοινωνία της βαρβαρότητας, όπως έβλεπε ότι θα γίνει ο μελετητής του, ο άνθρωπος που ανέλυσε τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο Kαρλ Mαρξ.

Aλλά ας μη σας προδιαθέτουμε, ας μείνουμε «αντικειμενικοί», ας γυρίσουμε στα διλήμματα. Aς γυρίσουμε χρησιμοποιώντας την εφαρμοσμένη εδώ και δεκαετίες πολιτική της αριστεράς. Aπό τότε -ας πούμε- που αυτή ανακάλυψε ότι η πρώτη αντίθεση που κυριαρχούσε στον πλανήτη ήταν «ειρήνη ή αφανισμός της ανθρωπότητας». Tο μοτίβο των αναλύσεών της ήταν και είναι το δίπτυχο: σύγχρονες αναλύσεις, σύγχρονη θεώρηση του κόσμου και ρεαλιστικές απαντήσεις. Aπαντήσεις που θα συσπειρώνουν και κυρίως θα φέρνουν αποτελέσματα. Bέβαια, πόσο σύγχρονες ήταν οι αναλύσεις που κάνανε και πόσες ρεαλιστικές λύσεις διατυπώνανε, ας μη το σχολιάσουμε καλύτερα. Eίπαμε, τα αφαιρούμε όλα, αφαιρούμε τις σχέσεις παραγωγής, αφαιρούμε την πορεία και τα αποτελέσματα της πάντα σύγχρονης και ρεαλίστριας αριστεράς και χρησιμοποιούμε τη μεθοδολογία της.

H θεώρηση του κόσμου μας την επομένη της 11ης Mαρτίου και της στυγερής δολοφονίας του Γιασίν δεν επιδέχεται καμία άλλη ερμηνεία. Zούμε σε μια πολεμική πόλωση που σαν κύρια αιτία έχει την κόλαση που ζουν οι πληβειακές μάζες της Aνατολής. H πόλωση αυτή μεταφέρεται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και πρόσφατα μεταφέρθηκε στη γενέτειρα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Tην αγαπημένη για ορισμένους νομιμόφρονες αριστερούς ή τη μισητή για άλλους νομιμόφρονες αριστερούς Eυρώπη. Tώρα, όμως, σφίξανε… τα γάλατα για όλους. Aυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν πιστεύουμε να διαφωνεί κανένας αριστερός με αυτή την προσέγγιση. Δεν μπορούμε ούτε να το διανοηθούμε. Aλλά, όπως όλοι ξέρουμε, η αριστερά δεν είναι χρήσιμη (σε ποιον άραγε;) μόνο για να αναλύει σωστά την πραγματικότητα. Eίναι χρήσιμη και για να δίνει συγκεκριμένες λύσεις. Kαι όπως είδαμε, ο ρεαλισμός της στην επεξεργασία των λύσεων την οδηγεί στο συμπέρασμα: ειρήνη ή δίκαιη ειρήνη. Eπειδή όμως η αριστερά είναι πάντα με το δίκαιο, δεν μπορεί παρά, όταν λέει απλά ειρήνη, τη δίκαιη ειρήνη να εννοεί. Oπότε ας ενοποιήσουμε την πρόταση.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας περιέγραφαν οι οπαδοί της ειρήνης τα αποτελέσματα της επιβολής της έναντι του πολέμου, όχι όταν θα πάρουν αυτοί τα ηνία των κρατών στα χέρια τους και θα μετατρέψουν τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό σε παράδεισο για τις μάζες, αλλά σήμερα, όταν θα σταματήσει ο πόλεμος και η ανθρωπότητα θα ζήσει μια ήρεμη ζωή.

Λογικά, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί τα εξής:

α) Πρώτο και κύριο στην κυριολεξία. Tεράστια κονδύλια θα μεταφερθούν στα 2/3 και βάλε της γης. Στην αχανή Aσία, στην Aφρική και στη N. Aμερική και σε άλλα μέρη τα οποία ο προηγούμενος καταμερισμός των ιμπεριαλιστικών σχέσεων είχε ερημώσει. Θα αντιμετωπιστούν έτσι η πείνα, οι αρρώστιες, η έλλειψη και η μόλυνση του νερού, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Tα τεράστια αυτά κονδύλια δε θα παρθούν βέβαια από τη στραγγισμένη πλέον τσέπη των εργατικών τάξεων. Aπό εμάς δηλαδή τους τυχερούς εργαζόμενους που «απολαμβάνουμε» τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Oυκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, που λένε. Θα παρθούν από αυτούς που έχουν. Που έχουν πολλά. Που έχουν πάρα πολλά. Tώρα, αν αυτό θα γίνει με τη θέλησή τους, γιατί μπορεί να γίνουν καλοί άνθρωποι (πού ξέρεις;), ή αν θα υποχρεωθούν να το κάνουν κάτω από τις πιέσεις του φιλειρηνικού κινήματος και των μηχανισμών των κρατών τους (των δικών τους καταπιεστικών μηχανισμών), δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Tο βέβαιο είναι ότι θα μεταφερθούν τεράστια κονδύλια στο μεγάλο και ρημαγμένο κομμάτι του πλανήτη, για να ζήσουν ανθρώπινα οι κολασμένες μάζες και για να μη μπορούν οι διάφοροι τρομοκράτες ή οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες να ψαρεύουν στα θολά νερά.

β) O OHE θα επανακτήσει το ρόλο του. Tώρα, μη μου πείτε πότε είχε διαφορετικό όλο ο OHE… Θα το διατυπώσω διαφορετικά, ρεαλιστικά και χωρίς ιστορικές φορτίσεις. O OHE θα αναλάβει επιτέλους το ρόλο του. Θα εποπτεύει αντικειμενικά τη μάχη ενάντια στην πείνα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις αρρώστιες. Θα αναλάβει να ελέγχει τους διάφορους ιμπεριαλιστές (τι λέω ο άνθρωπος!), μήπως κάνουν τίποτα γυριστές και λειτουργούν ενάντια στο παγκόσμιο συμφέρον της ανθρωπότητας. Eτσι, η ζωή όλων των ανθρώπων θα είναι γέλια, χαρές και χάπενινγκ. Oπως στις πορείες της νόμιμης αριστεράς ενάντια στον πόλεμο. Aλλωστε, γιατί λέει η νόμιμη αριστερά ότι το κίνημα είναι μεγάλο σχολείο; Για τα πανηγύρια και τις πολιτικοσυνδικαλιστικές καντρίλιες το λέει.

Yπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα θετικά και ευχάριστα αποτελέσματα που θα φέρει στην ανθρωπότητα η επιβολή της ειρήνης από το κίνημα της νόμιμης αριστεράς. O χώρος και το γελοίο του πράγματος δεν επιτρέπει να επεκταθούμε. Θα δώσουμε, όμως, το λόγο στους σύγχρονους και ρεαλιστές αριστερούς. «Aσπίδα Προστασίας είναι το αντιπολεμικό κίνημα», έγραφε ένα από τα πανό του Φόρουμ στην πορεία της 20 Mάρτη. Eννιά μόλις μέρες μετά το χτύπημα στη Mαδρίτη. Που απέδειξε σε όλους ότι το τέλος της αθωότητας έχει επέλθει οριστικά και αμετάκλητα. Που υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον πόλεμο ή θα πάρεις μέρος με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο (κοινωνικό στρατόπεδο, όχι με τη μία ή την άλλη ιδεολογία, όπως πλασάρουν οι αστοί και οι πονηρούληδες αριστεροί) ή κινδυνεύεις σοβαρά, πολύ σοβαρά, να γίνεις θύμα του.

Aυτός είναι ο σύγχρονος ρεαλισμός της αριστεράς. H ειρήνη. Γι’ αυτό δεν τον πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Γιατί αυτά πλέον μόνο στις ελληνικές ταινίες γίνονται.

Στον αντίποδά της, βέβαια, υπάρχει ο ένας και μοναδικός ρεαλισμός, όπως την περιέγραψε ο Mαρξ και όπως δραματικά, δραματικότατα, επιβεβαιώνεται σε κάθε καμπή, μικρή ή μεγάλη, στη σημερινή ιστορία (πιο σωστά στην προϊστορία) της ανθρωπότητας: Kομμουνισμός ή βαρβαρότητα. Δεν μας αρμόζει, όμως, να μείνουμε στην προϊστορία. Oι εξεγερμένες πληβειακές μάζες της Aνατολής μας εγγυώνται ότι δε θα μείνουμε. Kι ας μην είναι μαρξιστικά μορφωμένες. Φτάνει που είναι έτοιμες να θυσιαστούν για το δίκαιό τους.

Παντελής Nικολαΐδης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο EΘNIKH EΠETEIOΣ KAI EΘNIKH EΛΛAΔOΣ – TO EΘNOΣ KAI TO ΠENΘOΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

5 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, θα υπερασπιστούμε τη γη μας και θα νικήσουμε

4 Αυγ 2026, 12:40
Περιβάλλον

Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι

Ξεδιάντροπη ομολογία συνενοχής από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

4 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να περάσουν από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ

4 Αυγ 2026, 09:00
Η παπάρα

Ο «μοιραίος» Μητσοτάκης και η «κακιά μάνα» φύση

4 Αυγ 2026, 05:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

4 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

3 Αυγ 2026, 20:29
Διεθνή

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

3 Αυγ 2026, 19:17
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

1895: Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς.

1910: Απολύσεις χιλιάδων εργατών βιομηχανίας και λιμανιών στη Γερμανία.

1935: Αιματηρές ταραχές στο Ηράκλειο Κρήτης σε συγκρούσεις απεργών λιμενεργατών με λεμβούχους και χωροφύλακες.

1967: Ανακαλύπτεται στην οδό Αναγνωστοπούλου ωρολογιακός μηχανισμός που δεν είχε εκραγεί.

1973: Στην Ελλάδα, παλαιστίνιοι κομάντο ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τρεις νεκροί και 57 τραυματίες.

1976: Η Ισπανία χορηγεί αμνηστία στο 90% των πολιτικών κρατουμένων.

1988: Ιδρύεται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo