Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Συριζαίικο παραμύθι και πραγματικότητα
Zoom

Συριζαίικο παραμύθι και πραγματικότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Οκτ 2014, 00:00

Αν πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Τσίπρας και όχι ο Σαμαράς, υπάρχει περίπτωση να καθόταν δίπλα στους Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τρεις τους στο Μιλάνο, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα; Ούτε οι πιο ασυγκράτητοι συριζαίοι δεν τόλμησαν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο γι’ αυτό το «θεσμικό ατόπημα». Δηλαδή, να γίνεται μια σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης και μετά τη σύνοδο να μην εμφανίζεται κάποια θεσμική σύνθεση για να δώσει συνέντευξη Τύπου (ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Eurogroup, άντε και ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας), αλλά να εμφανίζονται οι ηγέτες τριών μόνο χωρών, λες και η σύνοδος ήταν απλώς μια τριμερής της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μπορούμε να καταλάβουμε την έκδηλη αμηχανία του θεσμολάγνου ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μιλάνο, έγινε φύλλο και φτερό ο ισχυρισμός του για το υπό διαμόρφωση «μέτωπο του Νότου». Τέτοιο μέτωπο ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει. Δηλαδή, η Γαλλία και η Ιταλία να πάρουν μαζί τους την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (να βάλουμε και από μια πινελιά Κύπρου και Μάλτας;) και να σταθούν απέναντι στη Γερμανία. Εκείνο που έγινε και συμβολίστηκε με την κοινή εμφάνιση των τριών μετά τη σύνοδο κορυφής ήταν η συνέχιση ενός παζαριού στο οποίο παίρνουν μέρος μόνο οι ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η καθεμιά με τα συμφέροντά της και με το ειδικό της βάρος, χωρίς να αναζητούν συμμαχίες με εξαρτημένες χώρες. Αν κάποια ιμπεριαλιστική δύναμη δοκιμάσει να κάνει κάτι τέτοιο, εκμεταλλευόμενη την τυπική θεσμική λειτουργία της ΕΕ, τότε θα τιναχτεί στον αέρα η ίδια η ΕΕ. Επειδή καμιά από τις ηγέτριες δυνάμεις δεν το θέλει αυτό, όλες τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού και παζαρεύουν μεταξύ τους. Αυτό εξέπεμψαν από το Μιλάνο οι Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι. Εμφανίστηκαν μαζί και έκαναν «αγαπησιάρικες» δηλώσεις, μολονότι το παζάρι δεν έχει τελειώσει, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σ’ αυτό το παζάρι, όμως, δεν έχουν θέση οι εξαρτημένες χώρες, είτε έχουν πρωθυπουργό τον Σαμαρά είτε τον Τσίπρα. Το ποιος συμμετέχει και πού, καθορίζεται από τη δύναμη του κεφαλαίου που εκπροσωπεί και όχι από τη «μαγκιά» του ή την «εντολή από το λαό» του. Κάτι τέτοιες εντολές τις έχουν «γραμμένες» οι ιμπεριαλιστές, όπως πολλάκις έχουν αποδείξει. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που βλέπει καθαρότερα από κάθε άλλη φορά την πόρτα της εξουσίας, ξέχασε εκείνα τα ηρωικά (και φολκλορικά συνάμα), ότι θα πάει ο Τσίπρας, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα χεστεί από το φόβο της η Μέρκελ. ‘Η ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εκβιάσει με το «υπερόπλο» που κατέχει: «αν φύγουμε εμείς, θα διαλυθεί η Ευρωζώνη». Τώρα, ξορκίζεται κάθε ιδέα μονομερούς ενέργειας και δίνονται όρκοι πίστης σε μια μεταφυσική διαπραγμάτευση, η οποία θα γίνει με όλους τους θεσμικούς κανόνες της ΕΕ.

Κι επειδή τους ρωτάνε «τι θα κάνετε, αν οι εταίροι αρνηθούν;», οι συριζαίοι έχουν έτοιμη την απάντηση: «θα οικοδομήσουμε συμμαχίες». Κι όταν τους ρωτούν με ποιους, δείχνουν τον Ρέντσι, το γαλλικό δίδυμο Ολάντ-Βαλς και τον Ντράγκι! Κατά μια ειρωνεία της τύχης, οι απαντήσεις δόθηκαν όλες επί ιταλικού εδάφους. Από τη Νάπολη ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι μόνο αν η Ελλάδα είναι σε «πρόγραμμα» θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να εκμεταλευτούν την ενισχυμένη ρευστότητα που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ΕΚΤ. Από το Μιλάνο οι Ολάντ-Ρέντσι ξεκαθάρισαν ότι τις απαιτήσεις τους τις συζητούν μόνο με τη Μέρκελ και δεν τις συσχετίζουν με τα αιτήματα τρίτων. Πόσο πιο καθαρά να το πουν;
Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι ανακοίνωσαν στο Μιλάνο ότι «πονούν» για την αύξηση της ανεργίας, ειδικά της ανεργίας των νέων, και «δεσμεύτηκαν» ότι θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για να ενισχυθεί το μέτωπο της ανεργίας. Τα λεφτά για τα διάφορα προγράμματα (όλα δουλεμπορικά, σαν κι αυτά που εφαρμόζει στη χώρα μας ο ΟΑΕΔ) δεν πρόκειται να αυξηθούν, όμως θα απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις, γιατί μέχρι τώρα η απορροφητικότητα υπήρξε χαμηλή. Σε ελεύθερη απόδοση αυτό σημαίνει πως θα δοθεί η δυνατότητα στη Γαλλία και την Ιταλία να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων. Και οι δύο αυτές χώρες έχουν ήδη ετοιμάσει ειδικά προγράμματα για την «αξιοποίηση» των κονδυλίων. Σ’ αυτό η Μέρκελ δεν είχε κανένα λόγο να σταθεί εμπόδιο, από τη στιγμή που δε ζητήθηκε αύξηση των κονδυλίων.

Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι η φύση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι Ολάντ και Ρέντσι και ο χαρακτήρας της κόντρας τους με την Μέρκελ. Υπάρχει πράγματι κόντρα ως προς την έκταση της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, που επιδιώκουν Γαλλία και Ιταλία και αντιδρά η Γερμανία. Αυτή τη χαλάρωση, όμως, δεν την επιδιώκουν για να κάνουν κοινωνική πολιτική, αλλά για να βοηθήσουν το γαλλικό και το ιταλικό κεφάλαιο να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα την κρίση. Επειδή η μέριμνά τους είναι μόνο για το κεφάλαιο, συνοδεύουν τη μικρή δημοσιονομική χαλάρωση με πακέτα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχουν δώσει το όνομα «περισσότερη ευελιξία». Ο Σαμαράς, που ξέρει καλά τι γίνεται, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έκοψε τη δημαγωγική φόρα του Τσίπρα στη Βουλή, καταθέτοντας μάλιστα το πρόγραμμα που την προηγούμενη μέρα είχε μοιράσει στο Μιλάνο ο Ρέντσι. Είπε μεταξύ άλλων: «Μας είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ιταλό Πρωθυπουργό, κ. Ρέντσι, που πράγματι ως η μεγαλύτερη χώρα του Νότου αντιστέκεται με πάθος στη μονομερή λιτότητα. Τις μεταρρυθμίσεις, όμως, που προσπαθεί και προωθεί ο Ρέντσι, τις έχετε δει; Τις ξέρετε; Τις είδατε; Το ξέρετε ότι ο Ρέντσι προωθεί άμεσα την περικοπή των μισών συνδικαλιστικών αδειών στην Ιταλία; Το ακούσατε αυτό; Το ξέρετε ότι ο Ρέντσι προωθεί τη συστηματική αξιολόγηση της απόδοσης και των δασκάλων και των καθηγητών για να επαναφέρει –όπως το λέει ο ίδιος– την αξιοκρατία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας;».

Ο Ρέντσι, πέρα από τους αντεργατικούς νόμους, προχώρησε σε ανακοινώσεις για φοροαπαλλαγές ύψους 18 δισ. ευρώ. Φοροαπαλλαγές για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες μάλιστα ανακοίνωσε μιλώντας στα μέλη της Confidustria (ο ιταλικός ΣΕΒ). Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε περικοπές 16 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες. Τέλος ανήγγειλε στους καπιταλιστές ότι θα εγκρίνει μέτρο σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσλαμβάνονται για τα τρία πρώτα χρόνια χωρίς ο εργοδότης να υποχρεούται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό θα καλύπτεται από το ιταλικό κράτος (στην πράξη ξέρουμε ότι θα την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία).

Αυτό είναι το περιβόητο «μέτωπο του Νότου» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως μέτωπο δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι Γαλλία και Ιταλία κάνουν απευθείας πολιτική με τη Γερμανία και δεν χρειάζονται συμμάχους, ενώ από άποψη πολιτικής αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό «μείγμα», πιο χαλαρό δημοσιονομικά, εξίσου αντεργατικό και αντικοινωνικό, όμως, γιατί στόχος είναι η διευκόλυνση του κεφαλαίου.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ημέρα μητρικής γλώσσας.

Ημέρα ξεναγών.

Μπαγκλαντές: Ημέρα μαρτύρων (1952).

1848: Τυπώνεται στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1907: Οι μπολσεβίκοι Πάβελ Γκούλεφ και Μιχαήλ Φρούνζε εκτελούν τον υπαστυνόμο Νικήτα Περλόφ (Ρωσία).

1936: Αμνηστία σε 30.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρός της Λογοθετόπουλος.

1955: Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υποβάλλουν μαζικά παραιτήσεις γιατί καθυστερεί η επίλυση των προβλημάτων τους (δεν γίνονται αποδεκτές).

1972: Οκτώ μέλη της RAF με μάσκες καρναβαλιού παίρνουν 285.000 μάρκα από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων (Γερμανία).

1973: Η χούντα ανακοινώνει άλλες 96 διακοπές αναβολής στράτευσης, κατάληψή της Νομικής από 4.000 φοιτητές.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στο Καλαμάκι.

1985: Εκτελούνται ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo