Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»«Ονειρο» που έσβησε νωρίς
Zoom

Παγκοσμιοποίηση

«Ονειρο» που έσβησε νωρίς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μαρ 2006, 00:00
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς «Σοβιετικής Ενωσης», που αποτέλεσε και το εγερτήριο σάλπισμα για τη γέννηση «νέων» θεωριών, όπως η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης», οικονομικοί αναλυτές από τα πιο έγκυρα έντυπα της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας επανέρχονται για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι ο κίνδυνος του κομμουνισμού που τους απασχολεί αλλά η χρεοκοπία της θεωρίας της «παγκοσμιοποίησης», έτσι όπως την ανέλυσαν και επιχείρησαν να πλασάρουν στους λαούς του πλανήτη. Της θεωρίας της άμβλυνσης των αντιθέσεων και του ξεπεράσματος των εθνικών κρατών, μέσω της ανάπτυξης και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, προϊόντων, ανθρώπων, γνώσεων και ιδεών, που σύμφωνα με τους θιασώτες της «νέας θεωρίας» οδηγούν στην αλληλεξάρτηση των χωρών σε τέτοιο σημείο που να ωθούνται στη συνεργασία και το ξεπέρασμα των όποιων διαφορών γεννιούνται μεταξύ τους.
 
Η τελευταία δεκαπενταετία δεν ήταν βέβαια και τόσο ιδανική για την ανάπτυξη αυτής της θεωρίας. Τρεις φονικοί πόλεμοι (Γιουγκοσλαβία – Ιράκ – Αφγανιστάν) έδωσαν ισχυρά πλήγματα στο παραμύθι περί «ξεπεράσματος των διαφορών», όμως η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης» συνεχίζει να πλασάρεται ακόμα. Στόχος της όχι μόνο η παραπλάνηση των λαών με την υποτιθέμενη αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, που θεωρείται πλέον «βέβαιη», αλλά και την υποταγή τους στο παγκόσμιο καπιταλιστικό τραστ που «γεννιέται». Ως μέγιστη «απόδειξη» γι’ αυτό το ξεπέρασμα των διαφορών παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η συνεχής επέκτασή της απ’ τον Ατλαντικό μέχρι τη Ρωσία. Ελα όμως που τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Και οι «διεθνείς οικονομικοί αναλυτές» αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι το εθνικό κράτος ζει και βασιλεύει υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις.

♦ Ο προστατευτισμός «επανέρχεται»

 
Αφορμή για το παρόν σχόλιο αποτελούν τα άρθρα δύο «έγκυρων» αμερικάνικων εφημερίδων, που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» της Κυριακής 5 Μάρτη. Το πρώτο είναι από την International Herald Tribune με τίτλο «Τα έθνη-κράτη ανασταίνονται στην Ευρώπη» και το δεύτερο από τους New York Times με τον εξίσου αποκαλυπτικό τίτλο «Σε υποχώρηση η παγκοσμιοποίηση».
 
«Οι πρόσφατες προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα εθνικά επιχειρηματικά τους πρότυπα σηματοδοτούν μια βαθιά τομή στο ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό τοπίο: το έθνος-κράτος, το οποίο σε γενικές γραμμές τελεί εν υπνώσει στις αμοιβαίες δεσμεύσεις συνεργασίας, πραγματοποιεί δυναμική και εκδικητική επιστροφή», αναφέρει η International Herald Tribune δίνοντας ένα πρώτο πλήγμα στους θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης». Ενα πλήγμα που δεν προέρχεται από την εκτίμηση κάποιου οικονομικού αναλυτή αλλά από τα ίδια τα οικονομικά δεδομένα. Συμπληρώνει λοιπόν: «Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Κομισιόν επιζητεί τη συγκρότηση μιας κοινής ταυτότητας και την άρση των εναπομεινάντων οικονομικών εμποδίων, μια σειρά βίαιων αντιδράσεων στις εθνικές πρωτεύουσες μπροστά στο κύμα διασυνοριακών συγχωνεύσεων συνιστά το τελευταίο πλήγμα σε έναν ήδη αποδυναμωμένο θεσμό… “Παρατηρείται μία επανεμφάνιση του έθνους-κράτους στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Ελι Κοέν, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, μιας ανεξάρτητης επιτροπής οικονομολόγων, που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση. “Αυτά τα εθνικιστικά και προστατευτικά ένστικτα είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”, προσθέτει».
 
Οι βίαιες αντιδράσεις, που κατά την Tribune εγκυμονούν κινδύνους για ένα ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων, δεν είναι άλλες απ’ τις ανοιχτές επεμβάσεις των κυβερνήσεων Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Γράφει η Tribune: «Στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο για να εγγυηθεί τη συγχώνευση μεταξύ της Σουέζ, μιας εταιρείας ενέργειας και ύδρευσης, και της επιχείρησης “Αέριο της Γαλλίας”, για να αναχαιτίσουν μία αντίπαλη προσφορά από την ιταλική “Ενέλ”, ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δεν έκρυψε ότι σκοπεύει να προτάξει την ευημερία της Γαλλίας έναντι εκείνης της ΕΕ. “Η Γαλλία θα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο”, εξήγγειλε ο ντε Βιλπέν, πιθανός υποψήφιος πρόεδρος. “Το κράτος θα έχει σοβαρό έλεγχο των στρατηγικών αποφάσεων του νέου ομίλου”, πρόσθεσε. Στην Ιταλία, πολιτικοί παρομοίασαν την κατάσταση με την προπολεμική Ευρώπη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, απείλησε να μπλοκάρει μελλοντικές προσπάθειες εξαγορών εκ μέρους της Γαλλίας, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ψάχνει νομοθετικούς τρόπους για να μπλοκάρει την εχθρική πρόταση εξαγοράς της ισπανικής “Εντέσα” από τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό, ΕΟ.Ν.».
 
Με τη σειρά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σημειώνουν τα ακόλουθα: «Καθώς ο ρυθμός του παγκόσμιου εμπορίου επιτυγχάνεται και η παγκοσμιοποίηση επεκτείνεται, ένα νέο παράδοξο εμφανίζεται στις ελεύθερες αγορές: Η ανάμειξη των κυβερνήσεων στις επιχειρηματικές συμφωνίες διανύει ανοδική φάση και, σύμφωνα με τους αναλυτές, εγκυμονεί επικίνδυνες επιπτώσεις στη βιομηχανία. Τον περασμένο μήνα, οι προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων της ηπειρωτικής Ευρώπης να κρατήσουν έξω από τα εθνικά σύνορα ξένους αγοραστές βρέθηκαν στο κέντρο της δημοσιότητας. Σε άλλες περιοχές οι παρεμβάσεις ήταν ηπιότερες, αλλά επίμονες. Η αμερικανική κυβέρνηση επεμβαίνει στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Peninsular & Oriental Steam Navigation, που διαχειρίζεται ορισμένα αμερικανικά λιμάνια, από την DP World’s, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το έντονο ενδιαφέρον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom γύρω από τη βρετανική εταιρεία φυσικού αερίου Centrica, πιθανού στόχου μελλοντικής εξαγοράς… Η εκστρατεία των γαλλικών εταιρειών Suez και Gaz de France να εμποδίσουν μια κίνηση εξαγοράς της ιταλικής Enel, όπως και η προσπάθεια της Ισπανίας να αποκρούσει μια γερμανική προσφορά για την εξαγορά ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζουν την επανεμφάνιση εθνικιστικών τάσεων, ως αντίβαρου στην άνοδο της παγκοσμιοποίησης. Το γαλλικό κράτος δεν προσπάθησε καθόλου να διασκεδάσει τη φήμη του για τάσεις εθνικού προστατευτισμού όταν έπαιξε επιτελικό ρόλο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη συγχώνευση των δύο εταιρειών, Suez και Gaz de France, ώστε να αποτρέψει την εξαγορά από τους Ιταλούς».

♦ Παλιά ιστορία
 
Ομως, η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης» δεν είναι καινούργια. Ενα αιώνα πριν, ο ηγέτης των Μπολσεβίκων, Β.Ι. Λένιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Σοσιαλδημοκράτης», στις 23 Αυγούστου 1915, ανέφερε τα εξής σχετικά:
 
«Από τη σκοπιά των οικονομικών συνθηκών του Ιμπεριαλισμού οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, κάτω από τον καπιταλισμό, είναι είτε αδύνατες είτε αντιδραστικές. Το κεφάλαιο έχει γίνει διεθνές και μονοπωλητής. Ο κόσμος έχει κομματιαστεί από μια χούφτα Mεγάλων Δυνάμεων, δηλαδή δυνάμεις επιτυχείς στην μεγάλη λεηλασία και καταπίεση των εθνών… Eνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα στον καπιταλισμό είναι ισοδύναμες προς μια συμφωνία για διαίρεση των αποικιών. Στον καπιταλισμό, εντούτοις, καμία άλλη βάση και καμία άλλη αρχή της μοιρασιάς δεν είναι πιθανή εκτός από την δύναμη. Ενας πολυεκατομμυριούχος δεν μπορεί να μοιραστεί το “εθνικό εισόδημα” μιας καπιταλιστικής χώρας με κανένα άλλον τρόπο παρά σε αναλογία “με το κεφάλαιο που επενδύθηκε”… Φυσικά, οι προσωρινές συμφωνίες είναι πιθανές μεταξύ των καπιταλιστών και μεταξύ των κρατών. Από αυτή την άποψη οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι πιθανές ως συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων καπιταλιστών … αλλά με ποιο σκοπό; Μόνο με σκοπό από κοινού να καταπνίγουν τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη, από κοινού να προστατεύουν την αποικιακή λεία ενάντια στην Ιαπωνία και την Αμερική, που έχουν μείνει άσχημα απέξω από το μερίδιό τους από το παρόν χώρισμα των αποικιών, και την αύξηση της δύναμης αυτών που η δύναμή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών ήταν ασήμαντα γρηγορότερη από την οπισθοδρομική και μοναρχική Ευρώπη που τώρα γίνεται γεροντική» (Β.Ι. Λένιν, «Το σύνθημα για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», 1915).
 
Ενα αιώνα μετά, οι θέσεις του Λένιν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Η υπαρκτή τάση για συγχώνευση προς ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό τραστ αναιρείται από την ανάγκη της κεφαλαιοκρατίας κάθε ιμπεριαλιστικού κράτους να χρησιμοποιεί το εθνικό κράτος σαν οχυρό για την επικράτησή της στην διεθνή σκακιέρα. Η «παγκοσμιοποίηση», με την έννοια του ειρηνικού «ξεπεράσματος των διαφορών» και της σταδιακής κατάργησης των εθνικών κρατών στην οικονομία, αποδεικνύεται επομένως μια απάτη που ακόμα και οι ίδιοι οι αναλυτές της κεφαλαιοκρατίας αναγκάζονται ορισμένες φορές να παραδεχτούν, έστω και έμμεσα.

Κώστας Βάρλας

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Παγκοσμιοποίηση

Πέμπτη, 23.3.06
Επόμενο άρθρο

Παγκοσμιοποίηση

Δευτέρα, 27.3.06

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Παγκοσμιοποίηση

    17Ν
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο 17Ν
  • Παγκοσμιοποίηση

    ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Παγκοσμιοποίηση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Παγκοσμιοποίηση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Παγκοσμιοποίηση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Παγκοσμιοποίηση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Παγκοσμιοποίηση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Παγκοσμιοποίηση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Παγκοσμιοποίηση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Παγκοσμιοποίηση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Παγκοσμιοποίηση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Παγκοσμιοποίηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Ποιοι είμαστε
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Επικοινωνία
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Όροι χρήσης
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Ποιοι είμαστε
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Επικοινωνία
  • Παγκοσμιοποίηση

    Παγκοσμιοποίηση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo