Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι
  • Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi
  • Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)
  • Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα
  • Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Η αβάσταχτη ελαφρότητα των «φιλοσόφων»
Zoom

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των «φιλοσόφων»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Ιούν 2020, 00:00

Ε      δώ και δεκαετίες, στα βαλτόνερα που άφησε η διάλυση του κραταιού σοσιαλιστικού στρατοπέδου (δεν αναφερόμαστε στη δεκαετία του ’90, αλλά στις δεκαετίες του ’50 και του ’60) και η επικράτηση του αναθεωρητισμού στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ζούμε την εποχή των κάθε είδους «αιρέσεων». Μια ιδεολογική και πολιτική θολούρα έχει απλωθεί. Και μέσα σ’ αυτήν, το ποταπό βαφτίζεται ευγενές, το ασήμαντο βαφτίζεται σπουδαίο, κάθε είδους παπαρολόγοι μοστράρουν την ασημαντότητά τους φορώντας λαμπρές στολές φιλοσόφου, κοινωνικού αναλυτή κτλ.

Η πανδημία του νέου κοροναϊού, με το βασικό χαρακτηριστικό του, που ήταν η σχετικά μεγάλη περίοδος επώασης (έφτανε και τις δύο εβδομάδες) και η μεγάλη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνδυασμός που οδηγούσε σε  εκθετική διάδοση της νόσου, δημιούργησε μια καινούργια κατάσταση. Τα αστικά κράτη λειτούργησαν με το δόγμα «πρώτα η οικονομία». Ενώ είχαν στα χέρια τους όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να ενεργήσουν άμεσα με μέτρα καραντίνας, που θα περιόριζαν την έκταση της πανδημίας, ενήργησαν με τη λογική της ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης» (ρητά ή άρητα). Δηλαδή, επέλεξαν ν’ αφήσουν τον ιό να κυκλοφορήσει, ώστε να νοσήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και στη συνέχεια να υπάρξει ανοσία. Αδιαφορούσαν για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν σε «ανεκτά» επίπεδα. Ανεκτό επίπεδο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να το διαχειριστούν ιδεολογικά και πολιτικά, εμφανίζοντάς το σαν μια ακόμα εποχική γρίπη.

Το παράδειγμα της Ιταλίας έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας δεν ήταν στα «ανεκτά» επίπεδα που περίμεναν. Η νόσηση πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα οδηγούσε σε κατάρρευση τα συστήματα υγείας και οι θάνατοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα ποσοστά των θανάτων από γρίπη. Αυτό που διαμορφώθηκε στην Ιταλία ήταν πέρα από τα όρια «ανοχής» των αστικών κρατών, πολύ πέρα από τη δυνατότητα ιδεολογικοπολιτικής διαχείρισης των λαών από τις πολιτικές τους ηγεσίες. Ετσι, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα καραντίνας, φτάνοντας τελικά στο περιβόητο lockdown. Αναγκάστηκαν να το κάνουν ακόμα και κυβερνήσεις που αρχικά είχαν διακηρύξει ως στρατηγική τους την ανάπτυξη «ανοσίας αγέλης». Οπως η βρετανική για παράδειγμα. Ακόμα και στις ΗΠΑ, ο Τραμπ, μολονότι είχε δηλώσει ότι με 100-200 χιλιάδες θανάτους θα είναι μια χαρά (!), αναγκάστηκε ν’ αφήσει τις Πολιτείες να εφαρμόσουν -ευρύ ή στενότερο- lockdown.

Η ζημιά, βέβαια, ήδη είχε γίνει. Κυρίως στις χώρες που είχαν υψηλό βαθμό επικοινωνίας με τις πρώτες εστίες εκδήλωσης της νόσου (την επαρχία Χουμπέι της Κίνας). Το lockdown κατέστη απαραίτητο για να εμποδίσει την παραπέρα καταστροφή. Αλλά και για να καταστήσει ιδεολογικοπολιτικά διαχειρίσιμη την καταστροφή που ήδη είχε γίνει. Οι αστικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις χιλιάδες των θανάτων ηλικιωμένων και ευπαθών ανθρώπων πίσω από το lockdown που απέτρεψε την παραπέρα καταστροφή και επέτρεψε τη διαχείριση της κατάστασης.

Για να είναι πληρέστερη η εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας πρέπει να συμπληρώσουμε δύο στοιχεία. Πρώτο, ότι (με εξαίρεση τις ΗΠΑ, λόγω της «ιδιομορφίας» του Τραμπ και του προεκλογικού αγώνα που βρισκόταν στο φόρτε του) διαμορφώθηκε μια ευρύτατη συναίνεση κορυφών στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις ενώθηκαν, κρυπτόμενες πίσω από τους (απόλυτα ελεγχόμενους και πλήρως «ενσωματωμένους» στην κυρίαρχη λογική) ειδικούς της υγείας. Δεύτερο, ότι το προλεταριάτο δεν μπόρεσε (και δε θα μπορούσε, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται από άποψη πολιτικής και ιδεολογικής συγκρότησης-οργάνωσης) να διαμορφώσει μια δική του, ταξικά ανεξάρτητη παρέμβαση στα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας. Μόνο πάνω στο φόρτε της πανδημίας είδαμε κάποιες αντανακλαστικές αντιδράσεις, όπως η 24ωρη απεργία στην Ιταλία, με αίτημα να επιβληθεί lockdown   σε όλες τις επιχειρήσεις και διαμαρτυρίες στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη χώρα μας.

Επρεπε το προλεταριάτο να έχει λόγο στη διαχείριση της πανδημίας από υγειονομική άποψη; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Μπορεί η επιδημία του νέου κοροναϊού να εμφανίστηκε αρχικά ως «ασθένεια των πλουσίων», η εξέλιξή της σε πανδημία, όμως, τη μετέτρεψε σε «ασθένεια των φτωχών». Διότι οι πλούσιοι, μετά την αρχική αμεριμνησία, μπορούσαν να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ οι φτωχοί, στριμωγμένοι σε εργοστάσια και κάθε είδους καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σε γηροκομεία, σε κάθε είδους «δομές φιλοξενίας», σε ασφυκτικά διαμερίσματα, στα μαζικά μέσα μεταφοράς κτλ., ήταν απόλυτα εκτεθειμένοι.

Οταν οι αστικές κυβερνήσεις άρχισαν να παίρνουν μέτρα καραντίνας, το προλεταριάτο -αν ήταν σε θέση να κινηθεί στη βάση μιας συγκροτημένης στρατηγικής- θα έπρεπε να ζητήσει πιο γρήγορα και πιο δραστικά μέτρα καραντίνας, παράλληλα βέβαια με τη στήριξη κάθε εργάτη, εργαζόμενου ή άνεργου, κάθε εργατικής οικογένειας. Ναι, η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν (και πάντοτε θα είναι) ζήτημα της ταξικής πάλης. Στο αστικό δόγμα «πρώτα η οικονομία» πρέπει να αντιπαρατίθεται το προλεταριακό δόγμα «πρώτα οι ζωές μας». Στη σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής από τις αστικές κυβερνήσεις, θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί ο απόλυτος κανόνας της προστασίας κάθε ζωής προλετάριου που μπορεί να σωθεί (ιδίως των ζωών των απόμαχων της δουλειάς και των ανθρώπων με νοσήματα, πολλά από τα οποία δεν είναι άμοιρα της διαρκούς φθοράς της υγείας των εργατών στα καπιταλιστικά κάτεργα).

Αντ’ αυτού, είχαμε την εμφάνιση των κάθε είδους «αιρέσεων», που έφτασαν στο σημείο να αντλούν υλικό ακόμα και από συνωμοσιολόγους και διάφορους στατιστικολόγους της υγείας, αρνούμενοι να δουν κατάματα την πραγματικότητα, αρνούμενοι να κάνουν τη στοιχειώδη σκέψη: αν πράγματι δεν υπήρχε πρόβλημα, οι αστικές κυβερνήσεις δε θα έσπρωχναν τις καπιταλιστικές οικονομίες σε τόσο απότομο και τόσο μεγάλο βάθεμα της ύφεσης, ανακρούοντας πρύμναν από την τακτική που αρχικά είχαν επιλέξει. Μιλάμε για την απόλυτη ιδεοληψία, για πλήρη απόσπαση από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της.

Ο «πολύς» Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, ανακάλυψε ακόμα και… εμφύλιο πόλεμο στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που με τόση καθυστέρηση αναγκάστηκε να πάρει η ιταλική κυβέρνηση. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτός ο… ριζοσπαστικός διανοούμενος, σε κείμενο που έγραψε στις 26 Φλεβάρη, επικαλούνταν δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας (NRC) της Ιταλίας, στις 22 Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει επιδημία του SARS-CoV2 στην Ιταλία»! Τη συνέχεια στην Ιταλία (και όχι μόνο) τη γνωρίζουμε όλοι. Κι είναι αυτή η δραματική συνέχεια, με τις δεκάδες χιλιάδες θανάτους, πολλοί από τους οποίους οφείλονταν στην κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας, που αποτελεί το μέτρο της αξιακής αποτίμησης της παρέμβασης του Αγκάμπεν. Ας κρατήσουμε μόνο το γεγονός ότι ο «ριζοσπαστικός διανοούμενος» θεμελίωσε τη φιλοσοφική μπουρδολογία του σε μια σκόπιμα παραπειστική -και γι’ αυτό εγκληματική- δήλωση ενός κρατικού οργανισμού, που δεν προσπαθούσε να προστατέψει ανθρώπινες ζωές, αλλά την «κανονικότητα» του ιταλικού καπιταλισμού!

Του την έπεσαν πολλοί του δυστυχούς Αγκάμπεν, αλλά με τη βεβαιότητα του ανθρώπου που δε λαθεύει ποτέ, αυτός επανήλθε με στρεψοδικίες του τύπου: «Το πρόβλημα δεν είναι να πούμε την γνώμη μας για τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά να εξετάσουμε τις ηθικές και πολιτικές συνέπειες της επιδημίας». Ο χώρος της στήλης δεν επιτρέπει να επεκταθούμε, γι’ αυτό θα περιοριστούμε να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στη χώρα μας από εκπροσώπους μικροαστικών αριστερούτσικων ρευμάτων. Αυτοί οχυρώθηκαν πίσω από τα μέτρα περιορισμού (και όχι απαγόρευσης) της κυκλοφορίας, που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είδαν σ’ αυτά τα μέτρα «οργουελικά σενάρια» και άλλα τέτοια ηχηρά, λες και η ελληνική κυβέρνηση κινδύνευε από κάποιο ανατρεπτικό κίνημα και έπρεπε να σκαρφιστεί (έστω να εκμεταλλευτεί) μια πανδημία για να επιβάλει μέτρα ακραίας καταστολής. ‘Η λες και τα ακραία μέτρα καταστολής θα μπορούσαν να ανακόψουν ένα επαναστατικό κίνημα.

Ο μικροαστός, επειδή δε διαθέτει μια πλήρη και συνεκτική ταξική γραμμή, προσπαθεί να εντυπωσιάσει με κραυγούλες και ιδεολογικές κατασκευές, μη αντιλαμβανόμενος ότι επί της ουσίας βοηθάει την αστική πολιτική να κυριαρχήσει. Ο αριστερισμός του είναι στην πραγματικότητα δεξιά πολιτική.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο Αντικυνωνικά

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
Διεθνή

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

16 Φεβ 2026, 10:12
Πολιτισμός

«Δεν πειράζει… όλα για την Παλαιστίνη»: Η ψυχή της Γάζας σ’ ένα τραγούδι

16 Φεβ 2026, 08:30
Παιδεία

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

16 Φεβ 2026, 07:46
Εργατικά

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

16 Φεβ 2026, 05:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 00:01
Αγροτικά

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

15 Φεβ 2026, 20:27
Ιστορία

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

15 Φεβ 2026, 12:45
Πολιτισμός

Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε

15 Φεβ 2026, 10:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

15 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
Διεθνή

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

14 Φεβ 2026, 09:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

1905: Επαναστάτες εκτελούν στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, θείο και σύμβουλο του τσάρου Νικολάου Β’.

1935: Η Γερμανία καθιερώνει την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα.

1947: Ολλανδοί επίσκοποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εκδίδουν μανιφέστο κατά του «άθεου κομμουνισμού».

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών σε Κηφισιά και Πολιτεία.

1973: Συγκρούσεις αστυνομίας-φοιτητών στη Νομική, ανακοινώνονται άλλες 51 διακοπές αναβολής στράτευσης.

1982: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo