Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
  • Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ειρήνη μόνο με ήττα των Σιωνιστών
Zoom

Ειρήνη μόνο με ήττα των Σιωνιστών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Ιούλ 2006, 00:00

Μια από τις αγαπημένες μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποιούν οι αστοί πολιτικοί και πολιτικολογούντες είναι να απομονώνουν τα γεγονότα από το «περιβάλλον» τους, από τα «πριν» και τα «μετά» τους, να εστιάζουν σε μια πλευρά τους μόνο και οικοδομώντας πάνω στη μονομέρεια να οδηγούν τον ακροατή ή αναγνώστη τους στο συμπέρασμα που αυτοί θέλουν. Αυτή τη μέθοδο τη βλέπουμε να εφαρμόζεται και πάλι στην ανάλυση και την παρουσίαση των γεγονότων που σχετίζονται με την πολεμική σύγκρουση που εκτυλίσσεται εδώ και τρεις εβδομάδες στο Λίβανο.

Ο πόλεμος παρουσιάζεται σαν το απόλυτο κακό, που πρέπει πάση θυσία να σταματήσει. Και επειδή ο πόλεμος είναι το απόλυτο κακό, όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν σ’ αυτόν εξισώνονται. Το δίκαιο ή το άδικο της κάθε πλευράς παραμερίζεται, θεωρείται δευτερεύον στοιχείο. Κυρίαρχο είναι η κακότητα του πολέμου, το αίμα που χύνεται, οι καταστροφές που προκαλούνται.

Περιττεύει, βέβαια, να πούμε ότι η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς ανιστόρητη και υποκριτική. Οι ίδιοι οι αστοί σε άλλες περιπτώσεις εξυμνούν πολέμους που σχετίζονται με την εθνική υπόσταση των κρατών που διευθύνουν ή ανήκουν. Δεν υπάρχει αστικό κράτος που να μην επαίρεται και να μη γιορτάζει τουλάχιστον έναν πόλεμο. Εναν πόλεμο ανεξαρτησίας κατά κανόνα ή απόκρουσης ξένης εισβολής. Σ’ αυτό τον πόλεμο, άραγε, δεν χύθηκε αίμα; Ορισμένες φορές, μάλιστα, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας που γιορτάζουν ήταν επιθετικός πόλεμος από τη μεριά τους. Το κλασικότερο ίσως παράδειγμα είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή του αμερικανικού κράτους για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, που ήταν ένας επιθετικός πόλεμος του νεαρού αμερικανικού έθνους ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Οι Αμερικανοί προφανώς είχαν ιστορικό δικαίωμα να διεξάγουν έναν πόλεμο ανεξαρτησίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι είναι ιστορικά καταδικασμένοι να ζουν υπό τη μπότα του Ισραήλ, ενός κράτους που δεν ξεπήδησε από κανένα πόλεμο ανεξαρτησίας, αλλά φυτεύτηκε στην καρδιά της Παλαιστίνης μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Από την άλλη, η ειρήνη παρουσιάζεται σαν το απόλυτο καλό. Για την ειρήνη πρέπει να καταβληθεί κάθε τίμημα. Οποιος δε συμφωνεί μ’ αυτό, πρέπει να τσακιστεί, πρέπει να υποχρεωθεί να συμφωνήσει, ανεξάρτητα από το αν στον πόλεμο υπερασπίζεται μια δίκαιη υπόθεση. Εδώ έχουμε διαβαθμίσεις στην προσέγγιση. Για παράδειγμα, ο Μπους, ο Μπλερ και η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών έχουν ήδη συμφωνήσει ότι καλώς δεν δέχεται ειρήνη το Ισραήλ, γιατί ασκεί νόμιμο δικαίωμα κρατικής άμυνας. Προσφέρουν έτσι στο Ισραήλ το χρόνο που ζήτησε για να κερδίσει τον πόλεμο, ισοπεδώνοντας το Λίβανο (το ότι δεν τα καταφέρνει μέχρι στιγμής να νικήσει είναι άλλης τάξης ζήτημα, που σχετίζεται με τον παράγοντα Αντίσταση, τον οποίο υποτίμησαν οι αλαζόνες σιωνιστές στρατηγοί). Υπάρχει και μια άλλη μερίδα, μειοψηφική, η οποία αναγνωρίζει μεν το δίκαιο του Ισραήλ, θεωρεί όμως πως πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και διεθνής παρέμβαση, γιατί το μείζον είναι να σταματήσει ο πόλεμος.

Τέλος, υπάρχει ένας τρίτος πόλος -αν μπορούμε να τον ονομάσουμε έτσι- έξω από τις ηγεσίες των ιμπεριαλιστικών κρατών. Ενας πόλος ετερόκλητος, παρδαλός, χωρίς καμιά ιδεολογική ή πολιτική συνοχή, συνωθούμενος στον κοινό παρονομαστή του πασιφισμού. Ενας πόλος που ξεκινά από τη φρίκη του πολέμου, για να προτείνει ειρήνη χωρίς όρους και με κάθε τίμημα. Πέρα από προθέσεις (που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αγνές), ο πόλος αυτός δρα εκ των πραγμάτων ως εφεδρεία του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πασιφισμός δεν είναι απλά μια αναποτελεσματική πολιτική, αλλά κάτι χειρότερο: είναι πολιτική στήριξης των Σιωνιστών και των ιμπεριαλιστών προστατών τους.

Πριν το ξέσπασμα του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, ένα ογκωδέστατο φιλειρηνικό κίνημα αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο. Ενα κίνημα στο οποίο κυρίαρχη ήταν η πασιφιστική τάση. Η τάση που αρνιόταν να δει τα βαθύτερα αίτια που έσπρωχναν στην ιμπεριαλιστική επίθεση και την καθιστούσαν αναπόφευκτη και έτρεφε αυταπάτες ότι οι διαδηλώσεις (και μάλιστα διαδηλώσεις ειρηνικές, μη βίαιες, χωρίς καν ακτιβιστικές ενέργειες) θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον πόλεμο. Η πραγματικότητα, βέβαια, συνέτριψε αυτές τις αυταπάτες, όμως οι φορείς τους δεν συνετίστηκαν. Απλώς, κατέγραψαν μια ήττα στο παθητικό τους και στη συνέχεια αποσύρθηκαν από το προσκήνιο, αφήνοντας την Ιρακινή Αντίσταση, που στο μεταξύ αναπτύχθηκε, χωρίς αλληλεγγύη. Παρά τις εμφανείς αδυναμίες του, εκείνο το κίνημα δεν ήταν ένα αντιδραστικό κίνημα. Τον πόλεμο δεν υπήρχε περίπτωση να τον αποτρέψει, μπορούσε όμως να καθυστερήσει το ξέσπασμά του (τελικά ούτε αυτό το κατάφερε).

Αν τότε ο πασιφισμός μπορούσε να γίνει ανεκτός, επειδή βρισκόμασταν στη φάση προετοιμασίας μιας ιμπεριαλιστικής επίθεσης, σήμερα δε μπορεί. Σήμερα ο πασιφισμός είναι εχθρικός για τις απελευθερωτικές δυνάμεις, αποτελεί -όπως προείπαμε- εφεδρεία των Σιωνιστών και των ιμπεριαλιστών.

Καταρχάς, δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με τη φάση προετοιμασίας ενός πολέμου, ούτε με ένα νέο πόλεμο. Εχουμε να κάνουμε με ένα νέο επεισόδιο ενός πολέμου που διανύει την έκτη δεκαετία του. Ας μη κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. «Πέτρα του σκανδάλου» είναι η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το οποίο από την ίδρυσή του έχει καταδικάσει τους Παλαιστίνιους στον εθνικό εξανδραποδισμό και εφαρμόζει μια πολιτική γενοκτονίας σε βάρος τους. Αν το Ισραήλ παρέμενε στα σύνορα του 1948, αν αναγνώριζε στον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα να ιδρύσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, αν επέτρεπε την επιστροφή των προσφύγων (μιλάμε για περίπου ένα εκατομμύριο ψυχές), αν ακολουθούσε πολιτική καλής γειτονίας στην περιοχή, αν δεν λειτουργούσε σαν κράτος χωροφύλακας των ιμπεριαλιστών, δεν θα είχαμε ούτε το σημερινό πόλεμο, ούτε αυτούς που προηγήθηκαν. Και οι Παλαιστίνιοι θα δέχονταν την πραγματικότητα του κράτους του Ισραήλ, έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή του. Ομως, είναι η πολιτική αυτού του κράτους που δεν τους επιτρέπει να αποδεχτούν την ύπαρξή του και καλά κάνουν.

Υπήρξαν ιστορικές στιγμές που ο Παλαιστινιακός λαός δέχτηκε μια ταπεινωτική γι’ αυτόν ειρήνη. Ηταν η «ειρήνη των γενναίων» με τις συμφωνίες του Οσλο, που δημιουργούσαν ένα οιονεί παλαιστινιακό κράτος. Ακόμα και αυτές οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν από τους Σιωνιστές. Αχόρταγοι και επιθετικοί, συνέχισαν να εποικίζουν την καλύτερη παλαιστινιακή γη, συνέχισαν να κλέβουν το νερό, να γκρεμίζουν τα σπίτια και να ξεριζώνουν τα δέντρα, συνέχισαν να εξευτελίζουν τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στα check points. Στη διάρκεια της ειρήνης αυτοί συνέχισαν το μονομερή πόλεμό τους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Η βεβήλωση του ιερού για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο τεμένους του Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ (την Αλ-Κουντς των Αράβων) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την έκρηξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Της άοπλης εξέγερσης της Παλαιστινιακής νεολαίας ενάντια στον πάνοπλο κατακτητή. Ποτάμι έρευσε και πάλι το παλαιστινιακό αίμα. Και έκτοτε δε σταμάτησε να ρέει.

Το τίμημα της ειρήνης ήταν βαρύτερο απ’ αυτό του πολέμου. Γι’ αυτό και η Ιντιφάντα αναπόφευκτα άρχισε να εμπλουτίζεται με μορφές βίας. Επιθέσεις αυτοκτονίας στην καρδιά του Ισραήλ, οργάνωση ένοπλων ομάδων στα κατεχόμενα, κατασκευή αυτοσχέδιων εκτοξευτήρων ρουκετών. Ηταν ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ως απάντηση στο μονομερή πόλεμο της κατοχής, που είχε βαφτιστεί ειρήνη.

Στο μεταξύ, στην Παλαιστίνη έγιναν πολιτικές ανακατατάξεις. Οι οργανώσεις που ανδρώθηκαν στη διάρκεια της Ιντιφάντα, με πρώτη τη Χαμάς, έγιναν πολιτικά κυρίαρχες, κέρδισαν τις εκλογές. Και στο Λίβανο, που από πολλές απόψεις αποτελεί προέκταση της Παλαιστίνης, ανδρώθηκε η Χεζμπολά, η οργάνωση που με τον αγώνα της και το αίμα των μαχητών της κατάφερε να διώξει τους Σιωνιστές από το Νότο της χώρας (κράτησαν μόνο τα αγροκτήματα Σεμπάα). Οι Σιωνιστές όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν αυτή τη νέα πολιτική πραγματικότητα, αλλά ενέτειναν το μονομερή τους πόλεμο ενάντια στους Παλαιστίνιους. Δολοφόνησαν ηγετικά στελέχη και μαχητές των οργανώσεων της Αντίστασης (ποιος ξεχνά την εν ψυχρώ δολοφονία του παραπληγικού σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, την ώρα που πήγαινε στο τζαμί για να προσευχηθεί;), δολοφόνησαν γυναίκες και παιδιά, έχτισαν το τείχος του αίσχους, συνέχισαν να γεμίζουν τις φυλακές ακόμα και με γυναικόπαιδα.

Σ’ αυτή την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα μονομερούς πολέμου, απάντησαν οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης, με τη στρατιωτική επιχείρηση από την οποία αποκόμισαν ένα ισραηλινό στρατιώτη αιχμάλωτο. Κι όταν οι Σιωνιστές έζωσαν τη Γάζα και συνέχισαν με τεράστια ένταση το δολοφονικό έργο που ουδέποτε είχαν σταματήσει, μπήκε στο «παιχνίδι» η Χεζμπολά, σε μια επίδειξη μαχητικής αλληλεγγύης που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

Δεν υπάρχει πιο άδικο πράγμα, λοιπόν, από το να μιλάς σ’ αυτές τις συνθήκες για ειρήνη. Ας μη παίζουμε με τις λέξεις. Ποιος δε θέλει την ειρήνη; Λέτε να μη τη θέλει ο μαχητής της Χαμάς ή αυτός της Χεζμπολά; Αυτοί κανέναν δεν αδίκησαν. Το δίκιο τους ζητούν, το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη δική τους πατρίδα και όχι κατακτημένοι και με σκυμένο το κεφάλι. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ειρήνη σημαίνει ενίσχυση του ρόλου των Σιωνιστών στην περιοχή. Ειρήνη χωρίς την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ (με διάλυση όλων των εβραϊκών εποικισμών, φυσικά), ειρήνη χωρίς επιστροφή των εδαφών που έχει αρπάξει το Ισραήλ από Λίβανο και Συρία, ειρήνη χωρίς επιστροφή των παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, θα είναι μια άδικη ειρήνη. Και βέβαια, ουδείς πλην του ίδιου του λιβανέζικου λαού δικαιούται να αποφασίσει ποιοι θα φέρουν όπλα στη χώρα αυτή και ποιοι θα πρέπει να αφοπλιστούν. Η Χεζμπολά τα όπλα τα κέρδισε στα πεδία των μαχών, τα πλήρωσε με το αίμα των μαχητών της. Κινήματα που παραδίνουν τα όπλα του αγώνα, αφήνοντας πάνοπλο τον εχθρό, είναι καταδικασμένα να πληρώσουν το βαρύτερο φόρο αίματος (βλέπε και την τύχη του δικού μας ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το 1945).

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, φωνάζουν οι Παλαιστίνιοι εδώ και χρόνια. Είναι το απόσταγμα της εμπειρίας από την «ειρήνη των γενναίων». Οταν ξεσπά ένας πόλεμος, άδικος-κατακτητικός από τη μια πλευρά, δίκαιος-απελευθερωτικός από την άλλη, όποιος μιλά για ειρήνη δουλεύει (το αν το συνειδητοποιεί ή όχι είναι αδιάφορο) για εκείνον που έχει τη δύναμη και την υπεροπλία. Δουλεύει για το άδικο. Το δίκιο επιβάλλει να στηριχτεί εκείνη η πλευρά που διεξάγει τον απελευθερωτικό πόλεμο.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo