Παραθέτουμε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης νοσοκομειακών γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τη σχολιάσουμε:
«Την Κυριακή 12/12/2021, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη κινήσεων και σχημάτων στην οποία είχε καλέσει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Συμμετείχε πληθώρα σωματείων, εργατικών κινήσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και δημοτικές κινήσεις. Αναγνωρίστηκε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία προκειμένου να προωθήσει την πολιτική της στην υγεία (ανάμεσα σε άλλους τομείς). Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει συνειδητά αποσαρθρωθεί προς όφελος των ιδιωτών. Ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, οι κλίνες, η χρηματοδότηση, το προσωπικό μειώνονται. O,τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα, είναι αναποτελεσματικά και διαιωνίζουν την αντίθεση εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι με στόχο της κυβέρνησης να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες, χωρίς να πείθουν τους πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει πλέον την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική πορεία της πανδημίας.
Σε αυτή την κατάσταση το εργατικό κίνημα καλείται να απαντήσει, να διεκδικήσει τους όρους που απαιτούνται για δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή υγεία. Πρέπει να κινηθούμε έξω και ενάντια από τις ομοσπονδίες που τηρούν σιγή ιχθύος ουσιαστικά συναινώντας στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στη λογική του ΠΑΜΕ που καλεί σε απογευματινά συλλαλητήρια – κομματικές φιέστες και όχι σε κλιμάκωση του εργατικού αγώνα.
Διεκδικώντας να αυξηθεί η χρηματοδότηση στην υγεία, να αυξηθούν οι κλίνες και οι υποδομές, να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση τα ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, να κρατικοποιηθεί ο μηχανισμός ιχνηλάτησης, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή στη δουλειά καλούμε:
- Τα σωματεία να αποφασίσουν στάση εργασίας στις 16/12 12 με 3 και να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση στις 12:30 την Πέμπτη 16/12 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
- Να προχωρήσουμε σε γενική απεργία με θέματα την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη – αυξήσεις μισθών, ενίσχυση δημόσιας υγείας, παιδείας – όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στα ΣΔΙΤ – κάτω η αντιδραστική αξιολόγηση-πειθάρχηση-καταστολή.
- Να προχωρήσουμε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου».
Δε θα τη σχολιάζαμε, αν δεν επρόκειτο για ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης νοσοκομειακών γιατρών, που εκ της θέσης τους και του ρόλου που διαδραματίζουν σε συνθήκες μιας φονικής πανδημίας, η διαχείριση της οποίας έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά.
Αν εξαιρέσουμε τα αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που διατυπώνονταν και πριν από την πανδημία και θα διατυπώνονται και όταν η πανδημία κλείσει το φονικό της κύκλο, αιτήματα για την προστασία της εργατικής τάξης και του λαού για την πανδημία δεν υπάρχουν. Η διαχείριση της πανδημίας αντιμετωπίζεται από θέσεις παρατηρητή των εξελίξεων, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να θεωρεί ότι τον αφορά οτιδήποτε άλλο (πέραν της ενίσχυσης του ΕΣΥ).
- Δεν υπάρχει «ανάληψη ευθύνης» για την ανάπτυξη του εμβολιασμού, δεν υπάρχει πολεμική στο αντιεμβολιαστικό ρεύμα, υπάρχει μόνο μια αναφορά στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν πείθουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ το αίτημα για επιστροφή όσων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας δεν συνοδεύεται από καμιά κριτική στη στάση τους και υποδηλώνει (εμμέσως πλην σαφώς) αναγνώριση του «ατομικού δικαιώματός» τους να μην εμβολιαστούν, κόντρα σε κάθε ταξική προσέγγιση για ένα συλλογικό δικαίωμα της εργατικής τάξης. Ο εμβολιασμός αντιμετωπίζεται απλά ως ατομικό δικαίωμα και όχι ως κοινωνική υποχρέωση, που απορρέει από τις αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.
- Δεν υπάρχει κανένα αίτημα που να αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη σημερινή φάση. Αντίθετα, πίσω από την αναφορά πως «ό,τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα» κρύβεται η αντίθεση στα ψευτο-λοκντάουν που εφαρμόστηκαν ως τώρα. Αυτό που εμφανίζεται σαν αριστερή-αντικατασταλτική κριτική, είναι στην πραγματικότητα δεξιά κριτική. Αντί για την απαίτηση για πραγματικά καθολικό λοκντάουν (επίκαιρη και επιτακτική και σήμερα, όπως επαρκώς έχει εξηγηθεί από τις στήλες του Κόντρα-eksegersi.gr), υπάρχει η κριτική και των ψευτο-λοκντάουν ως αποκλειστικά κατασταλτικών μέτρων!
Μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας μας, για να γίνει σύγκριση με την ανακοίνωση που σχολιάζουμε:
«Ετσι που έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, πέρα από την κοινωνική υποχρέωση του καθολικού εμβολιασμού, επιβάλλεται ένα πραγματικά καθολικό λοκντάουν, για να ανακοπεί η μετάδοση του κοροναϊού, που έχει αποκτήσει εφιαλτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις (θυμίζουμε: πάνω από 94% τα ορφανά κρούσματα).
Ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να είναι διαρκής. Ομως το πρώτο πρόβλημα σήμερα είναι να ανακοπεί η διασπορά του ιού, ώστε να ανακοπεί και ο ρυθμός των νοσήσεων. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μιλάμε για πραγματικά καθολικό λοκντάουν, όμως, όχι για ψευτο-λοκντάουν. Να κλείσει κάθε παραγωγική και άλλη δραστηριότητα εκτός απ’ αυτές που είναι απαραίτητες. Να κλείσουν τα σχολεία (είναι μια ευκαιρία κιόλας, λόγω των δεκαπενθήμερων διακοπών). Να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι υπερμεταδότες του ιού (χώροι εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, γήπεδα κτλ.).
Χωρίς μια τέτοια άμεση παρέμβαση, ακόμα κι αν αυξηθεί ο εμβολιασμός, το κόστος σε νοσήσεις-διασωληνώσεις-ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο, μέχρι να αποδώσει η αύξηση του εμβολιασμού. Σε ευρωπαϊκές χώρες με πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με την Ελλάδα (π.χ. Γερμανία) έκλεισαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνουν τα γήπεδα, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών και αναγορεύει σε ύψιστο στόχο το πώς θα “σώσουμε τα Χριστούγεννα’’.
Επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όχι μόνο για να φορτώσει στο λαό τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, αλλά και για να μπορεί να πλασάρει την υποχρεωτικότητα ως δραστική λύση για την τρέχουσα εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι άμεσα τουλάχιστον δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».
Οταν η λεγόμενη ριζοσπαστική Αριστερά τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, όταν εξαιρεί την αντιμετώπιση της πανδημίας από το πεδίο της ταξικής πάλης και περιορίζει την παρέμβασή της στο πάγιο και διαχρονικό αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ, συμβάλλει με το δικό της τρόπο στην ανάπτυξη του κοινωνικού μιθριδατισμού, που αποτελεί ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εγκληματική πολιτική της.
Επαναλαμβάνουμε, πως αυτό που προβάλλεται ως αριστερό και ριζοσπαστικό συνιστά επί της ουσίας δεξιά πολιτική. Η διαχείριση της πανδημίας την έχει μετατρέψει σε ταξικό φαινόμενο, καθώς πλήττει την εργατική τάξη και τα φτωχολαϊκά στρώματα. Οταν αυτό υποβαθμίζεται, τότε όσες αναφορές στα εργασιακά ζητήματα και να προσθέσεις, δεν αλλάζεις τον δεξιό χαρακτήρα της παρέμβασής σου. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως οι ιδεοληψίες στην τακτική, ο βολονταρισμός και η απόσπαση από την πραγματικότητα, συνιστούσαν πάντοτε δεξιά οπορτουνιστική πολιτική.
ΥΓ. Με τέτοιες θέσεις δεν πρέπει να απορεί κανείς που το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», παράταξη με σημαντική δύναμη στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και δεν οργάνωσε ένα μηχανισμό συνεχούς αντιπληροφόρησης για τη διαχείριση της πανδημίας (οι «ρουκέτες» από τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα δεν συνιστούν οργανωμένη αντιπληροφόρηση), που θα αποκάλυπτε στα μάτια του ελληνικού λαού τις βασικές πτυχές της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επ’ αυτού τους ασκούμε σφοδρή κριτική εδώ και ένα χρόνο.
Π.Γ.