Ποιος κόβει τα επιδόματα, η τρόικα ή η ελληνική κυβέρνηση; Το ερώτημα θυμίζει τη γνωστή ανεκδοτολογική φράση με το αυγό και την κότα, όμως τέθηκε επισήμως. Ο ΛΑΕτζής ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής υπέβαλε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή και η επίτροπος Μαριάνε Τίσεν απάντησε εκ μέρους της Επιτροπής.
Ο Χουντής ρώτησε «γιατί οι θεσμοί, σε περίοδο κρίσης, επέλεξαν την κατάργηση αυτών ειδικά των επιδομάτων» (τα χαρακτηρίζει «επιδόματα απόλυτης ένδειας») και αν η Επιτροπή «προτίθεται να εισηγηθεί την επαναφορά τους, αφού κάποια που ισχύουν ήδη από τις δεκαετίες ’60-’70 καταργούνται τώρα, όταν τα ασθενέστερα στρώματα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη».
Η επίτροπος απάντησε (γραπτά) ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων επιδομάτων «αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων (σ.σ. του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας), που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κατακερματισμού και της πολυπλοκότητας του συστήματος και τον εξορθολογισμό του, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επικέντρωση στους φτωχότερους πολίτες (ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης)». Και συνεχίζει: «Αυτές οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν επιλέχθηκαν από τις ελληνικές αρχές μετά από προσεκτική ανάλυση, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη, σε μεγάλο βαθμό, με τις βασικές οικογενειακές παροχές (για τις οποίες βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρύθμισης), καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα».
Μολονότι υποστηρίζει ότι ήταν η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων που επέλεξε την κατάργηση των συγκεκριμένων επιδομάτων, η Τίσεν υπερασπίζεται αυτή την επιλογή: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάργηση των εν λόγω παροχών δεν συνεπάγεται μείωση του επιπέδου προστασίας από τη φτώχεια: πράγματι, τα ίδια τα νοικοκυριά και τα άτομα δικαιούνται οικογενειακές παροχές και/ή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). […] Σχετικά με την αναφορά του κ. βουλευτή, ειδικά στους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».
Αν επιβεβαίωσε κάτι με την απάντησή της η επίτροπος Τίσεν είναι πως τα περί «κακής» τρόικας και «καλών» ελληνικών κυβερνήσεων, που τάχα διαπραγματεύονται σκληρά για να προστατεύσουν τον ελληνικό λαό από τα χειρότερα, είναι ένα παραμύθι για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Μια προπαγάνδα που ειδικά οι Τσιπραίοι την έκαναν… επιστήμη.
Στην πραγματικότητα, τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις κάθονται στην ίδια όχθη. Στην απέναντι όχθη κάθεται ο ελληνικός λαός. Από τη στιγμή που συμφωνούν στους δημοσιονομικούς στόχους, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στα «τεχνικά ζητήματα». Γιατί το τι θα κόψουν είναι γι' αυτούς τεχνικό ζήτημα. Νούμερα βλέπουν, όχι ανθρώπους. Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδι προπαγάνδας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις βολεύονται με το να ρίχνουν την ευθύνη στην τρόικα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» βολεύονται να ρίχνουν την ευθύνη στο ΔΝΤ και πάει λέγοντας.
Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όλοι τους υπηρετούν το ίδιο σύστημα. Κι αυτό το σύστημα (καπιταλισμός και ιμπεριαλιστική εξάρτηση) πρέπει να διαχειριστεί την κρίση του και να «κοιτάξει» το μέλλον του. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν υπάρχει άλλη «συνταγή» εκτός από την κινεζοποίηση της εργατικής τάξης, που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την κρίση και δημιουργεί μεσομακροπρόθεσμα συνθήκες για εκτίναξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Π.Γ.