Ο Βάιντα αποφάσισε να κάνει ταινία για το Κατίν. Κι έφτιαξε ένα μελό για να υπηρετήσει το παμπάλαιο σχέδιο του Γκέμπελς: οι Σοβιετικοί σκότωσαν 20.000 πολωνούς αιχμαλώτους. Ο Βαξεβάνης, με στιλάκι αριστερού, αλλά αμερόληπτου δημοσιογράφου, έκανε το ίδιο με τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha (γερμανικής ιδιοκτησίας πλέον), στην οποία εμφανίστηκε και ο Βάιντα για να σπρώξει την ταινία του. Οι απόγονοι του Γκέμπελς επιχειρούν μια ακόμη προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας. Εκριναν, φαίνεται, πως οι νεότερες γενιές αποτελούν tabula rasa, οπότε μπορούν να καταφέρουν μ’ αυτές αυτό που δεν κατάφεραν με τις παλαιότερες. Αλλωστε, η προσπάθεια να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το ναζιφασισμό είναι συνεχής και η εξίσωση τους χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα, καθώς η πραγματικότητα της κρίσης συντρίβει τα στερεότυπα των νικητών.
Η στήλη δεν διαθέτει το χώρο για να πραγματευτεί με επάρκεια τη διαφανή ιστορία του Κατίν. Μπορεί, όμως, να παράσχει μερικά σπαράγματα πληροφόρησης, ώστε να παρακινήσει τον αναγνώστη για παραπέρα ψάξιμο.
Τον Απρίλη του ‘43 η ναζιστική Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μαζικούς τάφους Πολωνών στρατιωτικών (Ευέλπιδων) στο δάσος δίπλα στο λευκορωσικό χωριό Κατίν. Ο Γκέμπελς έστησε ολόκληρη προπαγάνδα για τα «εγκλήματα των εβραιομπολσεβίκων». Ομως, η προπαγάνδα κατέρρευσε αμέσως. Στα πτώματα βρέθηκαν έγγραφα με ημερομηνία Οκτώβρης του 1941, ενώ οι Σοβιετικοί είχαν υποχωρήσει από την περιοχή τον Ιούνη του ‘41! Ακόμη και μέλη της διεθνούς επιτροπής που έφτιαξε ο Γκέμπελς αποφάνθηκαν ότι η ημερομηνία θανάτωσης ήταν μεταξύ τέλους 1941 και αρχής 1942, περίοδος που η περιοχή ήταν υπό γερμανική κατοχή.
Μετά τον πόλεμο είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία: Βρέθηκαν κάλυκες των 7.65 και των 9 mm, που δεν χρησιμοποιούσαν οι σοβιετικοί, αλλά οι ναζί. Μάλιστα, σε ορισμένους κάλυκες αναγραφόταν και το γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής τους. Βρέθηκαν πτώματα δεμένα με σκοινί γερμανικής παραγωγής. Τέλος, βρέθηκε το ημερολόγιο του Γκέμπελς που έγραφε «δυστυχώς στους τάφους του Κατίν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες» και συμβούλευε να παραμείνει η πληροφορία άκρως απόρρητη, για να μην καταρρεύσει η προπαγάνδα. Ο Γκέμπελς, ο ίδιος που είχε οργανώσει τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το 1933 και τον είχε αποδώσει στους κομμουνιστές, έκανε το ίδιο με τους πολωνούς ευέλπιδες που δολοφονήθηκαν ομαδικά στο Κατίν.
Η επόμενη προσπάθεια έγινε επί Γιέλτσιν και στέφθηκε επίσης από αποτυχία. Υποτίθεται πως βρέθηκε έγγραφη απόφαση του ΠΓ του μπολσεβίκικου κόμματος, με υπογραφές όλων των μελών του, που έδινε εντολή στον Μπέρια να εκτελέσει τους Πολωνούς. Μόνο που οι κατασκευαστές αυτού του εγγράφου (που το πρωτότυπό του δεν παρουσιάστηκε ποτέ!) ήταν λίγο απρόσεκτοι. Οχι μόνο έβαλαν τις υπογραφές και μελών του ΠΓ που ήταν απόντα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ξέχασαν πως τότε δεν υπήρχε ΚΚΣΕ αλλά ΠΚΚ(μπ), που μετονομάστηκε σε ΚΚΣΕ το 1952!
Οποιος θέλει περισσότερα στοιχεία για το Κατίν (τουλάχιστον να πληροφορηθεί τι λέει και η «άλλη πλευρά», την οποία τόσο φρόνιμα αγνοούν οι σημερινοί Γκεμπελίσκοι) μπορεί να ανατρέξει στη σχετική βιβλιογραφία (π.χ. το βιβλίο του Μούχιν «Η έρευνα για το Κατίν»). Οποιος δεν θέλει ας τρέφεται με ταινίες σαν του (γνωστού αντικομμουνιστή) Βάιντα και εκπομπές σαν του (μεταμελημένου) Βαξεβάνη. Οσοι γνωρίζουμε την Ιστορία έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησής της. Γιατί αν αποποιηθούμε τη μνήμη, δεν θα είμαστε άξιοι να οργανώσουμε την πορεία μας στο μέλλον.
Π.Γ.