Ο χειμώνας που μπαίνει προμηνύεται βαρύς για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Βαρύς γιατί
- Η ακρίβεια καλπάζει και κατατρώει σαν σμήνος από ακρίδες τα περιορισμένα βαλάντια των λαϊκών νοικοκυριών.
- Οι περιβόητες «αυξήσεις» στο νέο κατώτατο μισθό δεν φτάνουν ούτε για ένα κουλούρι την ημέρα (13 ευρώ το μήνα αύξηση από 1.1.2022!).
- Η εργατική τάξη πληρώνει ήδη την υγειονομική κρίση με ανεργία και μείωση των μεροκάματων, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή με τον πληθωρισμό
- Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και να σωριάζει μια εκατόμβη νεκρών κάθε δυόμισι μέρες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την εγκληματική πολιτική της.
Η κυβέρνηση, διά στόματος του ακροδεξιού τηλεπλασιέ-υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, μας λέει ορθά κοφτά ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών, οι οποίες πρέπει να διαμορφώνονται… ελεύθερα. Το μόνο που απαγορεύεται, λέει, είναι «η δημιουργία καρτέλ και το αθέμιτο κέρδος».
Αρκεί μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για να αντιληφθούμε πόσο χοντρά ψέματα μας σερβίρουν. Γιατί, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων -που καθορίζουν το παιχνίδι των τιμών- είναι οι πιο τίμιοι άνθρωποι του κόσμου και ούτε καρτέλ κάνουν ούτε αθέμιτο (;) κέρδος επιδιώκουν, αυτό ελάχιστη σημασία έχει σε μια οικονομία εισαγωγοδίαιτη (για να μην πούμε ότι δεν έχει καμιά σημασία). Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευμάτων (από τρόφιμα μέχρι είδη νοικοκυριού) εισάγονται, οπότε οι σουπερμαρκετάδες έχουν στα χέρια τους τιμολόγια αγοράς σε ανατιμημένες τιμές και βάσει αυτών ανατιμούν τα εμπορεύματα στο ράφι.
Μας λένε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αντισταθμίσει την ακρίβεια με το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα». Τι είναι αλήθεια το «κοινωνικό μέρισμα»; Είναι ό,τι περισσεύει από την υπεραπόδοση των σκληρών μνημονιακών μέτρων, που δεχτήκαμε στο σβέρκο μας για πάνω από μια δεκαετία τώρα. Δεν πρόκειται για κάποιον έμμεσο μισθό, που τάχα μοιράζει η κυβέρνηση. Απλά οι εργαζόμενοι παίρνουν πίσω ένα απειροελάχιστο ποσοστό αυτών που τους έχουν αρπάξει με τα κάθε είδους χαράτσια.
Ακόμα και αυτό το «κοινωνικό μέρισμα», όμως, διανέμεται με προνοιακά κριτήρια, ενώ συχνά κρύβει περισσότερη στήριξη συγκεκριμένων καπιταλιστικών κλάδων. Για παράδειγμα, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (που τα προηγούμενα χρόνια είχε πετσοκοπεί κατά 20%), γίνεται χωρίς χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης που εξαιρούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων νοικοκυριών. Η μεγάλη πλειοψηφία τους πλήττεται σφοδρά, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τη θέρμανσή της το χειμώνα, αλλά και για τις αναγκαίες μετακινήσεις της. Η διεύρυνση των κριτηρίων για το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αφορά μόνο μια μειοψηφία, ενώ η πλειονότητα των εργαζόμενων νοικοκυριών πλήττεται ήδη από τα φουσκωμένα τιμολόγια ενός άκρως απαραίτητου για τη διαβίωση αγαθού (ούτε στην ασετυλίνη ούτε στη φουφού μπορούμε να γυρίσουμε).
Oσο για τις μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν του αστείου ποσού (9 ευρώ το μήνα), μένει να δούμε αν θα είναι τόσο, γιατί μιλούν για επιδότηση στις 300 πρώτες kwh ανά μήνα, όμως οι καταμετρήσεις γίνονται ανά τετράμηνο και δεν ακούσαμε κανέναν (ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Σκρέκα) να κάνουν λόγο για τις πρώτες 1.200 kwh σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό.
Με φτηνιάρικα κόλπα, ο Μητσοτάκης βάφτισε «νέα μέτρα» τις χρονικές επεκτάσεις κάποιων μέτρων που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για μερικούς ακόμα μήνες. Οπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε μερικά προϊόντα και υπηρεσίες (καφές, εισιτήρια κ.ά.) ή όπως τα περιβόητα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» του ΟΑΕΔ (αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων από 100.000 σε 150.000).
Υπάρχουν, βέβαια και μέτρα που υποκρύπτουν στήριξη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όπως η επέκταση του στεγαστικού επιδόματος της πλάκας και στους 28.000 σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ. Πέταξαν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 40.000 παιδιά και τους δείχνουν τώρα το δρόμο… της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ο Μητσοτάκης το είπε απροκάλυπτα: «Προτιμώ ένα παιδί να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και σε δύο χρόνια να γίνει web designer παρά να καταλήξει σε ένα τμήμα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου από το οποίο μπορεί να μην αποφοιτήσει ποτέ ή το τμήμα αυτό τελικά να του δώσει ένα πτυχίο που δεν θα έχει καμία αξία στην αγορά εργασίας». Παλιότερα στο Περιστέρι μιλούσε για υδραυλικούς και πλακάδες (μόνο σε τέτοιες δουλειές βλέπει τα παιδιά των εργατικών οικογενειών), τώρα το έκανε πιο… φιγουράτο μιλώντας για web designer από δημόσιο ΙΕΚ! Τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης, στην περιβόητη ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν είπε τίποτα για τους συνταξιούχους, που τους έκοψε το χριστουγεννιάτικο προνοιακό επίδομα (αυτό που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε με θράσος «13η σύνταξη»), τους έταξε ότι θα το αντικαταστήσει με κάτι άλλο κι ακόμα περιμένουν. Δεν επέκτεινε σ’ αυτούς (και στους δημόσιους υπάλληλους) την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
Είναι προφανές ότι πλούσιοι σ’ αυτήν τη χώρα θεωρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι! Ας σημειωθεί ότι η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι προσωρινή (για το 2022), ενώ η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών διευκρινίστηκε ότι είναι «και μάλιστα σε μόνιμη βάση».
Με λεκτικά τρικ, ο Μητσοτάκης, προσπάθηνε να εξαπατήσει και τους νέους, δίνοντας σε πολλούς την εντύπωση ότι κάθε πρωτοπροσλαμβανόμενος νέος θα παίρνει 600 ευρώ κάθε μήνα κι άλλα τόσα ο εργοδότης που θα τον προσλάβει, επί 6 μήνες. Φυσικά, η απάτη, την επόμενη κιόλας μέρα κατέρρευσε: τα 1.200 ευρώ είναι συνολικά για τους 6 μήνες και όχι ανά μήνα. Δυο κατοστάρικα το μήνα, τα μισά για τον εργαζόμενο, τα μισά για το αφεντικό, που συχνά θα τα παίρνει όλα με εκβιαστική συμφωνία (όπως γίνεται με τα τα δώρα, που συνοδεύουν τους εργαζόμενους στο ΑΤΜ για να τους τα πάρουν πίσω).
Το κόλπο αυτής της εξαπάτησης έχεθ την ίδια λογική με τις ανακοινώσεις του Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασθέντες, που για να τους δείξει πολλούς αθροίζει δυο φορές εκείνους που έχουν κάνει μία δόση.
Δεν αξίζει να ασχοληθούμε καν με το ύψος των περιβόητων «πακέτων στήριξης». Αυτά παρουσιάζονται πάντα χωρίς ταξικό πρόσημο, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων κάθε τέτοιου πακέτου πηγαίνει στην κεφαλαιοκρατία. Οταν για παράδειγμα μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα από 24% σε 22% (είχε προηγηθεί πέρυσι μείωση από 28% σε 24%), η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στη μεγάλη κεφαλαιοκρατία: όσο περισσότερα κέρδη δηλώνει ένα νομικό πρόσωπο (επιχείρηση) τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών.
Και ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας καλπάζει και θρηνούμε «ένα λεωφορείο» νεκρούς κάθε μέρα, καθώς η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας άφησε απροστάτευτη την Δημόσια Υγεία και έπληξε βαριά την εμβολιαστική συνείδηση, ο Μητσοτάκης το μόνο που βρήκε να πει για το ΕΣΥ είναι η προώθηση των… Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Θεωρεί, φαίνεται, ότι το έχει… ενισχύσει επαρκώς και δε χρειάζεται τίποτ’ άλλο εκτός από το να μπάσει τους ιδιώτες καπιταλιστές για μπίζνες με την υγεία του ελληνικού λαού. Με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θεωρίες του, έβαλε το ΕΣΥ στην ίδια μοίρα με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και δήλωσε ότι αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχει μόνο στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα (αποστομωτικό επιχείρημα)!
Τα προκλητικά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου δεν έχουν τέλος (π.χ. υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, μείωση κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1.10.2021, κ.λπ.), ενώ η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Παρακολουθούν την κυβέρνηση του κεφαλαίου να μετατρέπει τη χώρα σε 51η Πολιτεία των ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ. Τεράστια ποσά, από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού δαπανώνται για αεροπλάνα, φρεγάτες, «έξυπνες» τορπίλες, κορβέτες, πυραύλους, και κάθε είδους οπλικά συστήματα, για εγκαταστάσεις αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου, με φόντο ένα ασίγαστο πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας για την επικράτηση στην ενεργειακή τροφοδοσία της ενεργειακά εξαρτημένης Ευρώπης.
Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο δεν έχουμε ζωή. Αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, η διπλή πλέον κρίση, υγειονομική και οικονομική, θα μας λιώσει αλύπητα σαν μέγκενη.