Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Μάη, ο Μητσοτάκης φόρεσε την περικεφαλαία του Μεγαλέξαντρου (κάποια στιγμή θα έπαιζε κι αυτόν τον κωμικό ρόλο) και αναφερόμενος στην απόφασή του να συγχωνεύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, είπε:
«Ξέρουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο δεν θα λείπουν και οι δυσκολίες. Εχω ζητήσει και από τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να μας κάνουν μία σύντομη ενημέρωση για μία σημαντική απόφαση την οποία πήραμε χθες, που είναι ουσιαστικά η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απορρόφηση των δράσεών του από την ΑΑΔΕ.
Οταν ένας γόρδιος δεσμός επιμόνως δεν μπορεί να λυθεί, τότε πρέπει να κοπεί. Ακριβώς αυτή είναι η απόφαση την οποία πήραμε, στο όνομα, θα έλεγα, διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου. Η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση να αποκαταστήσει πλήρως τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων και είμαι σίγουρος ότι και όλος ο πρωτογενής τομέας θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της επιλογής. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών. Τι θέλουμε; Να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις, αλλά κανένα ευρώ να μην χάνεται από τον καλλιεργητή, από τον κτηνοτρόφο που το δικαιούται, για να καταλήξει στην τσέπη κάποιου επιτήδειου».
Απλή λογική ερώτηση: Πέντε υπουργούς έχει βάλει ως τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βορίδη, Λιβανό, Γεωργαντά, Αυγενάκη, Τσιάρα. Αυτοί δε οι πέντε υπουργοί άλλαξαν έξι προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ: Γρ. Βάρρα, Φ. Παππά, Δ. Μελά, Ε. Σημανδράκο, Κ. Μπαμπασίδη, Ν. Σαλάτα. Αυτοί οι πέντε υπουργοί και οι έξι πρόεδροι πάσχιζαν να λύσουν το γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν τα κατάφεραν, οπότε αναγκάστηκε ο Μητσοτάκης να πάρει το μακεδονικό ξίφος και να τον κόψει;
Αν οι υπουργοί έπεσαν… ζαλισμένοι από την αποτυχημένη προσπάθεια να λύσουν το γόρδιο δεσμό, γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σχετικό, έστω με το γνωστό υπαινικτικό τρόπο των διαρροών από τους μόνιμους επιτελείς του Μαξίμου;
Αν -όπως λέει ο Μητσοτάκης- πέντε υπουργοί δεν κατάφεραν να λύσουν το γόρδιο δεσμό και αναγκάζεται αυτός να τον κόψει, κλείνοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετατρέποντάς τον σε διεύθυνση της ΑΑΔΕ, σημαίνει πως το μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζαν πολύ καλά ότι υπάρχει ένας άλυτος γόρδιος δεσμός. Και βέβαια, γνώριζαν ποιο ήταν το «πρόβλημα». Γιατί δεν παρενέβη το επιτελικό κράτος, που «τα πάνθ’ ορά», για να δώσει λύση;
Το παραμύθι είναι καλό αλλά δεν έχει δράκο. Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να κλείσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κουκουλώσει ένα σκάνδαλο. Που δεν είναι σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά σκάνδαλο της κυβέρνησης, των αρμόδιων υπουργών και του ίδιου του Μητσοτάκη. Κλείνοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνει ως υπαίτιους τους υπάλληλους και τους διοικούντες τον Οργανισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, κλείνει οσονούπω έξι χρόνια θητείας, στη διάρκεια των οποίων άλλαξε -όπως είπαμε- πέντε υπουργούς και έξι προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν το σκάνδαλο προσωποποιείται σε κάποιους υπάλληλους και στην ανικανότητα (βολική ερμηνεία) των διοικούντων, τότε ο Μητσοτάκης, οι επιτελείς του και οι υπουργοί του είναι δυο φορές ανίκανοι, αφού μέσα σε έξι χρόνια εξελισσόταν κάτω από τη μύτη τους αυτό το σκάνδαλο.
Κάθε φορά που η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο, είτε πρόκειται για το μαζικό έγκλημα των Τεμπών είτε τώρα με το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων για μαϊμού βοσκοτόπια, ο Μητσοτάκης ανατρέχει στις «διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος». Διαχειρίζεται την κυβερνητική λειτουργία τα τελευταία έξι χρόνια και προσπαθεί να μοιραστεί την ευθύνη με τους προκατόχους του. Προσπαθεί να τους σφιχταγκαλιάσει ώστε να φτιάξουν όγκο και να μην βουλιάξουν.
Αυτό το παραμύθι κι αν δεν έχει δράκο. Οπως συνηθίζουν να λένε οι αστοί πολιτικοί, οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στις εκλογές, με την ψήφο. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε μετά την εκλογική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2023, ότι επιβραβεύτηκε η πολιτική του και καταδικάστηκαν οι ανεύθυνες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων; Πώς επικαλείται τώρα τις «διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος»; Δηλαδή τα «καλά» είναι αποκλειστικά δικά του και για τα «κακά» υπάρχει συνευθύνη;
Ηρθε, όμως, ένας υπουργός του, ιδιαίτερα φιλόδοξος, να τινάξει στον αέρα το αφήγημα περί γόρδιου δεσμού, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Απαντώντας σε εκείνους που τον έβαλαν στο στόχαστρο, ο ακροδεξιός Βορίδης, αφού πρώτα απείλησε ότι μπορεί να είναι ανεκτικός στον έλεγχο των πολιτικών πεπραγμένων του, αλλά δεν είναι «καθόλου ανεκτικός στις συκοφαντίες», ξεκαθάρισε την υπερασπιστική του γραμμή (για τον εαυτό του, όχι για τους συναδέλφους του που τον διαδέχτηκαν στο θώκο της πλατείας Βάθη):
«Ουδέποτε αναμείχθηκα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ουδέποτε υπέδειξα οτιδήποτε σχετικό σε οποιονδήποτε. Οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ό,τι με αφορά, ενήργησαν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους χωρίς οποιαδήποτε παρέμβασή μου».
Αρα για ποιο γόρδιο δεσμό, που τάχα προσπαθούσαν μάταια να λύσουν, μιλάει ο Μητσοτάκης; Ο Βορίδης λέει πως δεν είχε ιδέα τι γινόταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ! Αυτό, βέβαια, δεν του περιποιεί τιμή ως εποπτεύοντα τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργού, αλλά προτιμάει να τον πουν «τεμπέλη» και «χαβαλέ», παρά εμπλεκόμενο σε σκάνδαλο που έκοβε ακόμα και τον Γράμμο σε… ιδιωτικά βοσκοτόπια.
Από την άλλη, ο αποπεμφθείς πρώην δικαστής Νικόλαος Σαλάτας, προσπαθεί να βγάλει τη δική του ουρά απέξω και «φωτογραφίζει» τους πρώην υπουργούς Γεωργαντά και Αυγενάκη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Οργανισμό ήταν το 2022 και το 2023. Από εκεί διαλύθηκε ο Οργανισμός, το ξέρουν όλοι, όλοι οι αγρότες το ξέρουν. Εκεί έγιναν μεγάλα πράγματα, έπεσε το πληροφοριακό σύστημα και έγιναν κομπίνες», δήλωσε ο Σαλάτας (που ως δικαστής έγινε διάσημος όταν εισηγήθηκε τη μη παραπομπή των νεοναζιστών ως εγκληματικής οργάνωσης, βρίσκοντας έναν μεγάλο φαν στο πρόσωπο του φιρερίσκου Μιχαλολιάκου).
Ας μας λύσει ο Ν. Σαλάτας μια απλή απορία. Πώς συνέβη και αυτός, συνταξιούχος ανώτερος δικαστής, κοτζάμ επίτιμος πρόεδρος Εφετών, δεν έστειλε παρέδρους του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους για να υποστηρίξουν την κατηγορία κατά εκείνων που κατηγορούνται για λαμογιές με βοσκοτόπια-μαϊμού; Αν γινόταν μια φορά, θα μπορούσε κάποιος να μας πει ότι υπήρξε αμέλεια. Ομως πρόκειται για γενικευμένη και όχι μεμονωμένη στάση, την οποία τηρούν οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που βοηθούν να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι ή και να αθωωθούν.
Οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν οι εμπλεκόμενοι, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Βορίδη και από τον Τσιάρα μέχρι τον Σαλάτα, επιβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, για σκάνδαλο ενός οργανισμού και κάποιων «επίορκων» υπαλλήλων που συνεργάστηκαν με λαμόγια, όπως τσαμπουνάνε ολημερίς οι άσχετοι στα αστικά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, αλλά πρόκειται για σκάνδαλο των αστικών κυβερνήσεων, κυρίως της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επί κυβέρνησης Τσίπρα και υπουργίας Βαγγέλη Αποστόλου έγινε ο σχεδιασμός, με πρώτο στόχο τον αποχαρακτηρισμό 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων (που βαφτίζονταν «βοσκότοποι», μετατρέποντας τη βόσκηση από χρήση γης σε κατηγορία γης), ενώ επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, με τους πέντε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους έξι προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιήθηκε ένα σκάνδαλο δίπλα στο σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού, καθώς τα λαμόγια βρήκαν την ευκαιρία για κονόμα.
Αυτό το δεύτερο σκάνδαλο, για το οποίο αποκλειστικά και μόνο γίνεται όλη η συζήτηση σήμερα, δεν έγινε εν αγνοία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εγινε με γνώση και ενθάρρυνσή της. Αν δεν ήταν έτσι, δε θα έπεφτε τόσο ανελέητο κυνηγητό στη φιλότιμη υπάλληλο που αποκάλυψε τις λαμογιές.
Αν θέλετε να μάθετε την πάσα αλήθεια, ανατρέξτε στο αποκαλυπτικό άρθρο του σ. Γεράσιμου Λιόντου, που έσπασε τον παραμορφωτικό καθρέφτη και φανέρωσε όλη την αλήθεια.