«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μάη. Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία» » δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας – πακέτο ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δήλωσε στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη αβεβαιότητα, το ελληνικό κοινοβούλιο εξακολουθεί να εργάζεται πυρετωδώς τα Σαββατοκύριακα, παράγοντας αντιλαϊκά και αντεργατικά τερατουργήματα. Είτε υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης είτε όχι (το ενδεχόμενο να μην υπάρξει έχει να κάνει με την κατάληξη στον περιβόητο οδικό χάρτη για τη μελλοντική νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους), η πρώτη αξιολόγηση θα έχει κλείσει με ένα ακόμα εφιαλτικό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει:
♦ Ενα πακέτο έμμεσων φόρων και περικοπών κοινωνικών δαπανών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα πακέτα, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.
♦ Την τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που παραδίδει «κάθε σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
♦ Τη ρύθμιση για τη δημιουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που θα ξεπουλήσει τα «ασημικά» του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστές δανειστές.
♦ Τον περιβόητο «κόφτη», που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας, για να μην υποστεί τον καθιερωμένο συνταγματικό έλεγχο από το αρμόδιο όργανο της Βουλής και φανεί ο αποικιοκρατικός (και για τούτο αντισυνταγματικός) χαρακτήρας του. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό περικοπής συντάξεων, μισθών και κοινωνικών δαπανών, κάθε φορά που δε θα βγαίνει ο «λογαριασμός» του Μνημόνιου. Που δε θα βγαίνει, γιατί στηρίζεται σε εξωφρενικές παραδοχές για το ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και προβλέπει τεράστια «πρωτογενή πλεονάσματα» (πλεονάσματα που θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους).
Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος, είτε συμφωνηθεί στο Eurogroup της Τρίτης είτε πάρει μια μικρή αναβολή, κάποια στιγμή θα υπάρξει. Δε θα είναι όμως ένας μηχανισμός ανάπτυξης και βαθμιαίας απαλλαγής από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Αντίθετα, θα είναι ένας μηχανισμός αποικιοποίησης της χώρας και υποδούλωσης του ελληνικού λαού. Ενα εργαλείο βαθέματος και διατήρησης της κινεζοποίησης.
Ελεγχος του ρυθμού αποπληρωμής του χρέους και δημοσιονομικός «κόφτης» θα είναι το δίδυμο του μοντέρνου αποικιακού ελέγχου, με στόχο οι ιμπεριαλιστές δανειστές να αρπάζουν μεγάλο μέρος των αξιών που θα παράγει ο ελληνικός λαός και ταυτόχρονα να διατηρούν την κινεζοποίηση, για να εξασφαλίζεται η μέγιστη κερδοφορία του κεφάλαιου.
Οι δόσεις αποπληρωμής του χρέους θα ρυθμιστούν έτσι ώστε να απαιτούν σκληρή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς ίχνος ανακούφισης από το άχθος των έμμεσων και των άμεσων φόρων, χωρίς ίχνος αύξησης μισθών και συντάξεων, χωρίς ίχνος αύξησης των κοινωνικών δαπανών. Επειδή, όμως, κάποια στιγμή μπορεί η δημοσιονομική πολιτική να ξεφύγει, θα έρχεται ο «κόφτης» να αποκαθιστά αυτόματα τη μνημονιακή τάξη.
Το τρίτο Μνημόνιο το λέει καθαρά: «Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη. Για το σκοπό αυτόν, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να την υλοποιήσει».