Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις
  • 1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη
  • Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις
  • Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών
  • Τώρα με το app ποιος τους πιάνει
  • Σαν σήμερα 2 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι
Στο Ψαχνό

Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Απρ 2019, 08:17

Τι την έπιασε ξαφνικά τη Ντόρα και θυμήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και την κοροϊδία του Τσίπρα προς τον Μεϊμαράκη, που του πρόσφερε στήριξη; Το καινούργιο που είπε η αδερφή του Κούλη δεν είναι ότι ο Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δε θα πάει σε εκλογές και πήγε (αυτό είναι γνωστό), αλλά ότι ο Μεϊμαράκης είχε προτείνει συγκυβέρνηση. «Θα μπορούσε να γίνει μια διαφορετική συζήτηση για τον μεγάλο συνασπισμό; Βεβαίως και θα μπορούσε να γίνει. Η συζήτηση ήταν ένα συνολικό πακέτο», είπε η Μπακογιάννη.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επαναφέροντας μια συζήτηση περί «μεγάλου συνασπισμού» η Ντόρα πλήττει τον αδελφό της, που έχει τη στρατηγική της «αυτοδυναμίας». Ομως, οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας (ακόμα κι αν είναι αδέλφια) είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Εκείνο που αξίζει να κρατήσουμε απ' αυτή την ιστορία είναι η δυνατότητα συγκρότησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αν αυτό μπορούσε να γίνει το 2015, γιατί να μη μπορεί να γίνει το 2019, αν κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, ακόμα και μετά από επαναληπτικές εκλογές; Κανένας δεν μπορεί να βρει αντεπιχείρημα, καθώς από το 2015 μέχρι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «προσαρμοστεί» πλήρως στη μνημονιακή πολιτική, την οποία πλέον δεν παρουσιάζει ως αποτέλεσμα εκβιασμού που του ασκήθηκε, αλλά ως… αναπτυξιακή επιλογή.
 
Μπορεί να το έκανε για τους δικούς της λόγους, αλλά με τις δηλώσεις της η Μπακογιάννη ήρθε να προσθέσει ένα επιχείρημα σ' αυτό που λέμε εμείς: ότι δεν υπάρχουν πλέον οι παλιές οριακές διαφορές πολιτικής που χώριζαν συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες. Οτι η αστική πολιτική είναι ένας πολτός, ανεξάρτητα από το χωρισμό της σε κόμματα. Γι' αυτό έχουμε τόσες μετακινήσεις πολιτικών, τόσους «γυρολόγους», τόσες φαινομενικά ετερόκλητες κυβερνητικές συμμαχίες. Οταν έχουν συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, γιατί να μη μπορούν να συγκυβερνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ (άντε και με το ΚΙΝΑΛ);
 
Παρά ταύτα, ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών το πολύ σε έξι μήνες, ζούμε και πάλι το γνωστό θέατρο της δικομματικής κοκορομαχίας «μέχρι εξοντώσεως του αντιπάλου». Δεν είναι μόνο η σκανδαλολογία, με κατηγορίες για μίζες και λαμογιές. Επειδή βλέπουν ότι δεν μπορούν να πάνε μόνο με κατηγορίες κατά του αντιπάλου, αλλά χρειάζονται και «θετική ατζέντα», έχουν βάλει μπροστά την υποσχεσιολογία και την παροχολογία.
 
«Διώχνουμε το ΔΝΤ και βγαίνουμε στις αγορές», φωνάζει ο Τσίπρας. «Το διεθνές κλίμα βελτιώνεται επειδή προεξοφλούν ότι εγώ θα είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», απαντά ο Μητσοτάκης. «Εχουμε προοπτική δημοσιονομικού χώρου και μέσα στο 2019», λέει ο Τσίπρας, κλείνοντας το μάτι για κάποιο επιδοματάκι. «Θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές», υπόσχεται ο Μητσοτάκης. «Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο», δεσμεύεται ο Τσίπρας. «Και αυτό θα γίνει και θα μειώσουμε παραπέρα τους φόρους», υπερθεματίζει ο Μητσοτάκης.
 
Τίποτα δε θ' αλλάξει μετά τις εκλογές. Η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί όπως μέχρι τώρα. Οσο για πολιτικούς διαχειριστές, θα βρεθούν κι αυτοί. Εστω και στο πλαίσιο «μεγάλου συνασπισμού».
 
 
 

 
Ο Τσίπρας εμφανίστηκε στον Χατζηνικολάου και -αντίθετα με τον Τσακαλώτο που επαναλαμβάνει μονότονα «κάθε πράγμα στην ώρα του»- διαβεβαίωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2020, που ο ίδιος έχει ψηφίσει, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όπως δεν εφαρμόστηκε και η μείωση των συντάξεων. Ο Μητσοτάκης, για να μη μείνει πίσω, έσπευσε να βάλει τη Ζαχαράκη να δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους τη μη εφαρμογή ενός μέτρου που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καταψήφισε η ΝΔ.
 
Ο Τσίπρας, όμως, είχε και άλλα «βέλη» στην προεκλογική «φαρέτρα» του. Στην ίδια συνέντευξη στον ΑΝΤ1 μίλησε για «προοπτική νέου δημοσιονομικού χώρου ακόμα και για το 2019». Μπορεί ο Τζανακόπουλος να δήλωνε προ δεκαπενθημέρου ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 έχει αξιοποιηθεί με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, αλλά τότε ήταν άλλες οι συνθήκες. Είχε βγει εκείνος ο ανεκδιήγητος υφυπουργός Πετρόπουλος και χωρίς να του πέφτει λόγος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση μελετά τη χορήγηση επιδόματος Πάσχα. Και το έκανε τη στιγμή που δεν είχε κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση του μετα-Μνημόνιου, χαλώντας το κλίμα που προσπαθούσε να φτιάξει ο Τσακαλώτος με τις Βρυξέλλες. Ετσι, πέρα από την ανοιχτή αποδοκιμασία του Πετρόπουλου από τον Τσακαλώτο, έπρεπε να κάνει μια δήλωση στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζανακόπουλος, για να πειστούν οι τροϊκανοί πως δεν υπάρχει καμιά διάσταση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου.
 
Η αξιολόγηση έκλεισε (αφού χρειάστηκε ν' αλλάξουν λίγο πριν την ψήφισή του ακόμα και το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία που είχαν καταθέσει), οπότε μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός (και όχι ο κάθε τυχάρπαστος Πετρόπουλος) ν' αρχίσει πάλι την παροχολογία. Οχι συγκεκριμένα, αλλά γενικόλογα: «προοπτική νέου δημοσιονομικού χώρου ακόμα και για το 2019». Που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται ως εξής: «παιδιά, μελετάμε να σας δώσουμε κάποιο επιδοματάκι μέσα στο 2019». Για τις ευρωεκλογές μπορούν οι ψηφοφόροι να βολευτούν με την υπόσχεση (όποιος πιστέψει πίστεψε), όμως πριν από τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να πέσει κάποιο επιδοματάκι. Ενα επίδομα αδείας ύψους 250 ευρώ, για παράδειγμα, σε συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους, μπορεί να στηρίξει το προεκλογικό παραμύθι με τίτλο «άρχισε η επάνοδος στην κανονικότητα, βαθμιαία θα επαναφέρουμε τη 13η και τη 14η σύνταξη).
 
Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 650 εκατ. ευρώ «υπό κατανομή», οπότε κάτι μπορεί να αποσπαστεί απ' αυτό για να χρηματοδοτήσει μια εφάπαξ προεκλογική παροχή. Αρκεί να δοθεί το «οκέι» από την τρόικα. Για την ακρίβεια, από τα αφεντικά της τρόικας, που θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση προεκλογικής στήριξης του Τσίπρα. Μέχρι τώρα τον αβαντάρουν όπως μπορούν. Συχνά απροκάλυπτα. Είναι το καλύτερο «ντελίβερι μπόι», ενώ από την άλλη το προφίλ του «αριστερού» τους βοηθάει στους δικούς τους εκλογικούς σχεδιασμούς. Αν όμως διαπιστώσουν (από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κυρίως), ότι ο Μητσοτάκης θα κερδίσει οπωσδήποτε, είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθούν στον Τσίπρα όπως συμπεριφέρθηκαν στον Σαμαρά το 2014. Να τον παρατήσουν χωρίς την παραμικρή αβάντα, για να έχουν μετά να «δώσουν κάτι» στον Μητσοτάκη.
 
Ολ' αυτά είναι πολιτικάντικα παιχνίδια που δεν έχουν καμιά σημασία από άποψη πρακτικής πολιτικής, ενώ από την άλλη συνηθίζουν τον ελληνικό λαό, τους εργάτες, τους εργαζόμενους, σε μια λογική επαιτείας ψευδοεπιδομάτων, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Δεν πρόκειται καν για την παροχολογία προηγούμενων δεκαετιών, η οποία «ακουμπούσε» (έστω και λίγο) στα αιτήματα που διατύπωναν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενες τάξεις της ελληνικής κοινωνίας, αλλά για παροχολογία με υπόσχεση προνοιακού τύπου επιδομάτων, τα οποία προβλέπονται από τη μνημονιακή πολιτική. Αυτή, άλλωστε, είναι η έννοια του «δημοσιονομικού χώρου», που εισήγαγαν στην πολιτική ορολογία οι συριζαίοι.
 
Τι σημαίνει «δημοσιονομικός χώρος»; Σημαίνει ότι υπάρχει ο υπέρτατος δημοσιονομικός στόχος, που είναι τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα», τα «ματωμένα πλεονάσματα» όπως τα αποκαλούσε άλλοτε ο Τσίπρας. Αυτός ο στόχος πρέπει να πιάνεται κάθε χρόνο. Και, ως γνωστόν, είναι 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2022 μέχρι το 2060. Οταν υπάρξει υπέρβαση στην επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργείται ο «δημοσιονομικός χώρος» για κάποιες επιπλέον προνοιακού τύπου επιδοματικές παροχές, όπως ήταν το «κοινωνικό μέρισμα» που μοίρασαν οι Σαμαροβενιζέλοι το 2014 και οι Τσιπροκαμμένοι το 2017 και το 2018. Αυτόν το χαρακτήρα θα έχει και το «επίδομα αδείας» που ενδεχομένως (αν το επιτρέψουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές) θα μοιράσουν οι Τσιπραίοι το προσεχές καλοκαίρι, ως «παροχή έναντι ψήφου».
 
Για να έχουμε μια εικόνα των πραγματικών δημοσιονομικών δεδομένων, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν δεν εφαρμοστεί η προ-νομοθετημένη νέα μείωση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων από 1.1.2020, θα προκύψει μια «δημοσιονομική τρύπα» ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (τόσα λογάριασαν να πάρουν από το αφορολόγητο), η οποία πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους. Αρα, δε θα υπάρχουν περιθώρια για άλλα μερεμέτια στη μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική. Αυτά, όμως, θα φανούν… μετά τις εκλογές.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυριζαίικα νεοφιλελεύθερα κατορθώματα: Θέλουν να παροπλίσουν τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προς όφελος των ιδιωτών
Επόμενο άρθρο ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΚΔΥ καταγγέλλουν τις διατάξεις για τον κτηνίατρο εκτροφής

Σχετικά Αρθρα

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

2 Ιούλ 2026, 21:06
Διεθνή

1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη

Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή με όλα τα μέσα

2 Ιούλ 2026, 21:01
Διεθνή

Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας επισκέφτηκε τη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τη Χεζμπολά

2 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

2 Ιούλ 2026, 17:12
Κόντρες

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

2 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

1 Ιούλ 2026, 20:35
Εργατικά

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

1 Ιούλ 2026, 19:32
Εργατικά

Εκδήλωση-Συζήτηση: Απαγόρευση της συλλογικής ζωής και καταστολή των αγώνων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια

1 Ιούλ 2026, 19:27
Διεθνή

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο

Για την προώθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα και της ισραηλινής αποχώρησης

1 Ιούλ 2026, 13:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

1 Ιούλ 2026, 13:11
Πολιτική

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

1 Ιούλ 2026, 12:49
Διεθνή

Η Χεζμπολά δεσμεύεται να ματαιώσει τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

1 Ιούλ 2026, 09:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Kι άλλη αναβολή στη δίκη Καλφούτζου-Χλύκα (πατέρα και γιου)

1 Ιούλ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο οι ποινές για 57 καταδικασθέντες «κτηνοτρόφους» από την Κρήτη

30 Ιούν 2026, 22:41
Κόντρες

Το τσιπρόκομμα και το «δόγμα του μπορντέλου»

30 Ιούν 2026, 20:27
Καταστολή

Με λογική χούντας οι ασφαλίτες του Χρυσοχοΐδη: Απαίτησαν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» πληροφορίες για τον Αρ. Χαντζή

30 Ιούν 2026, 18:39
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

30 Ιούν 2026, 14:09
Διεθνή

Δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ανσαραλά κινητοποιούνται μαζικά σε ολόκληρη την Υεμένη για την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

Ενοπλες φυλές και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Σαναά ανταποκρίθηκαν στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη της Ανσαραλά για κινητοποίηση με στόχο την «εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων»

30 Ιούν 2026, 13:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

Ημέρα ΑΤΙΑ.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στον νότο οι χωρικοί.

1939: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παναγούλης.

1964: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο υπήρξε πληροφοριοδότρια της CIA για τέσσερα χρόνια.

1974: Παρουσία του Δημήτρη Ιωαννίδη ο στρατηγός Μπονάνος δίνει εντολή στον ταξίαρχο Γεωργίτση και στον συνταγματάρχη Κομπόκη για πραξικόπημα κατά του Μακάριου στην Κύπρο.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των απριλιανών.

1976: Ενοποιούνται το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ.

1982: Τριπλή επίθεση του ΕΛΑ σε ισραηλινούς στόχους και τρεις βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

1989: Η πρώτη στη νεοελληνική ιστορία κυβέρνηση συντηρητικών και αριστερών (ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΝ) με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στο δέλεαρ της δημοσιότητας, της βουλευτικής έδρας, της υπουργικής καρέκλας, των πάσης φύσεως αξιωμάτων και προνομίων θέλουμε και επιδιώκουμε ένα είδος κομματικής συμμετοχής σήμερα και άσκησης της εξουσίας αύριο, που θα αμφισβητήσει στην πράξη και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Οτι σε όλους η προσωπική φιλοδοξία και καριέρα είναι πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ε, δεν είναι», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Για να μην επιτρέψουμε παθογένειες του χθες να αμαυρώσουν τον αγώνα του σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας

(Ο Τσίπρας μιλάει στους «σκιώδεις» υπουργούς που όρισε και λέει και τα παραπάνω. Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε: μα είναι δυνατόν να λέει τέτοιες μπούρδες τη στιγμή που γύρισε και δηλώνει ότι θέλει να ξανακυβερνήσει, δηλαδή να εξασφαλίσει για τον εαυτό του, τους υπουργούς του, τα στελέχη του βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, κρατικά αξιώματα, προνόμια; Είμαστε σίγουροι πως ξέρει πολύ καλά ότι αυτά δεν τα χάφτει ο κόσμος. Oμως κάτι πρέπει να πει. Κάτι που δε θα αναφέρεται στην πρακτική πολιτική, που έτσι κι αλλιώς ορίζεται από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Και καταφεύγει στην ηθικολογία: εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς. Προσπαθεί να χτίσει ένα ηθικολογικό αφήγημα εκμεταλλευόμενος τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εχει ένα πλεονέκτημα ως προς αυτό η συριζαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στα 52 χρόνια μετά την πτώση της χούντας κυβέρνησε μόνο μια τετραετία. Και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες των Μνημονίων. Δεν απασχόλησε παρά λίγο για διάφορα σκάνδαλα με συμμετοχή στελεχών της, αλλά απασχόλησε για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Οπότε βολεύει ν’ αφήνεις έξω από το προεκλογικό αφήγημα την ασκηθείσα πολιτική και να το παίζεις… Νίκος Ξανθόπουλος και Στέλιος Καζαντζίδης: εμείς δεν πλουτίσαμε από την πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo