►Λιγότερες αγορές, μείωση των αποταμιεύσεων και σπανιότερες έξοδοι για διασκέδαση μέτρησε έρευνα της Focus Βari, υπολογίζοντας ότι επτά στους δέκα Ελληνες διαχειρίζονται σήμερα τα οικονομικά τους με φειδώ και σωφροσύνη. Ενας στους δύο από αυτούς μάλιστα για να τα βγάλει πέρα «τραβάει» και τις αποταμιεύσεις του που φύλαγε για μια δύσκολη ώρα στην τράπεζα.
Το Βήμα
►Και όμως. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε την αλήθεια θέτοντας, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Το λάθος το έκαναν όσοι ψηφοφόροι θεώρησαν… σοσιαλιστικό ένα «κίνημα» που απλώς έχει μια ονομασία… κατά παράδοση!
Β.ΔΕΛ. (Ελευθεροτυπία)
►Για να περιοριστούμε σε ό,τι συντελείται στην Ευρώπη, το επόμενο ερώτημα είναι πώς ακριβώς υποτίθεται ότι λύνεται η κρίση του χρέους. Η επιλογή, με χώρα μοντέλο την Ελλάδα, είναι σαφής: με την κατεδάφιση όλου του μεταπολεμικού «κοινωνικού συμβολαίου» το οποίο στηριζόταν στην ελάχιστη προστασία της εργασίας, στην εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος, στη χρηματοδότηση μιας στοιχειώδους πρόνοιας και ασφάλισης και στη φιλοσοφία διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, που ορίζεται ως προϋπόθεση της «κοινωνικής ειρήνης». Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αμετανόητος οπαδός της πάλης των τάξεων για να αντιληφθεί ότι συντελείται μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων.
ΚΙΜΠΙ (Επενδυτής)
►Η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος όπως το ξέραμε είναι πραγματική και η κρίση δεν έχει τελειώσει. Μόλις μπήκαμε στη Δεύτερη Πράξη του δράματος.
Τζορτζ Σόρος
►Υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις στον κόσμο σήμερα, κατά τη γνώμη μου. Είναι από τη μία οι ΗΠΑ και από την άλλη η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης ομολόγων της Moody’s. Οι ΗΠΑ μπορούν να σε καταστρέψουν με βόμβες και η Moody’s μπορεί να σε καταστρέψει με το να υποβαθμίσει τα ομόλογά σου. Και πιστέψτε με δεν είναι ξεκάθαρο, πάντα, ποιος είναι ο πιο δυνατός από τους δύο.
Τόμας Φρίντμαν (1996)
►Μάρτυς αδιάψευστος το Μνημόνιο, αυτό το φρικώδες κατοχικό αποτύπωμα, αιώνιο στίγμα για τον Γ. Παπανδρέου και τους ποικιλώνυμους υποστηρικτές του.
Γ. Τριάντης (Ελευθεροτυπία)