♦ Οχι στη διάλυση και το μαρασμό, ναι στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών)
Η διάλυση και ο μαρασμός στους σιδηρόδρομους έχει να κάνει –αν κάποιος κοιτάει από τη σκοπιά των εργαζόμενων– πρώτα και κύρια με τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Εχει να κάνει με το σταμάτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη συνεχή μείωση της αξίας του μεροκάματου. Και η γενικότερη βέβαια κατάσταση στους σιδηρόδρομους, η κατάσταση διάλυσης και «μαρασμού», έχει να κάνει με τις πολιτικές της λιτότητας και των «κινήτρων» στο κεφάλαιο και στους διάφορους φίλα προσκείμενους εργολάβους, που απομυζούν τις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα, που θα ‘λεγε και ο Κωστάκης (αλήθεια, τι να γίνεται αυτή η ψυχή;). Στην κυριολεξία, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο που το σύνθημα την αγγίζει ξώφαλτσα. Οπως «ξώφαλτσα» ασχολούνται και «παλεύουν» για τα προβλήματα οι γραφειοκράτες που στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες της ομοσπονδίας σιδηροδρομικών όλα αυτά τα χρόνια. «Ξώφαλτσο» κίνημα, «ξώφαλτσα» συνθήματα, ανύπαρκτα αποτελέσματα, μαρασμός των εργαζόμενων.
♦ Οχι στην έξοδο ενταγμένων ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ. Οχι στην ενοποίηση του ΤΑΞΥ (Ομοσπονδία Εργαζόμενων Επισιτισμού-Τουρισμού)
♦ Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα (Συνδικάτο Επισιτισμού-Ξενοδοχείων)
Αρχισαν τα όργανα για τα Βαρέα. Αλλά άρχισαν παίζοντας λάθος το σκοπό. Συνεχίζουν να παίζουν με τον ίδιο τρόπο που έπαιζαν πριν λίγο διάστημα στη μάχη για το ασφαλιστικό. Το κομμάτι που παίζουν έχει τίτλο: «Ακολουθώντας την πεπατημένη». Δεν περιμένουμε από αυτούς απολύτως τίποτα καλύτερο. Εχουμε την περιέργεια όμως να δούμε τι θα κάνουν οι γνωστοί «εξωκοινοβουλευτικοί» σχηματισμοί. Θα ακολουθήσουν και αυτοί την ίδια πεπατημένη, την πεπατημένη της συνεργασίας με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, παρά την εμπειρία της μάχης για το ασφαλιστικό; Σιγά την περιέργεια θα μου πείτε. Την ίδια πεπατημένη θα ακολουθήσουν, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αναλύσεις (που τις ξέρουμε απ’ έξω και ανακατωτά και χρησιμεύουν διά πάσαν ασθένεια), λέγοντας τις ίδιες δικαιολογίες και εξειδικεύοντας ακόμα παραπέρα τη λογική του μικρότερου κακού. Οπότε… γρηγορείτε. Οι καιροί δεν περιμένουν.
♦ Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους (ΠΑΜΕ)
Το σύνθημα είναι από το πανό που κρέμασε το ΠΑΜΕ έξω από την πόρτα του εργοστάσιου ΝΕΟΚΕΜ στο Κορωπί, όπου ακόμα ένας εργάτης δολοφονήθηκε από τους καπιταλιστές. Είναι το γνωστό σύνθημα «όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών ή των αφεντικών». Το πετσόκομμα (που χάλασε ακόμα και την ομοιοκαταληξία) δεν έγινε βέβαια επειδή απλά «δανείστηκαν» ένα σύνθημα. Εγινε γιατί ολόκληρο το σύνθημα είναι λάθος, κατά το ΠΑΜΕ. Είναι λάθος, γιατί εμποδίζει τη συμμαχία των εργατών με τους καλούς καπιταλιστές, με τα καλά αφεντικά. Αυτούς που εκμεταλλεύ-ονται μόνο και δεν δολοφονούν τους εργάτες τους. Δε πα’ να έλεγε ο Μαρξ πως η κεφαλαιοκρατική παραγωγή είναι πέρα για πέρα σπάταλη όσον αφορά το ανθρώπινο υλικό. Οι συμμαχίες του κόμματος να είναι καλά.
♦ Κι άλλος εμπαιγμός? Δεν πάει άλλο! Τρίμηνο Πανελλαδικών Κινητοποιήσεων των γιατρών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία. Εναρξη με 5ήμερη Απεργία 15-19 Σεπτεμβρίου. Απαιτούμε: Νέο ιατρικό μισθολόγιο, προσλήψεις, επίλυση του εφημεριακού, απρόσκοπτη εξέλιξη (Απόφαση Συνεδρίου ΟΕΝΓΕ)
Δυστυχώς, στην αφίσα των γιατρών, που είναι και σπουδαγμένοι, που είναι και επιστήμονες, υπάρχει μια μεγάλη αμετροέπεια. Εμφανίζουν ολόκληρο υπουργό Υγείας και πρώην αρχηγό κόμματος που θα έσωζε τη Ελλάδα (δεν έχει σημασία που δεν κατέβηκε ποτέ σε εκλογές) ως ένα φουσκωμένο διάνο. Με όλα τα φτερά ανοιγμένα και με λοφίο στο κεφάλι. Είναι σωστό τώρα αυτό; Σωστό, σύμφωνα μα τα «ιδανικά» των Νεοδημοκρατών. Διότι ο υπουργός (σκεφτείτε ποιοι κυβερνούν) από κύριος Τίποτα έγινε φουσκωμένος διάνος. Είναι μια ανέλιξη κι αυτό. Από το ολότελα καλό και το ρεζίλι. Αρκεί να τα οικονομάς και να είσαι στα ψηλά της κοινωνίας.