Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και να κληθούν για ακρόαση ο διαβόητος πρωθυπουργικός ανιψιός και «αντ’ αυτού» Γρηγόρης Δημητριάδης, οι συνιδρυτές της Krikel, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος (ο δεύτερος ήταν και μέτοχος της Intellexa), όπως και ο ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντιλιάν, που το 2019 είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των «κατασκοπικών βαν» στην Κύπρο.
Τα άτομα αυτά είχαν προταθεί ως μάρτυρες και στην Εξεταστική Επιτροπή (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), όμως η νεοδημοκρατική πλειοψηφία αποφάσισε να μην τους καλέσει! Και πώς έγινε και αποφασίστηκε η κλήση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει την υιοθέτηση του σχετικού αιτήματος, εφόσον συγκεντρώνει τουλάχιστον τα 2/5 των μελών της Επιτροπής. Η πλειοψηφία συγκεντρώθηκε καθώς το ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορούσε να το αποτρέψει.
Τι θα βγει απ’ αυτές τις ακροάσεις; Αν η συνεδρίαση είναι δημόσια και μεταδοθεί από την τηλεόραση της Βουλής, κάποια συμπεράσματα θα βγουν. Και από το περιεχόμενο των απαντήσεων που θα δώσουν οι κληθέντες και από το ύφος και την εν γένει στάση τους.
Ο Ντιλιάν μάλλον δε θα προσέλθει, αλλά οι άλλοι τρεις βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν μπορούν να αρνηθούν. Εκτός αν κάποιοι φρόντισαν και «την έχουν κάνει». Αλλά και η άρνηση προσέλευσης και η τυχόν δραπέτευση στο εξωτερικό, στοιχεία ενοχής θα είναι. Αν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προετοιμαστούν στοιχειωδώς για την ακρόαση, θα υπάρξει ξεβράκωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Προφανώς κάτι ξέρει
Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Star Channel ο Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα: «Υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα 31 αυτά, τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός του κ. Μητσοτάκη που ήταν επισυνδεδεμένος επισήμως από την ΕΥΠ; Υπάρχει δημοσιογράφος που ήταν διασυνδεδεμένος επισήμως;». Για να ρωτάει προφανώς κάτι ξέρει. Και δεν αποκλείεται να δούμε τον Βαξεβάνη να «μπουμπουνίζει» νέα στοιχεία. Βλέπετε, εκτός από τους ΚΥΠατζήδες και την εισαγγελέα Βλάχου (αυτήν που θα παρακολουθούσε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα!), που είναι «τάφος», υπάρχουν οι εταιρίες κινητής που ξέρουν ποιο τηλέφωνο παρακολουθείται, υπάρχει και η ΑΔΑΕ που ξέρει αριθμό τηλεφώνου (δεν είναι, όμως, δύσκολο, με λίγο ψάξιμο, να αντιστοιχίσεις αριθμούς σε πρόσωπα). Το σύστημα των «νόμιμων επισυνδέσεων» δεν είναι και τόσο στεγανό.
Αν η ΕΥΠ/ΚΥΠ παρακολουθούσε «νομίμως» και άλλο πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, θα γίνει πάταγος. Αν όμως παρακολουθούσε υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα σχιστεί το καταπέτασμα (που λέει και το Ευαγγέλιο). Το μυαλό μας πηγαίνει σε κάποιον, αλλά δε θα το τζογάρουμε. Θα παραθέσουμε μόνο μια άλλη αποστροφή του Τσίπρα: «Διότι αυτό που βλέπουμε κι από τους υπουργούς, με εξαίρεση τον κ. Δένδια ο οποίος έκανε μια σιβυλλική δήλωση, βλέπουμε τη “σιωπή των αμνών“. Αυτό βλέπουμε. Κανείς δεν μιλάει».
Στυμμένη λεμονόκουπα
Το κανάλι του Βαρδινογιάννη κάλεσε τον Τσίπρα και του προσέφερε το δελτίο ειδήσεών του, όπως ακριβώς έκανε ο ΑΝΤ1 με τον Μητσοτάκη. Τα 2/3 της συνέντευξης του Τσίπρα αφιερώθηκαν στις υποκλοπές, η δε Ζαχαρέα ήταν πολύ πιο «ήπια» από τον Χατζηνικολάου. Για τα μάτια του κόσμου έκανε που και που καμιά ερώτηση αμφισβήτησης, η οποία λειτουργούσε σαν πάσα σε έναν πολύ καλά προετοιμασμένο Τσίπρα. Φαίνεται πως και η οικογένεια Βαρδινογιάννη αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Γιατί μην μας πείτε ότι αυτή η κίνηση έγινε εν αγνοία του «θείου Βαρδή», στο όνομα της… δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας.
Ανοιξαν πολλά μάτια
«Επιπροσθέτως, στον Ποινικό Κώδικά μας από το 2008 ισχύει το άρθρο 292Α που προβλέπει ρητά την απαγόρευση εμπορίου ή/και εγκατάστασης «ειδικών τεχνικών μέσων» υποκλοπών. Συνεπώς η κυβέρνηση, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, επιμένει ότι θα θέσει σε παρανομία τα ήδη παράνομα (…) δεν φταίει κάποια έλλειψη θεσμικών εργαλείων που έχει μείνει η υπόθεση αυτή στο σκοτάδι. Δεν είναι, εδώ, οι θεσμοί το πρόβλημα. Οι φύλακές τους είναι». Τζίνα Μοσχολιού, Τα Νέα, 11.11.2022.
Δεν πουλάει το παραμύθι του Μητσοτάκη για «δριμεία θεσμική αντίδραση». Το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη και εκείνοι/ες που, πριν από μερικούς μήνες, θα έκαναν πως δεν το βλέπουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νομοθεσία για την εμπορία «κακόβουλου λογισμικού» υπάρχει, πολιτική βούληση δεν υπάρχει
Καραγκιοζιλίκια για φάπες
Ενα πανό και μερικές πικέτες του ΣΕΚ και πίσω 500 διαδηλωτές και διαδηλώτριες των συλλόγων εκπαιδευτικών. Ξανά πανό και μερικές πικέτες του ΣΕΚ και πίσω άλλοι 500 διαδηλωτές και διαδηλώτριες των συλλόγων εκπαιδευτικών. Ξανά πανό και μερικές πικέτες του ΣΕΚ και πίσω άλλοι 500 διαδηλωτές και διαδηλώτριες των συλλόγων εκπαιδευτικών. Τελευταίο πανό και μερικές πικέτες του ΣΕΚ και πίσω πανό συλλόγων εκπαιδευτικών με κόσμο και πανό σωματείων νοσοκομείων με λιγότερο κόσμο. Μοίρασαν τα πανό και τις πικέτες για να φαίνεται ότι τάχα δυο-τρεις χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες ήταν… στο μπλοκ του ΣΕΚ! Και μην μας πείτε ότι μπερδεύτηκαν, γιατί είναι πανεύκολο για κάθε πολιτική οργάνωση να συγκεντρώσει τα πανό της και να φτιάξει το μπλοκ της. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια είναι για φάπες, αλλά οι εργαζόμενοι (οι εκπαιδευτικοί κυρίως, που ήταν πολλοί) ή δεν κατάλαβαν το «καπέλο» (το πιθανότερο, γιατί απλωνόταν σε μεγάλο μήκος) ή δεν έδωσαν σημασία.