«Αυτή είναι η τελευταία νίκη της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρεστόβιτς, μετά την υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από το Λισιτσάνσκ! Από κοντά οι βρετανοί «στρατιωτικοί ειδικοί»: Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να μην περικυκλωθεί, όμως είχε τον αναγκαίο χρόνο για να οχυρωθεί σε νέες αμυντικές θέσεις, που… θα είναι πιο δύσκολο να «σπάσουν».
Τη θυμόσαστε την ατάκα του Καραγκιόζη προς τον Βεληγκέκα που ετοιμάζεται να τον καταχεριάσει; «Θα με δείρεις, θα με ξαναδείρεις, θα ιδρώσεις, θα κρυώσεις, θα πεθάνεις»…
Στη Δύση γελάει ο κόσμος μ’ αυτού του τύπου τις δηλώσεις. Στην Ουκρανία, όμως, ο λαός της οποίας πληρώνει βαρύ τίμημα σε ζωές και καταστροφές;
‘Η αδιάβαστος ή ρουφιανόφιλος
Αλήθεια, ξέρει ο Τσίπρας ότι ο Οργουελ, τον οποίο μνημόνευσε στη Βουλή, ήταν ρουφιάνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και παρέδιδε κανονικό ραπόρτο για διανοούμενους και καλλιτέχνες με τους οποίους ερχόταν σε επαφή; Ας αποφασίσει: ή (πάλι) πιάστηκε αδιάβαστος ή είναι ρουφιανόφιλος (το πιθανότερο).
Κρατήστε σημείωση
Οταν η Τουρκία θα αγοράζει από τις ΗΠΑ τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί (καινούργια F-16 και κιτ ανανέωσης παλαιών) να έχετε κρατήσει σημείωση από την εκκωφαντική προπαγάνδα της χτεσινής μέρας περί του «μπλόκου στις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία». Γιατί αφιέρωσαν σ’ αυτή την προπαγάνδα ολόκληρη τη χτεσινή μέρα; Ισως και για να σκεπάσουν τις ειδήσεις από την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην Αγκυρα και τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι πέντε υπουργοί που κουβαλούσε στη «φίλη και σύμμαχο Τουρκία».
How much?
«Το βλέπω θετικά, αν και δεν έχω πειστεί ακόμη», δήλωσε για την αγορά F-16 από την Τουρκία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς, φίλος του «δικού μας» Μπομπ Μενέντες, προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της Γερουσίας. Ο Γκρέγκορι, παρέα με δυο ακόμη μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, χθες ήταν στα μέρη μας και από αύριο θα είναι στην Αγκυρα. Πολύ καλούς τους βρίσκουμε στη… διαπραγμάτευση.
ΥΓ. Το περιστατικό με τον γερουσιαστή της Νεβάδα να προσπαθεί να εκβιάσει τον «νονό» Μάικλ Κορλεόνε ήταν απλά μια κινηματογραφική έμπνευση του Κόπολα και του σεναριογράφου του. Στην πραγματική ζωή… δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
Business as usual
Στον φιλοκυβερνητικό Τύπο διαβάζουμε ότι το υπουργείο Αμυνας έδωσε μια σειρά απευθείας αναθέσεις συμβάσεων παραγωγής πυρομαχικών στα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Μεταξύ αυτών είναι και το γερμανικό μονοπώλιο Rheinmetal. Το μονοπώλιο αυτό κατασκευάζει τα τειωρακισμένα Leopard αλλά και τα ΤΟΜΑ Marder. Αν δεν το θυμόσαστε, είναι τα σαπάκια που έχει αποσύρει ο γερμανικός στρατός και που ο Σολτς συμφώνησε με τον Μητσοτάκη να τα «σπρώξουν» στην Ελλάδα, από την οποία θα σταλούν στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1.
Οπως αντιλαμβάνεστε, το παζάρι είναι… χιαστί: «Εμείς θα πάρουμε τα σαπάκια Marder, εσείς θα αναλάβετε την ανακατασκευή τους, αλλά πάρτε κι ένα 49% των ΕΑΣ. Σας έχουμε εξασφαλισμένες και κρατικές παραγγελίες σε βλήματα».
Σουσού, ε Σουσού…
Επειδή το ‘λεγε και το ξανάλεγε (άρα δεν ήταν σαρδάμ) χθες στη Βουλή, κάποιος να πει στον Κούλη ότι είναι άλλο το εδώλιο και άλλο το ειδώλιο. Εδώλιον ήταν στα αρχαία ελληνικά το κάθισμα (με ρίζα από το ρήμα έζομαι=κάθομαι, κοινή με άλλες λέξεις όπως το έδος, η έδρα). Εξ ου και το εδώλιο του κατηγορούμενου. Ειδώλιον ήταν το υποκοριστικό του ειδώλου. Ετσι ονομαζόταν το μικρό άγαλμα, το αγαλματίδιο.
Δεν είναι κακό να μην ξέρεις αρχαιοελληνικές λέξεις. Κακό είναι να τις χρησιμοποιείς όπως η μαντάμ Σουσού. Αντί να λες «θα καθήσετε στο ειδώλιο», πες «θα καθήσετε στο σκαμνί». Τι δεν καταλαβαίνεις;
Follow up στην παπάρα
Ρώτησαν τον Τίμοθι Γκάρτον Ας (που έδωσε τη σημερινά ΠΑΠΑΡΑ) ποιον θεωρεί σήμερα ηγέτη της Ευρώπης και απάντησε ότι «ο Μάριο Ντράγκι αποδεικνύεται πολύ σημαντική προσωπικότητα και αναμφισβήτητα η Ιταλία έχει πάρει τη θέση της Βρετανίας στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ. Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τουλάχιστον σε σχέση με βασικούς φακέλους, όπως την Ουκρανία και την ψηφιακή πολιτική, έχει επιδείξει ηγετικές ιδιότητες»!
Ο Ντράγκι, βέβαια, δεν είναι εκλεγμένος. Ενας τραπεζίτης είναι, που τον επέβαλε ως πρωθυπουργό η ιταλική αστική τάξη. Οσο για την Ούρσουλα, αυτή τη «νούλα» όπως τη θεωρούν οι αστοί και στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καρφώθηκε ο Ας. Την επαινεί γιατί προσδέθηκε στην αμερικάνικη γραμμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είναι τόσο «κραγμένη» περίπτωση ο τύπος που για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα εξαιτίας της διεθνούς αναβάθμισης της Τουρκίας προτείνει: «Ο τρόπος για να διατυπώνετε το επιχείρημα είναι να είστε ξεκάθαρα ισχυροί και ειλικρινείς σε θέματα όπως η Ουκρανία. Στη συνέχεια με την αξιοπιστία που αποκτήσατε, μιλώντας για την Ουκρανία, που δεν αφορά τόσο άμεσα την Ελλάδα, τότε είστε σε καλύτερη θέση να ζητήσετε κάτι από τα άλλα κράτη-μέλη»!