Σας έχω καλά νέα. Ο Ακης Σκέρτσος συνέγραψε άρθρο με τίτλο «Πώς θα πέσουν οι τιμές ενέργειας;». Ξεπερνώ με περιφρόνηση εκείνους που άρχισαν κιόλας να χαχανίζουν και επικεντρώνομαι στο μεγαλοφυές σχέδιο του Ακη. Μας λέει να ξεχάσουμε τις μειώσεις έμμεσων φόρων και τα εθνικά πλαφόν στις τιμές, γιατί είναι σαν ένα πολύ ακριβό φάρμακο που δεν θεραπεύει. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει ο Ακης. Και καταλήγει με θριαμβευτικό ύφος: «Και αυτό εισηγήθηκε ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό συμβούλιο κορυφής»! Σας κόπηκε το γέλιο, έτσι; Αντε να δούμε το θυμό σας. Στο δρόμο, όχι στις κάλπες.
Πόσο ψεύτης… (1)
Σώνει και καλά να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό ότι τάχα το Συμβούλιο Κορυφής εξετάζει την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Ο Μητσοτάκης, βεβαίως βεβαίως: «Αλλά καταφέραμε και πετύχαμε, μετά από πολλή επιμονή, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει. (…) Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται η συζήτηση δημόσια για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν σημαντικά»!
Δύο φορές χρειάστηκε να διαβάσουμε το κείμενο των Συμπερασμάτων της Προεδρίας για να καταφέρουμε βρούμε τρεις λέξεις («ανώτατα όρια τιμών») σ’ έναν αχταρμά άνευ ουδεμιάς πρακτικής σημασίας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: (…) β) αναθέτει στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, επειγόντως, να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του ενεργειακού τομέα και να συζητήσουν αν και πώς οι βραχυπρόθεσμες επιλογές που παρουσίασε η Επιτροπή [παροχή άμεσης στήριξης στους καταναλωτές μέσω κουπονιών, φορολογικών εκπτώσεων ή μέσω της χρήσης ενός “μοντέλου φορέων συγκέντρωσης / μεμονωμένου αγοραστή“, κρατικές ενισχύσεις, φορολογία (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ), ανώτατα όρια τιμών, κανονιστικά μέτρα όπως συμβάσεις επί διαφοράς] θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής του αερίου και στην αντιμετώπιση των αλυσιδωτών επιπτώσεών της στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές περιστάσεις». Πόσο ψεύτης…
Πόσο ψεύτης… (2)
«Και βέβαια, εκφράσαμε και τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αυτή τη στιγμή συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων. (…) Νομίζω ότι υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα, στο γεγονός ότι εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για χώρες οι οποίες δεν συντάσσονται με τις υπόλοιπες, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Διότι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερους. Και η Τουρκία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι δική της επιλογή αλλά είναι και δική μας επιλογή αυτή την επιλογή της, να τη στηλιτεύουμε».
Σώνει και καλά να βγάλει… αντιτουρκικό κλίμα και να το σερβίρει στην Ελλάδα (όπως τόσο καιρό τώρα σερβίρουν το παραμύθι του… απομονωμένου Ερντογάν). Καμιά αναφορά στην Τουρκία δεν υπάρχει στα συμπεράσματα της προεδρίας. Υπάρχει μόνο η εξής γενικόλογη και μη ονομαστικοποιημένη αναφορά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις. Πρέπει να τεθεί τέρμα σε κάθε απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ή παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία με άλλα μέσα». Το γεγονός ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης σπεύδουν να συνεργαστούν με την τουρκική, το ότι ο Μακρόν με τον Ντράγκι είχαν ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες και χαριεντίζονταν μαζί του, επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η εξαίρεσή της από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων της Δύσης, για να μπορεί η Τουρκία να λειτουργεί ως ενδιάμεσος προς τη Μόσχα. Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν κυκλοφορούσε σαν άρχοντας ενώ ο Μητσοτάκης σαν το παιδί για τα θελήματα, κι αυτό το είδαμε όλοι στα τηλεοπτικά πλάνα (χωρίς να λογαριάζουμε τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Ερντογάν και την… καμία που είχε ο Μητσοτάκης).
Ακόμα και την πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει ο Δένδιας, ότι θα μεταφέρει ο ίδιος ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, του τη χάλασε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας γαλλική πρωτοβουλία με τη συμμετοχή Τουρκίας και Ελλάδας! Τι δήλωσε ο Κούλης; «Και προσφέρθηκα, επίσης, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη»! Μιλάμε για… στηλίτευση της τουρκικής στάσης.