Aν το περιστατικό γινόταν στην αλβανική βουλή, δε θα επαπειλείτο σύρραξις βουλευτών. Ως γνωστόν, οι φίλοι και γείτονες συνηθίζουν να συνοδεύουν τον πρωινό καφέ τους με τσίπουρο (το συνήθιζαν και στην ελληνική επαρχία παλαιότερα, συχνά αντικαθιστώντας το τσίπουρο μ’ ένα κονιάκ της συμφοράς). Οπότε, η κίνηση που έκανε ο συριζαίος Αβραμάκης προς την νεοδημοκράτισσα Πιπιλή δε θα μπορούσε να παρεξηγηθεί. Ενώ τώρα, η μεν Πιπιλή εξέλαβε τη χειρονομία σαν να της έλεγε «άντε, μωρή μπέκρα» και κινήθηκε απειλητικά για να «καταχεριάσει» τον «Κασιδιάρη του ΣΥΡΙΖΑ» (είχε γίνει παρόμοιο επεισόδιο με τον Κασιδιάρη και άλλους χρυσαλήτες σε βάρος της παλαιότερα), ο δε Αβραμάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ότι εκείνο που ήθελε να πει στην Πιπιλή ήταν ένα ευγενικό και γεμάτο ενδιαφέρον «πήγαινε να πιεις κανέναν καφέ, να ηρεμήσεις».
Στη χώρα μας, βέβαια, η συγκεκριμένη χειρονομία, με τα τέσσερα δάχτυλα σε γροθιά και τον αντίχειρα εκτεταμένο να δείχνει προς το στόμα, δεν παραπέμπει σε καφεποσία αλλά σε οινοποσία, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα διαψεύσουμε έναν γίγαντα της πολιτικής, με τόσο πλούσιο βιογραφικό; Εδώ πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί αγνοούσαμε και τον Ελευθέριο Αβραμάκη και το βιογραφικό του, το οποίο είναι τόσο ενδιαφέρον που αισθανόμαστε την ανάγκη να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της στήλης, με στοιχεία που αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της Βουλής.
Ο Ελευθέριος Αβραμάκης γεννήθηκε το 1970 στις Σέρρες. Υπήρξε μέλος της ΠΑΣΠ, της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2011. Αν και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής (ΝΟΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από το 1997 μέχρι το 1999 (κυβέρνηση Σημίτη) αναγκάστηκε να δεχτεί μια ταπεινή θέση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το 1999, όμως, (κυβέρνηση Σημίτη πάντα) βρέθηκε γι’ αυτόν θέση αντάξια των προσόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου είναι Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου Διακίνησης Χρήματος. Από το 2007 μέχρι το 2015 υπήρξε Αντιπρόεδρος και Οργανωτικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σερρών. Το 2018-2019 ήταν Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και το 2015-2017 μέλος του ΔΣ του ΣΥΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος). Επίσης, την περίοδο 2010-2011 (κυβέρνηση Γιωργάκη Παπανδρέου) ήταν Αντιπρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σερρών.
Ενας τέτοιος αδάμας, γαλουχημένος στα υψηλά ιδανικά του «βαθέος ΠΑΣΟΚ», δεν θα μπορούσε ποτέ να πει –διά χειρονομίας- στην Πιπιλή «άντε, μωρή μπέκρα». Αλλωστε, δεν μιλάνε ποτέ για ουίσκια στο κόμμα του Μάκη (φρουρά! φρουρά!) Μπαλαούρα.
Αλλη κοιτά τα sms κι άλλος ρεμβάζει
Ολα τα λεφτά, πάντως, είναι η αντίδραση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσακαλώτος κοιτάζει το άπειρο, σαν να αναπολεί τα φοιτητικά του χρόνια στα αριστοκρατικά κολλέγια της Βρετανίας ή σαν να τον έχει κυριεύσει το απωθημένο του να βγει για ποτό με τη Σαρλίζ Θερόν. Η δε Σία Αναγνωστοπούλου θυμήθηκε ότι περίμενε ένα επείγον sms και έχει βυθιστεί στο «ξεφύλλισμα» του κινητού της. Η ερμηνεία ότι μ’ αυτή τη στάση τους δικαιώνουν την Πιπιλή είναι… εντελώς αυθαίρετη και κακόβουλη.
Αντίθετα, η επίσης εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη Ολυμπία Τελιγιορίδου, αισθάνεται υποχρεωμένη να σταθεί αλληλέγγυα στον σύντροφο Αβραμάκη, ρίχνοντας μερικά μπινελίκια στην Πιπιλή, την ώρα που την απομάκρυνε ο Γιάννης Οικονόμου, για τον οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά. Αδικείται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ως «πορτιέρης» σε κλαμπ πολιτελείας, όπου συχνάζουν σελέμπριτι, θα έσκιζε. Δείτε το βίντεο:
Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…
Μεταφέρουμε το διάλογο Μητσοτάκη-Τζανακόπουλου, όπως ακριβώς είναι αποτυπωμένος στα πρακτικά της Βουλής:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Παρακολουθούσα εγώ τη γραμματέα μου ή παρακολουθούσα εγώ -γιατί το είπατε κι αυτό- τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Κοιτάξτε, με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι τριάντα χρόνια. Είναι Αντιπρόεδρος του κόμματός μας, συνομιλώ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Τον παρακολουθούσατε;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Προφανώς και όχι! Τι είναι αυτά τα οποία λέτε; Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της Κυβέρνησης. Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ να ντραπώ;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν ντρέπεστε λίγο; Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς να ντραπείτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Παρακαλώ! Δεν ακούγεστε έτσι κι αλλιώς.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Να μάθω τί; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα;
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
Για την ταραχή του Κούλη μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στην εφημερίδα μας (Το έβαλε στα πόδια ο Μητσοτάκης). Ο συγκεκριμένος διάλογος με τον Τζανακόπουλο αποδεικνύει τη θολούρα που είχε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να επιστρατεύει σοφίσματα από φτηνιάρικα έως γελοία.
Ουδείς θα διανοούνταν ποτέ ότι ο Μητσοτάκης θα παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη για την πολιτική συντάξεων και επιδομάτων. Σ’ αυτό συμφωνούν απόλυτα, ως αγρίως νεοφιλελεύθεροι. Προτού, όμως, «σουτάρει» τον Χατζηδάκη στο Εργασίας, τον είχε στο Ενέργειας. Κι εκεί οι μπίζνες είναι μεγάλες και τα λεφτά πολλά. Ενέργεια και διαχείριση σκουπιδιών και εν γένει αποβλήτων είναι τομείς στους οποίους εμπλέκονται κορυφαίοι καπιταλιστικοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έδιωξε τον Χατζηδάκη από ένα κρίσιμο οικονομικό υπουργείο και τον έστειλε στο υπουργείο Εργασίας, που και πολλά λεφτά δεν έχει και αρνητική δημοσιότητα εξασφαλίζει, δείχνει ότι η δράση του στο Ενέργειας ενόχλησε. Αρα, θα είχε κάθε λόγο να τον παρακολουθήσει, για να μαθαίνει τα «προσωπικά παιχνίδια» που έκανε με καπιταλιστές.
Δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο, όμως ακολουθούμε τη λογική του ίδιου του Μητσοτάκη και απαντάμε στο ερώτημά του. Οχι, δε θα είχε λόγο να παρακολουθήσει τον Χατζηδάκη για τις συντάξεις και τα επιδόματα, θα είχε όμως κάθε λόγο να τον παρακολουθήσει για τις χοντρές μπίζνες στο υπουργείο Ενέργειας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως όταν πρόκειται για λεφτά η «οικογένεια» γίνεται ανελέητη.
Στη στήλη του στα σημερινά «Νέα» ο γνωστός Γ. Παπαχρήστος πρώτα περνάει «γενεές δεκατέσσερις» τον Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «έχει λερωμένη τη φωλιά του» για τις υποκλοπές, και καταλήγει με το σχόλιο που βλέπετε δίπλα και αφορά τον Μητσοτάκη. Τακτική ίσων αποστάσεων από Μητσοτάκη και Τσίπρα. Παίρνοντας υπόψη ότι ο Παπαχρήστος έχει και προσωπική κόντρα με τον Τσίπρα (μέχρι τα δικαστήρια έφτασαν) και ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που μένει είναι η απομόνωση του Μητσοτάκη από το Συγκρότημα Μαρινάκη. Η τακτική ίσων αποστάσεων από ένα Συγκρότημα που πρωτοστάτησε στη στήριξη του Μητσοτάκη είναι τακτική εγκατάλειψης του Μητσοτάκη. Πράγμα που φαίνεται καθαρά και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της φυλλάδας, που απλά διαπιστώνει «Ολομέτωπη σύγκρουση στη Βουλή για τις υποκλοπές» με «υπονοούμενα και βαριές σκιές», που αποτελεί «προάγγελο σκληρής προεκλογικής περιόδου». Το μήνυμα Μαρινάκη πέρασε σίγουρα στο Μαξίμου και ο εκνευρισμός πρέπει να κατέλαβε… ακόμη και τον Πίνατ.
Ο Μήτσος, τώρα, δικαιώνεται…
«Νομίζω ότι το αρνητικό από τη δική μας θητεία, ήταν η έλλειψη εμπειρίας. Το οποίο βεβαίως είναι κάτι που δεν αγοράζεται, κερδίζεται με το χρόνο. Δεν είχε να κάνει μονάχα με την ηλικία μου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι σχεδόν οι 9 στους 10 υπουργούς δεν είχαν ξανακυβερνήσει, ήμασταν μια κυβέρνηση βαθύτατα ειλικρινής και έντιμη, αλλά χωρίς να έχει ξαναβρεθεί σε θέση εξουσίας. Τώρα αυτό δεν υπάρχει, τώρα έχουμε την εμπειρία, έχουμε την ωριμότητα, τώρα γνωρίζουμε τι γίνεται και τι δεν γίνεται και πώς γίνεται. Γιατί πολλές φορές αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο».
Το απόσπασμα είναι από τη συνέντευξη του Τσίπρα στη διακαναλική εκπομπή +NEWS και στον πρώην ανελίτη περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη. Ο έμπειρος ευρωβουλευτής και εξπέρ του real estate Μήτσος Παπαδημούλης δικαιώνεται από τον ίδιο τον Τσίπρα. Τι είχε πει ο Μήτσος; Για να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους ψηφοφόρους πρέπει να παρουσιάσει «συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα που να πείθει ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τώρα πια ξέρουν και έχουν “διαβάσει” πολύ καλύτερα το εθνικό και ευρωπαϊκό γήπεδο από ό,τι το 2015».
ΥΓ. Επειδή πρώτη φορά ακούμε τον Τσίπρα να επικαλείται (ως μειονέκτημα) και το νεαρό της ηλικίας του, να ρωτήσουμε: η κρουαζιέρα με το κότερο του Παναγόπουλου και της Παναγοπουλίνας ήταν κι αυτή ένα… νεανικό ατόπημα;
Τρέμε Μπογδάνε
Αlea jacta est. Ελληνιστί, ο κύβος ερρίφθη. Ο «κόκκινος Πάνος», ο «Πανάρας» της καρδιάς μας, διαβαίνει τον Ρουβίκωνα και ανακοινώνει από βδομάδα την ίδρυση της «Δύναμης για την Ελλάδα». Δίπλα του ιππεύει μια άλλη μεγάλη μορφή της «λαϊκής Δεξιάς», ο Κώστας Κατσίκης, πρώην υποψήφιος με τη ΝΔ (δύο φορές πρώτος επιλαχών), πρώην υποψήφιος με το ΛΑΟΣ (δυστυχώς, αν και πρώτος σε σταυρούς και στις δυο εκλογές του 2012, δεν κατάφερε να εκλεγεί, γιατί το κόμμα του Καρατζαφέρη δεν έπιασε το 3%, μετά την προδοσία Βορίδη-Γεωργιάδη), πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ (Σεπτέμβρης 2015), πρώην υποψήφιος (το 2019) με την Ενωση Κεντρώων του προέδρου Βασίλη Λεβέντη (δυστυχώς,το κόμμα έμεινε εκτός Βουλής) και κυρίως γιος του αείμνηστου Θεόδωρου Κατσίκη, του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ στις εκλογές του Απρίλη του 1990, που προσχώρησε στη ΝΔ αμέσως μετά την εκλογή του, προσφέροντας στον πατέρα Μητσοτάκη την 151η ψήφο που χρειαζόταν για να σχηματίσει τη βραχύβια κυβέρνησή του (1990-1993).
Με τον Κατσίκη υπαρχηγό ο «κόκκινος Πάνος» έχει ήδη συντρίψει τον Μπογδάνο από τα αποδυτήρια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τη συγκλονιστική ομιλία του Κατσίκη στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, όταν δε δίστασε να τα βάλει με την κυβέρνηση που στήριζε με την ψήφο του, λέγοντας τα εξής εμπνευσμένα: «Οι ευρύνοες συντάκτες του νομοσχεδίου μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού αν η δασκάλα της πρώτης δημοτικού, με προστατευμένο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της, προβεί σε αλλαγή φύλου και την επόμενη σχολική χρονιά εμφανιστεί ενώπιόν τους ως δάσκαλος; Εχει το δικαίωμα να το κάνει; Το έχει. Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Δεν ξέρω, ρωτάω. Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι-σιτερ;».