Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων
  • Σαν σήμερα 9 Αυγούστου
  • Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 
  • Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας
  • ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας
  • Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Μαρ 2011, 00:00

♦ Χέρι-χέρι (1)

Ολα ήταν καλά σχεδιασμένα. Δυο ογκόλιθοι της αστικής πολιτικής, Πάγκαλος και Καρατζαφέρης, συνομίλησαν από τα έδρανά τους στη Βουλή, με ερωτώντα τον δεύτερο και απαντώντα τον πρώτο (Παρασκευή, 11.3.11). Συνομίλησαν σε πνεύμα εθνικής ενότητας, δεδομένου ότι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moοdy’s. Και πάνω στην εθνική συζήτηση, ο Πάγκαλος πέταξε τάχαμου αδιάφορα: «Πώς θα έρθει όμως ο άλλος να ανοίξει μαγαζί στο κέντρο όταν το κέντρο είναι κλειστό πέντε μέρες την εβδομάδα από διαδηλώσεις ολίγων ατόμων οι οποίες αποκλείουν την κυκλοφορία σε όλο το κέντρο;». Αρπαξε στον αέρα την πάσα ο Καρατζαφέρης και απάντησε: «Θα σας καταθέσω τη Δευτέρα πρόταση νόμου να μην κλείνουν οι δρόμοι, παρά μόνο το ένα διάζωμα. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, εφόσον κατανοείτε ότι αυτό βλάπτει σοβαρά την οικονομία της χώρας, ότι θα το υπερψηφίσετε».

Πού να κρατηθεί, όμως, ο Καρατζαφέρης; Πού να περιμένει τη Δευτέρα. Λίγη ώρα αργότερα είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το ότι αποκάλυψε την προσυνεννόηση με τον Πάγκαλο ούτε που τον απασχόλησε.

♦ Χέρι-χέρι (2)

Δεν είναι, όμως, μόνον ο Καρατζαφέρης με τον Πάγκαλο. Χέρι-χέρι μαζί τους βαδίζει και ο… αριστερός και ευαίσθητος Γ. Καμίνης, που απ’ όταν ανέλαβε το Δήμο Αθηναίων εξελίσσεται σ’ έναν απροκάλυπτο ρατσιστή και αντιδραστικό, που διαγωνίζεται τους ακροδεξιούς σε κατασταλτική μανία.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Καμίνης τάχθηκε ευθέως υπέρ της νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, διότι αυτές γίνονται χωρίς… μέτρο. «Εχουμε το Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 11 προβλέπει το δικαίωμα των συναθροίσεων. Είναι απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία αλλά και αυτό πρέπει να ρυθμίζεται και προβλέπει εκτελεστικό νόμο, ο οποίος ουδέποτε έχει ψηφιστεί από τη μεταπολίτευση», είπε ο Καμίνης, θυμίζοντας όλους τους αντιδραστικούς πολιτικούς που από το 1975 και μετά ζητούν περιορισμό των διαδηλώσεων. Ακόμα και η επιχειρηματολογία Καμίνη δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτή που ακούμε εδώ και δεκαετίες από τους αντιδραστικούς. Οπως είπε, ο νόμος πρέπει να διασφαλίζει «το δικαίωμα της ελεύ-θερης κίνησης των προσώπων και το δικαίωμα του επιχειρείν».

Ακόμα και ένας πρωτοετής της Νομικής θα μπορούσε να απαντήσει με επιτυχία στο δικολαβισμό του Καμίνη. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά εξόχως πολιτικό. Αν ακόμη δεν έχει βγει νόμος για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων, είναι γιατί το κοινωνικό κίνημα έχει εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή του και καμιά αστική κυβέρνηση δεν τόλμησε να το κάνει. Επανέρχονται τώρα, με τα ίδια γελοία επιχειρήματα (ότι παρεμποδίζεται ο κόσμος να μετακινηθεί και να πάει στα μαγαζιά), όταν λόγω της αφραγκίας το κέντρο της Αθήνας είναι έρημο ακόμα και τις μέρες και ώρες που ο κόσμος συνήθιζε να κάνει τα ψώνια του.

ΥΓ1: Ενόψει των παραπάνω, δεν προκάλεσε καμιά έκπληξη η τοποθέτηση Καμίνη, ότι «οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».

ΥΓ2: Για να μην ξεχνιόμαστε, θυμίζουμε ότι τον Καμίνη στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΑΡΙ του Κουβέλη, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η παρέα του Μάνου.

♦ Δείξε μου το φίλο σου

Και ο Οσκαρ Λαφοντέν ήταν καλεσμένος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, που οργάνωσε ο ΣΥΝ στην Αθήνα. Από συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» σταχυολογού-με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι αναγκαία: «Η παρουσία του ΔΝΤ σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, αλλά μια συνεργασία μαζί του δεν είναι κακή ιδέα. Με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραιτηθεί της βλαβερής πολιτικής του». Υπόδειγμα οπορτουνιστή που ξέρει να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην πολιτική δημαγωγία (δεν ήταν αναγκαία η παρουσία του ΔΝΤ) και στην ουσία της πολιτικής που πρεσβεύ-ει (δεν είναι κακή ιδέα η συνεργασία με το ΔΝΤ). Τι μένει αν αφαιρέσεις το γυαλιστερό περιτύλιγμα (μπορεί άραγε ν’ αλλάξει πολιτική το ΔΝΤ;): η παραδοχή ότι η έλευση του ΔΝΤ δεν είναι δα και κανένα έγκλημα, φτάνει να τεθούν κάποιοι… όροι.
Με τέτοιους… αριστερούς θ’ αλλάξει την… Ιστορία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

♦ Οι «απαισιόδοξοι»

Μπορεί ο Παπανδρέου, οι υπουργοί του και ο αστικός Τύπος να προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τεχνητής ευφορίας για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου των Βρυξελλών, ένα κλίμα πίσω από το οποίο κρύβεται η εντατική προετοιμασία των νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, όμως ακόμα και στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο υπάρχουν οι «απαισιόδοξοι». Οπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που προεξόφλησε ότι το «Σύμφωνο για το ευρώ» «δεν προσφέρει καμιά προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει». Οπως η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» που μεταφέρει το σκεπτικισμό των οικονομολόγων για το μέλλον του «Συμφώνου για το ευρώ». Σκεπτικισμό που αναφέρεται και στην Ελλάδα, για την οποία αναφέρει ότι θα πάρει μόνο μια σύντομη ανάσα, η οποία θα αναβάλει την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά ενδεχομένως και του χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Οταν αυτά λέγονται και γράφονται στην Ευρώπη, μάλλον ως συγκρατημένο θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε δημοσίευμα της  Wall Street Journal, που μιλά επίσης για σύντομη ανάσα που δόθηκε στην Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι θα συνεχιστεί «το αντιδημοφιλές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η δέσμευση για τη μεγαλύτερη πώληση δημόσιας περιουσίας στην ιστορία της χώρας». Η αμερικάνικη εφημερίδα, μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η λαϊκή οργή θα αυξηθεί».

♦Το έγκλημα

Υπό άλλες συνθήκες, αυτό που συνέβη στη Σούδα, όταν δεκάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές πήδησαν στην παγωμένη θάλασσα, προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή στην πατρίδα τους και να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα χαρακτηριζόταν έγκλημα. Στη σημερινή Ελλάδα, όμως, το θέμα ξεκρεμάστηκε από τα μανταλάκια μετά από μια μέρα. Εκφράστηκε η λύπη για τους 3 νεκρούς, ενώ για τους 11 αγνοούμενους εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να εξαφανιστούν, περνώντας κι αυτοί στη στρατιά των χωρίς χαρτιά μεταναστών. Ετσι, κοιμηθήκαμε όλοι με ήσυχη τη συνείδησή μας.

Κι όμως, η θάλασσα ξεβράζει ακόμη πτώματα. Οι 7 από τους 11 έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής από το Λιμενικό πνιγμένοι. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πια είδηση. Η πολιτισμένη Ευρώπη, με όργανό της το ελληνικό κράτος, απαλλάχτηκε από τους πολλούς, που στάλθηκαν εκόντες άκοντες πίσω στις πατρίδες τους (τα αεροπλάνα μίσθωσε η Daewoo, που τους απασχολούσε στη Λιβύη), ενώ οι νεκροί έμειναν για να θυμίζουν σε λίγους ευαίσθητους ανθρώπους ένα ακόμη έγκλημα του ιμπεριαλισμού.

♦ Αλλη μια 24ωρη με… ανοιχτή ημερομηνία

Αφού διακήρυξε ότι «Τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης και διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας για την απόκρουση και αποτροπή των Νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών καθώς και στην ανατροπή των “δεσμών” του μνημονίου», η Διοίκηση της ΓΣΕΕ κατέληξε σε εξουσιοδότηση προς την εκτελεστική επιτροπή «μετά και την ολοκλήρωση των περιφερειακών δράσεων ή με την ανακοίνωση νέων μέτρων και περικοπών να προσδιορίσει την ημερομηνία πραγματοποίησης 24ωρης Γενικής Απεργίας».

Ορισμένοι (όπως η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) περιόρισαν την κριτική τους προς την πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο γεγονός ότι δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία, τις παραμονές της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη, αλλά άφησε ανοιχτή την ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας. Ασκούν, δηλαδή, μια κριτική καθαρά αποπροσανατολιστική. Κάποια στιγμή θα προκηρυχτεί και η νέα 24ωρη απεργία, οπότε αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά για την «επιτυχία της απεργίας».
Ομως, το πρόβλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι όχι η ημερομηνία ή ο αριθμός των 24ωρων απεργιών που θα γίνουν μέσα σ’ ένα χρόνο (μία πάνω, μία κάτω), αλλά αυτή καθαυτή η τακτική των σκόρπιων, ασυντόνιστων και χωρίς καμιά προοπτική 24ωρων απεργιών. Πόσο ακόμα χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι αυτές οι απεργίες αποφασίζονται από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία επειδή λειτουργούν σαν βαλβίδες εκτόνωσης της αγανάκτησης των εργαζόμενων, οι οποίοι εγκλωβίζονται σ’ αυτή την τακτική; Γιατί ποτέ δεν συνδέθηκαν αυτές οι απεργίες με εν εξελίξει αγώνες, όπως π.χ. στις αστικές συγκοινωνίες;

♦ Γερμανικό καπέλο

Σχεδόν χωρίς συζήτηση κατέληξαν οι ηγέτες των «17» σε καταρχήν πολιτική απόφαση επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Πώς συνέβη αυτό το θαύμα; Χάρη στην… τακτική του χότζα που εφάρμοσε ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Πρώτα υπέβαλε ένα σχέδιο που πρόβλεπε ασφυκτικό έλεγχο της Γερμανίας πάνω στο σύνολο της ευρωζώνης. Μετά τον καυγά που ξέσπασε, ανατέθηκε στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι να φτιάξει μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία λείαινε ορισμένες γωνίες του αρχικού γερμανικού σχεδίου. Ετσι, επειδή κανένας από τους αντιτιθέμενους στο γερμανο-γαλλικό σχέδιο δεν έχει τα κότσια να προκαλέσει μια ρήξη μέσα στην ΕΕ, όλοι συμφώνησαν με το σχέδιο Ρομπάι και η Γερμανία έσπευσε να χαρακτηρίσει τις θέσεις των άλλων χωρών «ενθαρρυντικές».

Αυτό που συνέβη είναι ότι η Γερμανία έβαλε την ατζέντα, συμμάχησε με τη Γαλλία και έσυρε τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες πάνω σ’ αυτή την ατζέντα, βάζοντας τα θεμέλια του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Από τώρα και στο εξής θ’ αρχίσουν οι πιέσεις για παραπέρα συγκεκριμενοποίηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, πάνω στο βασικό σχέδιο που είναι γερμανο-γαλλικής έμπνευσης. Η πορεία κάθε χώρας ως προς την επίτευξη των στόχων του νέου Συμφώνου θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Κομισιόν και το Συμβούλιο θα επεμβαίνει, με γνώμονα τις βασικές αρχές και τους στόχους αυτού του Συμφώνου. Το γερμανικό καπέλο έχει μπει πιο βαθιά στο κεφάλι της ευρωζώνης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤακτική και οργάνωση
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

Κόντρες 7 Αυγ 2026, 14:14

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

Κόντρες 6 Αυγ 2026, 19:11

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

Κόντρες 30 Ιούλ 2026, 09:02

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

8 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

7 Αυγ 2026, 14:14
Διεθνή

Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας

7 Αυγ 2026, 12:19
Διεθνή

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση

7 Αυγ 2026, 11:13
Πολιτισμός

Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;

7 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

7 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

6 Αυγ 2026, 19:11
Παιδεία

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

6 Αυγ 2026, 18:24
Διεθνή

Λιβανέζος βουλευτής ζητά τον τερματισμό των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ

6 Αυγ 2026, 18:18
Πολιτισμός

Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο

6 Αυγ 2026, 14:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

Ημέρα αυτοχθόνων λαών.

Σιγκαπούρη: Εθνική γιορτή (1965).

1942: Οκτώ νεκροί και 65 τραυματίες στη Βομβάη σε διαδήλωση για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, σύλληψη του Γκάντι (για έκτη φορά) και του Νεχρού.

1944: Αντάρτες ανατινάζουν κοντά στη Θήβα την αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκης-Αθήνας, δεκαπέντε νεκροί και εξήντα τραυματίες.

1945: Ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία (Ναγκασάκι), 90.000 νεκροί και 80.000 τραυματίες.

1956: Απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας από τους Αγγλους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάχος, Χαρίλαος Μιχαήλ και Ιάκωβος Πατάτσος.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στο Σύνταγμα, δέκα τραυματίες.

1975: Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

1994: Δολοφονείται ο μοναδικός γερουσιαστής της Αριστεράς στην Κολομβία Μανουέλ Σεπέντα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo