Δύο χιλιάδες είκοσι
δεν έχει τέλος η ύπνωση;
Τα 66 χρόνια του κλείνει σήμερα (3 Οκτωβρίου) ο σουλτάνος της γείτονος. Και την Τετάρτη κλείνει τα 68 χρόνια του ο τσάρος απασών των Ρωσιών (ο Βλαδίμηρος ντε). Σουλτάνοι, τσάροι, μεγαλεία του 21ου αιώνα που σηματοδοτεί τη μεσαιωνική αναβάθμιση.
Συνέχεια και τέλος τόνωσης της… ιστορικής μνήμης: Ηταν 6 Οκτωβρίου του εθνοσωτηρίου ολυμπιακού (και ουχί μόνον παναθηναϊκού) έτους 2004, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας… μπουκωμένος σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» στο Μοναστηράκι, αποκάλεσε «νταβατζήδες» κάποιους διαπλεκόμενους χωρίς φυσικά να τους κατονομάσει.
Τον έφτιαξε, τα άκουσε, γέλασαν και οι πέτρες
και δυο φεγγάρια αργότερα του ‘ρθε να τον ξηλώσει!
Και πάει ο περίπατος, πάνε οι ζαρντινιέρες
Η «είδηση» λέει ότι «1.036.582 άτομα είναι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ., με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας για τον Αύγουστο». Καταλαβαίνετε…
– Πεθύμησα ένα θέατρο, Τάσο, μια συναυλία
έστω λιγάκι σινεμά. – Γκόλφω, κόψε την πλάκα
γιατί ούτε περίπτερο δεν έχει για τσιγάρα
όταν νυχτώνει. Ούτε πεζούλι για να πιεις μια μπύρα.
Τι μάθαμε από τα νέα στοιχεία της ΕλλΣτατ; Οτι το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και στέγασης των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 54,9% των δαπανών των νοικοκυριών. Επίσης, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,0%), στέγαση (14,0%) και μεταφορές (13,4%), ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%) αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εκπαίδευσης…
Πιστοί αστοί ζουν καθιστοί, εξετάζουν τα μικροαστικά ακροαστικά τους ψάχνοντας απάνεμο μουράγιο να πάρουν κουράγιο. Εχουν καταθέσεις, βολεύονται με υποθέσεις, αναθέσεις, δημιουργούν σχέσεις. Εχουν αιτήματα, ψάχνουν πατήματα, γράφουν ποιήματα. Περιδιαβαίνουν καταστήματα, θύματα στα άγρια κύματα. Κάποτε έβγαζαν έξω τα σκουπίδια, τώρα τα μπάζουν μέσω τηλεχειριστηρίου. Πέριξ τηλεβωμών, τηλεοικογένειες εθελοθυσιάζονται στη θεά ανία, στη μεγαλομανία που φέρνει ημικρανία.
Επαναστατικά εργαλεία, επαναστατικές τροφές, συσκευές, σερβιέτες, μηχανές, δίαιτες, μαίνεται η επανάσταση…
Κρίση και κορονοϊός, παραίτηση, απραξία
μαύρο χειμώνα φέρνουνε για μια φορά ακόμα.
Η ιστορική μελέτη του επίκουρου καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλία Κολοβού, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τίτλο «Πριν τους Καναδούς… οι Οθωμανοί: η περιβαλλοντική ιστορία των εξορύξεων στη Χαλκιδική», είναι μια απάντηση στην ιστορία όπως τη βλέπει η ιστοσελίδα της «Hellas Gold» και σε όλους τους ασχολούμενους με τα –χρόνια τώρα- τεκταινόμενα στη Χαλκιδική.
Εν αρχή ην το φούντωμα των κινημάτων. Ακολούθησαν τα ναρκωτικά, η τηλεόραση, το AIDS, τα κινητά και τα γκατζετάκια, ένα σωρό άλλα και τέλος ο κορονοϊός. Ολα αναβαθμίζονταν διαρκώς (με πρώτη την καταστολή) με κοινό αποτέλεσμα: τη διαίρεση, την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, τη διάσπαση, τη διάλυση των ανθρώπων…
«Οι τράπεζες γεννάνε τους “ληστές“. Οι φυλακές τους “τρομοκράτες“. Η μοναξιά τους “απροσάρμοστους“. Το προϊόν την “ανάγκη“. Τα σύνορα τους στρατούς. Ολα η ιδιοκτησία. Βία γεννάει βία» (Κατερίνα Γώγου, που έφυγε σαν σήμερα).
Τα κρούσματα πληθαίνουνε, οι θάνατοι ομοίως
μα ο Κούλης στέκεται ορθός κι ο Νίκος στο κατόπι
κι ούτε ψηφάνε θάνατο ούτε lockdown θέλουν
κι ας τους χτυπούν σαν κύματα οι λοιμωξιολόγοι.
«Αυτοπροστασία ή καραντίνα»; Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Ελευθερία ή θάνατος; Με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες;
«Εχεις χρέος να μισείς αν το μίσος σου για το δίκιο του ανθρώπου δουλεύει. Εχεις χρέος να μισείς αν αλλιώτικα απ’ τον βέβαιο χαμό δεν γλιτώνεις» (Λέων Κουκούλας – «Εχεις χρέος»).
Διώχνουν τον κόσμο απ’ τα στενά μεθοδικά οι φασίστες
τον διώχνουνε μπουλουκηδόν κι οι μπάτσοι απ’ τις πλατείες.
Κοκκινοσκουφίτσα