Δύο χιλιάδες είκοσι ένα
και δεν αρκεί μόνο η πένα…
Τέτοιες μέρες (8 και 9 Απριλίου) του 1941, οι παππούδες των σημερινών φασιστών, νεοναζί και λοιπών σφουγγοκωλάριων κάθε ισχυρού που πουλάνε πατριωτισμό, έστρωναν χαλιά στους γερμανούς κατακτητές και οι “απάτριδες και προδότες” έκαναν τα πάντα για να αντισταθούν. Παραθέτουμε (άλλο ένα) ενδεικτικό χρονικό: Στις 8 Απριλίου του 1941 (και ενώ οι Γερμανοί ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έκαναν το πρωί της επόμενης μέρας), δραπετεύουν από το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου για να συμμετάσχουν στην αντίσταση δώδεκα μέλη του ΚΚΕ, που είχαν μεταφερθεί εκεί από την Ακροναυπλία λόγω φυματίωσης! Την απόδραση οργάνωσαν τρία ηγετικά στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του (επαναστατικού τότε, καμία σχέση με το σημερινό) ΚΚΕ, οι Απόστολος Τζανής, Σίμος Κερασίδης και Μωυσής Πασχαλίδης. Την επόμενη μέρα οι… πατριώτες παρέδιδαν και επίσημα την πόλη στις χιτλερικές ορδές. Η τελετή έγινε στην οδό Μοναστηρίου, με τον δοτό δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Μερκουρίου (είχε διοριστεί από τη δικτατορία Μεταξά το 1937) να προσφωνεί περιχαρής τον γερμανό στρατηγό, λέγοντας ότι με τους ναζί κατακτητές στην πόλη «η εν γένει ασφάλεια και η ησυχία αυτής θα είναι εγγυημέναι και ο βίος των πολιτών ομαλός και άνετος». Την ίδια ώρα οι… “προδότες κομμουνιστές” διακινούσαν ήδη στην πόλη την πρώτη προκήρυξη ενάντια στους γερμανούς κατακτητές…
Ολο το εθνοσωτήριο έτος 2021 θα κρατήσουν οι χοροί (και θα βρούμε αλλιώτικα στέκια επαρχιώτικα) και οι βομβαρδισμοί για τα διακόσια χρόνια από το –ομοίως- εθνοσωτήριο 1821. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος της… θλιβερής μειοψηφίας: «Για τους ελληναράδες πατρίδα είναι ένα μπλε πανί, ο Λεωνίδας κι ο Κολοκοτρώνης και πάνω απ’ όλα το μίσος για φτωχούς ανθρώπους που έχουν γεννηθεί λίγο πιο δίπλα. Πατρίδα για τους ελληναράδες δεν είναι τα μεροκάματα των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτό τον τόπο, δεν είναι οι θάλασσες που λούζουν αυτό τον τόπο, δεν είναι τα βουνά αυτού του τόπου. Για όλα αυτά παλεύουν και τα υπερασπίζονται οι “απάτριδες αναρχοάπλυτοι” και τα “προδοτικά κουμμούνια”» (Πέτρος Καπετανόπουλος – “Για ποια πατρίδα αγωνίζεται ο καθένας…”).
Μια είδηση για ακόμη σφαιρικότερη και πολύπλευρη ενημέρωση (και για προβληματισμό), για την οποία φροντίζει η στήλη: Σε πολύ καλά επίπεδα και παρά το lockdown κινήθηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Μάρτιο, καθώς μετά από επτά μήνες ξεπεράστηκαν οι 9.000 πωλήσεις. Τον προηγούμενο μήνα πωλήθηκαν 9.042 νέα αυτοκίνητα, έναντι μόνο 3.743 πωλήσεων τον Μάρτιο του 2020.
Οσοι αναρωτιούνται για τη νοητική (και όχι μόνο) υγεία της ανθρωπότητας, την οποία φροντίζει ο καπιταλισμός, ας προσπαθήσουν να αναλογιστούν αυτό που ακούγεται εφιαλτικό, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα: οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον ξοδεύουν δύο (ή και περισσότερους) μήνες ετησίως ασχολούμενοι με το κινητό τηλέφωνό τους! Από τη μία και μόνη, οργιαστικά εκπληκτική ζωή που έχουν στη διάθεσή τους! Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Rescue time”, μιας από τις πολλές εφαρμογές για iOS και Android που δημιουργήθηκαν για την παρακολούθηση της χρήσης των τηλεφώνων, οι άνθρωποι δαπανούν κατά μέσο όρο τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά στα τηλέφωνά τους κάθε μέρα, με το 20% των χρηστών smartphones να πλησιάζουν τις πέντε ώρες! Οι ειδοποιήσεις είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος για τη μέτρηση του χρόνου που αφιερώνει κάποιος στην οθόνη του τηλεφώνου του. Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι παίρνουν τα τηλέφωνά τους στο χέρι 58 φορές την ημέρα για ένα γρήγορο έλεγχο ειδήσεων ή μηνυμάτων, για «αθώες» ματιές σε ό,τι συμβαίνει. Δεν χρειάζονται περισσότερα…
Το ξαναγράψαμε: Είναι εκπληκτικό να αφήνεσαι στην τύχη και σε αυτόματο πιλότο, και όλοι να εξαίρουν “τους χειρισμούς σου στο ζήτημα της πανδημίας”! Δεν πλήττουμε ποτέ στη μακάρια μπανανία κι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο “φως” που η Ελλάδα μεταλαμπάδευσε στον κόσμο, μετά τη δημοκρατία. Να δείτε που θα καταγραφεί με έντονα γράμματα από τους ιστορικούς του μέλλοντος.
“Απ’ όλους τους προστάτες, άμοιρε, απελπίσου. / Βοήθεια μην προσμένεις από πουθενά. / Χορτάτος δεν πιστεύει εκείνον που πεινά… / Στηρίξου μονάχα στην άγια δύναμή σου” (Γιώργος Κοτζιούλας).
Κοκκινοσκουφίτσα