Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Γενάρη
  • Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα
  • Ξεσκονόπανο made in Nederlands
  • On the rocks
  • Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»«Ράβε – ξήλωνε»: Επιστολή ευρωενωσιτών ηγετών για την «ασφάλεια», τη μετανάστευση και το πετσόκομμα της δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων
Καταστολή

«Ράβε – ξήλωνε»: Επιστολή ευρωενωσιτών ηγετών για την «ασφάλεια», τη μετανάστευση και το πετσόκομμα της δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Ιαν 2026, 08:48

Μια ομάδα ευρωενωσιτών πρωθυπουργών και προέδρων, «με πρωτοβουλία της Δανίας και της Ιταλίας», δημοσιοποιεί επιστολή-παρέμβαση για τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Την υπογράφουν οι Μέτε Φρεντέρικσεν (Δανία) και Τζιόρτζια Μελόνι (Ιταλία), μαζί με τους Κριστιάν Στόκερ (Αυστρία), Μπαρτ ντε Βέβερ (Βέλγιο), Πετρ Φιάλα (Τσεχία), Κρίστεν Μίκαλ (Εσθονία), Εβίκα Σιλίνα (Λετονία), Γκιτάνας Ναουσέντα (Λιθουανία) και Ντόναλντ Τουσκ  (Πολωνία).

Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι το έγγραφο δεν είναι μια «τεχνική» επιστολή αλλά μια πολιτική πλατφόρμα. Επιδιώκει να μετατοπίσει το ευρωπαϊκό κέντρο βάρους από την προστασία δικαιωμάτων προς την ενίσχυση κρατικής ευχέρειας σε απελάσεις, επιτήρηση και «εξαιρετικά μέτρα». Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ότι τα παραπάνω γίνονται ακολουθώντας την παλιά γνώριμη συνταγή: πρώτα ορκίζεσαι στα δικαιώματα, μετά ζητάς να τα περιορίσεις.

Η επιστολή ανοίγει με μια πανηγυρική διακήρυξη πίστης στις «ευρωπαϊκές αξίες», στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στον «βασισμένο σε κανόνες διεθνή κόσμο» και τους πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το κείμενο αυτό της εισαγωγής θα μπορούσε κάλλιστα να το ερμηνεύσει με στόμφο η μακαρίτισσα Κατίνα Παξινού στην Επίδαυρο και να συγκινήσει κοινό και κριτικούς. Εδώ όμως η επίκληση αυτή δεν είναι αθώα. Είναι το πρώτο ιδεολογικό μαξιλάρι, θέλει να προλάβει την κατηγορία ότι η πρωτοβουλία έχει συγκροτηθεί στη βάση του αυταρχισμού.

Εδώ ακριβώς στήνεται η αντίφαση. Επειδή δεν είμαστε χτεσινοί, γνωρίζουμε καλά ότι όταν μια κρατική ελίτ επικαλείται «ανθρώπινα δικαιώματα» για να ανοίξει συζήτηση «επανερμηνείας» τους προς τα κάτω, δεν υπερασπίζεται δικαιώματα, τα εργαλειοποιεί ως ρητορική νομιμοποίησης.

Στη συνέχεια, οι υπογράφοντες λένε πως, παρότι προέρχονται από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για το «κατά πόσο οι διεθνείς συμβάσεις ταιριάζουν στις προκλήσεις του σήμερα», με τη φράση-κλειδί: «ό,τι ήταν σωστό κάποτε μπορεί να μην είναι η απάντηση του αύριο». Η φαινομενικά μετριοπαθής αυτή θέση είναι στην ουσία της ένα αίτημα απορρύθμισης των εγγυήσεων. Γιατί ποιος ορίζει τι «ταιριάζει» και σε ποιες «προκλήσεις»; Οταν τα δικαιώματα τίθενται υπό αίρεση επειδή «άλλαξαν οι καιροί», ανοίγει ο δρόμος ώστε η εξαίρεση να γίνει κανόνας, πάντα σε βάρος των πιο αδύναμων.

Επειτα έρχεται το βασικό αφήγημα: «ο κόσμος έχει αλλάξει» και η μετανάστευση είναι πλέον μεγάλης κλίμακας. Γίνεται διάκριση ανάμεσα σε όσους ήρθαν «μέσω νόμιμων οδών», έμαθαν τη γλώσσα, πιστεύουν στη δημοκρατία και «ενσωματώθηκαν», και σε άλλους που «επέλεξαν να μην ενσωματωθούν», ζώντας σε «παράλληλες κοινωνίες» και απομακρυνόμενοι από «τις θεμελιώδεις αξίες ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας».

Από ταξική σκοπιά, αυτή η διάκριση είναι ο πυρήνας του προβλήματος, κατασκευάζει τον «καλό» και τον «κακό» μετανάστη με κριτήριο την πειθάρχηση. Ο «καλός» είναι ο εργαζόμενος που αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τους όρους εκμετάλλευσης, ο «ενσωματωμένος» που δεν διεκδικεί, ο αόρατος. Ο «κακός» είναι εκείνος που ορίζεται ως πολιτισμική απειλή, ως υποκείμενο που «δεν ταιριάζει» και άρα μπορεί να απογυμνωθεί από εγγυήσεις.

Στο σημείο που αναφέρεται ότι «κάποιοι» επέλεξαν να εγκληματήσουν, η επιστολή παραδέχεται ότι αφορά «μόνο μια μειοψηφία» μεταναστών, αλλά επιμένει πως το φαινόμενο «υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας» και την «εμπιστοσύνη στους θεσμούς». Εδώ βλέπουμε την κλασική τεχνική του πολιτικού πανικού: παίρνεις μια μειοψηφική παραβατικότητα (που υπάρχει σε κάθε κοινωνική ομάδα), την αποσυνδέεις από κοινωνικές αιτίες (φτώχεια, γκετοποίηση, εργασιακή επισφάλεια, ρατσισμός) και τη μετατρέπεις σε συνολική κατηγορία. Το αποτέλεσμα; Η καταστολή βαφτίζεται «αποκατάσταση εμπιστοσύνης».

Κατόπιν, οι υπογράφοντες χαιρετίζουν το ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες» ήδη «έσφιξαν» τις πολιτικές για την «παράτυπη μετανάστευση» και ότι «η πλειοψηφία» των κρατών-μελών είναι έτοιμη για «νέες λύσεις». Η αλήθεια είναι πως εδώ μιλά το ευρωπαϊκό μπλοκ εξουσίας που, εδώ και χρόνια, μετατρέπει τα σύνορα σε ζώνες εξαίρεσης, στρατιωτικοποίηση, αποτροπή, κλειστά κέντρα, συμφωνίες εξωτερικοποίησης. Η επιστολή δεν «ξεκινά συζήτηση», πατά πάνω σε ήδη προωθημένες αντιμεταναστευτικές πολιτικές και ζητά ακόμη μεγαλύτερο χώρο να κινηθεί το κράτος χωρίς δεσμεύσεις.

Το πιο καθοριστικό κομμάτι έρχεται με την ευθεία βολή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ερμηνεία του της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι το Δικαστήριο «σε κάποιες περιπτώσεις» έχει επεκτείνει υπερβολικά το πεδίο της Σύμβασης, μετατοπίζοντας την «ισορροπία» των προστατευόμενων συμφερόντων, και ότι αυτό «περιόρισε την ικανότητά» τους να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στα κράτη τους. Με απλά λόγια, θεωρούν ότι οι δικαστικές εγγυήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εμποδίζουν να κάνουν αυτό που πολιτικά θέλουν.

Είναι ξεκάθαρο ό,τι αυτό είναι καμπανάκι αυταρχικής αναδιάρθρωσης. Δεν πρόκειται για διάλογο τεχνοκρατών. Είναι σύγκρουση ανάμεσα σε δύο λογικές, τη λογική των δικαιωμάτων ως ελάχιστων φραγμών στην κρατική βία και τη λογική της «κυριαρχίας» ως ελευθερίας του κράτους να επιβάλλεται πάνω σε ανεπιθύμητους πληθυσμούς. Οταν μια κυβέρνηση λέει «το Δικαστήριο μας δένει τα χέρια», συνήθως σημαίνει: «δεν μπορούμε να τιμωρούμε όπως θέλουμε».

Ακολουθεί το παράδειγμα που χρησιμοποιούν για να συγκινήσουν το κοινό: υποθέσεις απέλασης «εγκληματιών αλλοδαπών», για τις οποίες –λένε– η ερμηνεία της Σύμβασης οδήγησε στην «προστασία των λάθος ανθρώπων» και έβαλε «πάρα πολλούς περιορισμούς» στο κράτος. Εδώ συμβαίνει η πλήρης αντιστροφή: το δικαίωμα παρουσιάζεται ως εμπόδιο στη δικαιοσύνη, και ο άνθρωπος ως πρόβλημα που πρέπει να «εξαχθεί». Φυσικά, η επιστολή δεν λέει ότι οι εγγυήσεις υπάρχουν ακριβώς για να αποτρέπουν την αυθαιρεσία – για να μην μετατρέπεται κάθε «επικίνδυνος» σε απελάσιμο χωρίς ουσιαστική προστασία από απάνθρωπη μεταχείριση, διώξεις ή κίνδυνο ζωής.

Μετά έρχεται η ιεράρχηση: «η ασφάλεια και η προστασία των θυμάτων και της μεγάλης πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών» είναι «κρίσιμο δικαίωμα» που «κατά γενικό κανόνα πρέπει να υπερισχύει». Αυτό το «κατά γενικό κανόνα» είναι η πόρτα της εξαίρεσης. Γιατί όταν ένα δικαίωμα μπαίνει πάνω από άλλα ως γενική αρχή, στην πράξη τα άλλα δικαιώματα γίνονται διαπραγματεύσιμα. Και ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν; Οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι «μη κανονικοί».

Οι τρεις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους το επιβεβαιώνουν: (1) «περισσότερο χώρο» για απελάσεις σε σοβαρά εγκλήματα, (2) «περισσότερη ελευθερία» για παρακολούθηση/έλεγχο όσων δεν μπορούν να απελαθούν, (3) δυνατότητα «αποτελεσματικών βημάτων» απέναντι σε «εχθρικά κράτη» που «εργαλειοποιούν» μετανάστες στα σύνορα. Εδώ βλέπουμε τη γνώριμη σύνδεση: ποινικό δίκαιο συν διοικητική καταστολή συν γεωπολιτική «ασφάλειας». Η μετανάστευση μετατρέπεται σε πεδίο όπου επιτρέπονται λύσεις που αλλού θα φαίνονταν αδιανόητες.

Τέλος, η επιστολή παραδέχεται ότι είναι «ευαίσθητη συζήτηση» και ότι θα κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία, αλλά ισχυρίζονται πως αντιπροσωπεύουν την «πλειοψηφία των Ευρωπαίων». Στην πραγματικότητα, η επίκληση της πλειοψηφίας λειτουργεί για να νομιμοποιήσει την πειθάρχηση μιας μειοψηφίας. Είναι το παλιό κόλπο, διαίρει και βασίλευε. Να στρέφεις τον ντόπιο εργαζόμενο εναντίον του μετανάστη, ώστε να μη στρέφεται εναντίον της εκμετάλλευσης, της ακρίβειας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Αν κάτι αποκαλύπτει η επιστολή, είναι ότι η Ευρώπη του κεφαλαίου δεν θέλει «ενσωμάτωση» με όρους ισότητας, αλλά με όρους υποταγής. Δεν την ενοχλεί ο μετανάστης ως άνθρωπος, την ενοχλεί ο μετανάστης ως δικαιούχος. Γι’ αυτό και η επίθεση στο πλαίσιο δικαιωμάτων δεν είναι παράπλευρο θέμα, είναι η ουσία. Σε μια εποχή κρίσεων –κοινωνικών, πολεμικών, κλιματικών– το αστικό κράτος ζητά περισσότερη ευχέρεια να εφαρμόζει πολιτικές εξαίρεσης, πρώτα πάνω στους «ξένους», αύριο πάνω σε κάθε «εσωτερικό εχθρό»: απεργό, διαδηλωτή, φτωχό, «απείθαρχο».

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια αμυντική νοσταλγία για τους «θεσμούς» όπως τους ξέραμε κάποτε. Ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτε οι διεθνείς συμβάσεις είναι «ουδέτερες», συνυπάρχουν με φράχτες, στρατόπεδα και επαναπροωθήσεις. Ομως οι ελάχιστες εγγυήσεις που περιορίζουν την κρατική αυθαιρεσία είναι κατακτήσεις που, όταν ξηλώνονται για τους πιο αδύναμους, τελικά ξηλώνονται για όλους.

Η μάχη, λοιπόν, είναι διπλή: ενάντια στον ρατσιστικό αποπροσανατολισμό και ενάντια στην ταξική πολιτική που γεννά το φόβο και μετά τον χρησιμοποιεί για να διαβρώσει δικαιώματα. Γιατί το πραγματικό «λάθος ισοζύγιο» δεν είναι αυτό που βλέπουν οι υπογράφοντες, είναι η ΕΕ που ζητά όλο και περισσότερη εξουσία για το κράτος και όλο και λιγότερη αξιοπρέπεια για τους ανθρώπους.

Το κείμενο της επιστολής διαθέσιμο ΕΔΩ.

Εκτύπωση 🖨
ΕΕ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν φάκελο για την αφαίρεση του ΠΟΠ από τη Φέτα!

Σχετικά Αρθρα

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 13:51

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 08:25

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

Καταστολή 18 Ιαν 2026, 08:55

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

Καταστολή 14 Ιαν 2026, 07:57

Η Ιταλία στήνει στη Λιβύη το εργαστήριο της «Ευρώπης-Φρούριο»

H υποκρισία της ΕΕ σε πλήρη ανάπτυξη

Καταστολή 12 Ιαν 2026, 10:51

Νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό: Τάξη για το κεφάλαιο και παιδική ηλικία υπό αίρεση

Καταστολή 7 Ιαν 2026, 10:09
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
Διεθνή

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

21 Ιαν 2026, 19:10
Παιδεία

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

21 Ιαν 2026, 14:57
Κόντρες

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

21 Ιαν 2026, 14:44
Η παπάρα

Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή

21 Ιαν 2026, 12:38
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

1924: Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.

1960: Εξεγείρεται η Αλγερία κατά της γαλλικής διακυβέρνησης.

1977: Επιστολή-βόμβα της Εθνικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Πανελλήνων στην εφημερίδα “Αυγή“.

1983: Φυλακίζονται 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Ιταλία).

1991: Βόμβες στα γραφεία του γάλλου στρατιωτικού ακολούθου και σε τρία υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (17Ν).

1992: Ιδρύεται (Βρυξέλες) η οργάνωση Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα.

1994: Εκτελείται ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος και τραυματίζεται ο οδηγός του (17Ν).

1995: Βόμβα (ΕΛΑ) στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo