Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Ιούνη
  • Παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο οι σιωναζιστές
  • Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία
  • Πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού: Να μην αφήσουμε να υπάρξει σήμερα ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα
  • Ο Μπακαεΐ διαψεύδει Τραμπ και Βανς: Δεν έχουμε αναλάβει καμιά υποχρέωση για το πυρηνικό μας πρόγραμμα
  • Εντατικές διαβουλεύσεις στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Αφού σας χαλάει, γιατί το δοκιμάζετε;
Πολιτισμός

«Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

Αφού σας χαλάει, γιατί το δοκιμάζετε;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Απρ 2005, 00:00
«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» είναι ένα από τα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Μπερτολτ Μπρεχτ. Τότε που ο γερμανός δραματουργός, έχοντας κατακτήσει σε βάθος τον μαρξισμό, που τον απασχολεί από τα πρώτα του θεατρικά βήματα, τη δεκαετία του ‘20, μέχρι και το τέλος της ζωής του, το 1956 (ο θάνατος βρήκε τον Μπρεχτ στο κρεβάτι με τον «Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό» του Λένιν ανοιχτό στο κομοδίνο δίπλα του), φτάνει στη διατύπωση μιας επαναστατικής θεωρίας για το θέατρο, στη φόρμα και το περιεχόμενο των έργων και, κατά συνέπεια, και στην οργάνωση της θεατρικής πράξης (σκηνοθεσία, υποκριτική, σκηνικά και κοστούμια, χρήση τεχνικών μέσων, μουσική).
 
«Οι άνθρωποι δεν ενεργούν μονάχα από ένα κίνητρο, αλλά πάντα από περισσότερα που αντιφάσκουν μεταξύ τους» («Ο Μπρεχτ δείχνει στην πρόβα», περιοδικό Θέατρο, τ. 31, Γενάρης-Φλεβάρης 1973, σ. 23, μετάφραση Πέτρος Μάρκαρης). Η μικρή αυτή φράση είναι από ένα διάλογο του Μπρεχτ με τους συνεργάτες του σε μια από τις πρόβες για την παράσταση του «Κύκλου με την κιμωλία» στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Οπως σημειώνει ο Μάρκαρης (και δεν έχει άδικο), «σ’ αυτή τη φράση κρύβεται όλη η ουσία της συγγραφικής και σκηνοθετικής αντίληψης του Μπρεχτ» (σημείωμα στο πρόγραμμα της παράστασης του «Κύκλου», που ανέβασε τη θεατρική περίοδο 1994-95 το «Ανοιχτό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη). Ο «Κύκλος με την κιμωλία» είναι η κωμωδία των αντιφάσεων. Ενα μάθημα διαλεκτικής με εργαλείο τη θεατρική πράξη. Η θεατρική πράξη είναι το εργαλείο, τελικός στόχος είναι το μπόλιασμα της διαλεκτικής στον θεατή, για να αρχίσει να σκέφτεται έτσι. Οχι μόνο πάνω στα σημαντικά ζητήματα που τίθενται από τις πολυάριθμες σκηνές του έργου, αλλά πάνω στην ίδια τη ζωή και την ταξική πάλη.
 
«Στο έργο του Μπρεχτ -γράφει ο Χανς Μάγιερ, ένας από τους πιο σοβαρούς μελετητές του- συναντάμε κάθε τόσο αυτή τη στάση, που θα θέλαμε να την ονομάσουμε πληβεία παράδοση. Είναι ταυτόσημη με τη σχέση του Μπρεχτ με τη λογοτεχνία και με την κοινωνική κληρονομιά. Ασφαλώς ο περίγυρος του έργου παρουσιάζει συχνά παρεκκλίσεις. Ωστόσο η θέση της άλλης όψης διατηρείται πάντοτε με συνέπεια» (Π. Μάρκαρης, ο.π.).
 
Ουδείς, λοιπόν, δικαιούται να αποσπάσει τα κείμενα των έργων του Μπρεχτ από τη μπρεχτική άποψη για το ανέβασμά τους. Γιατί διαφορετικά αυθαιρετεί και ευνουχίζει το περιεχόμενό τους. Μια ανάγνωση των έργων του Μπρεχτ ερήμην του φιλοσοφικοπολιτικού τους υπόβαθρου είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από Μπρεχτ. Και αυτό αφορά ειδικά τα έργα της τελευταίας περιόδου («Ο κύκλος με την κιμωλία», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», η τελευταία γραφή του «Γαλιλαίου», «Ο αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του ο Μάτι», «Η μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» κ.ά.). Σπάνια, όμως, ο Μπρεχτ ανεβάζεται ως Μπρεχτ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και ιδιαίτατα από τους «επώνυμους» θιάσους. Τα έργα του έχουν κακοποιηθεί από ουκ ολίγους σκηνοθέτες και μεγαλοηθοποιούς, που ακκίζονται με την ιδέα ότι κάποια στιγμή θα προσθέσουν και Μπρεχτ στο «παλμαρέ» τους.
 
Ο Κώστας Τσιάνος, από τους μόνιμους σκηνοθέτες του Εθνικού την περίοδο βασιλείας της οικογένειας Λάτση, διάβασε τον «Κύκλο» ως ιδιόμορφο μπουλβάρ: «Ο Κύκλος με την κιμωλία είναι μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ένα πολύ ωραίο και διδακτικό παραμύθι»!!! (από το πρόγραμμα της παράστασης). Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσιάνος δεν είχε να κάνει και πολλά. Ξαμόλυσε ένα τσούρμο ηθοποιών επί σκηνής και τους άφησε να κουβαλήσουν μαζί τους ό,τι σκευή διέθετε ο καθένας και η καθεμιά. Ετσι κι αλλιώς, ένα… ωραίο παραμύθι θα έπαιζαν.
 
Η Λυδία Κονιόρδου κράτησε τον ένα από τους δυο βασικούς ρόλους, αυτόν της Γκρούσας. Ηταν η μόνη που είχε την πρόθεση να ανακαλύψει την «αποστασιοποίηση», τον μπρεχτικό τρόπο υποκριτικής. Αλλά, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Η κ. Κονιόρδου, προφανώς, προσπάθησε να διδαχτεί την αποστασιοποίηση από τα βιβλία και αμφιβάλλουμε πολύ αν σ’ αυτή της την προσπάθεια κατέφυγε στη «Θεατρική Πράξη» (συλλογικό έργο πάνω στις έξι πρώτες παραστάσεις του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» ή στο «Η Διαλεκτική στο θέατρο» (κείμενα που έγραφε ο Μπρεχτ από το 1951 μέχρι το θάνατό του το 1956). Χωρίς να έχει η ίδια κάποια προπαιδεία ούτε καμιά βοήθεια από το σκηνοθέτη της. Ετσι, αυτό που εισηγείται ως αποστασιοποιητική υποκριτική δεν είναι παρά μια ομιλούσα εκδοχή της μιμικής του Μαρσέλ Μαρσό. Ενα σύνολο από χειρονομίες και μούτες που, καθώς ερχόταν και σε πλήρη αντίθεση με το παίξιμο των υπόλοιπων ηθοποιών και σε συνδυασμό με την απουσία στοιχείων απαραίτητων στο μπρεχτικό θέατρο, όπως τα πανό, φαινόταν κυριολεκτικά γελοίο.
 
Τον δεύτερο βασικό ρόλο, αυτόν του δικαστή Αζντάκ, επωμίστηκε ο Γιάννης Δεγαΐτης. Εμπειρος ηθοποιός, με μακρά θητεία στο «Θέατρο Τέχνης», ο κ. Δεγαΐτης κατέφυγε στις ευκολίες του. Ερμήνευσε τον Αζντάκ ως αριστοφανικό ήρωα, με βάση τη δουλειά του Καρόλου Κουν πάνω στον Αριστοφάνη. Στην ίδια λύση κατέφυγε και ο Περικλής Καρακωνσταντόγλου, ηθοποιός επίσης έμπειρος και με πολύχρονη θητεία στο «Τέχνης», που κράτησε μια σειρά μικρότερους ρόλους, με βασικό αυτόν του Υποδεκανέα. Μόνο που άλλο Μπρεχτ και άλλο Αριστοφάνης. Οσο για τον Νίκο Μπουσδούκο, επίσης έμπειρο ηθοποιό, που κράτησε τον κομβικό ρόλο του ποιητή, περιορίστηκε σε μια ελαφρώς στομφώδη εκφορά του λόγου, πασχίζοντας μ’ αυτή να καλύψει την απουσία άποψης και για τον ρόλο και για το έργο.
 
Οσο για τους υπόλοιπους ρόλους, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Η ανυπαρξία σκηνοθετικής καθοδήγησης και η ανικανότητα των περισσότερων κυρίων και κυριών του πολυμελούς θιάσου οδήγησε σε ακκισμούς, σπαστικές κινήσεις, κραυγές και τσιρίδες, που παρέπεμπαν σε κακοπαιγμένη τηλεοπτική φαρσοκωμωδία. Ενα αλαλούμ ήχων και κινήσεων, με τη συνοδεία μιας μουσικής που πρόδιδε την αμηχανία του δημιουργού της. Ο Τάκης Φαραζής είναι ένας σεμνός δημιουργός και πρέπει να παιδεύτηκε πολύ για να γράψει μια μουσική που να λειτουργήσει υπομνηματικά στο έργο.
Ομως, ακόμα και ο Πάουλ Ντεσάου, που έχει γράψει την πρωτότυπη μουσική για τον «Κύκλο», θα σήκωνε τα χέρια ψηλά μπροστά σ’ αυτή την οικτρή παράσταση. Πόσο μάλλον ο κ. Φαραζής, που έγραψε μια μουσική αδιάφορη, ανακατεύοντας διάφορες φόρμες, η οποία ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την καρικατουρίστικη κίνηση και εκφορά του λόγου από τους ηθοποιούς.
 
ΔΗΜ. ΝΑΤ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

«Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

Η αστική δικτατορία χωρίς μάσκα
Επόμενο άρθρο

«Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

Οι λαοί της Ανατολής έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν για να απελευθερωθούν

Σχετικά Αρθρα

Ενα ποίημα | Η Γάζα είναι ελπίδα, είναι φωτιά, είναι άσβεστη φλόγα

Πολιτισμός 21 Ιούν 2026, 11:22

Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν

Πολιτισμός 14 Ιούν 2026, 10:06

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

Πολιτισμός 9 Ιούν 2026, 12:49

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

Πολιτισμός 6 Ιούν 2026, 11:18

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

Πολιτισμός 3 Ιούν 2026, 13:53

ΑΠΟΨΕ | Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ «Αγκάθια και γαρύφαλλα»

Στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα), στις 8 μμ

Πολιτισμός 28 Μάι 2026, 06:19
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούνη

24 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο οι σιωναζιστές

23 Ιούν 2026, 20:53
Εργατικά

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

23 Ιούν 2026, 20:15
Καταστολή

Πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού: Να μην αφήσουμε να υπάρξει σήμερα ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα

Κείμενο αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και την Κοινότητα των Προσφυγικών

23 Ιούν 2026, 20:10
Διεθνή

Ο Μπακαεΐ διαψεύδει Τραμπ και Βανς: Δεν έχουμε αναλάβει καμιά υποχρέωση για το πυρηνικό μας πρόγραμμα

23 Ιούν 2026, 19:51
Διεθνή

Εντατικές διαβουλεύσεις στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας

23 Ιούν 2026, 18:26
Εργατικά

Πογκρόμ απολύσεων στην Ιόνιο Σχολή

Απολύονται εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία και με συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα του σχολείου

23 Ιούν 2026, 14:12
Αθλητισμός

Ο θρίαμβος του πολιτισμού επί της ιμπεριαλιστικής ωμότητας

23 Ιούν 2026, 14:03
Πολιτική

Θα παραδοθεί ο Αβραμόπουλος στις βελγικές δικαστικές αρχές ή θα έχουμε σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο;

23 Ιούν 2026, 11:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούνη

23 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Η Γερμανία απορρίπτει την προτεινόμενη ισραηλινή «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο

22 Ιούν 2026, 19:00
Πολιτική

Οι σιωναζιστές έχουν φτιάξει λίστες ανεπιθύμητων στην Ελλάδα

Αυτό αποδεικνύει η απαγόρευση εισόδου, η ανάκριση και η απέλαση συνδικαλιστών που θα επισκέπτονταν τη Ραμάλα

22 Ιούν 2026, 18:19
Κόντρες

Πώς τους πετσόκοψες έτσι, πώς τους πετσόκοψες;

22 Ιούν 2026, 14:03
Διεθνή

Αραγτσί: Πρώτη πραγματική δοκιμασία είναι η ομάδα εξάλειψης της σύγκρουσης στον Λίβανο

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν παρουσίασε τα αποτελέσματα των συνομιλιών Ιράν–ΗΠΑ και υπογράμμισε την πρόοδο προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός

22 Ιούν 2026, 12:52
Διεθνή

Η δύναμη Ράντεα χτύπησε ομάδα δωσίλογων ανατολικά της Μπέιτ Λάχια

22 Ιούν 2026, 11:51
Διεθνή

ΗΠΑ-Ιράν: 0-1 στη Γενεύη | Aνακοινώθηκε μερική αποχώρηση του σιωναζιστικού στρατού από τον Λίβανο

Αποκαλύφτηκε πλήρως ότι το Ισραήλ είναι μια απλή μαριονέτα των Αμερικανών

22 Ιούν 2026, 10:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούνη

22 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

«Επιφυλακτική ηρεμία στον νότιο Λίβανο

21 Ιούν 2026, 19:43
Πολιτισμός

Ενα ποίημα | Η Γάζα είναι ελπίδα, είναι φωτιά, είναι άσβεστη φλόγα

21 Ιούν 2026, 11:22
Διεθνή

Σιωναζιστές και αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα

21 Ιούν 2026, 09:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούνη

Βενεζουέλα: Ημέρα στρατού (1821).

Περού: Ημέρα Ινδιάνων.

1922: Δολοφονείται από ακροδεξιούς ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Ρατενάου.

1939: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1978: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης Αχμέντ Χουσεΐν Αλ Γκασμί.

1984: Οι Βελγικοί Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες απαλλοτριώνουν 850 κιλά εκρηκτικών και πυροκροτητές, από λατομείο κοντά στις Βρυξέλλες.

1991: Βόμβα σε συστάδα θάμνων στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, έξι αστυνομικοί τραυματίες (ΕΛΑ-1η Μάη).

1994: Βόμβα στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, όπως και κάθε πρωτοβουλία η οποία θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. Είμαστε πάντα υπέρμαχοι της διπλωματικής λύσης για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Αυτός δεν είναι που στήριζε δημόσια την εισβολή αμερικανών κομάντο στη Βενεζουέλα και την απαγωγή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο; «Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν επικεφαλής μιας βάναυσης και καταπιεστικής δικτατορίας που προκάλεσε αδιανόητο πόνο στον λαό της Βενεζουέλας. Το τέλος του καθεστώτος του προσφέρει νέα ελπίδα για τη χώρα. Δεν είναι η στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών»! Αυτός δεν είναι που συντασσόταν με τους αμερικανοσιωνιστές συμμάχους του με στόχο την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης διά της πολεμικής βίας; Την έχουν εξαφανίσει εκείνη τη δήλωση, αλλά έγινε: «Η Ελλάδα, ως διαχρονικός πυλώνας σταθερότητας και δημοκρατικών αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να μένει αδιάφορη απέναντι σε καθεστώτα που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και καταπιέζουν τους λαούς τους. Στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού λαού να ζήσει σε μια ελεύθερη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στην Τεχεράνη δεν είναι μόνο αίτημα των καιρών, αλλά προϋπόθεση για τη μόνιμη ειρήνη στην περιοχή. Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους μας για τη διασφάλιση αυτού του στόχου». Και ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη έγραφε σε μακροσκελέστατη ανάρτηση-ύμνο του σιωναζισμού: «Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα μας, υπό την ηγεσία του @kmitsotakis σε όλη αυτή την προσπάθεια του Ισραήλ έμεινε πιστή σύμμαχός του μέχρι το τέλος και δεν τους εγκαταλείψαμε ακόμη και όταν όλοι οι φανατικοί αντισημίτες αριστεριστές και ακροδεξιοί μας πίεζαν και μας έβριζαν στην Βουλή, στους δρόμους στο διαδίκτυο και παντού. Είμαστε με το Ισραήλ και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Μακάρι το Ιράν και ο σπουδαίος λαός της Περσίας να αναπνεύσει τον αέρα της Ελευθερίας που του αξίζει. Υγ. Φυσικά χωρίς τις ΗΠΑ και ειδικά τον Πρόεδρο @realDonaldTrump @POTUS όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί και η ιστορία αυτό θα του το πιστώσει». Η ήττα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στο Ιράν είναι ήττα και των πολεμοκάπηλων, οσφυοκαμπτών πολιτικών μπανανιών, όπως ο Μητσοτάκης, που τώρα παριστάνουν τους… διαχρονικούς υποστηρικτές της ειρήνης)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    17Ν
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Εφετείο 17Ν
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    ΕΛΑ
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Εφετείο ΕΛΑ
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Επαναστατικός Αγώνας
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Ποιοι είμαστε
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Επικοινωνία
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Όροι χρήσης
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Ποιοι είμαστε
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Επικοινωνία
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το Εθνικό Θέατρο

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo