Για να αποφύγουμε την παγίδευση στο δευτερεύον, στην μικροκομματική αντιπαράθεση, σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε άγρια πολιτική σπέκουλα, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να παλινορθώσει τη μοναρχία των Γλίξμπουργκ. Ο Μητσοτάκης δεν είναι βλάκας, ξέρει ότι αυτό είναι ανέφικτο (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον). Από την άλλη, για να είμαστε ολοκληρωμένοι, λίγο… φλερτ με τους εναπομείναντες οπαδούς της μοναρχίας δεν βλάπτει μια δεξιά κυβερνητική ηγεσία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Σ’ αυτές τις συνθήκες επικρατεί το δόγμα «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες».
Η οικογένεια Μητσοτάκη, άλλωστε, αν και κεντρώας προέλευσης, είχε πάντοτε άριστες σχέσεις με τη μοναρχία. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είναι αυτός που χαρακτήρισε «unfair» (άδικο, στημένο) το δημοψήφισμα του 1974. Στο Λονδίνο βρισκόταν, μάλιστα, όταν εκστόμισε την προσβλητική (όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τον Καραμανλή, που οργάνωσε το δημοψήφισμα) φράση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, το ρόλο που έπαιξε ο πατέρας Μητσοτάκης ως άνθρωπος των Αγγλων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη και στα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση. Υπάρχουν «οικογενειακοί» δεσμοί με τη βρετανική μοναρχία και με τους μοναρχικούς κύκλους του Λονδίνου, που περιλαμβάνουν και Ελληνες καπιταλιστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει… άψογη αντιπολίτευση. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να πλήξει τον Μητσοτάκη. Ακόμα και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Μήπως το ίδιο δεν έκανε ο Μητσοτάκης όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και έβλεπε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά; Ποιος θα ξεχάσει την κατηγορία προς τον Τσίπρα, ότι έδωσε στους Ευρωπαίους τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ως αντάλλαγμα τη μη επιδείνωση της συνταξιοδοτικής πολιτικής;
Κι αφού τελειώσαμε με τα μικροκομματικά, ας πάμε στην ουσία. Τι ακριβώς είναι ο Μητσοτάκης, γεωπόνος, δασολόγος, αρχιτέκτονας, αρχιτέκτονας τοπίου, και πήγε για να τον συμβουλέψει ο Καρολάκος πώς θα διαχειριστεί το Τατόι κατά το πρότυπο του κτήματος του Dumfries House στη Σκωτία; Την τύφλα του έχει σε τέτοια θέματα. Οπως και ο Καρολάκος, άλλωστε, ο οποίος απλά έβαλε τους ανθρώπους του να του στήσουν μια καλή μπίζνα σε ένα από τα βασιλικά κτήματα στη Σκωτία. Αν ο Μητσοτάκης κουβαλούσε μαζί του τους αρμόδιους υπουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, πανεπιστημιακούς ειδικούς, θα λέγαμε «ας πάει στο διάολο». Ομως αυτός κουβαλούσε μονάχα τη Μαρέβα, ντυμένη σαν φρεγάτα.
Αν πάλι ήθελε να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής στη Σκωτία ως καλεσμένος του Καρολάκου, μπορούσε να βρει μια «άκρη» στο πρωτόκολλο για να το δικαιολογήσει. Ομως αυτός είπε ότι πήγε για το Τατόι. Κι επειδή οι Μητσοτάκηδες είναι εκπαιδευμένοι «εξ απαλών ονύχων» με τη μπίζνα, είμαστε σίγουροι ότι κάτι «ψήνεται». Και με τον Καρολάκο, που έχει το know how σε τέτοιες μπίζνες, και με «εκλεκτούς επιχειρηματίες» που βλέπουν το τεράστιο «φιλέτο» και τους τρέχουν τα σάλια.
Μήπως έχουν επιδείξει ενδιαφέρον εφοπλιστές του κακόφημου «Κομίτι» του Λονδίνου, που λειτουργούν και ως μπροστινοί των γόνων του Κοκού Ντεγκρέτσια; Ο ίδιος ο Κοκός έχει «αποσυρθεί» (λόγω ηλικίας και ασθενειών), αλλά οι γιοι του μια χαρά τη δουλεύουν τη «μηχανή». Πώς εξακολουθεί και ζει πολυτελέστατα όλη αυτή η «βασιλική» κοπριά, μισό αιώνα μετά το «ξουτ» του ελληνικού λαού; Προφανώς, κάπου έχουν «τοποθετήσει» όλα όσα άρπαξαν από τον ελληνικό λαό και κάποιοι διαχειρίζονται τις «επενδύσεις» τους, εξασφαλίζοντάς τους ένα πολυτελέστατο μέρισμα.
Για να μην μιλάμε στον αέρα, σημειώνουμε ότι στο Τατόι το δημόσιο θα αποκαταστήσει και θα διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ 22 κτίρια θα δοθούν σε ιδιώτες προς «αξιοποίηση». Καπιταλιστική, φυσικά. Μόνο η πρώτη φάση των έργων έχει προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές «δωρεές». Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η μπίζνα είναι πολύ-πολύ μεγάλη. Το κράτος θα καθαρίσει το δρόμο και μετά θα έρθουν τα πεντάστερα και τα παραφερνάλιά τους.
Και βέβαια, όλο το έργο θα φέρει την ταμπέλα των «βασιλικών κτημάτων». Και μην μας πείτε ότι έτσι ονομάζονταν. Τα κουβάλησαν από τη Δανία οι Γλύξμπουργκ ή μήπως τα αγόρασαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους; Θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομάζονται «πρώην κτήματα παρασίτων». Ενας τέτοιος τίτλος, όμως, δεν συνάδει με το διεθνές «τζετ σετ» που θα περνάει κάποιες μέρες εκεί.
ΥΓ1. Ο Κούλης έκανε δώρο στον Καρολάκο (φωτογραφία) τον κατάλογο της «συλλογής Μητσοτάκη» που εκτίθεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εξηγώντας του ότι πρόκειται για την ιδιωτική συλλογή των γονιών του την οποία είχαν δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Σίγουρα δεν του εξήγησε ότι αυτή η συλλογή είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας και ότι ο πατέρας του αναγκάστηκε να τη δωρίσει στο κράτος, όταν ανακαλύφθηκε η αρχαιοκαπηλία Οχι πως θα του καιγόταν καρφάκι του διαδόχου. Η βρετανική δυναστεία υπήρξε ο πάτρονας των μεγαλύτερων αρχαιοκάπηλων της υφηλίου.
ΥΓ2. Προτού προλάβει να επιστρέψει ο Κούλης από τη Σκωτία, έσπευσε ο ανιψιός και διάδοχός του στην επετηρίδα της «οικογένειας» να χαιρετίσει το γεγονός. «Είμαστε περήφανοι που πέρσι ήμασταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που υπέγραψε την Terra Carta, το κείμενο αρχών του Sustainable Markets Initiative του Πρίγκιπα Κάρολου της Ουαλίας, που θέτει το ζήτημα της αναγνώρισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης, μαζί με εκλεκτούς εκπροσώπους της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Απόψε, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήσαμε την πρόοδο που έχουμε κάνει και τις καλές πρακτικές που μοιραζόμαστε ως μέλη μιας ισχυρής διεθνούς συμμαχίας», έγραψε στο facebook ο Κώστας Μπακογιάννης. Kαταλάβατε, έτσι;