Η πρώτη προσπάθεια συμψηφισμού στη λογική του «και εσείς κάνατε παρακολουθήσεις» στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Ο Μητσοτάκης ονομάτισε τους Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Κοτζιά, Βαλαβάνη, Πανούση ότι είχαν καταγγείλει παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ/ΚΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Βαρουφάκης τον διέψευσε μέσα στη Βουλή, Βαλαβάνη και Πανούσης διέψευσαν ενόσω ακόμη διαρκούσε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και ο Τσίπρας έκανε σημαία τις διαψεύσεις τους, ο Κοτζιάς διέψευσε την επόμενη μέρα. Εμεινε ο Λαφαζάνης, αλλά κανείς δεν πανηγυρίζει για το «γκολ της τιμής» όταν έχει χάσει με 4-1.
Για τον Μητσοτάκη οι διαψεύσεις των τεσσάρων συνιστούσαν πολιτική ήττα, απότοκη του άγχους και του πανικού του. Δεν σκέφτηκε καν ότι μπορεί να υπάρξουν διαψεύσεις που θα τον έκαναν ρόμπα. Αρχισαν, λοιπόν, να ψάχνουν «κάτι άλλο». Και βρήκαν τους Σαγιά και Πιτσιόρλα. Είναι προφανές ότι τους «βρήκαν» εκ των υστέρων, γιατί διαφορετικά θα τους ανέφερε ο Μητσοτάκης στη Βουλή. H υπόθεση ήταν γνωστή, όσα γράφτηκαν τώρα είχαν ξαναγραφτεί και πριν από δυο χρόνια, επομένως συνειδητά ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του την άφησαν έξω στην πρώτη φάση. Πιάστηκαν απ’ αυτήν όταν δεν είχαν τίποτ’ άλλο και με τη λογική «ό,τι βγάλουμε».
Σε ό,τι μας αφορά, γράψαμε για σκοτεινές ιστορίες, σημειώνοντας ότι δεν θα μας έκανε καμιά εντύπωση αν αυτό γινόταν. Διότι το μεγάλο πολιτικό ερώτημα, που ποτέ δεν απαντήθηκε, είναι πώς «ξεφύτρωσαν» (σωστότερα «φυτεύτηκαν») αυτοί οι δύο (Σαγιάς και Πιτσιόρλας) δίπλα στον Τσίπρα;
Λέει ο Πιτσιόρλας στη συνέντευξη που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα»: «Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις. Το συμβόλαιο υπεγράφη το 2014, μετά υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις, εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη. Οταν ανέλαβα το ΤΑΙΠΕΔ, με έπαιρναν διάφοροι τηλέφωνο και τους έλεγα αυτά που ήξερα».
Απλά «φιλική σχέση» αλλά «τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις»! Ο τύπος νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Το ερώτημα γίνεται πιο επιτακτικό: πώς βρέθηκε αυτός ο τύπος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ; Ποιοι κεφαλαιοκράτες τον επέβαλαν; Το ίδιο ισχύει και για τον Σαγιά, τον δικηγόρο όλων των ξένων «επενδυτών», τον δικηγόρο των ιδιωτικοποιήσεων, που χωρίς να έχει καμιά οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο πανίσχυρο πόστο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.
Ο Σαγιάς –φρονίμως ποιών- δεν έχει πει τίποτα μέχρι στιγμής, όμως ο Πιτσιόρλας μίλησε στον Μητσό των «Νέων». Ο τίτλος που έβαλε η ναυαρχίδα του Μαρινάκη («Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;») δεν ανταποκρίνεται και τόσο στο περιεχόμενο των όσων λέει ο Πιτσιόρλας, αλλά ποιος νοιάζεται; Το Συγκρότημα Μαρινάκη κάνει αυτό που έκανε από τότε που ήταν Συγκρότημα Λαμπράκη: χτυπάει και στις δυο κατευθύνσεις, για να μπορεί να ελέγχει τα πάντα.
Ο Πιτσιόρλας περισσότερο ενδιαφέρεται να «καθαρίσει» το όνομά του, παρά να κατηγορήσει τον Τσίπρα ότι τον παρακολουθούσε. Λέει: «Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια κοπτοραπτικής, αποσπάσματα συνομιλιών με τελείως άλλο νόημα. Προφανώς κάποιος ήθελε να δείξει ότι εγώ είχα εμπλοκή κι ήθελα κάτι να κάνω. Ενα τηλεφώνημα σε μια υπηρεσία, ας πούμε, για να προχωρήσει η υπόθεση. Τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει όμως από αυτά που δημοσιεύτηκαν. Οι ίδιοι που με παρακολουθούσαν λένε ότι δεν προέκυψε τίποτα. Αν είχε προκύψει άλλωστε, θα προβιβαζόμουν σε υπουργό;».
Για τον Τσίπρα δεν λέει ότι έστησε την παρακολούθησή του, αλλά παραπονιέται σαν απατημένος εραστής ότι δεν τον ενημέρωσε ότι ήταν βυσματωμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση: «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. ‘Η ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Εχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».
Αυτή η δήλωσε του Πιτσιόρλα έγινε… ποιητική αδεία «Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;» στο πρωτοσέλιδο των «Νέων». Είναι τόσο αφελής ο Πιτσιόρλας; Δεν νομίζουμε. Απλά «χρωστάει υποχρεώσεις» ή «έχει απλωμένο τραχανά». Αναφορικά με την επιτηδευμένη αφέλεια του Πιτσιόρλα, θα θυμίσουμε τι έγραψε στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο ο Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο που λέει ουσιώδη πράγματα στο κινητό του τηλέφωνο ή με το κινητό τηλέφωνο στον ίδιο χώρο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πίεση που δέχτηκε από το πρωί σήμερα, αντέδρασε ψύχραιμα. Σε σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου μίλησε για «μια υπόθεση του 2014 που αφορά διερεύνηση οικονομικού εγκλήματος». Εξηγεί η ανακοίνωση: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αφορά στην υπόθεση της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, συμφερόντων Κατάρ, που επιχείρησε το 2014 να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων (με απατηλά συμβόλαια ιδιοκτησίας) το νησί Οξυά και, αργότερα, την περιοχή “ναυάγιο“ της Ζακύνθου – περιοχές NATURA. Η υπόθεση διερευνήθηκε αναλυτικά από την ΕΥΠ. Κι αυτό, επιπροσθέτως, δεδομένου ότι το νησί Οξυά υπόκειται σε καθεστώς παραμεθορίου όπου απαγορεύεται η αγοραπωλησία από ξένο υπήκοο. Η έρευνα ξεκίνησε από την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει κατέληξε στον εισαγγελέα διαφθοράς. Τα δε σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ για την εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. Μετά την αποστολή τους διέρρευσαν και αυτολεξεί έχουν δημοσιευτεί στο Τύπο εδώ και δυο χρόνια. Σήμερα ξαφνικά σερβίρονται ξαναζεσταμένα ως δήθεν νέες αποκαλύψεις που δήθεν κάποιους εκπλήσσουν, ενώ δυο χρόνια τώρα ουδέποτε ασχολήθηκαν».
Αν προσέξουμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν επαναλαμβάνει αυτά που έλεγε με διαρροές τις προηγούμενες μέρες, ότι ο Πιτσιόρλας με τον Σαγιά δεν παρακολουθούνταν, αλλά «έπεσαν» σ’ αυτούς παρακολουθώντας άλλους. Επιβεβαιώνει ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ είχε βυσματωμένα –επί Σαμαροβενιζέλων- τα δύο αυτά στελέχη και πως το βυσμάτωμα συνεχίστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, ενόσω Σαγιάς και Πιτσιόρλας είχαν καταλάβνει κρίσιμα πόστα! Αυτή την κραυγαλέα αντίφαση την αντιπαρέρχεται γράφοντας: «Και ουδεμία πολιτική παρέμβαση υπήρξε για να ματαιωθούν ή να κουκουλωθούν σε εξέλιξη έρευνες, που όλες άλλωστε δια της νόμιμης οδού, κατέληξαν στον εισαγγελέα».
Αφού υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα που περιλάμβανε και την παρακολούθηση των Σαγιά-Πιτσιόρλα, γιατί ο Τσίπρας τους έβαλε στα κρίσιμα πόστα και δεν περίμενε να τελειώσει πρώτα η έρευνα; Δεν μπορεί ο Ρουμπάτης να μην τον ενημέρωσε αμέσως. ‘Η, αν έμαθε για το βυσμάτωμα αφού τους είχε βάλει στα κρίσιμα πόστα, γιατί δεν τους ενημέρωσε ότι είναι βυσματωμένοι; Αυτά τα «τρελά» συμβαίνουν στον… όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο κόσμο της αστικής πολιτικής. Εμείς κρατάμε την πολιτική ουσία: ότι δυο άνθρωποι «της αγοράς», συνδεδεμένοι με χίλια δυο νήματα με καπιταλιστικά συμφέροντα, χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμα πόστα στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, τοποθετημένοι από τον ίδιο τον Τσίπρα. Και ποτέ δεν μάθαμε πώς βρέθηκε ο Σαγιάς εκτός της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αισθανόμενος πως έχει το μομέντουμ στην κοκορομαχία των ημερών, προκαλεί τον Μητσοτάκη: «Να ζητήσετε αύριο κιόλας: 1) Από τον Διοικητή της ΕΥΠ να αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν στο νησί Οξυά και στο “ναυάγιο“ της Ζακύνθου. Το ίδιο όμως να πράξει και για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει επιτέλους την αλήθεια. 2) Να διαβιβασθούν αύριο κιόλας όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ελεγχθεί αν και ποιος ακόμη και σήμερα παρακολουθείται».
Η ΝΔ «θα παίξει τα ρέστα της» στην υπόθεση Σαγιά-Πιτσιόρλα, την οποία θα προσπαθήσει να πάει και στην Εξεταστική Επιτροπή. Οσο, όμως, εμφανίζονται στην ίδια την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Δημητριάδης και ο Κοντολέων και επικαλούνται το απόρρητο για να μη δώσουν καμιά πληροφορία, η ΝΔ θα παραμένει με την πλάτη στον τοίχο. Μόνο στον πανδαμάτορα χρόνο μπορεί να ελπίζει, αλλά ο χρόνος από μόνος του δεν σβήνει αυτό που εγγράφεται στη συνείδηση του ψηφοφόρου. Το βρόμικο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην την αλλάξει.