Αυτό που ολοκληρώθηκε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την εκλογή νέων μελών στην ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, ήρθε να αφαιρέσει και το τελευταίο φύλλο συκής από τις λεγόμενες ανεξάρτητες Αρχές. Η ΝΔ έκανε συμφωνία με τον Βελόπουλο και άλλαξε τη σύνθεση των δύο Αρχών, εξασφαλίζοντας φιλική προς αυτήν πλειοψηφία.
Τι είναι οι λεγόμενες ανεξάρτητες Αρχές; Κάποιοι μηχανισμοί, ελεγκτικοί υποτίθεται, που χρησιμεύουν στη διατήρηση ισορροπιών ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως στον εξωραϊσμό πλευρών της λειτουργίας του κρατικού συστήματος, για να μην ξεφεύγουν τα πράγματα και πλήττουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Ο λαός πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι αυτοί που ασκούν την κρατική εξουσία δεν είναι ανεξέλεγκτοι, αλλά υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου τους: η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και οι «ανεξάρτητες» Αρχές.
Η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους του απαιτούν από αυτές τις Αρχές κάποιες φορές να «τραβούν το αυτί» εκείνων που το «παραχέζουν» με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού στην κρατική λειτουργία.
Ομως, η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απαιτεί επίσης να μην είναι μεγάλη η σχετική αυτονομία αυτών των Αρχών, για να αποφεύγονται φαινόμενα βοναπαρτιστικής συμπεριφοράς των επικεφαλής τους.
Ειδικά στις σχέσεις με τις κυβερνήσεις, οι Αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Τι γίνεται, όμως, όταν η κομματική αντιπαράθεση εξελίσσεται σε κρίση; Θυμηθείτε τι έγινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον περιβόητο «νόμο Παππά», προσπάθησε να ελέγξει σε ποιους θα πάνε οι τηλεοπτικές άδειες. Οι καναλάρχες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να σχηματίσει πλειοψηφία στο «δικαστήριο του μονάρχη», ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός και ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε σε συμφωνία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τον διορισμό των μελών του ΕΣΡ, που στη συνέχεια μοίρασε τις συχνότητες στους παλιούς καναλάρχες (σ’ αυτούς που τις είχαν δηλαδή), ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα φρόντιζε να πάρουν τζάμπα τις άδειες και να βγάλουν και «το κατιτίς τους» για λειτουργικά έξοδα (κι ας λένε ο Παππάς και οι άλλοι συριζαίοι το μεγάλο ψέμα ότι τάχα έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν).
Το ίδιο έπαθε ο Μητσοτάκης με την ΑΔΑΕ, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν ήλεγχε τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της ΑΔΑΕ, με αποτέλεσμα η εν λόγω Αρχή να τροφοδοτεί με στοιχεία την αντιπολίτευση. Τώρα, ήρθε η ώρα ο Μητσοτάκης να φτιάξει μια δική του πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ. Τον πρόεδρο δεν μπορεί να τον αλλάξει ακόμα, αλλά τον περιθωριοποιεί αφού δεν έχει πλειοψηφία.
Τα όσα θα περιγράψουμε παρακάτω έρχονται να επιβεβαιώσουν το ότι οι εν λόγω Αρχές κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι. Μπορεί σε συνθήκες κρίσεων που προξενούν οι αποκαλύψεις σκανδάλων να έρχονται ενίοτε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση (ποτέ όμως με το σύστημα), όμως σε τελική ανάλυση (για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο που εισήγαγαν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνιολογική ανάλυση οι Μαρξ και Ενγκελς), μια ισχυρή κυβέρνηση θα ελέγξει τις Αρχές. Γιατί το σύστημα πρώτα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και μετά τους ωραιοποιητικούς μηχανισμούς των «ανεξάρτητων» Αρχών.
Τη μεθόδευση της ΝΔ κατήγγειλε την Τετάρτη στη Βουλή ο Ανδρουλάκης, που έσπευσε στην Ολομέλεια και ζήτησε το λόγο. Ενημέρωσε ότι την Παρασκευή (σήμερα) υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και πως «η εισήγηση του Προέδρου είναι ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ γιατί δεν δέχεται να συνεργαστεί με την Ανεξάρτητη Αρχή δίνοντας τον αιτιολογικό φάκελο που δικαιολογούσε, κατά την κ. Βλάχου, και την υποκλοπή και την παρακολούθηση του κινητού μου τηλεφώνου».
Και συνέχισε: «Ενώ, λοιπόν, η επίμαχη αυτή συνεδρίαση είναι αυτή την Παρασκευή, μαθαίνουμε πριν από λίγο ότι αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων έρχεται αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό είναι μία ακόμα σύμπτωση που αθροίζεται στη συνέχεια των προηγούμενων συμπτώσεων. Σύμπτωση η παρακολούθηση και ΕΥΠ και Predator. Δεν έχουν το Predator, αλλά μαζί παρακολουθούσαν. Σύμπτωση ότι δεν έδωσαν το φάκελο στην ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ, το φάκελο που με παρακολουθούσε ως δήθεν εθνικό κίνδυνο. Γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν ποιος είναι ο εθνικός κίνδυνος που επικαλείται η κ. Βλάχου. Και η απάντηση της επόμενης σύμπτωσης είναι οι ημερομηνίες από την αρχή της διαδικασίας εκλογής Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια άλλη μια σύμπτωση, 26 Ιουλίου φέτος, ήρθα εδώ, από αυτό το Βήμα, σας δείχνω και καταθέτω το φάκελο μιας άλλης Ανεξάρτητης Αρχής, του κ. Μενουδάκου, η οποία επί της ουσίας λέει ότι υπήρχαν πολλαπλά κρούσματα με το Predator και ρώτησα το Σώμα: “Υπάρχουν άλλοι Υπουργοί, Βουλευτές, εσάς από τον ΣΥΡΙΖΑ –που έλεγαν ότι υπάρχουν κρούσματα- και σε εσάς, στη Νέα Δημοκρατία; Ποιοι είναι αυτοί, λοιπόν; Να καταθέσουν τους φακέλους“. Δεν κατετέθη τίποτα».
Εκλεισε με τις καθιερωμένες σ’ αυτές τις περιπτώσεις κορόνες: «Εδώ, λοιπόν, μετά από αυτές τις τυχαίες συμπτώσεις αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθεί από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μία επικίνδυνη Κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη Κυβέρνηση για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) Αυτή λοιπόν η Κυβέρνηση, μετά από αυτή τη συνέχεια των συμπτώσεων, έρχεται, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση της Ανεξάρτητης Αρχής, να αντικαταστήσει μέλη. Για εμάς τα πράγματα είναι αποκαλυπτικά. Και θέλω πραγματικά να απευθυνθώ σήμερα στον ελληνικό λαό και να πω ότι σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών –που δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται προσπαθεί να συγκαλύψει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τους ανιψιούς, όχι μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και την ίδια την ΕΥΠ- εμείς θα συνεχίσουμε κάθε αγώνα, με κάθε δύναμή μας, καθημερινά, για να καταλάβουν οι πολίτες ποια είναι η δημοκρατική παράταξη που περιφρουρεί τους θεσμούς και τη δημοκρατία και ποια είναι η Κυβέρνηση που τους υπονομεύει καθημερινά, … (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) …με μόνο στόχο να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος».
Ο Σκρέκας, που ήταν στη Βουλή επειδή συζητιόταν τροπολογία του, αντέδρασε σαν πολιτικό φυτό: «Ναι, τώρα γι’ αυτό που είπε ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν έχω να πω κάτι. Απ’ ό,τι δηλαδή γνωρίζω ως Βουλευτής, έχει λήξει η θητεία των μελών. Είχε προανακοινωθεί στην προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή είχατε ενημερωθεί ότι θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση των μελών που έχει λήξει η θητεία τους. Αρα νομίζω ότι είναι μια διαδικαστική κατάσταση, κατά την οποία θα γίνει η αντικατάσταση μελών των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά προφανώς ο αρμόδιος θα απαντήσει».
Ο Ανδρουλάκης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και επανήλθε αμέσως: «Αρα, κύριε Υπουργέ, μας λέτε ότι είναι μια ακόμα σύμπτωση σε όλες αυτές τις συμπτώσεις που ζήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Λέτε λοιπόν στον ελληνικό λαό ότι μία ακόμη σύμπτωση έχουμε σήμερα, μία μέρα πριν τη συζήτηση στην Ανεξάρτητη Αρχή να μπει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ που δεν έδωσε το φάκελο –που δικαιολογούσε γιατί είμαι εθνικός κίνδυνος. Λέτε ότι είναι μία ακόμη σύμπτωση ότι μία μέρα πριν αντικαθιστάτε μέλη για να φρενάρετε τη διαδικασία αυτή. Και σας λέω λοιπόν εγώ ευθέως: Είστε επικίνδυνοι για τους θεσμούς και τη δημοκρατία! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) Είστε μια Κυβέρνηση που πρέπει άμεσα να λογοδοτήσει γι’ αυτό το σκάνδαλο που βαραίνει το δημόσιο βίο της χώρας, αλλά έχει εκθέσει και διεθνώς την πατρίδα μας!»
Ακλόνητος ο Σκρέκας, προσπαθούσε εναγωνίως, αλλά ανεπιτυχώς, να σταματήσει το σόου Ανδρουλάκη: «Κυρία Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε –και νομίζω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να σταματήσει, κυρία Πρόεδρε- επαναλαμβάνω. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση το ότι έρχεστε σήμερα να δημιουργήσετε αυτό το σκηνικό το επικοινωνιακό. Γιατί σας είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος από την προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων ότι πρόκειται να γίνει αντικατάσταση. Αρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιλέξατε σήμερα να έρθετε να τοποθετηθείτε».
Ασθμαίνων έφτασε στην Ολομέλεια ο Βορίδης, ειδοποιημένος προφανώς ότι ο Σκρέκας τα «σκάτωσε», για ν’ απαντήσει με το γνωστό υφάκι του παντογνώστη. Είπε πως η θητεία κάποιων μελών της ΑΔΑΕ «έχει λήξει πάνω από ένα χρόνο» και κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθούν. Συνέχισε με τις γνωστές φτηνιάρικες ακροδεξιές σοφιστείες: «Είναι, λέει, αιφνιδιαστικό. Τι το αιφνιδιαστικό έχει; Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τη Διάσκεψη την Παρασκευή για το ότι θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Προφανώς έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προθεσμίες. Ομως, να σας ρωτήσω κάτι; Τι σημαίνει «αιφνιδιαστικό»; Υπάρχουν τα ονόματα, θα σκεφτούν τα κόμματα πάνω στην πρόταση αυτή και θα αποφασίσουν. Θα πάρουν απόφαση με τα 3/5 ή δεν θα πάρουν απόφαση με τα 3/5, κατά την κρίση του Κοινοβουλίου και της Διασκέψεώς του».
Μετά, προσπάθησε με θράσος να βγει κι από πάνω: «Ομως, ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι το οποίο το θεωρώ απίστευτο. Λέει ότι ξεκινάει η συνεδρίαση αυτή για την αντικατάσταση των μελών που η θητεία τους έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο και επίκειται, λέει, συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής για να επιβληθεί πρόστιμο –καθόρισε και το ύψος του- 100 χιλιάδων ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πού το ξέρει αυτό, δηλαδή ποια θα είναι η απόφαση της Αρχής ο κ. Ανδρουλάκης; Εχει κάποια πληροφόρηση; Εμείς δεν έχουμε. Δεν ξέρω τι αποφασίζει η Αρχή. Η Αρχή αποφασίζει ό,τι θέλει και ό,τι νομίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης ξέρει ότι εκτιμήθηκαν οι φάκελοι, έγινε κρίση, έγινε διάσκεψη της Ολομέλειας της Αρχής και θα επιβληθεί και πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ; Και μιλάει για χειραγώγηση της διαδικασίας; Ποιος χειραγωγεί τη διαδικασία; Από μέλη –το τονίζω- που η θητεία τους έχει λήξει και που σε τελευταία ανάλυση η Αρχή γνωρίζει ότι αύριο γίνεται Διάσκεψη προκειμένου, επιτέλους, μετά από έναν χρόνο, να υπάρξει εκλογή νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων! Πόσον καιρό, δηλαδή, κατά τη γνώμη του κ. Ανδρουλάκη θα πρέπει να παραμένουν μέλη με ληγμένη τη θητεία; Για πόσο καιρό; Με πόσο καιρό θα είναι ευχαριστημένος;».
Είναι προφανέστατο τι συνέβη. Οταν ο Μητσοτάκης έμαθε ότι η ΑΔΑΕ συνεδριάζει για να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ/ΚΥΠ, έδωσε εντολή στον Τασούλα να προχωρήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης μελών που έχει λήξει η θητεία τους (εδώ και ένα χρόνο δεν αισθάνθηκαν αυτή την ανάγκη και το θυμήθηκαν… ξαφνικά τώρα), ώστε να βάλουν δικούς τους και να μην έχει πλειοψηφία ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για να επιβάλει το πρόστιμο στην ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ως γνωστόν, ο συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός Ράμμος έχει συγκρουστεί σκληρά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το επόμενο επεισόδιο παίχτηκε στην Ολομέλεια των Προέδρων της Βουλής.
Ο Τζαννακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «την αναβολή της εκλογής των νέων μελών της ΑΔΑΕ για την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη για να μην υπάρχουν σκιές, για μια Αρχή που τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ορθή –κατά την γνώμη μας– στάση της να εφαρμόσει το Σύνταγμα επιδιώκοντας τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».
Ο Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ζήτησε «να αφεθεί η σύνθεση της ΑΔΑΕ ως έχει μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που αφορά τον κ. Ανδρουλάκη καθώς είναι θέμα λίγων ημερών». «Γιατί έχετε τόσο μεγάλη αγωνία να αλλάξετε τη σύνθεσή της Αρχής πριν την αυριανή συνεδρίαση;», ρώτησε τον Τασούλα και τους νεοδημοκράτες.
Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν, φυσικά, από τον Τασούλα που έπρεπε να ολοκληρώσει την εντολή που είχε από τον Μητσοτάκη: να αλλάξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ/ΚΥΠ, επειδή αρνήθηκε να δώσει στην Αρχή τους φακέλους με τα στοιχεία των υποκλοπών.
Οι νεοδημοκράτες είχαν φροντίσει και την… αριθμητική. Παλιά, τα μέλη των ανεξάρτητων (λέμε τώρα) Αρχών διορίζονταν με πλειοψηφία 4/5 της ΔτΠ της Βουλής, που έχει 27 μέλη. Αν κάνετε το λογαριασμό, θα βρείτε ότι χρειάζονταν 21,6 ψήφοι, οι οποίοι στρογγυλοποιούνταν προς τα πάνω, στους 22, χωρίς κανείς να μπορεί να πει τίποτα, αφού το 0,6 είναι μεγαλύτερο από το μισό. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 (άρθρο 101Α) ορίστηκε ότι «η επιλογή τους (σ.σ. των μελών των «ανεξάρτητων» Αρχών) γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της».
Τα 3/5 στα 27 μέλη της ΔτΠ είναι 16,2. Στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω, απεφάνθησαν οι νεοδημοκράτες που –όπως θα δούμε- είχαν εξασφαλίσει μόνο 16 ψήφους. Ακόμα και πρωτοετής της Νομικής ξέρει ότι σ’ αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η στρογγυλοποίηση προς τα πάνω, αφού τα 3/5 που απαιτεί το Σύνταγμα είναι η ελάχιστη πλειοψηφία. Οι 16 ψήφοι είναι 2,96/5, επομένως παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή.
Η νεοδημοκρατική πλειοψηφία (14 ψήφοι) είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Βελόπουλου (2 ψήφοι), οπότε απέρριψε και τις ενστάσεις για την αριθμητική της πλειοψηφίας και διόρισε μέλη στην ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ με 16 ψήφους υπέρ, έναντι 8 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας – η Κωνσταντοπούλου απουσίαζε λόγω covid και έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει κατά, οπότε τα κατά ήταν ουσιαστικά 9) και 2 «παρών» (ΚΚΕ).
Οι πασοκιναλίτες άρχισαν να τα χώνουν μιλώντας για «deal» μεταξύ ΝΔ και Βελόπουλου. «Το deal το είδαμε. Οτι εσείς και η Λύση είστε μαζί. Αλλά δεν ξέραμε ότι έχουν πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ (σ.σ. από το ΕΣΡ). Είναι πολλά τα λεφτά», είπε η Λιακούλη. «Πάει πολύ να μιλάει για deal το κόμμα των Τσοχατζόπουλων», απάντησε ο Χήτας του Βελόπουλου. «Κοντός ψαλμός αλληλούια. Θα δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου ΕΣΡ για το πρόστιμο της Λύσης», είπε ο Τζανακόπουλος.
Ο Τασούλας παρίστανε τον… ιερωμένο, λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιο αθώα, λιγότερο ύποπτα απ’ ό,τι θέλουμε». Και κατέληξε με το κορυφαίο: «Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της εκκρεμότητας θα είχε εκτεθειμένη τη Βουλή»! Περίμεναν ένα χρόνο και τους μάρανε μια βδομάδα ακόμα!