Μην σας φανεί παράξενο αυτό που θα ισχυριστούμε: η χτεσινή ομιλία Καραμανλή στ’ Ανώγεια έχει και μια άλλη επίκαιρη πτυχή, πέρα από το σκληρό κάρφωμα του Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και την ανικανότητά του («Αλλο το να ΄σαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Αλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις»). Γράφαμε τις προάλλες για τους πέτσακες της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου και την προστασία που τους παρέχει ένα ολόκληρο κύκλωμα που έχουν στήσει οι βουλευτές, της Δεξιάς κυρίως.
Στην Κρήτη κυκλοφορούσε πριν από μερικά χρόνια ένα ανέκδοτο που μπορεί να προερχόταν και από πραγματικό γεγονός. Πάει ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ (προτού γίνει κυβέρνηση) στα Ζωνιανά και μπαίνει σ’ ένα καφενείο για να εξηγήσει στους θαμώνες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει την ψήφο τους. Αρχίζει να λέει τις γνωστές παπάτζες, όταν τον διακόπτει ένας μεσήλικας γενειοφόρος με στιβάνια, μαύρα ρούχα και σαρίκι στο κεφάλι: Να σου πω εδά, κουμπάρε, ο γιος μου είναι στην Αλικαρνασσό (σ.σ. φυλακές), μπορείς να τον εβγάλεις; Οχι, απαντάει αυθόρμητα ο συριζαίος. Ε, τότενες πιε τον καφέ σου -κερασμένος από μένα- και άμε στο καλό. Εμείς θα ψηφίσουμε τον τάδε που μπορεί να μας εσυντρέξει ντελόγω».
Μια τέτοια υπόθεση έκοψε με ατιμωτικό τρόπο την πολιτική καριέρα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά ο Καραμανλής δεν αναφέρθηκε φυσικά σ’ αυτήν. Οι ντόπιοι τα θυμούνται πολύ καλά, βέβαια, αλλά οι υπόλοιποι μπορεί και να τα έχουμε ξεχάσει. Ας τα θυμηθούμε, λοιπόν.
Ο μακαρίτης Γιάννης Κεφαλογιάννης, γόνος πολιτικής δυναστείας του Ρεθύμνου και γαμπρός των Βαρδινογιάννηδων (είχε παντρευτεί την αδερφή τους), πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΡΕ το 1958, σε ηλικία 26 ετών, και έκτοτε επανεκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004. Μετά την πτώση της χούντας δεν πρέπει να υπήρξε δεξιά κυβέρνηση στην οποία να μην πήρε υπουργείο. Κυκλοφορούσε μάλιστα η φήμη ότι ήταν όρος των Βαρδινογιάννηδων να παίρνει υπουργείο ο γαμπρός τους.
Τον Φλεβάρη του 2006, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ δύο δεξιών φατριών, τοποθέτησε τον Κεφαλογιάννη ειδικό σύμβουλό του (απλά τιμητική θέση), ενώ στις εκλογές του 2007 αυτός δεν κατέβηκε, βάζοντας στη θέση του τη θυγατέρα του Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία -εννοείται- πήρε πανηγυρικά την έδρα στο νομό Ρεθύμνης, ξεκινώντας τη δική της πολιτική καριέρα (αργότερα μετακόμισε στην Α’ Αθήνας, αφήνοντας την έδρα του Ρεθύμνου στον ξάδερφό της).
Οντας σύμβουλος (λέμε τώρα) του Καραμανλή, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγορήθηκε για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή αστυνομικών υπαλλήλων σε ψευδορκία. Στις 23 Σεπτέμβρη του 2008, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου τον καταδίκασε πρωτόδικα σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή. Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο Γ. Κεφαλογιάννης πίεσε αστυνομικούς να καταθέσουν ψέματα, προκειμένου να αθωωθεί κάτοικος Μυλοποτάμου που είχε συλληφθεί με ποσότητα χασίς. Οπως έγραφε το κατηγορητήριο, ο Κεφαλογιάννης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αστυνομικούς και τους ζήτησε να πάνε στο πολιτικό γραφείο του. Πήγε ένας απ’ αυτούς και ο Κεφαλογιάννης του ζήτησε να καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του δράστη τον χασισοκαλλιεργητή! Ο αστυνομικός αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα.
Ο Κεφαλογιάννης αρνήθηκε τις κατηγορίες, μίλησε για «στημένη δίκη» και «έναν ανεκδιήγητο εισαγγελέα» και προεξόφλησε ότι θα αθωωθεί στο δεύτερο βαθμό. Το Γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο Κεφαλογιάννης παύεται από σύμβουλος του πρωθυπουργού μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του κατηγορούμενου, ο δεύτερος βαθμός έγινε σε χρόνο ρεκόρ (σε τρεις μήνες). Στις 19 Δεκέμβρη του 2008, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση καταδικάζοντας τον Κεφαλογιάννη σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή (η ποινή μειώθηκε επειδή του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου). Σκεφθείτε πόσο ισχυρή ήταν η υπόθεση για να μην κωλώσουν τόσοι δικαστές μπροστά σε έναν πανίσχυρο πολιτικό παράγοντα, ρεθυμνάρχη και με τόση στήριξη από τον… αγνό λαό του Μυλοπόταμου. Ιχνος αμφιβολίας να υπήρχε, θα τον είχαν απαλλάξει.
Ο Κεφαλογιάννης στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι στήθηκε σε βάρος του σκευωρία από πολιτικούς του αντιπάλους. Οταν ο πρόεδρος του ζήτησε μα κατονομάσει τους σκευωρούς, αρνήθηκε γιατί -όπως είπε- δεν ήθελε να προκαλέσει προβλήματα! Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση που τον βρήκε ένοχο, δήλωσε πως η Δικαιοσύνη έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του λαού που τον εξέλεξε συνεχώς επί τόσες δεκαετίες αντιπρόσωπό του στη Βουλή. Οταν ο πρόεδρος ρώτησε αν ο Κεφαλογιάννης προτίθεται να υποβάλει μήνυση σε βάρος των αστυνομικών που τον κατηγόρησαν, οι συνήγοροι υπεράσπισης απάντησαν αρνητικά!
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως δουλεύει η φάμπρικα στην περιοχή και από πού αντλούν οι πιο επιθετικοί από τους πέτσακες το θράσος να τρομοκρατούν όποιον τολμήσει να τους πει μια κουβέντα.