«Τι επιδιώκει ο κ. Ράμμος; Μου φαίνεται ότι εδώ, με αυτό το αίτημά του, κάνει πολιτική. Κάτι το οποίο κινείται, αν θέλετε τη γνώμη μου, εκτός των συνταγματικών ορίων των Ανεξάρτητων Αρχών. (…) Είναι πρωτοφανές, λοιπόν, το αίτημα να αυτοπροσκαλείται ο επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Και ξαναρωτώ, τι είναι αυτό τώρα; Ο επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής κάνει πολιτική, εκτός των συνταγματικών δεδομένων; Επιβεβαιώνει, θα έλεγα, ίσως και μία πολιτικοποίηση; Καταθέτω ξανά και ένα δεύτερο ερώτημα, το έχω πει και δημόσια, ο κ. Ράμμος δεν έχει απαντήσει. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, μια πολιτικοποίηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής». (Μαρκόπουλος)
«Ο κύριος Ράμμος κατέθεσε 17.1.2023, δηλαδή προχθές το βράδυ και την οποία εγώ ούτε καν πρόλαβα και την είδα όπως καταλαβαίνετε χθες λόγω της ιδιαίτερης ημέρας για την ονομαστική μου εορτή, την οποία την έχω μπροστά μου και σας την διαβάζω: “Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας υποβάλω αίτημα να συγκαλέσετε σε απόρρητη συνεδρίαση…“ -δεν ξέρω αν πρέπει ο κύριος Ράμμος να καθορίζει το απόρρητον ή όχι, μια παρατήρηση κάνω- “…το ταχύτερο δυνατόν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία λογοδοτεί η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, της οποίας είμαι Πρόεδρος, προκειμένου να την ενημερώσω επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος της αρμοδιότητός της. Η πρόσκληση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να αναφέρεται σε θέματα τα οποία χαρακτήρισα το απόρρητον…“ δεν ξέρω για ποιο λόγο… (…) θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος, όχι “επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος“. Αρα, λοιπόν θα περιμένω να δω συγκεκριμένα το αίτημα του κυρίου Ράμμου και από κει και πέρα θα υπάρξουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και εδώ να κλείσει το θέμα. Δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης, θα επανέλθουμε όταν πλέον τα στοιχεία και από την πρόταση του κυρίου Ράμμου θα είναι πιο συγκεκριμένα». (Μπούρας, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής)
«Τώρα αν έχει κάτι καινούργιο να πει, ας το πει, αλλά προσπαθώ κάτι να σταματήσω, κύριε Πρόεδρε. Προσπαθώ, όμως, κάτι να σταματήσω. Προσπαθώ να σταματήσω την εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και την υπερεκτίμηση του ρόλου τους και σε σχέση με τη δικαιοσύνη και σε σχέση με τη νομοθετική εξουσία». (Στυλιανίδης)
«Ξαφνικά έχω την αίσθηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία και το πολίτευμα μας έχει αποκτήσει ένα νέο υπερόργανο, πάνω από τη Βουλή που είναι το κατ’ εξοχήν όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, πάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάνω από την κυβέρνηση, πάνω από όλους και αυτός είναι ο κ. Ράμμος (…) Εδώ πάμε να ανατρέψουμε τη σειρά. Η σειρά είναι ότι η Επιτροπή μας, που είναι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι εκείνη που θα κρίνει – όποτε αυτή κρίνει και για τους λόγους που αυτή θα κρίνει – να καλέσει ένα όργανο, που από το Σύνταγμα λογοδοτεί σ’ αυτήν την Επιτροπή, να έρθει. Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η σειρά και να πει “Α, εγώ θέλω τώρα να συγκληθεί το όργανο στο οποίο λογοδοτώ για να πω κάποια πράγματα“. Αυτό είναι πρωτοφανές! Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει και μάλιστα να βάζει και τα περιθώρια, τον τρόπο, να οριοθετεί πώς θα συνεδριάσουμε, δηλαδή σε απόρρητη συνεδρίαση. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, απαράδεκτα και, ασφαλώς, κατά την άποψή μου, είναι κόντρα και στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής». (Κελέτσης)
Παραθέτουμε αυτό το… ποτ-πουρί από τις τοποθετήσεις των νεοδημοκρατών βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 19 Γενάρη, για να φανεί η απελπισία στην οποία έχει περιέλθει η κυβερνητική παράταξη. Προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κλείσουν την πόρτα και να κρατήσουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο έξω από τη Βουλή κι αυτός μπήκε από το παράθυρο και τον είδαν ξαφνικά μπροστά τους να τους λέει «τσα!».
Εγιναν ρόμπες με τις μπούρδες που έλεγαν και δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από μια τρύπα στο νερό. Ο Ράμμος δεν περίμενε καν να τον καλέσει η αντιπολίτευση με πρόταση των 2/5 και να πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον Φλεβάρη, ρισκάροντας και νέα αναβολή. Μάζεψε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, έβγαλε τα απαιτούμενα αντίγραφα, τα έκλεισε σε ραβασάκια, έγραψε πάνω «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» και τα έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης (στον Τσίπρα δεν χρειάστηκε να τα στείλει με κλητήρα, γιατί αυτός επισκέφθηκε σήμερα την ΑΔΑΕ, οπότε παρέλαβε τον φάκελο αυτοπροσώπως).
Η πλάκα είναι ότι ο Ράμμος επικαλείται τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Ν. 5002/2022), που προβλέπει (άρθρο 8 παρ. 6) ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Υπάρχει βέβαια και ο Κανονισμός της Βουλής που στο άρθρο 138Α προβλέπει ότι κάθε Ανεξάρτητη Αρχή «μπορεί να αναφέρεται προς τη Βουλή για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής της» και ότι ο πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει τις αναφορές αυτές στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Οι πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν σε χρόνο «ντε τε». Σύμφωνα μ’ αυτές, από τη λίστα προσώπων που κατέθεσε στις 7 Δεκέμβρη ο Τσίπρας στην ΑΔΑΕ, ζητώντας να διερευνηθεί αν ήταν αντικείμενα «νόμιμων επισυνδέσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας», η ΑΔΑΕ βρήκε ότι παρακολουθούνταν ένας υπουργός και πέντε ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, αυτοί ήταν ο τότε αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών, απόστρατος αντιπτέραρχος Θεόδωρος Λάγιος, ο νυν διευθυντής, απόστρατος αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μητσοτάκη, απόστρατος αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. Οι παρακολουθήσεις των δύο από τους έξι κράτησαν περίπου έναν χρόνο και των υπόλοιπων ανανεώθηκαν δύο ή τρεις φορές (κάθε διάταξη είναι δίμηνη).
Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, ο Ράμμος δεν γράφει ονόματα αλλά περιγραφές. Δεν είναι, βέβαια, δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ονόματα, βάσει των περιγραφών, σε συνδυασμό με τα ονόματα που ο Τσίπρας είχε ζητήσει να ερευνηθούν. Εν πάση περιπτώσει, τα ονόματα ελάχιστη σημασία έχουν. Πρέπει να εξηγηθεί ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση όλων αυτών από την ΕΥΠ/ΚΥΠ.
Ο Τσίπρας φυσικά έστησε πάρτι. Βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ με το φάκελο παραμάσχαλα πέταξε την ελληνικούρα ότι «ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας και το φως της Δημοκρατίας νίκησε το σκοτάδι»! Το απόγευμα είχε κανονισμένη συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου. Στην on camera συζήτηση είπε ότι «ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ως γνωστόν, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αυτό δεν μπορεί κανείς, πιστεύω, να το αμφισβητήσει, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Η Σακελλαροπούλου απάντησε ότι «για το θέμα των παρακολουθήσεων, στο οποίο φαντάζομαι κυρίως αναφέρεστε, έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί συνδέεται τόσο με τη λειτουργία των θεσμών, όσο και με την ποιότητα της δημοκρατίας μας». Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν άφησε καμιά αιχμή κατά του Ράμμου (υπήρξαν συνάδελφοι και συνεργάτες για χρόνια στο ΣτΕ και μάλιστα είχαν παραιτηθεί μαζί από το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών του ΣτΕ, διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς του τότε προέδρου για τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες). Αντίθετα, τον κάλυψε πλήρως, δηλώνοντας ότι «για το ζήτημα αυτό ασχολούνται, κατά περίπτωση, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή η ΑΔΑΕ, φυσικά η Βουλή, η οποία θα κάνει τον έλεγχο, και οι δικαστικές αρχές, στις οποίες κατά ένα μέρος έχει αχθεί αυτή τη στιγμή». Εχει σημασία αυτή η αποστροφή της Σακελλαροπούλου, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης ότι κακώς ασχολείται ο Ράμμος με το ζήτημα.
Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο ο Τσίπρας «τα έδωσε όλα», προαναγγέλλοντας παρέμβασή του αύριο στη Βουλή. Είπε στις κάμερες και τα μικρόφωνα που τον περίμεναν: «Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο. Από ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό. Και πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κα Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στην Βουλή. Εγώ θέλω να κλείσω όμως με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».
Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι τα στοιχεία της επιστολής Ράμμου είναι πάρα πολύ σοβαρά, ότι καλώς τα έθεσε υπόψη του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών και ότι πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ. Ολόκληρη η δήλωσή του είναι η εξής:
«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.
Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ. Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».
Δήλωση on camera έκανε και ο Ανδρουλάκης. Την εξής:
«Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός. Προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου.
Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης “στο αφτί”, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια.
Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Ολα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Οσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».
Το ΜέΡΑ25 είχε ανακοινώσει από χθες ότι καταθέτει αίτημα προς την ΑΔΑΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τα όποια ανακοινώσιμα στοιχεία τής μέχρι τώρα έρευνας. Οπως σημείωσε σε σημερινή του ανάρτηση ο εκπρόσωπός του Μιχάλης Κριθαρίδης, «το ΜέΡΑ25 ζήτησε επίσημα από την ΑΔΑΕ την ενημέρωση, που βάσει νόμου υποχρεούται να κάνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση, μια Βουλή και μια δικαιοσύνη που θέλουν να συγκαλύψουν την υπόθεση, να μάθουμε την αλήθεια».
Ο πανικόβλητος Μητσοτάκης έβαλε τον Οικονόμου να κάνει μια δήλωση 735 λέξεων, στην οποία επιβεβαίωσε το ρητό «όσο μιλάς τόσο επιβαρύνεις τη θέση σου». Παραθέτουμε στο τέλος ολόκληρη τη δήλωση Οικονόμου. Τη σχολιάζουμε επί τροχάδην.
- Ο Μητσοτάκης (αυτός μιλά διά στόματος Οικονόμου) παραδέχεται για πρώτη φορά ότι υπήρξαν «επισυνδέσεις» και όχι μόνο αυτή του Ανδρουλάκη, που παραδεχόταν ως τώρα.
- Δεν διαψεύδει σε τίποτα τον Ράμμο, την απόρρητη επιστολή του οποίου έλαβαν ο Μητσοτάκης, ως αρχηγός της ΝΔ, ο Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, και ο Τσάρας, ως υπουργός Δικαιοσύνης. Αρα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, υπουργός και ανώτατοι καραβανάδες, παρακολουθούνταν σαν… εθνικώς ύποπτοι.
- Επαναλαμβάνει ότι αυτά δεν τα ήξερε ο Μητσοτάκης! Σιγά που θα τον πιστέψουμε, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό. Τώρα που τα ξέρει ο Μητσοτάκης, πώς τα αξιολογεί; Ο Ράμμος τα βρήκε ψάχνοντας στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ο Δεμίρης, που ο Μητσοτάκης τοποθέτησε στην ΕΥΠ/ΚΥΠ στη θέση του Κοντολέοντα, δεν τα ξέρει; Δεν ενημέρωσε τον πολιτικό του προϊστάμενο; Κι αυτός, ο Μητσοτάκης δηλαδή, τι έκανε; Εκρινε ότι καλώς παρακολουθούνταν ως «εθνικώς ύποπτοι» υπουργός και στραταίοι; Αν όχι, ζήτησε ξήλωμα εκείνων που αποφάσισαν τις παρακολουθήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η εισαγγελέας Βλάχου; Παρέπεμψε τους υπεύθυνους στην τακτική Δικαιοσύνη ή θεωρεί πως δεν διέπραξαν κάποιο αδίκημα;
- Ποια ακριβώς είναι τα ρυπαρά δίκτυα; Αυτά που αποφάσισαν και υλοποίησαν τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις ή αυτά που διοχέτευσαν τα ονόματα στον Βαξεβάνη; Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα ρυπαρά δίκτυα είναι αυτά που έκαναν τη διαρροή για να πλήξουν την κυβέρνηση! Αν αυτό δεν είναι έμμεση ομολογία ενοχής, τότε τι είναι;
- Για να μην το κουράζουμε, θα υποθέσουμε (υπόθεση εργασίας) ότι ο Ράμμος είναι… ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει ο Μητσοτάκης διά στόματος Οικονόμου. Τι σχέση έχει αυτό με την αποκάλυψη ενός εκτεταμένου κυκλώματος παρακολουθήσεων, υπουργών, στραταίων, δημοσιογράφων κτλ., μέρος του οποίου επιβεβαιώνει ο Ράμμος; Λέει ψέματα ο Ράμμος; Πουθενά ο Οικονόμου δεν τολμά να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα ξέρετε τι είναι; Είναι σαν να έπιασε η Μαρέβα τον Κούλη γυμνό στο κρεβάτι με ερωμένη κι αυτός να φωνάζει «αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις, ακτιβισμό κάναμε»…