Mε 29 υπέρ (αν συνυπολογίσουμε και τον απόντα λόγω covid Νίκο Παππά), 16 λευκά, 1 απόντα (ο Οθων Ηλιόπουλος που… βουλεύεται από την έδρα του στο Χάρβαρντ) και 1 αποχή (ο Τσίπρας που την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, επειδή ήξερε τι θ’ ακολουθήσει και ήθελε να κρατήσει πισινή) πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για τα νέα όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά, έβαλε τους δικούς του: την Τζάκρη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον Γιώργο Τσίπρα διευθυντή της (αυτόν τον είχε προαναγγείλει), τους Παππά, Ξανθόπουλο και Καλαματιανό κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (έφυγε ο Νάσος Ηλιόπουλος, έφυγε η Τζάκρη που προήχθη σε γραμματέα της ΚΟ, μετακινήθηκε ο Καλαματιανός που ήταν γραμματέας της ΚΟ, προστέθηκε ο Ξανθόπουλος) και τον Πολάκη σε θέση συντονιστή της ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου), πόστο που επί Τσίπρα κατείχε ο μέγας ισορροπιστής κυρ-Αλέκος Φλαμπουράρης.
Μόνη δυσαρεστημένη από το «περιβάλλον» Κασσελάκη η Νοτοπούλου που ήθελε κάποιο πόστο, αφού ήταν από τις πρώτες που τάχθηκε με φανατισμό στο πλευρό του. Χολώθηκε τόσο πολύ που ψήφισε λευκό μαζί με τους «ομπρελιστές» και τους «6+6». Επειδή οι συντονιστές δεν ορίστηκαν ακόμα, θα πάρει και η Νοτοπούλου κάποιο πόστο και θα γλυκαθεί.
Συμπέρασμα: ο Κασσελάκης πολύ σύντομα διπλασίασε τη δύναμή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχει αυτή τη στιγμή σχεδόν δύο προς ένα. Και κυρίως τους έχει υπό την κατηγορία ότι προκαλούν προβλήματα στο κόμμα πάνω που πάει να ανασυγκροτηθεί. Ρίξτε μια ματιά στις ιστοσελίδες της ΕφΣυν και του Documento και θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζουν με θετικότατο τρόπο την ομιλία Κασσελάκη, χωρίς να δίνουν καμιά σημασία στα λευκά που ακολούθησαν. Το ίδιο και το tvxs του Κούλογλου, που είναι αντίθετος στον Κασσελάκη. Αντίθετα, τα φιλοκυβερνητικά μίντια παίζουν την προπαγάνδα του «σπαρασσόμενου κόμματος» και της «επικείμενης διάσπασης». Ποιος χρεώνεται αυτή την εικόνα, τρεις μέρες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Αυτοί που ψήφισαν λευκό ως οργανωμένη φράξια.
Ολα τα συριζαϊκά μίντια, μάλιστα, τονίζουν το «ενωτικό μήνυμα» του Κασσελάκη. Ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων: «Και θα αναρωτηθούν κάποιοι. Τα ίδια λέγατε και στις εκλογές και κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης με 20% διαφορά. Εγώ σας απαντάω ξεκάθαρα και ειλικρινά. Δεν κέρδισε. Εμείς χάσαμε». Και συνέχισε: «Ερχόμαστε από μακριά. Φτάσαμε πολύ μακριά. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Για να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά πρέπει να αλλάξουμε και οι ίδιοι. Ας είμαστε ειλικρινείς. Και πρέπει να υπηρετήσουμε με αφοσίωση το νικηφόρο αφήγημα που θα περιγράψω μέσα από τις ενωτικές, συλλογικές διαδικασίες του κόμματός μας. Γρήγορα και εύστοχα».
Μ’ άλλα λόγια, έβαλε μπροστά στην εσωκομματική αντιπολίτευση το δίλημμα: ή με ακολουθείτε ή θα στιγματιστείτε ως διασπαστές και υπονομευτές του κόμματος. Δεν πάνε να λένε ο Σκουρλέτης και οι υπόλοιποι «συνέδριο τον Νοέμβρη, όπως έχουμε αποφασίσει», συνέδριο θα γίνει όταν η πλευρά Κασσελάκη θα έχει διαμορφώσει μια άνετη πλειοψηφία στον κομματικό μηχανισμό. Δεν ξέρουμε πόσο θα τους πάρει, όμως είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουν και τότε θα κάνουν και συνέδριο, για να κερδίσουν με πανηγυρικό τρόπο μια μεγάλη πλειοψηφία στη νέα κεντρική επιτροπή. Ετσι γίνεται στα αστικά κόμματα, έτσι θα (ξανα)γίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κασσελάκης και η παρέα του ξέρουν πως ο «κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ» θέλει να ξαναπιάσει το κόμμα την κουτάλα της εξουσίας. Και ότι επέλεξε τον Κασσελάκη, εκτιμώντας πως οι άλλοι είναι άχρηστοι και πως μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουν και θα «πάρουν» και την πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού. Οι της μειοψηφίας ή θα υποταχτούν (όπως ακριβώς ζητάει ο Κασσελάκης) ή θα έχουν την τύχη της ΛΑΕ. Είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να μείνουν «όλοι μαζί» μέχρι το τέλος. Κάποιοι θα κοιτάξουν «το μέλλον τους» υποτασσόμενοι στη «νέα κατάσταση». Οπως το έκαναν τόσοι βουλευτές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και περισσότεροι μετά την άνετη νίκη του Κασσελάκη.