Σε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ προχώρησαν φοιτητές και φοιτήτριες, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Indymedia αναφέρουν:
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Υποστηρίζουμε και καλούμε όλες, όλους και όλα να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών και φοιτήτριων της Νομικής σχολής Αθηνών να καταλάβουν την σχολή νομικών οικονομικών και πολιτικών επιστημών για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία!
Εδώ και 7 μήνες βλέπουμε μια γενοκτονία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Αυτή η γενοκτονία δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση των αποικιοκρατικών, γενοκτονικών πρακτικών που το κράτος του Ισραήλ προωθεί από τη δημιουργία του, τη Νάκμπα του 1948. Η 15η Μαΐου σηματοδοτεί την 76η επέτειο της Νάκμπα. Η Νάκμπα (η καταστροφή στα αραβικά), είναι η ημέρα μετά την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του κράτους του Ισραήλ και περιγράφει την καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας και πατρίδας το 1948 και τον μόνιμο εκτοπισμό της πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού. Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, όπως και πολλών άλλων αποικιοκρατικών κρατών, βασίζεται από την αρχή της σε γενοκτονικές και υπεροπτικές πρακτικές, με στόχο την απόλυτη κυριαρχία, εκμετάλλευση και πλήρη καταστροφή του παλαιστινιακού και αραβικού πληθυσμού.
Από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει αποδείξει σε τι φρικτά όρια είναι έτοιμο να φτάσει για να αποκτήσει τον έλεγχο της γης και να εκτοπίσει οριστικά τους περισσότερους Παλαιστίνιους και Άραβες. Αυτή τη στιγμή το κράτος κατοχής βομβαρδίζει ανά ζώνες ξεκινώντας μια χερσαία εισβολή στη Ράφα, την προηγουμένως ανακηρυγμένη «ασφαλή ζώνη», όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, πολλοί από αυτούς είναι σε σκηνές ή στα ερείπια. Το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα, τη μόνη δίοδο εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχει τα πάντα που μπαίνουν και βγαίνουν από τη Γάζα, και αυτή τη στιγμή κόβουν την παροχή βοήθειας, καυσίμων, νερού. Οι άνθρωποι φεύγουν από τη Ράφα, αλλά δεν έχουν πού να πάνε, αφού άλλα μέρη στη βόρεια και κεντρική Γάζα βομβαρδίζονται επίσης σφοδρά και έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι φρικαλεότητες σημαίνει αυτή η εισβολή.
Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φοιτητές/τριες, προσωπικό και διαδηλωτές/τριες έχουν κάνει καταλήψεις και διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για να απαιτήσουν την αποεπένδυση από την έρευνα και τη χρηματοδότηση των εταιρειών που επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα.
Είναι σε μέρη όπως τα σύνορα ή μέσα στα εδάφη της Παλαιστίνης που οι τεχνικές και οι τεχνολογίες περιορισμού, επιτήρησης και ελέγχου μπορούν να δοκιμαστούν και να ερευνηθούν χωρίς πολλούς κανόνες. Δεδομένου ότι οι ζωές των μεταναστών και των μη λευκών ανθρώπων μέσα στις καπιταλιστικές αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές δομές αξίζουν λιγότερο από τις ζωές των λευκών ανθρώπων της Ευρώπης ή άλλων « δυτικών» κοινωνιών. Το Ισραήλ έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τα εδάφη που κατέχει, από το τείχος στη Δυτική Όχθη και τον φράχτη και τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα σημεία ελέγχου, μετατρέποντας τα σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα στρατιωτικών και πολιτικών φυλακών, επιτήρησης και στρατιωτικών υποδομών.
Το Ισραήλ μπορεί να ερευνήσει και να δοκιμάσει τις τεχνολογίες και στη συνέχεια να επωφεληθεί από την «Ευρώπη-Φρούριο» και τα σύνορά της. Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, υπέγραψε πρόσφατα δύο συμβάσεις για υλικό ασφάλειας των συνόρων, και οι δύο αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ: η πρώτη με την κοινοπραξία Airbus – Israel Aerospace Industries (IAI, πλήρως κρατική εταιρεία) και η δεύτερη με την Elbit Systems Ltd., με έδρα τη Χάιφα. Οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron και Hermes, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση της Μεσογείου και για να εμποδίσουν τους μετανάστες να έρθουν στην Ευρώπη. Οι ισραηλινές εταιρείες είναι οι μόνοι μη ευρωπαϊκοί αποδέκτες χρηματοδότησης της έρευνας (χάρη σε μια συμφωνία του 1996 μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ) και έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο στην οχύρωση των συνόρων της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Προωθούν την τεχνογνωσία τους με βάση το διαχωριστικό τείχος της Δυτικής Όχθης και τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Η συνολική χρηματοδότηση των ισραηλινών φορέων από το Πρόγραμμα-Πλαίσιο 7 (2007-2013 – 879 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (2014-2020 – 1,28 δισ. ευρώ) και το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021-2027 – 503 εκατ. ευρώ έως το 2023) ανέρχεται σε πάνω από 2,6 δισ. ευρώ. Πρόσφατα έργα των προγραμμάτων «Ορίζοντας 2020» και «Ορίζοντας Ευρώπη» στα οποία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεργάζονται με ισραηλινούς φορείς περιλαμβάνουν:
LAW-TRAIN, το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη, τον συντονισμό και την εκπαίδευση σε διεθνείς μεθόδους ανάκρισης της αστυνομίας. Το πορτογαλικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρθηκε από το έργο σε απάντηση στην κριτική για τη συμμετοχή της αστυνομίας και του υπουργείου δημόσιας ασφάλειας του Ισραήλ.
MEDEA, για τη δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.
PERCEPTIONS, το οποίο είχε ως στόχο να παράσχει συμβουλές στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ σχετικά με το πως να αποτρέψουν τα άτομα να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.
POLIIICE, το οποίο «αποσκοπεί στην προώθηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου (LEA) σε νέες μεθόδους LI, έρευνας και πληροφοριών που μπορούν να διερευνήσουν αποτελεσματικά το έγκλημα και την τρομοκρατία».
ROXANNE, ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που συνδυάζει νέες τεχνολογίες ομιλίας, αναγνώρισης προσώπου και ανάλυσης δικτύου για τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης. Το έργο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή χρήση των αποτελεσμάτων του για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης.
Εκτός από τους ισχυρούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς που έχει το ελληνικό κράτος με το κράτος του Ισραήλ, τα ελληνικά πανεπιστήμια εμπλέκονται σε αυτά τα ερευνητικά προγράμματα και έχουν βαθιές συνεργασίες με τη χρηματοδότηση και την έρευνα στο Ισραήλ και από το Ισραήλ. Η εμπλοκή του ελληνικού κράτους και των πανεπιστημίων στη συνεχιζόμενη γενοκτονία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε πλήρως και καλούμε και άλλες ομάδες, άτομα, πρωτοβουλίες να έρθουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών να κάνουν κατάληψη στα πανεπιστήμια και να απαιτήσουν τον τερματισμό της γενοκτονίας που συντελείται. Αυτές οι πρωτοβουλίες των φοιτητών και του προσωπικού συμβαίνουν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν επιλέξει να προστατεύσουν το Ισραήλ, αψηφώντας στην πραγματικότητα τη θέληση της πλειοψηφίας των πληθυσμών τους. Απαραίτητη σε όλα αυτά είναι η αλληλεγγύη μας, η δέσμευσή μας για κλιμάκωση στο όνομα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων, της αντίστασης των ιθαγενών, του αγώνα παγκοσμίως κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Η διεθνής αλληλεγγύη απαιτεί να αναλάβουμε δράση… μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι!
Ελάτε να συμμετάσχετε στην κατάληψη του πανεπιστημίου …. σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη!
Ελευθερία σε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους!
Θάνατος στην αποικιοκρατία, τον σιωνισμό και τον ιμπεριαλισμό!
Με τον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση – μέχρι την ελευθερία και την καταστροφή του τελευταίου κλουβιού!
συνέλευση αλληλεγγύης με την Παλαιστινιακή Αντίσταση