Η… φίλη μας, η ολλανδή ευρωβουλευτίνα (φιλελεύθερη, της ομάδας των μακρονιστών) Σοφί ιν ‘τ Βελντ, πρέπει να τα έχει πάρει άγρια με τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του. Γι’ αυτό και δε χάνει ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα ή μια μάζωξη στις Βρυξέλλες, πότε για τις υποκλοπές και πότε για γενικότερα «ζητήματα δημοκρατίας» στην Ελλάδα.
Αυτή τη φορά κανόνισε να έρθει στην χώρα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), υποεπιτροπή της οποίας είναι η PEGA που ασχολείται με τις παρακολουθήσεις και το λεγόμενο κακόβουλο λογισμικό. Μόνο που η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για χθες και προχθές και αναγκαστικά ήταν τζούφια με το κλίμα οργής και οδύνης που επικρατεί στον ελληνικό λαό και με την απασχόληση της επικαιρότητας αποκλειστικά με το έγκλημα στα Τέμπη.
Και να μην υπήρχε το έγκλημα, όμως, δε θα έκανε και πολύ ντόρο η επίσκεψη της Σοφί και της παρέας της.
Καταρχάς, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης και την ενεργοποίηση του ΕΛΚ, κανένας δεξιός δεν μπήκε στην αντιπροσωπεία. Η Σοφί κατάφερε να έχει μαζί της τη γερμανίδα Καταρίνα Μπάρλεϊ του SPD, την γαλλίδα Γκουεντολίν Ντελμπό-Κορφίλντ των Πράσινων, τη γαλλίδα Πατρισιά Σανιό του κόμματος Λεπέν και τον Κωνσταντίνο Αρβανίτη του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος είναι τόσο μωροφιλόδοξος που δεν μπορεί να καταλάβει ότι με τη συμμετοχή του αδυνατίζει την προπαγάνδα που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρενέβη απροκάλυπτα, δείχνοντας το φόβο της. Από το «Politico» μάθαμε ότι υπήρξε επιστολή του Γεραπετρίτη στον πρόεδρο της LIBE, που χαρακτήριζε την αποστολή της ως «άμεση παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» (!!!) και ως «ασέβεια» στους νεκρούς των Τεμπών! Χρησιμοποιώντας γλώσσα πέρα από κάθε διπλωματική δεοντολογία, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την αντιπροσωπεία για έλλειψη αντικειμενικότητας, «πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής». «Το μοναδικό κίνητρο που μπορώ να σκεφτώ είναι η επιθυμία να κάνετε πολιτικά παιχνίδια παρότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η χώρα μου θα έχει εκλογές την άνοιξη», έγραψε!
Τα κατάφεραν και πάλι να δείξουν πόσο φοβούνται. Εχει μήπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθεί εκλογές; Οχι βέβαια. Λειτουργεί ο λεγόμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης από τους έλληνες βουλευτές; Λειτουργεί κανονικά. Τότε γιατί θα έπρεπε να σταματήσει ο λεγόμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος από το Ευρωκοινοβούλιο; Αυτό δεν προβλέπεται θεσμικά. Αν προβλεπόταν, τότε η Ρομπέρτα Μετσόλα θα είχε βάλει χαλινάρι στη LIBE. Το μόνο που έκαναν, όμως, αυτή και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ήταν να τραβήξουν τους δεξιούς βουλευτές από την αντιπροσωπεία. Εμειναν, όμως, ευρωβουλευτές απ’ όλες τις άλλες ομάδες.
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι κανένας αξιωματούχος της δε θα συναντηθεί με τα μέλη της LIBE και οι συναντήσεις που ζητήθηκαν από το μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία, καθώς και από την Αστυνομία και από την ΕΥΠ/ΚΥΠ ακυρώθηκαν. Την αντιπροσωπεία της LIBE αρνήθηκε να συναντήσει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ντογιάκος, αποδεικνύοντας ότι αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κυβερνητικό αξιωματούχο (πήγε περίπατο ακόμη και ο τύπος του «ανεξάρτητου δικαστικού λειτουργού»)! Οπως αποκαλύφθηκε, η ακύρωση έγινε την τελευταία στιγμή. Κανονικός υπάλληλος του Μαξίμου!
Ετσι, η Σοφί και η παρέα της μπόρεσαν να συναντηθούν μόνο με τον Ράμμο της ΑΔΑΕ και με τον Μενουδάκο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι οποίοι πριν από δέκα μέρες είχαν κληθεί και κατέθεσαν στις Βρυξέλλες! Ακόμη, έκαναν συναντήσεις με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Υπηρεσία Ασύλου, καθώς και «με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους, στελέχη του Frontex, την οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη».
Η συνέντευξη Τύπου κράτησε μόλις δεκατρία λεπτά, ίσα-ίσα για να διαβάσει η Σοφί ένα… καλλιτεχνικό χεστήριο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που περιλήφθηκε σε Δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου με τον «χτυπητό» τίτλο: «Ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις ευρωπαϊκές αξίες που απειλούνται στην Ελλάδα», και να γίνουν τέσσερις-πέντε διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Παραθέτουμε τη δήλωση που έκανε η Σοφί ιν ‘τ Βελντ εκ μέρους της αντιπροσωπείας της LIBE, η οποία θα αξιοποιηθεί δεόντως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ κατά την προεκλογική περίοδο (η έμφαση δική μας):
«Τα μέλη της αντιπροσωπείας εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε το σεβασμό μας προς τον ελληνικό λαό. Η φράση ‘Πάρε με όταν φτάσεις’ συμβολίζει βαθύ πόνο και θλίψη, αλλά και την δυσπιστία για τις τόσες χαμένες ζωές νέων ανθρώπων. Αυτή η τραγωδία άγγιξε το έθνος στο σύνολό του. Ως Ευρωπαίοι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων.
Η αντιπροσωπεία εκφράζει την εκτίμησή της για τις πλούσιες και ειλικρινείς συζητήσεις με όλους τους συνομιλητές της και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι ή αρνήθηκαν να συναντήσουν τους ευρωβουλευτές.
Αν και η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια δυναμική κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία επισημαίνει την ύπαρξη πολύ σοβαρών απειλών προς το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι πολιτειακές ασφαλιστικές δικλείδες, που είναι απαραίτητες για μια ισχυρή δημοκρατία, βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Ο δημοκρατικός έλεγχος από εξειδικευμένους φορείς και ελεύθερα ΜΜΕ έχει καταστεί κενό γράμμα, ενώ και η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, δημιουργώντας κλίμα ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινά αγαθά. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται υπό τεράστια πίεση.
Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και οι αστυνομικές έρευνες δεν έχουν σημειώσει ορατή πρόοδο. Ετσι όχι μόνο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στην οικογένεια του θύματος, αλλά στέλνεται ένα μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η υπόθεση θα πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και η αντιπροσωπεία προτρέπει τις αρχές να ζητήσουν στήριξη από την Europol.
Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα, λεκτικές επιθέσεις (μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς), παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με λογισμικό κατασκοπείας και στρατηγικής φύσεως προσφυγές στη δικαιοσύνη. Η ιδιοκτησία των ΜΜΕ από μικρό αριθμό ολιγαρχών επιδρά αρνητικά στην πολυφωνία, οδηγώντας σε δραματικά ελλιπή κάλυψη ορισμένων θεμάτων. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε και η κοινή δήλωση ενώσεων Ελλήνων δημοσιογράφων στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Δικαιοσύνη και δημοκρατικός έλεγχος
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμού και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, όπως ο Διαμεσολαβητής, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια και την Ιδιωτικότητα των Επικοινωνιών. Σημειώνουμε επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας, η οποία θα πρέπει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο των δημόσιων αρχών, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική και έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της. Η συνεχιζόμενη παρενόχληση της εισαγγελέως με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προκαλεί επίσης σοβαρές ανησυχίες.
Η μακρά διάρκεια της εκδίκασης υποθέσεων, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για την ακεραιότητα τμημάτων της αστυνομίας και τις συγκρούσεις συμφερόντων στο υψηλότερο επίπεδο, οδηγούν στη δημιουργία κλίματος ατιμωρησίας, στο οποίο ευδοκιμεί η διαφθορά. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται.
Ισότητα, κράτος δικαίου και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η μεταχείριση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών περί συστηματικών επαναπροωθήσεων, χρήσης βίας, αυθαίρετης κράτηση και κλοπής αντικειμένων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις ΜΚΟ και στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα ζητήματα του μεταναστευτικού θα πρέπει να αρθούν αμέσως. Ολες οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, όπως ο μηχανισμός υποβολής καταγγελιών για επαναπροωθήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν.
Οσον αφορά την ίση μεταχείριση, η Ελλάδα έχει ένα στέρεο νομικό πλαίσιο και έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, όπως η δημιουργία της νέας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τους Ρομά και άλλες εθνοτικές μειονότητες και γυναίκες. Η πλειοψηφία της αντιπροσωπείας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ηγηθούν της προσπάθειας στον τομέα αυτό και να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή. Ιδιαίτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η ενδοοικογενειακή βία, η αστυνομική βία και η ισότητα των γάμων.
Τέλος, η νομοθετική διαδικασία πρέπει να βελτιωθεί με την χρήση πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων και με την κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής των πολυνομοσχεδίων».
ΥΓ. Η Σοφί ιν ‘τ Βελντ διάβασε το πρώτο τμήμα της δήλωσής της στα ελληνικά. Είναι προφανές ότι γνωρίζει τη γλώσσα. Δεν ξέρουμε τι δεσμούς έχει με την Ελλάδα, όμως αυτό ίσως να εξηγεί σ’ ένα βαθμό και γιατί τα έχει πάρει άγρια με τον Μητσοτάκη.