Κοντεύει βδομάδα από το βίντεο που δημοσίευσε ο φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης (για τους φιλάθλους Τράκης) Γιαννακόπουλος, στο οποίο κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ότι «κάνει δουλίτσες» και «τα παίρνει» από συγκεκριμένες εταιρίες. Τα «γαλλικά» του Γιαννακόπουλου δεν διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά κατ’ έγκληση. Δηλαδή, πρέπει να του κάνει μήνυση η Αγαπηδάκη που -όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν προτίθεται. Οι αναφορές, όμως, σε «δουλίτσες» και «τα παίρνει» θα έπρεπε να έχουν ήδη απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές.
Ο Δ. Γιαννακόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Εχει οικονομικές σχέσεις με το κράτος που αγοράζει φάρμακα, ορίζει τις τιμές των φαρμάκων κτλ. Οταν καταγγέλλει «δουλίτσες», ονοματίζει υπουργό και μιλά για «παρέα» στο μέγαρο Μαξίμου, δε θα έπρεπε να παρέμβει αμέσως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παραγγέλλοντας προκαταρκτική εξέταση; Κι αφού δεν το έκανε αυτός, δε θα έπρεπε να παρέμβει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παραγγέλλοντας η ίδια στους υφισταμένους της προκαταρκτική εξέταση ή αναλαμβάνοντας η ίδια τη διεξαγωγή της, όπως έκανε μετά την ομιλία Στίγκα με τις αναφορές σε «δον Κορλεόνε» και «greek mafia»;
O Γιαννακόπουλος στο κατά της Αγαπηδάκη βίντεό του αναφέρθηκε και στο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ) λέγοντας ότι «το έχουν στήσει μαγαζάκι εκεί μέσα». Χθες, αυτή που εμείς αποκαλούμε διαδικτυακή ντουντούκα του Μαξίμου κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο που βλέπετε. Με υπογραφή «ειδικού συνεργάτη» γράφει:
«Εδώ και περίπου δύο μήνες η «Political» έχει αποκαλύψει τις ποινικές ευθύνες και τις προκαταρκτικές ανακρίσεις σε βάρος του προσωρινού(!) διευθύνοντος συμβούλου του ΙΦΕΤ Ιωάννη Σωτηρίου και της παρέας του, που ανέλαβε καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2020, με την ευλογία των υπουργών Β. Κικίλια και Θ. Πλεύρη.
Σε προηγούμενα ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί στις πιθανές ευθύνες του προηγούμενου υπουργού Θανάση Πλεύρη, ο οποίος όπως φαίνεται ή δεν είχε εικόνα για τις ατασθαλίες εκατομμυρίων στο ΙΦΕΤ ή γνώριζε και έκλεινε τα μάτια, υποστηρίζοντας φανατικά την παραμονή του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου του ΙΦΕΤ Ιωάννη Σωτηρίου και αντικαθιστώντας τον «ενοχλητικό» πρόεδρο του ΙΦΕΤ Δημήτριο Πανταζή τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο λόγος που αντικατέστησε τον πρόεδρο δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως τον εξέθεσε, λέει, αφού ξεσκέπασε το νομοσχέδιο-φιάσκο (νόμος 5015/2023, άρθρο δέκατο τέταρτο) με το οποίο προσπάθησε να δώσει «ασυλία» στους αετονύχηδες.
Συντάκτριες του νομοσχεδίου ήταν η σύμβουλος του Θανάση Πλεύρη, δικηγόρος Νάντια Παπακώστα, και η μόνιμη νομική σύμβουλος Φωτεινή Σταφυλά, τέως σύζυγος Σπύρου Κλαδά, αναντικατάστατου «χρυσού παιδιού», αφήνοντας «όνομα βαρύ σαν ιστορία» από όπου πέρασε (γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικός γραμματέας Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων – ΥΠΕΕ). Κρίμα που «κόπηκε» από το ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας ένα τέτοιο εκλεκτό πολιτικό στέλεχος… Πάμε στο άλλο «χρυσό παιδί», τον Ιωάννη Σωτηρίου, που ανέβαλε και πάλι, μετά το δημοσίευμα της Πέμπτης 21/9/2023, όλα του τα ταξίδια (Λάρισα κ.λπ.) και άρχισε τα… ηρεμιστικά χάπια. Γιατί; Προφανώς γιατί όσο και αν νομίζει ότι έχει κάλυψη άνωθεν, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι έξι δίκες που ετοιμάζονται σε βάρος του, με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ, παράνομες αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, νόθευση εγγράφου κ.λπ. δεν θα έχουν τέλος.
Μάλιστα έβαλε το ΙΦΕΤ να πληρώσει τους δικηγόρους του ιδίου και των λοιπών «υπόπτων» για τα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος… του ΙΦΕΤ. Δηλαδή, είναι κάτι σαν το ελληνικό κράτος να πληρώσει τον δικηγόρο του Παππά, του Τσοχατζόπουλου, του Αλογοσκούφη και τόσων άλλων…
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως αναστατώθηκε από όσα γράψαμε και ο καινούργιος φίλος του, ο εργατοπατέρας «της συμφοράς», που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΦΕΤ και έβαλε τα κλάματα στην αγκαλιά της κουμπάρας του… Είπαμε, θα ασχοληθούμε μαζί του άλλη φορά, να μη βιάζεται… Μαζί και με έναν φίλο τους, υπάλληλο-θηρίο με εμπορικές δραστηριότητες».
Η φυλλάδα αναρωτιέται αν… «είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός που καρατομεί όποιον εμπλέκεται σε σκάνδαλα». Γράφει: «Είναι απορίας άξιο αν για όλα αυτά τα σκάνδαλα έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από τους αρμόδιους υπουργούς καθώς και από τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει δείξει ότι σε θέματα διαφθοράς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του…
Πραγματικά λοιπόν είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να έχουμε δημοσιεύσει όλες αυτές τις αποκαλύψεις για το ΙΦΕΤ και ο αρμόδιος υπουργός αλλά και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να κωφεύουν… Καλύπτει κάποιος τον κ. Σωτηρίου; Γιατί για όλα αυτά δεν έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός; Ποιοι καλύπτουν τον κ. Σωτηρίου; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει αποδείξει εμπράκτως μέχρι σήμερα ότι όπου υπάρχει οσμή σκανδάλου είναι αμείλικτος, ζητά τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και δίνει εντολή για την καρατόμηση των εμπλεκομένων. Ποιοι βρίσκονται λοιπόν από πίσω; Ποιοι συγκαλύπτουν αυτά τα σκάνδαλα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας; Ξέρουμε ότι είναι πολλά τα λεφτά και παίζονται εκατομμύρια στον χώρο της υγείας. Έχουμε καταγγελία ότι συγκεκριμένο αυτοκίνητο του φορέα (σ.σ.: γνωρίζουμε τον αριθμό κυκλοφορίας) κατ’ επανάληψη επισκέπτεται κρατικό κτήριο και μεταφέρει… σοκολατάκια από τον «Λεωνίδα». Αχόρταγοι τύποι…».
Η συγγένεια (τουλάχιστον) με όσα είπε ο Γιαννακόπουλος είναι προφανής. Οπως προφανές είναι πως έχουμε έναν πόλεμο ανάμεσα σε φαρμακοβιομηχανίες, ντόπιες και ξένες. Ο Γιαννακόπουλος το είπε φόρα παρτίδα: έκανε εισαγωγή αντιγριππικά εμβόλια, επειδή του το ζήτησε η κυβέρνηση (έτσι λέει) και η Αγαπηδάκη, επαναφέροντας την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα εμβόλια, θα τον υποχρεώσει να βάλει αυτά που εισήγαγε «στον κ@@@ο του». Γιατί; Γιατί πολλοί θα προτιμήσουν να τους συνταγογραφήσει ο γιατρός το καινούργιο εμβόλιο, αφού έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πάνε στον γιατρό.
Στις 21 Σεπτέμβρη, η ίδια φυλλάδα κυκλοφόρησε με το εξώφυλλο που βλέπετε. Πάλι με υπογραφή «ειδικού συνεργάτη» έγραφε: «Τέσσερις δικογραφίες σε βάρος του Σωτηρίου από διαφορετικούς μηνυτές: 1. Από τον εσωτερικό ελεγκτή. 2. Από τον Δημήτριο Πανταζή, πρώην πρόεδρο του ΙΦΕΤ. 3. Από το υπουργείο Υγείας (;) και 4. Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και εκεί για πλαστογραφία (κι άλλη;). Ένα άλλο… πουλάκι, που σφυρίζει συχνά πυκνά στην εφημερίδα, μας έφερε χθες την πληροφορία ότι έχουν σχηματιστεί και άλλες δύο δικογραφίες: η μία προερχόμενη από μήνυση του προέδρου του ΕΟΦ Δημητρίου Φιλίππου και η άλλη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές εάν ο επί τριετία ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ιωάννης Σωτηρίου υπέπεσε σε βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα, με αντικείμενα κακοδιαχείριση (τουλάχιστον) δημοσίου χρήματος, διακινδύνευση (τουλάχιστον) της δημόσιας υγείας, κι όμως παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Κάποια από τα κακουργήματα: α) Απιστία σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου του Ν. 3429/2005 που εποπτεύεται από τον ΕΟΦ- κατάτμηση συμβάσεων και παράνομη πληρωμή σε μη δικαιούχο ποσού 890.000 ευρώ, παράνομες επανεξαγωγές φαρμάκων σε αυξημένες τιμές, β) Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γ) Έκθεση σε κίνδυνο, δ) Νόθευση εγγράφου με χρήση».
Και σημειωνόταν το αυτονόητο: «Δεν έχουμε συναντήσει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, από τότε που η πρωτεύουσα ήταν στην Αίγινα, ο εισαγγελέας να διερευνά ταυτόχρονα, με έξι διαφορετικές δικογραφίες, την τέλεση πλειάδας κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων από επικεφαλής κρατικού οργανισμού! Ίσως αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα μας! Κι όμως αυτός δεν «αγγίζεται», δεν «πονάει», αλλά παραμένει απτόητος στη θεσάρα του. Και μάλιστα, στην κρατική επιχείρηση, στο ΙΦΕΤ, με μοναδικό έργο τον εφοδιασμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με φάρμακα σπάνιων παθήσεων, καταγράφοντας ετησίως κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Και σ’ εκείνο το άρθρο ο Μητσοτάκης δεν υπήρχε στο κάδρο, ενώ φωτογραφίζονταν στελέχη του Μαξίμου. Το πιστεύει κανείς; Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι ότι μαίνεται ένας πόλεμος ισχυρών καπιταλιστικών συμφερόντων, που το καθένα διαθέτει ή προσπαθεί να βρει τα δικά του ερείσματα σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Μιλάμε, δηλαδή, για καραμπινάτη διαπλοκή. Εναντι της οποίας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι υφιστάμενοί της δείχνουν επιλεκτική κώφωση και τύφλωση. Προφανώς, περιμένουν να ρυθμιστούν τα πράγματα ανάμεσα στους καπιταλιστές και την κυβέρνηση, με κάποια συμφωνία που θα σταματήσει τον εν εξελίξει πόλεμο (μέχρι το επόμενο επεισόδιο).