Στο προηγούμενο φύλλο, υπό τον τίτλο «Ερχονται σίγουρα και άλλα “πακέτα”», αποκαλύπταμε τα ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας («όχι, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα», δήλωνε με το γνωστό ύφος του ερασιτέχνη ηθοποιού ο Α. Λοβέρδος), αναφερόμενοι σε μερικές πλευρές των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, όπου ο σχετικός λογαριασμός φούσκωσε τεχνητά. Καταλήγαμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα που περιέγραφε ο τίτλος: τα «πακέτα» δεν τέλειωσαν, αλλά θα έρθουν και άλλα. Οχι μόνο στο λεγόμενο «διαρθρωτικό» μέτωπο (ασφαλιστικό, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), αλλά και στο μέτωπο της περικοπής μισθών και συντάξεων και της επιβολής νέων έμμεσων φόρων.
Αναφερόμασταν συγκεκριμένα στα φουσκωμένα έσοδα από ΦΠΑ που προϋπολόγιζαν καθώς και στο 1 δισ. που υποτίθεται ότι θα κέρδιζαν από την αλλαγή της διαδικασίας κοστολόγησης των φαρμάκων.
Την ίδια εκτίμηση έκανε η Κομισιόν, το προσχέδιο μελέτης της οποίας «διέρρευσε» στο Bloomberg. Η μελέτη χαρακτηρίζει «υπεραισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμά ότι το «πακέτο» των 4,8 δισ. ευρώ είναι επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010, όμως τα μέτρα για την επίτευξη του στόχου δεν επαρκούν. «Οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από τη συρρίκνωση της ζήτησης δεν θα πρέπει να υποτιμώνται», γράφει η μελέτη, αμφισβητώντας ότι μπορεί να εισπραχθούν 1,4 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλα 450 εκατ. από την αύξηση του φόρου καυσίμων. Επίσης, οι κοινοτικοί αναλυτές δηλώνουν και πάλι ρητά ότι οι αριθμοί που αναφέρονται ως έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι εκτός πραγματικότητας.
Μετά τη διαρροή στο Bloomberg ήρθε η ελληνική επιβεβαίωση. Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην Κομισιόν, ενόψει του Ecofin που θα κρίνει την πορεία υλοποίησης των μέτρων, έκθεση στην οποία γίνεται λόγος για «αβεβαιότητες» και «επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών». Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα υψηλά επιτόκια κρατικού δανεισμού «θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αναθεώρηση και το κονδύλι για τόκους που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010». Δηλαδή, εκτός από τη μείωση των προβλεπόμενων εσόδων, προβλέπουν και αύξηση δαπανών, λόγω της διεθνούς τοκογλυφίας με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί πως η πτώση του ΑΕΠ το 2010 θα είναι μεγαλύτερη και από το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Ποιο είναι το δυσμενές σενάριο; -0,5% (το κανονικό σενάριο «προβλέπει» -0,3%). Φυσικά, πρόκειται για καλαμπούρι. Ο Παπακωνσταντίνου, σε off the record δηλώσεις του, έχει πει ότι το -1% έως -2% είναι ρεαλιστική εκτίμηση. Στις υπηρεσίες της Κομισιόν μιλούν για -3% με -4%.
Η πτώση του ΑΕΠ έχει άμεση επίπτωση και στο ύψος του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Διότι όταν μειώνεται ο παρονομαστής του κλάσματος (το ΑΕΠ), αυξάνεται το αποτέλεσμα (το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ). Ετσι, θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές δαπανών και πρόσθετα έσοδα, ακόμα και αν δεν αλλάξει τίποτ’ άλλο.
Ολα αυτά σημαίνουν, ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να εκτιμήσουν υστέρηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (έσοδα και δαπάνες) και να αναζητήσουν λύση σε ένα ακόμη «πακέτο» αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων. Διότι ούτε οι ανατροπές στο ασφαλιστικό θα έχουν άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ούτε οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και η κοινοτική «επιτήρηση» το εξασφαλίζει, ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες δεν αλλάζει και αν χρειαστεί θα πάρει και συμπληρωματικά μέτρα. Αυτό που συμβαίνει τώρα, με τις διαρροές των εκτιμήσεων της Κομισιόν και της έκθεσης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι το πρώτο «ψήσιμο» του νέου «πακέτου».