Πρέπει να τελειώνουμε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δήλωσε ο Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη. Αποκάλυψε δε, ότι προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, με το οποίο το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται πάνω από το 44% των ψήφων για να έχει αυτοδυναμία.
Αυτά, βέβαια, λέγονται εκ του ασφαλούς. Ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων (στη σημερινή ή στην επόμενη Βουλή) για να μπει στο Σύνταγμα το εκλογικό σύστημα (και μάλιστα ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα). Ούτε ο ίδιος θέλει το στενό κορσέ ενός πάγιου, συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού συστήματος, γιατί δεν ξέρει τι συνθήκες θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Απλά, το λέει και το προτείνει για να κάνει επίδειξη αστικού δημοκρατισμού.
Σχετικά με την πραγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δε χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις. Υπάρχει η πολιτική συμπεριφορά του τα προηγούμενα χρόνια, όταν ποντάριζε στην ψηφοκλοπή της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προσπαθώντας να πάρει αυτοδυναμία.
«Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σημαίνει τέλος στην εθνική ταπείνωση. Σημαίνει τέλος στα μνημόνια της καταστροφής», κραύγαζε ο Τσίπρας από τα προεκλογικά μπαλκόνια το Γενάρη του 2015 (το απόσπασμα από την προεκλογική ομιλία του στην Πάτρα).
«Η πλειοψηφία του λαού θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωνε στις 30 Αυγούστου του 2015, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, χωρίς ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όπως θα μπορούσε να κάνει.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση πάλεψε για την αυτοδυναμία, δεν τα κατάφερε, παρά το μπόνους των 50 εδρών, σχημάτισε κυβέρνηση με τον Καμμένο. Τώρα, που ο Καμμένος βαδίζει προς εκλογική εξαφάνιση και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος σε όλα τα γκάλοπ, θυμήθηκε την απλή αναλογική, ξιφουλκεί κατά της αυτοδυναμίας και ορκίζεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η έλλειψη αρχών είναι προφανέστατη. Και σ' αυτό, όμως, δεν πρωτοτυπεί. Το έχει κάνει πρώτος ο Α. Παπανδρέου με το «νόμο Κουτσόγιωργα» το 1988, προκειμένου να κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.